„CD-cartea este o carte-obiect“ - interviu cu Daria GHIU

Publicat în Dilema Veche nr. 591 din 11-17 iunie 2015
„CD cartea este o carte obiect“   interviu cu Daria GHIU jpeg

Ce e o CD-carte şi la ce foloseşte? 

O CD-carte oferă o dublă cale de comunicare: auditivă şi vizuală. Pe de-o parte, pe CD restituim voci din Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române, fie că vorbim de vocile unor poeţi precum Blaga, Bacovia, Arghezi, Gellu Naum, în Colecţia „Biblioteca de poezie românească“, fie că vorbim despre conferinţe radiofonice ori poveşti pentru copii transformate în teatru radiofonic. Pe de altă parte, cartea e la rîndul ei un dublu instrument – redă mesajul scris, pe care îl pune în context, şi apelează la un comentariu grafic contemporan. Altfel spus, fiecare CD-carte este şi o carte-obiect, o carte ilustrată: desenele intră în dialog atît cu textul, cît şi cu puterea de persuasiune a vocii. 

În cazul CD-cărţilor pentru copii, seria de BD+CD a Colecţiei „Radio-Prichindel“, coordonată de artistul Alexandru Ciubotariu, face din fiecare poveste un dublu roman, audio şi grafic. 

Care e publicul CD-cărţilor? 

Publicul CD-cărţilor este unul foarte divers. De titlurile cuprinse în Colecţia „Biblioteca de poezie românească“ sînt interesaţi atît tinerii (liceeni, studenţi), cît şi generaţiile mai vîrstnice. Practic, publicul-ţintă pentru o carte de poezie în lectura poetului este iubitorul de poezie în general, cel care vrea să descopere şi dimensiunea sonoră a poemelor. E fantastic cum vocea trece versul, aşa cum ne-am obişnuit cu acesta, ca literă scrisă, la un nou nivel de interpretare. De titlurile colecţiei „Radio-Prichindel“ sînt ataşaţi copiii, dar şi adulţii, pasionaţi de teatru şi bandă desenată. Pentru copii, e o împrietenire cu litera scrisă şi cu desenul. O CD-carte pentru cei mici se transformă într-un film nu dublat, ci titrat.

Care sînt bestseller-urile colecţiilor de CD-carte?

Un bestseller absolut este Nichita Stănescu,

ajunsă la a VI-a ediţie. Dar şi

ori

. De fapt, fiecare nou titlu de poezie ori fiecare nouă poveste este un titlu valoros de colecţie.

Ce noutăţi aveţi în plan?

În Colecţia „Biblioteca de poezie românească“ tocmai a apărut Lucian Blaga, Poeţii – o adevărată sărbătoare a poeziei, locul unde vocea lui Blaga (conservată pe o înregistrare rarisimă) reuneşte cîţiva dintre marii poeţi ai lumii: Poe, Esenin, Villon, Lorca, pentru că Blaga e prezent în dubla sa postură, de poet şi traducător. În aceeaşi colecţie, vor apărea Al. Philippide şi Ion Caraion. Aceste noi titluri vor constitui readucerea în actualitate a doi mari poeţi ai secolului XX. În Colecţia „Radio-Prichindel“, BD+CD, va apărea Ţugulea, un strămoş al lui Harap-Alb.  

Daria Ghiu este redactor la Editura Casa Radio. Mai multe la edituracasaradio.ro.

a consemnat Marius CHIVU 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Imagine WhatsApp 2025 05 18 la 20 47 02 54aa42a9 jpg
Alegeri prezidențiale 2025. Cine este noul președinte al României? Rezultate EXIT-POLL
Secțiile de votare s-au închis la ora 21:00, după o zi marcată de o mobilizare semnificativă a alegătorilor, atât în țară, cât și în diaspora. Prezența la urne a fost peste așteptări, iar imediat după închiderea procesului electoral au început să fie comunicate primele rezultate parțiale.
airbus 8607152 1280 jpg
Un grup de turiști a fost doborât de suflul puternic al unui avion aflat în decolare. Unde s-a petrecut incidentul. VIDEO
Un incident spectaculos, surprins pe video, a avut loc pe plaja Maho din Sint Maarten, unde un grup de turiști a fost doborât de suflul puternic al unui avion aflat în decolare. Imaginile au devenit virale pe rețelele sociale și au fost semnalate de publicația poloneză Onet.
George Simion FOTO AFP
George Simion cere prelungirea procesului de vot în Diaspora pentru că nu ar mai fi buletine de vot. MAE îl contrazice
George Simion a cerut duminică seară prelungirea programului de vot în Diaspora pentru că mai multe secții au rămas fără buletine de vot. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) neagă acest lucru.
Votul în diaspora. FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
MAE clarifică situaţia privind fraudarea votului în diaspora. „Campanie agresivă de răspândire de ştiri false"
MAE face precizări cu privire la mai multe postări virale în mediul online care fac referire la fraudarea votului în diaspora pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
mumie adobestock jpg
Ce au descoperit arheologii după ce au deschis „mormântul lui Cerberus”, un sarcofag vechi de 2.000 de ani
Un mormânt despre care se crede că ar fi vechi de 2.000 de ani, ornamentat cu fresce reprezentând personaje mitologice, a fost descoperit în 2023 în orașul Giugliano din nord-vestul Napoli, lângă o veche necropolă romană.
camera 775487 1280 jpg
Tragedie la Pro TV! Un cameraman și-a găsit sfârșitul într-un mod cumplit: „Era cutremur, se clătina pământul sub noi”
Zsolt Vago, unul dintre cei mai experimentați operatori de televiziune din România, a decedat în Himalaya, în timpul unei expediții pe Vârful Everest. Tragica veste a venit ca un fulger pentru colegii săi, care au publicat mesaje emoționante în mediul online.
Nicușor Dan și George Simion FOTO AFP
Numirea premierului, prima miză reală a noului președinte: ce spune Constituția
Cea mai importantă pârghie a președintelui României de a-și respecta promisiunile electorale este, conform Constituției, desemnarea premierului. Analiștii politici Cristian Hrițuc și Cristian Pârvulescu analizează care sunt limitele acestei atribuții și a altor pârghii pe care președintele le are.
Votul diasporei din Franța în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. FOTO Ambasada României în Franța - Facebook
MAE francez respinge acuzaţiile privind presupusa ingerinţă a Franţei în alegerile prezidenţiale din România. ”O tactică de diversiune în faţa ameninţărilor reale“
Ministerul de externe al Franței a respins, duminică, acuzaţiile total nefondate privind presupusa ingerinţă a Franţei în alegerile prezidenţiale din România, despre care spune că reprezintă ”o tactică de diversiune în faţa ameninţărilor reale de ingerinţă care vizează România” .
secţie de votare Iaşi
Program școlar modificat pentru elevii din 14 școli din București, după alegerile prezidențiale
Luni, 19 mai 2025, elevii din 14 școli din București vor avea un program modificat, ca urmare a organizării secțiilor de votare în incinta acestor unități de învățământ pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale.