Cavalerismul în Marea Britanie - politeţe sau „sexism“?

Carmina FRANCIS
Publicat în Dilema Veche nr. 573 din 5-11 februarie 2015
Cavalerismul în Marea Britanie   politeţe sau „sexism“? jpeg

În societatea britanică, sufragetele de la începutul secolului 20 au fost primele care, în afara luptei pentru dreptul la vot al femeilor, s-au revoltat împotriva ideilor tradiţionale de cavalerism şi curtoazie: de ce să fie femeile tratate de bărbaţi ca fiind sexul slab, neajutorat, incompetent? O ironie tristă a sorţii a făcut ca vieţile multor militante feministe celebre aflate la bordul navei Titanic, în 1912, să fie salvate tocmai datorită codului

t, prin care „cei mai slabi“ – femeile şi copiii – au fost puşi cu prioritate în bărcile de salvare, în timp ce majoritatea bărbaţilor s-au înecat. 

În Marea Britanie, ideile feministe au devenit foarte populare de-a lungul secolului 20, modelînd în mod direct relaţiile dintre bărbaţi şi femei. Conceptele de cavalerism şi curtoazie, pe de o parte, şi de egalitate a sexelor, de cealaltă parte – sînt divergente şi reuşesc să producă o mare confuzie în felul în care bărbaţii şi femeile interacţionează zilnic. Fiecare persoană are o educaţie diferită, orizonturi de aşteptare diferite. Bărbaţii – mai ales cei mai în vîrstă – nu mai ştiu exact cum să se comporte, deoarece politeţea lor poate fi considerată o insultă: multe femei îi vor acuza de „sexism“, dacă ei se vor oferi să le deschidă uşa, să le care bagajul, să le dea locul în tren, să le plătească masa la restaurant etc. 

Recunosc că, personal, am trăit un minişoc cultural cînd prietenul meu britanic din anii ‘90, coleg de facultate la Londra, nu numai că nu îmi întindea mîna la coborîrea din autobuz sau nu îmi deschidea uşa să mă lase să trec prima

, doar!), dar mi-a şi răspuns că aşa ceva nu se mai face. În loc să-l tratez de bădăran, am început să mă gîndesc că poate o fi avînd el ceva dreptate şi că ar fi trebuit să-mi ajustez ideile mele „înapoiate“, prefeministe... Am mai observat apoi că acest comportament al lui predomina în rîndurile tineretului universitar, agreat de ambele sexe. 

Conform unor statistici britanice recente, 90% din bărbaţi se consideră a fi

, iar 51% dintre ei ar prefera să împartă egal plata mesei la restaurant, la prima întîlnire, cu o femeie; 5% ar fi fericiţi dacă femeia ar plăti complet această masă; un bărbat din cinci ar ceda locul unei femei în autobuz sau tren, dar patru din cinci bărbaţi deschid uşa altor persoane, în mod regulat (

, 2 ianuarie 2013). 

I-am întrebat direct pe cîţiva amici britanici mai în vîrstă ce cred ei despre cavalerism şi curtoazie. Aceste idei nu ar fi dispărut întru totul, dar au evoluat. Cavalerismul şi curtoazia sînt echivalate cu a fi politicos şi bine-crescut, în general, dar, din păcate, aceste valori lipsesc adesea din educaţia ambelor sexe, spre deosebire de trecut, cînd lumea era mult mai politicoasă. Bărbaţii vor ca relaţia lor cu femeile să fie bazată pe respect reciproc. 

Dacă o femeie s-ar simţi insultată de cavalerismul unui bărbat (deoarece gestul lui ar sugera că ea nu ar fi în stare, de exemplu, nici măcar să-şi pună paltonul singură), aceşti bărbaţi ar accepta fără probleme faptul că femeia doreşte să fie tratată ca de la egal la egal. În plus, ei i-ar comunica femeii că această curtoazie se datorează felului cum au fost crescuţi, şi nu ideii că o femeie ar trebui să fie dependentă de ajutorul unui bărbat. Ei îşi explică reacţiile ofensate ale femeilor prin dorinţa de afirmare cu orice preţ a ideii de egalitate, sau prin sentimentele lor de nesiguranţă. 

Cea mai delicată problemă pare să fie plata mesei la restaurant, cu ocazia unei întîlniri amoroase. Pentru bărbaţi, aceasta este o chestiune de mîndrie, deoarece arată că sînt în stare să facă acest lucru, şi ar fi ofensaţi de femeile care şi-ar achita propria consumaţie. În opinia lor, balanţa de egalitate s-ar menţine dacă, din politeţe, femeia ar face oferta de a contribui la plată, iar bărbatul i-ar mulţumi şi ar refuza-o.

În generaţiile britanice mai vechi, era absolut normal ca un bărbat să se poarte galant cu o femeie. În prezent, mai există asemenea persoane, dar majoritatea utilizează cavalerismul şi curtoazia cu scopul de a se pune pe ei înşişi într-o lumină bună, nu doar în faţa unei femei, ci a întregii lumi. Încă o dată, este vorba de mîndria bărbatului care vrea să-şi expună ceea ce el percepe a-i fi superioritatea culturală, economică sau socială. 

În secolul 21, curtoazia a pătruns inevitabil şi în domeniul flirtului online, unde atît bărbaţii cît şi femeile se poartă mai dezinhibat decît în viaţa reală, datorită anonimităţii egalizatoare. În lumea virtuală, se poate trece foarte brutal de la galanta fază roză iniţială, cu schimburi de „emoticoane“ (inimioare şi feţe zîmbitoare de tot felul) la încetarea bruscă a conversaţiei sau, mai rău, la mesaje abuzive, oglindind orgoliile rănite ale ambelor sexe, fără nici o mare atenţie arătată bunelor maniere. 

În ritmul acesta, oare va supravieţui cavalerismul pînă în secolul 22?... 

Carmina Francis locuieşte la Liverpool şi este traducătoare şi cercetătoare. 

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic