Ce facem ca să ne fie bine?

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Ce facem ca să ne fie bine? jpeg

Probabil că în noaptea dintre ani superstițiile sînt cel mai abitir invocate, ca un soi de viză pentru un an mai bun, în care toate dorințele noastre de sănătate, amor și bani să aibă sprijinul unui ritual magic. În această seară, superstițiile sînt de partea noastră și depinde doar de noi dacă le respectăm sau nu. Bineînțeles, ele diferă, de la țară la țară, sînt colorate, vesele și pline de tradiții.

Danemarca: De-a lungul anului, vasele nefolosite sau ciobite se păstrează pentru seara de 31 decembrie, cînd se sparg de ușile familiei sau prietenilor. Bineînțeles, cu drag.

Ecuador: Se meșteresc păpuși din hîrtie, care sugerează un personaj antipatic, de obicei un politician. La miezul nopții li se dau foc, pentru ca spiritele rele să nu intre în Anul Nou.

Spania: Dacă la miezul nopții reușești să-ți umpli gura cu 12 boabe de struguri, vei avea numai noroc în anul care vine.

Portugalia: Se continuă tradiția din Spania, însă strugurii sînt înlocuiți de smochine. În noaptea dintre ani mănînci 12 smochine, fiecare simbolizînd cîte o dorință pentru fiecare lună a anului următor.

Filipine: La masa de Revelion se mănîncă alimente rotunde – există credința că forma de cerc a monedei reprezintă bunăstare.

America de Sud: Lenjeria colorată îți va determina soarta în anul următor: roșu înseamnă că vei găsi iubirea, galben că te vei îmbogăți, iar albul că vei avea parte de liniște.

Japonia: La miezul nopții trebuie să zîmbești pentru a avea noroc tot anul care vine.

Peru: Oamenii care au avut neînțelegeri trebuie să se lupte într-un meci de box, ca să înceapă Anul Nou fără a aduce ranchiuna din anul ce a trecut.

Elveția: La miezul nopții e bine să arunci cu înghețată pe podea.

Puerto Rico: Pentru a alunga spiritele rele din anul trecut, care dau tîrcoale caselor, la miezul nopții trebuie să arunci găleți cu apă pe fereastră.

Belgia: Fermierii obișnuiesc să meargă în staul ca să le ureze vacilor un an nou fericit.

Bolivia: Dulciurile de Revelion conțin monede. Cine găsește moneda va avea noroc. (Dacă nu își va sparge dinții.)

Columbia: Dacă visezi să ai un an plin de călătorii, va trebui să mergi toată ziua de 31 decembrie purtînd după tine o valiză.

Thailanda: La miezul nopții oamenii se stropesc cu apă și cu pudră de talc. Să alungi spiritele rele, de care te ascunzi, sub pulberea de talc.

Irlanda: Pereții casei sînt loviți cu baghete de pîine, pentru a scăpa de spiritele rele.

Africa de Sud: Se aruncă pe fereastră mobila veche.

Siberia: Se sare în lacurile înghețate cu trunchi de copaci în brațe.

Scoția: Trebuie să fii atent la prima persoană care îți trece pragul pe 1 ia­nua­rie. Cel mai bine e să fie brunetă și să aducă un cadou.

China: De Anul Nou trebuie să fie curat în casă, pentru a mulțumi zeitatea Tsao-Chun (zeul care veghează asupra treburilor casnice), care va transmite, mai departe, Împăratului de Jad ce a văzut în casa ta. De asemenea, pentru alungarea spiritelor rele, chinezii fac zgomot și aprind artificii, uneori își sigilează ferestrele și ușile cu hîrtie.

Cehia: Ca să afli la ce să te aștepți în nou an, tai un măr în două, iar forma miezului îți va aduce prevestiri: dacă e în formă de cruce, vei avea parte de lucruri rele, dacă forma e de stea, te așteaptă multă fericire.

Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Tribunalul Poporului
Vedem asta în fiecare zi: nimic din ceea ce se postează nu rămîne necorectat, necontestat, nejudecat, nesancționat. Mai devreme sau mai tîrziu – ca să fac o parafrază – fiecare are parte de cincisprezece minute de judecată publică.
p 10 jpg
Critica publică în online: virtuți și vicii
Am observat, de asemenea, și cum platometre digitale au fost utilizate pentru a instiga la ură, dispreț și sexism, pentru a delegitima această mișcare și a decredibiliza victimele violenței de gen.
p 11 Ostrakon WC jpg
Ostracizarea online ca dilemă liberală
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de pericolul pe care apelul la ostracizarea online îl deschide, ținînd cont de stimulentele pe care viața în mediul online ni le oferă în conjuncție cu impactul pe care emoțiile morale îl au la adresa modului în care interacționăm cu ceilalți
640px The Two Gossips (Les Deux Commères) MET DP808826 jpg
Gura satului global
Gura satului global nu este diferită de gura satului tradițional decît prin instrumentele sale.
640px Cyber bullying 122156 960 720 jpg
Cel fără de păcat – o sursă idiopatică?
Realitatea socială poate fi remarcabilă datorită ansamblului de creiere umane adunate pentru a influența evoluția societății în bine, și aici avem nevoie de etică – în lipsa acesteia, realitatea se poate transforma în factori și actori sociali maligni.
John George Brown The Bully of the Neighborhood jpg
Și cu copiii ce facem? Intruziune, expunere, violență, anulare
Spațiul virtual a căpătat dimensiuni tot mai mari în viața copiilor, marea lor majoritate preferînd o interacțiune mediată de un dispozitiv uneia reale.
p 14 sus jpg
J’accuse! Indignarea morală și ostracizarea digitală
Nu e mare lucru să ne gîndim mai mult înainte de a (re)acționa, cum nu e nici prea mare efortul de a încerca să vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, dincolo de interesele noastre imediate.
p 21 jpg
Linșajul contemporan
Strămoșii noștri nu aveau lideri, judecători sau poliție, dar aveau mijloace pentru a răspunde celor care încălcau normele sociale de a respecta autonomia celorlalți sau de a contribui în mod echitabil la bunăstarea socială
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce rol mai au valorile?
Am aflat că valorile sînt cele care ne dau un sens, iar acest lucru ne face să fim perseverenți și să depășim obstacolele.
p 10 sus jpg
Dihotomia fapte/valori a fost greşit înţeleasă
Valorile sînt ingredientele indispensabile ale realităţii sociale.
Elevi jpg
StateLibQld 2 198959 Planting a tree for Arbor Day at Ban Ban Springs State School, 1920 jpg
Tot ceea ce vreau să fiu
„Prietenia înseamnă să împarți punga de chips-uri cu celălalt.”
p 12 sus jpg
Mesajul corect
Într-o clinică de toxicomani e barometrul cel mai fidel al suferinței unei societăți.
640px Islamic   Garden Scene   1987 360 4   Art Institute of Chicago jpg
Valori, virtuți, viață în islam
Societățile musulmane sînt puternic condiționate de tradiții.
Social Media and Technology jpg
Social media și tribalizarea valorică
Viața noastră socială nu arată întotdeauna precum fluxul nostru de pe rețelele sociale.
962 t 14 VArsene jpeg
Mîntuirea biogeografică jpeg
La dolce vita vs La deutsche vita
O recentă zicală germană evocă, plastic și concis, „relația” dintre Germania și Italia – țările care ilustrează îndeobște șablonul nord-sud la nivel european: „Italienii îi respectă pe nemți, dar nu-i iubesc; nemții îi iubesc pe italieni, dar nu-i respectă”.
Crédit Suisse Zermatt JPG
Calitatea ce-am poftit, dar și tihna ce-am tihnit
Elveția, spre exemplu, este pe primul loc în topul Numbeo, pe locul 5 în cel al US News și pe locul secund, la egalitate cu Irlanda, în indexul UNDP. Alți „suspecți de serviciu” sînt Islanda, Danemarca, Suedia, Olanda, Germania, Finlanda sau Norvegia.
Left Former Movie Theater Balkan Right Hotel Bulgaria (158046439) jpeg
Geografia relativă a bunăstării
Diferențele dintre un Nord bogat, în ultimele decenii asociat de cercetătorii științelor sociale capitalismului în expansiune, și un Sud sărac, aflat sub dominația totală (pernicioasă poate?) a celui dintîi, au intrat în limbajul profesional al reprezentanților științelor sociale.
p 10 sus jpg
Greierele sobru și furnica hedonistă, sau despre noul clivaj Nord/Sud
Autenticitatea nu presupune mari sacrificii, iar „societatea singularităților” se regăsește în noul Pămînt al Făgăduinței: diferită, dar nu brutală, accesibilă, dar nu mizeră, simplă, dar nu banală.
p 12 WC jpg
De-a lungul și de-a latul vieții
Percepem viața ca pe o datorie sau ca pe o plăcere? În ce domenii e datorie și în care e plăcere? Ce preț sîntem dispuși să plătim pentru a ne trăi viața în propriii termeni? Și cîți dintre noi au oare luxul alegerii?
p 13 sus jpg
„Incategorisibila” fericire
La urma urmei, așa cum o spunea Helliwell, „fericirea” este în bună măsură un produs de marketing, iar etichetele contează prea puțin. Iar adeseori, căutînd un lucru cu lumînarea, riscăm să uităm ceea ce căutam cu adevărat.
640px Beer optimator glass bottle jpg
Lumea văzută prin fundul sticlei: bere versus vin
Ne-am găsit voia bună în deprinderile culinaro-bahice strămoșești și am stabilit ca etaloane pentru calitatea vieții sarmalele, mititeii și pruna curată. Mai la nord sau mai la sud, gastronomic vorbind, lucrurile stau altfel.
640px Overzicht van de drukte op Mokum 700, Bestanddeelnr 928 0112 jpg
Cum măsurăm bunăstarea și de ce
Avem totuși un alt mod de a înțelege dezvoltarea și feluritele ei moduri de a contribui (sau nu) la o viață bună, împlinită, umană?

Adevarul.ro

Putin îşi pune în cap populaţia şi şefii armatei
Putin a amânat mobilizarea generală sau parțială, ştiind că va fi prost primită de populaţia Rusiei. Acum n-a mai avut ce face, pentru că Ucraina a întors roata războiului.
Calusarii de la Padureti care si au facut celebru satul    Foto Facebook Sorin Mazilescu jpg
Călușarii de la Pădureți care au cucerit Londra. De la Royal Albert Hall la Palatul Buckingham
Nu multă lume știe că dansul ritualic inclus în anul 2005 pe lista UNESCO a făcut furori la Londra, în 1935, grație călușarilor din satul Pădureți din Argeș, care, înainte de a ajunge în celebra sală Royal Albert Hall, au trecut pe la atelierul în care sculpta, în Franța, Constantin Brâncuși
canotaj shutterstock jpg
Aur pentru România la canotaj feminin opt plus unu, la Mondialele din Cehia
Echipajul feminin de opt plus unu al României a cucerit medaliile de aur la Campionatele Mondiale de canotaj de la Racice, în ultima probă desfăşurată duminică în competiţia din Cehia.

HIstoria.ro

image
Moștenirea legendară a lui Grigore „Nababul” Cantacuzino
Prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913), su- pranumit „Nababul“, a fost unul dintre cei mai mari proprietari de pământuri din România, dar și o personalitate politică marcantă (de două ori primar al Bucureștiului, și tot de două ori prim-ministru).
image
Sfârșitul tragic al copiilor lui Alexandru Ioan Cuza
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza nu a avut copii cu soţia sa, Elena Cuza. A avut în schimb doi fii cu amanta Maria Obrenovici, pe Alexandru şi Dimitrie. Copiii au fost înfiaţi de soţia oficială a domnitorului, dar amândoi au avut parte de un destin tragic. Unul a murit bolnav, iar celălalt s-a sinucis
image
Air France, o companie înființată cu o semnificativă contribuție românească
Câți dintre noi știm că la originea și la baza Air France (înființată la 30 august 1933) stă și o semnificativă contribuție românească?