„Casa aceasta mai are și alte încăperi? Oare ai căutat peste tot?” un dialog cu Valentin Radu ARSENE, psihoterapeut

Publicat în Dilema Veche nr. 974 din 8 decembrie – 14 decembrie 2022
image

Ce înseamnă trecutul personal în psihoterapie? 

Conform teoriei moderne, omul este un construct bio-psiho-social, adică o colecție formată din informațiile biologice(genetice), experiențele din interacțiunea cu mediul și aspectele psihologice, cum ar fi temperamentul și personalitatea. Prin urmare, trecutul personal reprezintă toată acea zestre care ne formează ca ființă unică, alcătuită din bagajul moștenit de la predecesorii noștri, peste care se adaugă situațiile trăite, împletite în stilul personal de procesare și înțelegere.  

Acest trecut poate să fie explicit, adică îl putem rememora și povesti, sau implicit, inconștient. De asemenea, poate fi atît narativ, o poveste care formeaza eul nostru semantic, cît și procedural, adică expresia comportamentelor învățate care au devenit automate și la care nu trebuie să ne gîndim în prezent atunci cînd le executăm. Trecutul este, la fel de bine, însuși corpul nostru fizic. La fel ca inelele de creștere din trunchiul copacilor care indică vîrsta, dar și povestea anilor mai buni sau mai răi, mai ploioși sau mai secetoși, dacă sîntem atenți, corpul spune povestea moștenirii genetice, a stilului de viațăși a experiențelor prin care a trecut, prin forma și textura sa, prin pozițiile preferate și atitudinile posturale, ca să nu mai vorbim de suferințele sale, vizibile sau nu.

Mintea gîndește cu tot corpul. Se știe acum cît de mult este influențată starea noastră psihică de calitatea somnului, de nivelul de hidratare, de gradul de activitate fizică și de substanțele consumate. Orice evaluare modernă în psihoterapie va ține cont de aceste aspecte ca factori cauzali sau de menținere a problemelor psihologice. Fără să exagerez, pot spune căîntregul corp reprezintă atît forma fizică, cît și sediul inconștientului nostru, adică al trecutului personal.

În general, ești obișnuit ca terapeutul să-ți spună: principalele cauze ale problemelor tale de acum sînt în trecut (în copilărie). Cît de adevărat este? 

În dezvoltarea umană, sînt două perioade fundamentale: copilăria mică și adolescența. După acestea, „trecutul” se acumulează prin relevanța emoțională pe care au avut-o întîmplările pe care le-am trăit.

A fost o întreagă dezbatere despre rolul trecutului în psihoterapie, dar în sine este o falsă problemă pentru că vine dintr-o neînțelegere. După cum știm, nici viitorul, nici trecutul nu există în realitate și pînă acum nimeni nu a călătorit în timp. Poeta Ana Blandiana are o exprimare minunată atunci cînd spune: la urma urmei, a-ți imagina înseamnă a-ți aminti. Această idee o voi continua spunînd că a-ți aminti este o experiență prezentă. Prin urmare, atît îngrijorările proiectate în viitor, cît și suferințele întîmplărilor trecute sînt fenomene psihologice prezente. 

Psihicul nostru este ca o casă foarte mare, cu multe etaje și nenumarate camere cufundate în întunericul inconștientului, iar în acest spațiu vast, conștiința este ca lumina unei lumînări. De cele mai multe ori, clienții care vin la terapie au încercat deja să înțeleagă și să rezolve problema cu care se confruntă, dar nu au reușit. Treaba terapeutului este să întrebe: unde ai căutat pînă acum? Casa aceasta mai are și alte încăperi? Oare ai căutat peste tot? Sau să încurajeze clientul sădeschidă și ușile pe care le-a evitat. Scopul este de a descoperi conținuturi uitate care să contribuie la noi feluri de a privi problema cu care se confruntă. 

Prin urmare, trecutul în psihoterapie este doar un alt cuvînt pentru „în altă parte” și „altfel”, adică acolo unde nu sînt eu. Situația traumatică face ca părțile rănite ale eului nostru să fie rupte și prinse în experiențe trecute pe care le trăiește într-un prezent continuu, ca într-un purgatoriu. De aici înțelegem că, pînă nu vindecăm trauma, experiența trecută este doar un prezent paralel care ne bîntuie, manifestîndu-se atunci cînd ceva din viața cotidiană acționează ca declanșator (trigger).Acest fenomen face ca la nivelul percepției identității să nu putem sta liniștiți din două motive. Primul ar fi că există o parte a sinelui care lipsește, iar al doilea, că există o încărcătură de suferință care se retrăiește necontrolat.

Vindecarea vine după ce procesăm durerea și ne recuperăm părțile eului din acele bule de experiență și lăsăm cu adevărat trecutul să devină trecut.  

Cum ne împăcăm cu trecutul nostru? Cum îl acceptăm?

Trecutul nu are nevoie de acceptarea noastră ca să se fi întîmplat. Fac această precizare pentru că psihicul are puterea de a nega realitatea, de a se amorți și de a se iluziona. În realitate, dificultatea este de a ne accepta pe noi înșine așa cum sîntem, cu consecințele experiențelor prin care am trecut. Împăcarea cu trecutul este, de fapt, împăcarea cu un prezent dureros și este un proces emoțional, mai curînd decît cognitiv, iar deseori este un proces de doliu pentru a integra o pierdere, ca de exemplu: o șansă, o persoană, o parte a corpului nostru, o posesiune materială, o poziție socială, încrederea, speranța, tinerețea sau sănătatea. Dar pentru a putea face un proces sănătos este necesar mai întîi să ne punem în siguranță, adică să creștem suficient pentru a lua distanță față de situațiile care ne-au rănit deoarece problemele nu pot fi depășite fiind la același nivel de înțelegere la care au apărut.

interviu realizat de Adina POPESCU 

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

banner Iasmina Hill png
Cât de bine s-a simțit Iasmina Hill de Ziua Recunoștinței în America! A lăsat curcanul pentru o super cină la un restaurant luxos! „Am mâncat ca regii”
De când este căsătorită cu milionarul american Bradford Hill, frumoasa româncă Iasmina Hill are o viață ca în povești și își face toate poftele.
victor ponta id76298 inquam photos octav ganea jpeg
Cu cine va vota Victor Ponta. Răspunsul neașteptat al fostului premier: „Nu o să votez cu..."
Victor Ponta a spus clar că nu o va vota pe Elena Lasconi în finala prezidențială de duminică, însă nu s-a exprimat nici în favoarea lui Călin Georgescu.
Diana Șoșoacă FOTO Inquam Photos / George Călin
Diana Șoșoacă: „Eu şi colegii mei primim să ne sacrificăm”. Cum arată guvernul cu 31 de membri al SOS România
Președinta SOS România, Diana Șoșoacă, a anunțat că partidul său se poate „sacrifica” la guvernare, în contextul perioadei grele care urmează, propunând o listă cu 31 de miniștri.
Elena Lasconi declaratii dupa primul tur 25 noiembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (3) jpg
Miting pro-Europa în Piața Victoriei, anunțat de Elena Lasconi: „Vino alături de mine”
Elena Lasconi, președinta și candidata USR în turul II al alegerilor prezidențiale, a anunțat pe rețelele de socializare un miting pro-Europa în Piața Victoriei.
IMG 2994 1536x1152 jpeg
Jaf armat la o bancă din Călărași. Un individ cu cagulă a amenințat angajații și a fugit cu o sumă importantă de bani
Un jaf armat a avut loc marți seară în municipiul Călărași. Un bărbat a amenințat angajații și a fugit cu o sumă importantă de bani. Polițiști au împânzit zona și îl caută pe atacator.
Refugiati cu copii din Mariupol ajung la punctul de evacuare din Zaporizhzhia Ucraina FOTO EPA-EFE
Avioane sub controlul lui Putin, folosite pentru a deporta copii ucraineni
Un raport al Yale School of Public Health arată că avioane şi fonduri prezidenţiale ruse au fost utilizate într-un program prin care sute de copii au fost luaţi din teritorii ucrainene ocupate, au fost privaţi de identitatea ucraineană şi plasaţi în familii ruse.
Valentina Aldea 3  jpeg
Iată pe cine trimite POT în Parlamentul României! De pe site-urile de adulți, direct în Senat?
Valentina Aldea, candidată din partea Partidului Oamenilor Tineri (POT) și cunoscută online sub numele Justin Jade, a fost aleasă senator, stârnind controverse din cauza trecutului său ca videochatistă, în contrast cu valorile promovate oficial de partidul său.
Mihaela Bilic dieta jpg
Alimentele care asigură sănătatea intestinală. Mihaela Bilic dezvăluie produsul care face minuni pentru organism: „Acest intestin se dovedește a fi mai important decât credeam”
Mihaela Bilic, celebrul specialist în nutriție dezvăluie alimentele care ne asigură sănătatea intestinală. Experta susține că untul are o importanță majoră în dietele alimentare și ar trebui să fie consumat cu regularitate.
ras al khaimah jpg
Aici e vară și iarna! 6 motive să vizitezi Ras Al Khaimah
Ras Al Khaimah (RAK) este unul dintre cele șapte emirate ale Emiratelor Arabe Unite și se remarcă prin peisaje spectaculoase, activități inedite și o combinație fascinantă de tradiție și modernitate.