Ce facem ca să ne fie bine?

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Ce facem ca să ne fie bine? jpeg

Probabil că în noaptea dintre ani superstițiile sînt cel mai abitir invocate, ca un soi de viză pentru un an mai bun, în care toate dorințele noastre de sănătate, amor și bani să aibă sprijinul unui ritual magic. În această seară, superstițiile sînt de partea noastră și depinde doar de noi dacă le respectăm sau nu. Bineînțeles, ele diferă, de la țară la țară, sînt colorate, vesele și pline de tradiții.

Danemarca: De-a lungul anului, vasele nefolosite sau ciobite se păstrează pentru seara de 31 decembrie, cînd se sparg de ușile familiei sau prietenilor. Bineînțeles, cu drag.

Ecuador: Se meșteresc păpuși din hîrtie, care sugerează un personaj antipatic, de obicei un politician. La miezul nopții li se dau foc, pentru ca spiritele rele să nu intre în Anul Nou.

Spania: Dacă la miezul nopții reușești să-ți umpli gura cu 12 boabe de struguri, vei avea numai noroc în anul care vine.

Portugalia: Se continuă tradiția din Spania, însă strugurii sînt înlocuiți de smochine. În noaptea dintre ani mănînci 12 smochine, fiecare simbolizînd cîte o dorință pentru fiecare lună a anului următor.

Filipine: La masa de Revelion se mănîncă alimente rotunde – există credința că forma de cerc a monedei reprezintă bunăstare.

America de Sud: Lenjeria colorată îți va determina soarta în anul următor: roșu înseamnă că vei găsi iubirea, galben că te vei îmbogăți, iar albul că vei avea parte de liniște.

Japonia: La miezul nopții trebuie să zîmbești pentru a avea noroc tot anul care vine.

Peru: Oamenii care au avut neînțelegeri trebuie să se lupte într-un meci de box, ca să înceapă Anul Nou fără a aduce ranchiuna din anul ce a trecut.

Elveția: La miezul nopții e bine să arunci cu înghețată pe podea.

Puerto Rico: Pentru a alunga spiritele rele din anul trecut, care dau tîrcoale caselor, la miezul nopții trebuie să arunci găleți cu apă pe fereastră.

Belgia: Fermierii obișnuiesc să meargă în staul ca să le ureze vacilor un an nou fericit.

Bolivia: Dulciurile de Revelion conțin monede. Cine găsește moneda va avea noroc. (Dacă nu își va sparge dinții.)

Columbia: Dacă visezi să ai un an plin de călătorii, va trebui să mergi toată ziua de 31 decembrie purtînd după tine o valiză.

Thailanda: La miezul nopții oamenii se stropesc cu apă și cu pudră de talc. Să alungi spiritele rele, de care te ascunzi, sub pulberea de talc.

Irlanda: Pereții casei sînt loviți cu baghete de pîine, pentru a scăpa de spiritele rele.

Africa de Sud: Se aruncă pe fereastră mobila veche.

Siberia: Se sare în lacurile înghețate cu trunchi de copaci în brațe.

Scoția: Trebuie să fii atent la prima persoană care îți trece pragul pe 1 ia­nua­rie. Cel mai bine e să fie brunetă și să aducă un cadou.

China: De Anul Nou trebuie să fie curat în casă, pentru a mulțumi zeitatea Tsao-Chun (zeul care veghează asupra treburilor casnice), care va transmite, mai departe, Împăratului de Jad ce a văzut în casa ta. De asemenea, pentru alungarea spiritelor rele, chinezii fac zgomot și aprind artificii, uneori își sigilează ferestrele și ușile cu hîrtie.

Cehia: Ca să afli la ce să te aștepți în nou an, tai un măr în două, iar forma miezului îți va aduce prevestiri: dacă e în formă de cruce, vei avea parte de lucruri rele, dacă forma e de stea, te așteaptă multă fericire.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Gazprom FOTO shutterstock
Kremlinul nu a făcut rezervările pentru transportarea gazelor în februarie către regiunea separatistă Transnistria
Gazprom, companie controlată de Kremlin, nu a făcut rezervări de capacitate pentru luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană, anunță Ministerul moldovean al Energiei.
Crin Antonescu FOTO FAcebook Antonescu
PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale „La baza deciziei noastre stau și aceste sondaje de opinie”
Liderii PSD, reuniți în ședința Consiliului Național Politic, l-au validat, marți, pe Crin Antonescu drept candidat al partidului la alegerile prezidențiale din această primăvară.
Kelemen Hunor   seful UDMRFOTO Facebook Kelemen Hunor jpg
Kelemen Hunor, după instalarea administrației Trump: „Dacă UE nu este pregătită vom pierde fiecare”
Kelemen Hunor avertizează că Uniunea Europeană riscă să piardă teren în fața SUA dacă nu își adaptează politica externă la administrația Trump, care pune interesele Americii pe primul loc.
horoscop jpg
Zodii care vor avea parte de un miracol la începutul lunii februarie. Au parte de protecție Divină și urmează 6 luni de noroc pe toate planurile
Astrologia anunță vești fantastice pentru trei zodii care vor începe luna februarie sub o stea norocoasă. Aceste semne zodiacale vor beneficia de o protecție Divină, iar următoarele șase luni vor aduce realizări impresionante pe toate planurile
COVID 19/ Trump suspendă călătoriile din Europa către SUA jpeg
Discursul lui Trump reprezintă „un puternic şut în fund” pentru Europa. Declarația ministrului francez al Apărării
Discursul rostit luni de Donald Trump la învestirea sa în calitate de preşedinte al SUA constituie "un puternic şut în fund pentru capitalele europene", a declarat marți ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.
Banner Bella Santiago
La ce emisiune vor să mai participe Bella Santiago și Nicu Grigore, cuplul de la Power Couple: „Aș vrea să mergem și la...”
Bella Santiago și Nicu Grigore, concurenți la „Power Couple” sezonul 2, sunt căsătoriți din 2017, cu toate că au făcut nunta abia în 2023. Cântăreața și soțul ei au mărturisit că probele din cadrul show-ului găzduit de Dani Oțil au fost grele, însă, recent, au dezvăluit că ar mai accepta o mică prov
sauna jpg
10 secrete ale scandinavilor pentru o viață sănătosă! Află-le și tu!
Stilul de viață scandivan este sănătos și ascunde secrete care te pot inspira și pe tine.
Djokovici Alcaraz jpg
LIVE / Meciul începutul de an: Djokovici - Alcaraz, în sferturi la Australian Open
Între Djokovici și Alcaraz este o distanță de 16 ani.
anglia png
Motivul pentru care o româncă stabilită în Anglia dorește să revină în țară. „Eu sunt de patru ani jumătate aici”
Nenumărați români aleg să plece dincolo de hotare în căutarea unui trai mai bun, însă, câteodată, se lovesc de probleme la care nici nu s-ar fi gândit.