„Casa lui Preda va cădea în curînd“ – trei întrebări pentru Dan LUNGU

Publicat în Dilema Veche nr. 769 din 15-21 noiembrie 2018
„Casa lui Preda va cădea în curînd“ – trei întrebări pentru Dan LUNGU jpeg

Ce se întîmplă cu casa lui Marin Preda?

Pe foarte scurt, casa în care s-a născut părintele Moromeților se află în pragul prăbușirii, oamenii nu mai au răbdare cu ea. Neîngrijită și lăsată pradă intemperiilor, în curînd va cădea din picioare. Se impune o intervenție de urgență. În prezent, casa aparține Asociației Mișcarea de Rezistență „Marius Tucă“ și a fost vîndută actualilor proprietari în anul 2014, chiar de către nepoata lui Marin Preda, Tudora Stănculescu. Fiind proprietate privată, intervenția instituțiilor statului este destul de limitată, însă nu imposibilă. Imobilul se află pe lista monumentelor istorice din Teleorman a Institutului Național al Patrimoniului (TR-IV-m-B-14522), ceea ce înseamnă că există o pîrghie de acțiune a statului pentru a opri degradarea. Eu am susținut, în Senat, o interpelare către domnul George Ivașcu, ministru al Culturii și Identității Naționale, pentru a afla dacă ministerul a întreprins ceva în această direcție, fiind vorba de o clădire de patrimoniu. În același timp, am trimis o scrisoare către președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuţ Cristescu, și către consilieri, pentru a-i sensibiliza. E inacceptabil că stau nepăsători în timp ce casa lui Preda merge pe urmele casei lui Brâncuși, care în an centenar a ajuns una cu pămîntul. Am trimis și un semnal către asociația care deține acum imobilul, să le spun că sînt dispus să dau o mînă de ajutor. Sper ca toate acestea combinate să creeze o undă de interes și să miște lucrurile.

Deocamdată nu am primit nici un răspuns de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, însă sper din toată inima că cei de acolo nu au rămas insensibili. Știu că mijloacele de intervenție de care dispun sînt puține, dar măcar pe acelea să le folosească.

În ce măsură se mai poate salva?

În acest moment, obiectele, documentele și fotografiile privind viața și activitatea scriitorului se află expuse în fosta școală generală din localitate, ceea ce înseamnă că sînt în siguranță și accesibile vizitatorilor. Casa e într-o situație critică. Poate fi salvată, dacă se intervine în mai puțin de un an. Orice demers are o inerție & o birocrație, așa că trebuie început rapid. Ca soluții, eu aș vedea fie o colaborare între asociația care o deține și Ministerul Culturii sau Consiliul Județean Teleorman pe un proiect de reabilitare, fie un apel public de strîngere de fonduri, inițiat de asociația proprietară în colaborare cu alte ONG-uri. Nu cred că suma necesară este foarte mare, e vorba de o casă bătrînească, nu de un palat.

Ce putem recupera prin aceste case memoriale ale scriitorilor?

Ele sînt mai importante decît le poate părea unora la prima vedere. Casele memoriale, bine făcute, sînt adevărate mașini de călătorit în timp, prin ele poți înțelege vremurile trecute din interior. Ceea ce te ajută să-ți înțelegi mai bine locul tău în istorie și în prezent. Apoi, ele dau vizibilitate unui loc geografic, îl legitimează cultural, îl înnobilează. Desigur, sînt și purtătoare de valori identitare, au valențe pedagogice pentru cei -mici, dar și pentru cei mari, au un rol important în dezvoltarea turismului cultural și multe altele. 

Dan Lungu este scriitor și senator USR.

a consemnat Ana Maria SANDU

Foto: Daria Tucă, la filmările Moromeții 2

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Dar dacă ești tînăr, sărac și bolnav?
Salvează tinerețea – vîrsta la care se spune că poți orice – chiar orice nenoroc sau chiar orice nefericire?
p 10 jpg
Povara tinereții
Copilăria se încheie, adesea, abrupt, după o vacanță de vară – tinerețea se consumă lent, se îngemănează cu bătrînețea firesc, insesizabil.
16781709398 92dac8f6bb c jpg
Primăvară în decembrie
„Femeile au devenit mai puțin interesate de machiaj și mai mult de frumusețea în ansamblu, cea care radiază din interior spre exterior, spre ideea de wellness.”
p 11 jpg
Note despre „încă”
De-ar fi să trebuiască să cred totuși în ceva și tot n-aș (putea) crede în Dumnezeu! Intuiție, vanitate, consolare – ține aceasta de vîrstă?
p 12 jpg
Tinerețea are coloană sonoră
Sînt părți de suflet în legătură cu care vom fi mereu subiectivi.
640px Pierre Auguste Renoir The Boating Party Lunch jpg
Simțire și nepăsare
Se spune că tinerețea, la fel ca și copilăria, nu e conștientă de ea însăși, că abia mai tîrziu ajungi să ți le amintești cu nostalgie și să le apreciezi adevărata valoare.
p 13 jpg
Oase ușoare ca ale păsărilor
Îi privesc atentă pe oamenii foarte tineri.
2722374996 d24e7fdf0e c jpg
Tinerii bătrîni și bătrînii tineri Cum mai măsurăm tinerețea?
Cred că merită să pledăm și, mai mult, e destul de limpede faptul că nu există o compartimentare netă a tinereții și a bătrîneții dată de vîrste și condiții, ci ele există simultan, în orice moment al vieții.
50294010101 132de799e7 c jpg
Anii ’90
Anii ’90 s-au încheiat pe 31 decembrie în Piaţa Revoluţiei, cînd deasupra noastră şi sub egida PRO TV-ului s-a înălţat un înger kitsch.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Învățături fără dezvăț
Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială.
p 10 credit C  Hord jpg
p 11 credit C  Hord jpg
Pedagogia juridică între învăț și dezvăț
Avizele Consiliului Legislativ, în măsura în care ar fi urmate, sînt o bună premisă pentru creșterea calității legilor adoptate de Parlament.
p 13 credit C  Hord jpg
Seducția. Didactica nova?
Profesorul trebuie să fie el însuși seducător.
p 14 credit C  Hord jpg
Nu mai mîngîiați cercul!
Orice rol este făcut dintr-o continuă modelare a sensibilităţii interioare.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Jurnal de glande și hormoni
Glandele endocrine și hormonii sînt o bună metaforă a importanței lucrurilor „mărunte”.
DS jpg
Minunatele isprăvi ale Adrenalinei (basm suprarenal)
Avea în ea atîta energie fata asta cît să transforme repausul într-un motor puternic.
640px Human mind, Human Universals png
p 11 sus jpg
Despre iubire, cu rigla si compasul. O încercare de endocrinologie euclidiană
Omul de știință stă drept, rezistă seducției misterioase și pune problema clar: în ce constă chimia acestei biologii?
p 12 sus jpg
Despre iubire și alte droguri
Iubirea romantică motivează o serie nesfîrșită de alegeri individuale și joacă un rol fundamental în elaborarea planurilor noastre de viață.
p 13 Hans Holbein, Henric al VIII lea WC jpg
Hormonii: „dirijorii” lichizi care ne schimbă corpul fizic și istoria
În epoca de formare a operei italiene, rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, deveniți astfel eunuci.
640px Bloodletting 1 298x300 jpg
Profilul hormonal
Hormonii îți schimbă comportamentul sau comportamentul îți modifică profilul hormonal?
All Art is Erotic (Unsplash) jpg
Avem erotism în arta românească?
Cum rămîne totuși cu senzația că eroticul și erotismul au ocolit arta românească?
E cool să postești jpeg
Logica bunului-simț
De ce este logic să avem bun-simț chiar într-o societate care își pierde din ce în ce mai mult această noțiune?
p 10 jpg
Drumul în sus
E adevărat că bunul-simț nu poate fi construit fără simțul comun.

Adevarul.ro

Becali
Lucian Bode la Consiliul JAI FOTO Facebook Lucian Bode
Ce este Consiliul JAI, care decide dacă România poate sau nu să adere la Schengen
Consiliul JAI este format din miniștri de Interne, responsabili cu migrația, gestionarea frontierelor și cooperarea polițienească, însă nu toate statele membre UE au aceeași repartizare a sarcinilor între miniștri.
Maria Zaharova FOTO Profimedia
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, atac la adresa Maiei Sandu: Ce a făcut cetățeana României pentru R. Moldova?
Maria Zaharova a lansat un atac dur la adresa preşedintei Republicii Moldova, fiind de părere că puterea de la Chișinău promovează rusofobia, chiar dacă Moscova a ajutat întotdeauna Chișinăul.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.