„CD-cartea este o carte-obiect“ - interviu cu Daria GHIU
Ce e o CD-carte şi la ce foloseşte?
O CD-carte oferă o dublă cale de comunicare: auditivă şi vizuală. Pe de-o parte, pe CD restituim voci din Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române, fie că vorbim de vocile unor poeţi precum Blaga, Bacovia, Arghezi, Gellu Naum, în Colecţia „Biblioteca de poezie românească“, fie că vorbim despre conferinţe radiofonice ori poveşti pentru copii transformate în teatru radiofonic. Pe de altă parte, cartea e la rîndul ei un dublu instrument – redă mesajul scris, pe care îl pune în context, şi apelează la un comentariu grafic contemporan. Altfel spus, fiecare CD-carte este şi o carte-obiect, o carte ilustrată: desenele intră în dialog atît cu textul, cît şi cu puterea de persuasiune a vocii.
În cazul CD-cărţilor pentru copii, seria de BD+CD a Colecţiei „Radio-Prichindel“, coordonată de artistul Alexandru Ciubotariu, face din fiecare poveste un dublu roman, audio şi grafic.
Care e publicul CD-cărţilor?
Publicul CD-cărţilor este unul foarte divers. De titlurile cuprinse în Colecţia „Biblioteca de poezie românească“ sînt interesaţi atît tinerii (liceeni, studenţi), cît şi generaţiile mai vîrstnice. Practic, publicul-ţintă pentru o carte de poezie în lectura poetului este iubitorul de poezie în general, cel care vrea să descopere şi dimensiunea sonoră a poemelor. E fantastic cum vocea trece versul, aşa cum ne-am obişnuit cu acesta, ca literă scrisă, la un nou nivel de interpretare. De titlurile colecţiei „Radio-Prichindel“ sînt ataşaţi copiii, dar şi adulţii, pasionaţi de teatru şi bandă desenată. Pentru copii, e o împrietenire cu litera scrisă şi cu desenul. O CD-carte pentru cei mici se transformă într-un film nu dublat, ci titrat.
Care sînt bestseller-urile colecţiilor de CD-carte?
Un bestseller absolut este Nichita Stănescu,
ajunsă la a VI-a ediţie. Dar şi
ori
. De fapt, fiecare nou titlu de poezie ori fiecare nouă poveste este un titlu valoros de colecţie.
Ce noutăţi aveţi în plan?
În Colecţia „Biblioteca de poezie românească“ tocmai a apărut Lucian Blaga, Poeţii – o adevărată sărbătoare a poeziei, locul unde vocea lui Blaga (conservată pe o înregistrare rarisimă) reuneşte cîţiva dintre marii poeţi ai lumii: Poe, Esenin, Villon, Lorca, pentru că Blaga e prezent în dubla sa postură, de poet şi traducător. În aceeaşi colecţie, vor apărea Al. Philippide şi Ion Caraion. Aceste noi titluri vor constitui readucerea în actualitate a doi mari poeţi ai secolului XX. În Colecţia „Radio-Prichindel“, BD+CD, va apărea Ţugulea, un strămoş al lui Harap-Alb.
Daria Ghiu este redactor la Editura Casa Radio. Mai multe la edituracasaradio.ro.
a consemnat Marius CHIVU