Ce înseamnă să fii adaptabil?

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

În zilele noastre, în momentul în care aplici pentru un job, aproape indiferent de domeniu, una dintre cerințele generale este să fii adaptabil. E o cerință atît de vagă încît nu poți să nu te întrebi ce presupune, iar de obicei ceea ce îți imaginezi este diferit de viziunea angajatorului. De obicei, pentru angajator adaptabilitatea înseamnă să lucrezi peste orele de program, uneori și în week-end-uri, să fii capabil să duci mai multe sarcini la bun sfîrșit în același timp, să lucrezi contratimp, să fii, de fapt, obedient și să te supui ordinelor fără să comentezi. Un angajat „adaptabil” devine cu timpul un om bun la toate care muncește și pentru ceilalți, mai puțin adaptabili. Dar oare a fi adaptabil reprezintă o calitate? O trăsătură de caracter? Adaptabilitatea se învață sau pur și simplu o ai în sînge? Se vorbește despre adaptare și atunci cînd în viața unui om intervine o schimbare majoră. Un job nou este de bună seamă o schimbare căreia trebuie să te adaptezi. În momentul în care emigrezi într-o altă țară trebuie să te adaptezi unui loc nou, dar mai ales unei noi culturi, se spune de cele mai multe ori că „adaptarea e dificilă”. Emigranți aflați la prima generație nu reușesc niciodată să se adapteze în totalitate, în schimb între copiii lor și nativi aproape că nu mai există nici o diferență, ei se nasc deja „adaptați”. Totuși, există popoare, cum ar fi de pildă poporul chinez, care refuză adaptarea din principiu, cei mai mulți dintre emigranții chinezi ducîndu-și China de acasă peste tot după ei prin lume. Trăiesc în comunități închise și resping noua cultură, unii nici măcar nu se obosesc să învețe limba. Și în cazul românilor plecați, mulți nu reușesc să se adapteze, un lung cordon ombilical îi leagă în continuare de țară la nesfîrșit. Se vorbește mult despre adaptare și în ceea ce privește noile tehnologii, cu cît înaintezi în vîrstă îți este din ce în ce mai dificil să ții pasul pentru că lucrurile se schimbă mult prea rapid, în schimb generațiile mai tinere care cresc într-un univers al ecranelor și al realităților virtuale nu au nici o problemă de adaptare. Mai nou a apărut un trend al orășenilor care se mută la țară. Și aici intervine o chestiune de adaptare care presupune acceptarea unei vieți mai simple, mai liniștite și renunțarea la unele avantaje pe care un oraș mare ți le poate oferi. Dar să nu uităm că în urmă cu 50 de ani, în plin regim comunist, oamenii erau strămutați de la țară la oraș, primeau slujbe în fabrici și erau obligați să trăiască în apartamente de bloc, așadar procesul adaptării era exact invers. Mulți dintre ei nu s-au adaptat niciodată – au continuat să-și crească porci sau găini prin balcoane, să se gospodărească exact ca la țară, iar seara să iasă pe banca din fața blocului exact la fel cum ieșeau în satul lor la poartă, pe uliță. 

Pînă la urmă, este bine să fii adaptabil sau mai degrabă e mai sănătos să te împotrivești schimbării, să-ți stabilești un set de reguli după care să trăiești toată viață? Societatea te respinge atunci cînd ești un inadaptat sau îți poți găsi locul tău? Un inadaptat este neapărat un marginal? Sînt cîteva întrebări la care va răspunde Dosarul de față. Să nu uităm că, în toată literatura de valoare și în filmele de succes, eroii sînt mai degrabă oameni inadaptați decît „adaptații” care de obicei sînt considerați conformiști și stereotipi. Iar figura inadaptatului se suprapune deseori peste cea a rebelului, a revoltatului care prin refuzul său de a se adapta schimbă, de fapt, societatea. (Adina Popescu)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

legume jpg
Ce legume se plantează în grădină în luna decembrie? Vom avea parte de o recoltă bogată anul viitor
Dacă avem norocul de a ne număra printre românii care locuiesc la curte, este important să nu picăm în capcana de a crede că luna decembrie este una de pauză. Dimpotrivă, dacă știm cum să utilizăm cât mai bine finalul de an, putem avea parte de o recoltă bogată și de produse delicioase.
17012024 dr cornelia preda site jpeg
Dr. Cornelia Preda, șef Secție Neonatologie, Spitalul Clinic SANADOR: „Bebelușii au stat nouă luni în burtă, nu sunt pregătiți să fie lăsați singuri într-un pătuț“
Primele zile de viață sunt cele care schimbă total viitorul atât al mamei, cât și al pruncului. Amândoi capătă o nouă viață, la care trebuie să se adapteze împreună.
mutat pexels png
Șapte țări care te plătesc ca să te muți acolo. Una oferă zeci de mii de euro studenților
Mutatul într-o altă țară poate implica costuri foarte mari, însă sunt țări care, în anumite condiții, plătesc migranții să vină.
A murit şi a treia fetiţă preluată de SMURD după intoxicaţia cu tomoxan FOTO ziarulfaclia
Un septuagenar a murit în faţa unei secţii de votare, în urma unui stop cardio-respirator
Un bărbat, în vârstă de 76 de ani, a decedat, duminică, în faţa unei secţii de votare din judeţul Prahova, în urma unui stop cardio-respirator.
index (1) webp
Proteste de amploare în Georgia! Poliția a recurs la folosirea gazelor lacrimogene împotriva manifestanților pro-UE
Pentru a doua seară la rând, forțele speciale ale poliției georgiene au utilizat gaze lacrimogene și tunuri cu apă vineri seară, în fața a mii de manifestanți din capitala Tbilisi, ca răspuns la decizia guvernului de a suspenda negocierile pentru integrarea în Uniunea Europeană.
Proteste Georgia Tbilisi democratie Uniunea Eurpeană UE FOTO profimedia 0940987552 jpg
SUA suspendă parteneriatul strategic cu Georgia, pe fondul haosului creat de guvernul pro-rus
Washingtonul nu și-a ascuns frustrarea față de direcția în care se îndreaptă Georgia sub guvernarea „Visului Georgian”, formațiune pro-rusă .
Calin Georgescu   Elena Lasconi colaj  Foto Mediafax  Inquam Photos (3) jpg
Lasconi sau Georgescu. Cu cine ar vota românii în turul doi al alegerilor prezidențiale, potrivit ultimului sondaj
În ultimul sondaj ARA Public Opinion SRL, românii au fost întrebați cu cine ar vota în turul doi al alegerilor prezidențiale și dacă acestea ar trebui reluate în urma evenimentelor recente.
par alb istock jpg
Spune „la revedere” vopselelor de păr pentru totdeauna. Un remediu natural din 3 ingrediente simple te scapă de părul gri în doar 4 săptămâni
Indiferent de cât de sănătos mâncăm și de cât de mult sport facem în fiecare zi, în cele din urmă, tot vom începe să ne confruntăm cu apariția părului alb.
elena lasconi facebook jpg