„Casa dărăpănată” în care nu vrea nimeni să intre

Publicat în Dilema Veche nr. 974 din 8 decembrie – 14 decembrie 2022
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

Cînd eram de vîrsta copiilor care au participat la ancheta din acest Dosar, trecutul mi se părea insignifiant și cumva la fel de utopic ca și viitorul. Pentru că generațiile, în esență, nu se schimbă prea mult, mă raportam la trecut doar prin datele pe care trebuia să le învățăm pe de rost la orele de istorie și mai ales prin operele scriitorilor din manualul de română, care aveau un limbaj „depășit” pe care de multe ori nu-l înțelegeam. Creangă, Eminescu, dar mai ales Nicolae Filimon sau Costache Negri mi se păreau clar „din trecut” (de altfel, pînă și numele, Costache, era un exemplu de artefact lingvistic... cine se mai numea Costache în anii ’80?). Așadar, îmi dădeam seama că trecutul însemna și limbaj. Bunicul meu, din tagma veteranilor de război, care îmi povestea deseori cum fusese împușcat în cel de-al Doilea Război Mondial și îmi arăta urma de glonț, era clar un exponat al Trecutului, un soi de piesă de muzeu. De altfel, pentru mine și pentru cei din generația mea, războiul ăsta putea să fi avut loc la fel de bine în Evul Mediu sau în antichitate. La fel se întîmplă cu tinerii de astăzi, cînd se raportează la trecutul nostru recent, regimul comunist pentru ei e o altă planetă. Însă, la întîlnirile mele cu copiii prin școli, de fiecare dată cînd îi întrebam: „Dacă ați avea o mașină a timpului, în ce perioadă din trecut ați călători?“, ei răspundeau invariabil: „În anii ’80“. De ce? Pentru că era singurul trecut recognoscibil pentru ei ca perioada în care copilăriseră părinții lor, singurul trecut „palpabil” – dacă părinții lor erau încă în viață, însemna că acel trecut, cum-necum, se întîmplase. 

Probabil că trecutul, pe plan personal, devine semnificativ odată cu vîrstă. La 20 de ani nu dai doi bani pe el, pe la 40 începe să te intereseze, să te definească chiar. De pildă, eu doar în ultimii ani am devenit cu adevărat curioasă în ceea ce privește trecutul familiei mele și am început să-mi caut niște rădăcini. Rădăcinile sînt bune pentru că, în sfîrșit, te ancorează în trecut, începi să ai o legătură vie cu el. A început să mă intereseze trecutul, inclusiv pentru a-mi explica prezentul, pentru că tot ce se întîmplă din punct de vedere politic (economic etc.) în prezent are o cauză în trecut, desigur. Am devenit mai mult decît interesată de trecutul țărilor ex-comuniste de lîngă noi, „vecine și prietene”, pentru a-mi explica mentalități, traume comune. Și mi-am dat seama că nu învățăm nimic nu doar din trecutul nostru pe care e posibil să-l privim la un mod subiectiv, deformat, dar nici măcar din trecutul altora. 

Dosarul acesta este în primul rînd unul de recuperare a trecutului, dincolo de istorie, de date și de fapte. Ce mai înțelegem din trecut? Dar mai ales cum „îl predăm” generațiilor de acum, cum îi apropiem pe copii de trecut, cum îl îmbrăcăm ca să devină sexy și important, în același timp. Unul dintre copiii din anchetă spune că, atunci cînd se gîndește la trecut, se gîndește la o casă dărăpănată. Cum renovăm, cum restaurăm această casă pentru a-i convinge pe cei mai tineri să intre și să înțeleagă? Analogia poate să rămînă aceeași și în ceea ce privește trecutul personal. Cum acceptăm, cum ne împăcăm cu trecutul nostru, al fiecăruia, ca să ducem o viață mai bună în prezent?

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Djokovici Facebook jpg
insula Santorini Grecia  foto pixabay
Vacanțele în Grecia vor costa mai mult în 2025: Ce taxe noi te așteaptă și cum îți afectează bugetul
Vacanță în Grecia 2025? Taxe mai mari, reguli noi, surprize în porturi. Află tot ce trebuie să știi înainte să pleci.
razvan lucescu x jpeg
Festin cu flori  Foto Freepik (2) jpg
Cum să cultivăm și să folosim florile comestibile. Zece plante apreciate pentru gust și savoare
Presărate în salate, adăugate în siropuri ori consumate în diverse alte combinații, florile comestibile adaugă culoare și aromă fiecărui fel de mâncare. O specialistă în botanică arată care sunt cele mai apreciate astfel de plante și cum pot fi folosite.
gradinita copii foto pixabay
Încrierea la grădiniță și creșă, întrebări și răspunsuri. Minister: „Nu se face pe principiul «primul venit, primul servit»”
Luni, 26 mai 2025, încep înscrierile la grădiniță și creșă, după ce locurile disponibile au fost afișate. Ministerul Educației și Cercetării a publicat un ghid cu întrebări și răspunsuri pentru părinți. Ordinea depunerii cererii nu constituie un criteriu de departajare, menționează ministerul.
Slăbire  Foto Freepik com jpg
Cum putem pierde un centimetru din talie în șapte zile: șase metode simple, propuse de nutriționiști
Dimensiunea taliei poate fi redusă și prin alte metode, nu doar prin diete dificile, susțin specialiștii britanici. Aceștia oferă câteva recomandări simple pentru cei care își doresc o siluetă mai suplă într-un timp scurt.
Ruinele romane din Amman Iordania Foto Pegasus jpg
Iordania, cu doar 150 de euro dus-întors. „O mie și una de nopți” la preț de Bușteni. Ponturi de neratat pentru o vacanță de vis
Cu doar 150 de euro pentru zboruri și ponturi smart, doi români au trăit o vacanță de vis cu buget redus în Iordania. Află cum poți face și tu la fel!
Pensionari  Foto The Guardian jpg
Pensionarii băgăcioși, recrutați într-un oraș italian pentru a supraveghea lucrările publice
Primăria unui oraș din Italia a decis să valorifice timpul liber și curiozitatea pensionarilor, propunându-le să monitorizeze voluntar lucrările publice. Unii localnici în vârstă au acceptat oferta și au devenit, în mod oficial, „umarellii” orașului.
croissant Sursa pixabay com jpg
Topul alimentelor care nu potolesc foamea. Alternative sănătoase pentru a satisface pofta de mâncare
Experții în nutriție au realizat un top al alimentelor consumate frecvent, dar care nu pot alunga foamea. Deși au multe calorii și sunt bogate în zahăr și grăsimi, acestea nu sunt suficiente pentru a-i sătura pe oameni. În schimb, pot fi ușor înlocuite cu unele mai sănătoase.