Casă de piatră

Publicat în Dilema Veche nr. 492 din 18-24 iulie 2013
Casă de piatră jpeg

- argument -

„«Am avut ofertă să dau exclusivitate la nunta mea pentru 100.000 de euro» – le-a dezvăluit Bianca Drăguşanu unor apropiaţi. (...) Viitoarea mireasă ia în calcul toate propunerile primite, urmînd să se decidă asupra celei mai convenabile. «Este adevărat că am avut multe oferte, la care încă mă mai gîndesc. Nu fac din nunta mea un prilej de a obţine bani, dar dacă voi considera că este pentru binele nostru să semnăm vreun contract de exclusivitate, probabil că o vom face» – s-a limitat să declare Bianca Drăguşanu.“ („Cine dă mai mult? Bianca Drăguşanu negociază pentru a-şi vinde nunta!“, libertatea.ro, 1 iulie 2013) Cu cîteva zile înainte, pe 28 iunie, într-o vineri, la Starea Civilă din Ploieşti erau îngrămădiţi părinţii, prietenii, rudele Robertei Anastase şi ale lui Victor Farca, plus o gaşcă de cameramani de la cele mai importante televiziuni din România, care transmiteau live ceremonia. La petrecerea de duminică, toată lumea (invitaţii, ziariştii şi cîteva mii de telespectatori care au deschis televizorul în ziua respectivă) a văzut cum Elena Udrea a eclipsat-o pe mireasă, purtînd o rochie „cu vedere la sîni“ (cancan.ro). Asta se-ntîmplă cînd faci din nunta ta un prilej de bîrfă naţională. În rest, sîntem bine. Potrivit rezultatelor recensămîntului din 2011, „jumătate din populaţia stabilă este constituită din persoane care au starea civilă legală de căsătorit(ă). Sînt căsătoriţi 4,81 milioane de bărbaţi şi 4,86 milioane de femei. 2 persoane din 5 nu au fost niciodată căsătorite, persoanele văduve reprezintă o zecime din totalul populaţiei stabile, iar persoanele divorţate deţin o pondere de 4,2%. În uniune consensuală au declarat că trăiesc 745.500 de persoane.“ (recensamantromania.ro)

Am şi eu statisticile mele personale. Generaţia mea se căsătoreşte mai tîrziu decît generaţia părinţilor mei, eventual după ce reuşeşte să-şi facă un credit şi să-şi cumpere o casă. Sau nu se mai căsătoreşte deloc şi trăieşte – odios cuvînt – în „concubinaj“. În orice caz, nu mai simte presiunea de a-şi „face un rost în viaţă“, iar rostul nu mai înseamnă neapărat şi unirea oficială a destinelor. 70% dintre cuplurile pe care le ştiu, care s-au căsătorit în ultimii cinci ani, au divorţat între timp. Pornind de la constatările de mai sus şi de la o serie de articole din presa internaţională despre declinul instituţiei căsătoriei, i-am rugat pe cîţiva jurnalişti, sociologi, fotografi să investigheze o mică parte din ceea ce mai înseamnă astăzi această instituţie în România (şi nu numai). Surprinzător, se pare că înseamnă în continuare destul de mult.

Ilustraţie de Ion Barbu

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Îndrăgitul interpret de muzică populară, Ilie Caraș,  are un nepot pe front, în război
Carolina Wilga, foto Instagram jpg
O turistă a supraviețuit după ce s-a rătăcit timp de 12 zile într-o zonă sălbatică din Australia. Câte kilograme a slăbit tânăra: „Nu-mi pot imagina cât de traumatizant a fost”
O tânără din Germania, în vârstă de 26 de ani, a trecut prin clipe de coșmar după ce a avut un accident cu mașina într-o zonă sălbatică din Australia. Rănită și dezorientată, s-a rătăcit și a supraviețuit timp de 12 zile în condiții extreme, timp în care a slăbit considerabil.
horoscop shutterstock jpg
Horoscop miercuri, 16 iulie. Balanțele au o zi agitată, iar Capricornii obțin recompense neaşteptate
Horoscop miercuri, 16 iulie. Balanțele au o zi agitată, iar Capricornii obțin recompense neaşteptate.
wedding 7442892 1280 jpg
Cum trebuie să cureți rochia de mireasă fără să o strici. Trucurile geniale pentru dantelă, tul sau catifea
Pentru multe mirese, rochia de nuntă nu este doar un obiect vestimentar, ci o piesă de suflet, încărcată de emoție și amintiri. Tocmai de aceea, întreținerea ei corectă după eveniment este esențială.
ecrane copil - foto pixabay
Ce este „brainrot” sau „putrezirea creierului”, fenomenul viral care ne blochează mintea şi acţionează ca un drog
Fenomenul „brainrot” a devenit emblematic pentru generațiile care trăiesc cu telefonul în mână și cu mintea prinsă în videoclipuri scurte și zgomotoase. Experții avertizează că această „putrezire a creierului” ar putea remodela modul în care funcționăm și învățăm.
Aza Gabriela jpg
Iubita portarului naționalei, Horațiu Moldovan, potop de manele și ținută indecentă pe o scenă din Mamaia
Aza Gabriela, partenera lui Horațiu Moldovan, a făcut un show incendiar pe o scenă din Mamaia.
Banner Rică Rǎducanu
Rică Răducanu mătură și servește, pe caniculă, la localul din Neptun. E la un pas de faliment: „Numai barosanii mai lasă bacșiș!” Cât costă ciorba de pește?
Rică Răducanu muncește din greu la localul din Neptun, ca să nu intre în faliment: „Numai barosanii mai lasă bacșiș!” Cât costă ciorba de pește?
Comisia Europeană (foto: Pixabay)
Comisia Europeană salută măsurile de austeritate din România. Pîslaru: „E o veste bună”
Măsurile de austeritate, pachetul unu și cel de-al doilea care va fi implementat de România, rezolvă traiectoria fiscală a României, a considerat Comisia Europeană la finalul reuniunii Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Simona Halep, sursa foto Instagram jpg
Simona Halep, impecabilă la Wimbledon într-o creație a unei vedete internaționale. Cât a plătit pentru rochia elegantă
Simona Halep (33 de ani) a asistat sâmbătă, 12 iulie, la finala grandioasă dintre Amanda Anisimova și Iga Swiatek de la Wimbledon. Pentru acest moment special, sportiva a optat pentru o rochie creată de o vedetă internațională.