Ce are Marea Britanie cu UE

Publicat în Dilema Veche nr. 479 din 18-24 aprilie 2013
Ce are Marea Britanie cu UE jpeg

Cînd a preluat preşedinţia Comisiei Europene, portughezul Jose Barroso fusese avertizat că va avea doar două bătăi de cap pe toată durata mandatului său: Marea Britanie şi Marea Britanie. Criza a complicat mult lucrurile în cel de-al doilea mandat, iar politicienii de la Londra nu i-au făcut deloc viaţa uşoară.

În plină criză economică, în timp ce liderii europeni din zona euro încercau să refacă defectele de naştere ale monedei unice şi introduceau restriciţii şi condiţii, pînă la modificări în tratatele UE, Marea Britanie a fost nu doar egoistă – refuzînd să semneze tratatul fiscal –, dar a mai şi defilat cu atitudinea potrivnico-eliberatoare, inspirînd euroscepticismul, naţionalismul şi populismul altor state lovite de politicile de austeritate. La data negocierii modificărilor de tratat care să securizeze moneda euro, Cameron anunţase că va pune veto – blocînd, practic, unanimitatea necesară la nivelul Consiliului European – dacă nu va obţine anumite avantaje pentru sectorul financiar londonez. Presa internaţională a relatat, la acel moment, cît de greşite au fost calculele Marii Britanii atunci, pentru că negocierile nu doar că nu au avut loc, dar liderul guvernului de la Londra nici nu a avut ocazia să rostească prea multe cuvinte. „Deci, domnule Cameron, rămîne veto? Bine, mergem mai departe...“

Ceva nu merge bine acasă? Daţi vina pe UE

Aşa-numitul „pragmatism“ englezesc a culminat, însă, cu discursul premierului Marii Britanii din ianuarie anul acesta, cînd marile temeri erau legate de posibilitatea organizării unui referendum în urma căruia englezii să decidă dacă mai vor sau nu în Uniunea Europeană. Euroscepticismul articulat şi extrem de agresiv al unor lideri în Marea Britanie nu este cîtuşi de puţin un curent care să poată fi neglijat. De altfel, toate scandalurile, adevărurile ori denigrările legate de români şi bulgari – vezi ce ne obligă UE să facem –, de etichetele greşite cu carne de cal în loc de vită – vezi ce ne obligă UE să mîncăm – induc, în percepţia publică din Marea Britanie anumite resentimente faţă apartenenţa la Uniunea Europeană.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, avea să anunţe, în discursul său despre viitorul UK în UE, că va fi organizat un referendum legat de apartenenţa la clubul european. Nu atît de repede, însă, precum s-ar fi aşteptat euroscepticii. Viitorul Regatului în interiorul Uniunii Europene va fi decis printr-un referendum, organizat în prima jumătate a anului 2017. Mai mult, el a anunţat că doreşte renegocierea Tratatului UE, astfel încît poziţia Marii Britanii să fie mult mai puternică, iar regulile – „în interesul cetăţenilor“ statului membru pe care îl reprezintă.

Declaraţiile-cheie ale lui David Cameron

● În anul 2015 vom cere un mandat din partea populaţiei, pentru o nouă înţelegere cu Uniunea Europeană. Apoi vom face un referendum, pentru a decide dacă mai rămînem sau nu în UE. (Nu părăsim NATO. Dacă părăsim UE, nu părăsim şi Europa de care sîntem legaţi economic şi geografic.

● Chiar dacă ieşim complet, deciziile din interiorul UE ne vor afecta, oricum, profund, însă nu vom mai avea opţiunea de veto.

● Unii sugerează că am putea să optăm pentru statutul Norvegiei sau al Elveţiei. Admir aceste ţări, dar sînt diferite faţă de noi. Ele aplică directivele UE, nu impun reguli, nu au nimic de spus în faţa condiţiilor care li se impun.

● Trebuie să vorbim despre influenţa noastră la masa tratativelor. Avem o influenţă mai mare decît SUA sau Beijing. Trebuie să ne gîndim cu mare grijă. Ieşirea din UE este un drum fără întoarcere.

● Nu putem nega faptul că Uniunea Europeană va fi slăbită fără Marea Britanie. Nu voi avea linişte pînă cînd această dezbatere nu va fi clarificată, pentru succesul UE, al Marii Britanii şi pentru prosperitatea cetăţenilor noştri.

● Vrem să restabilim poziţia noastră în cadrul Uniunii Europene. Există înţelegerea că e nevoie de o schimbare, de o Europă mai competitivă. Vor fi dezbateri dure, negocieri dure, dar, din experienţa mea, dacă ştii ce vrei, poţi să rezolvi lucrurile.

● Dacă va fi o schimbare a Tratatului UE înseamnă că deja am demonstrat că putem echilibra puterea.

● În final, alegerea va aparţine cetăţenilor. Noi nu sîntem mulţumiţi cu poziţia noastră în UE, în acest moment. Cred că viitorul Marii Britanii este mai bun în interiorul UE şi mă lupt pentru asta.

Viețile netrăite jpeg
Cît de ficționale sînt țările și spațiile în care trăim?
Liniștea și familiaritatea sînt suficiente sau devin prea puțin cînd vine vorba de promisiunea unui altfel?
Drepnea
Jumătate mișcare, jumătate siguranță
Locurile sînt sinonime cu niște stări psihice, sînt legate de întregi constelații de lucruri trăite, sunete, imagini, intensități care au înscris acel teritoriu pe harta mea emoțională.
Neuhausen (Erzgeb ), die Schlossgasse JPG
În satul Noulacasă
Acest sat se numește Neuhausen, iar mie, în română, îmi place să-i spui Noulacasă.
mare
Un lac între munți
Am știut că atunci, acolo, sînt fericit și că e un loc în care o să mă întorc întotdeauna cînd o să mă pierd, cînd o să-mi fie foame, sete sau o să mă rătăcesc.
p 11 jos jpg
Aici, între cei doi poli ai vieții mele
Cred că pentru mine e esențial să pot oscila între două stări sau două locuri sau două universuri sufletești.
p 12 Paris, Cartierul Latin WC jpg
Orașe uriașe
Mă văd întors în Paris, trăind liniștit viața altora, recunoscător celor care se poartă frumos cu mine, pînă cînd alții, nou-veniți, încep să îmi fie recunoscători că mă port frumos cu ei.
25869202527 80595838cf c jpg
4 case x 4 mașini
Mașina pe care mi-aș fi luat-o putea funcționa drept criteriu de delimitare a unor intervale (micro)biografice.
p 13 jpg
Harta
Aș vrea să trăiesc în România pentru că, după atîtea mereu alte și alte hărți, ar fi mai ușor s-o iau pe-a noastră la puricat, și la propriu, și la figurat.
p 1 jpg
Pe aripile gîștelor sălbatice
M-aș lăsa purtată de gîştele sălbatice ale lui Nils Holgersson, dînd roată nu doar Suediei, ci întregului continent, planînd fără nici o obligaţie şi nici un regret pe deasupra locurilor pe care le-am iubit cîndva.
1200x630 jpg
Pentru Constanța, cu dragoste și abjecție
Mi-ar plăcea să trăiesc într-o Constanța în care nostalgia – neobturată de dezvoltările imobiliare – să deschidă portaluri către trecut.
index png
Orașul Sud
Lună plină, Dunărea caldă și întunecată la Brăila, primitoare cînd intri cu picioarele în malul ușor nămolos.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Centrul și marginea
Tendința este acum cea a descentralizării și nu doar din punct de vedere urbanistic.
p 10 sus WC jpg
Strada Tunari în ficțiune și în realitate
Comoditatea locuirii împreună se vede că a primat față de disconfortul izvorît din diferență, rasială, socială.
Mahala jpg
Mahalale şi mahalagii
Oamenii se temeau de mahala şi de puterea cu care devora reputații şi destine.
Diana jpg
La Bragadiru
Lockdown-ul din martie 2020 ne-a prins în cei 46 de metri pătrați ai apartamentului de două camere din Drumul Taberei. Atunci a fost momentul-cheie.
p 12 sus jpg
Periferia sferei moralității: o scurtă istorie despre progres
Virtutea nu mai este ceva ce poate fi impus de la centru, ci descoperit și practicat de fiecare.
Irina jpg
O stradă doar a lor
Blocurile noi, plombe inestetice inserate în această alveolă cu aspect periurban, la rîndul ei înglobată într-un mare cartier de blocuri, ar fi contribuit la „curățirea” zonei.
1024px Bruxelles   Commission Européenne Berlaymont (23191436909) jpg
România, la periferia UE? Da, dar alții dau buzna afară
Faptul că euroscepticismul e (deocamdată?...) o afacere politică fără urmări, în România, e confirmat de ultimele formule de guvernare din țară.
p 14 sus Piazza del Popolo WC jpg1 jpg
Marginea lumii
E o senzație greu de găsit în altă parte, aceea că nimeni, niciodată, n-are ochii ațintiți spre tine, ceea ce îți lasă loc să faci ce vrei și să fii cum ești.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta apărării
Ne-am gîndit să abordăm chestiuni precum soarta, scopul și responsabilitatea artei în vreme de război.
p 10 C  Alba jpg
Artă fără adăpost
Muzeele de artă s-au obișnuit cu drôle de guerre care a șters din mințile tuturor iminența sau măcar posibilitatea unui război real.
p 11 youtube jpg
Patru tablouri
Au fost furate peste 170.000 de mii piese de artă fără ca trupele „eliberatoare“ să intervină.
d15 Dan Perjovschi Anti War Drawings ©Nicolas Wefers 5 jpg
Make art, not war – anchetă
Dată fiind natura explicit grafică a unui conflict armat, am adresat trei întrebări cîtorva artiști care se ocupă cu imaginea: pictori, artiști vizuali, regizori de film, desenatori.
p 1 Carlos Alba jpg
Fragilitatea indestructibilă a literei
Asta e proprietatea esențială a cărților: opresc în corpul lor corpurile morții.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.