Ce facem ca să ne fie bine?
Probabil că în noaptea dintre ani superstițiile sînt cel mai abitir invocate, ca un soi de viză pentru un an mai bun, în care toate dorințele noastre de sănătate, amor și bani să aibă sprijinul unui ritual magic. În această seară, superstițiile sînt de partea noastră și depinde doar de noi dacă le respectăm sau nu. Bineînțeles, ele diferă, de la țară la țară, sînt colorate, vesele și pline de tradiții.
Danemarca: De-a lungul anului, vasele nefolosite sau ciobite se păstrează pentru seara de 31 decembrie, cînd se sparg de ușile familiei sau prietenilor. Bineînțeles, cu drag.
Ecuador: Se meșteresc păpuși din hîrtie, care sugerează un personaj antipatic, de obicei un politician. La miezul nopții li se dau foc, pentru ca spiritele rele să nu intre în Anul Nou.
Spania: Dacă la miezul nopții reușești să-ți umpli gura cu 12 boabe de struguri, vei avea numai noroc în anul care vine.
Portugalia: Se continuă tradiția din Spania, însă strugurii sînt înlocuiți de smochine. În noaptea dintre ani mănînci 12 smochine, fiecare simbolizînd cîte o dorință pentru fiecare lună a anului următor.
Filipine: La masa de Revelion se mănîncă alimente rotunde – există credința că forma de cerc a monedei reprezintă bunăstare.
America de Sud: Lenjeria colorată îți va determina soarta în anul următor: roșu înseamnă că vei găsi iubirea, galben că te vei îmbogăți, iar albul că vei avea parte de liniște.
Japonia: La miezul nopții trebuie să zîmbești pentru a avea noroc tot anul care vine.
Peru: Oamenii care au avut neînțelegeri trebuie să se lupte într-un meci de box, ca să înceapă Anul Nou fără a aduce ranchiuna din anul ce a trecut.
Elveția: La miezul nopții e bine să arunci cu înghețată pe podea.
Puerto Rico: Pentru a alunga spiritele rele din anul trecut, care dau tîrcoale caselor, la miezul nopții trebuie să arunci găleți cu apă pe fereastră.
Belgia: Fermierii obișnuiesc să meargă în staul ca să le ureze vacilor un an nou fericit.
Bolivia: Dulciurile de Revelion conțin monede. Cine găsește moneda va avea noroc. (Dacă nu își va sparge dinții.)
Columbia: Dacă visezi să ai un an plin de călătorii, va trebui să mergi toată ziua de 31 decembrie purtînd după tine o valiză.
Thailanda: La miezul nopții oamenii se stropesc cu apă și cu pudră de talc. Să alungi spiritele rele, de care te ascunzi, sub pulberea de talc.
Irlanda: Pereții casei sînt loviți cu baghete de pîine, pentru a scăpa de spiritele rele.
Africa de Sud: Se aruncă pe fereastră mobila veche.
Siberia: Se sare în lacurile înghețate cu trunchi de copaci în brațe.
Scoția: Trebuie să fii atent la prima persoană care îți trece pragul pe 1 ianuarie. Cel mai bine e să fie brunetă și să aducă un cadou.
China: De Anul Nou trebuie să fie curat în casă, pentru a mulțumi zeitatea Tsao-Chun (zeul care veghează asupra treburilor casnice), care va transmite, mai departe, Împăratului de Jad ce a văzut în casa ta. De asemenea, pentru alungarea spiritelor rele, chinezii fac zgomot și aprind artificii, uneori își sigilează ferestrele și ușile cu hîrtie.
Cehia: Ca să afli la ce să te aștepți în nou an, tai un măr în două, iar forma miezului îți va aduce prevestiri: dacă e în formă de cruce, vei avea parte de lucruri rele, dacă forma e de stea, te așteaptă multă fericire.