„Casa aceasta mai are și alte încăperi? Oare ai căutat peste tot?” un dialog cu Valentin Radu ARSENE, psihoterapeut

Publicat în Dilema Veche nr. 974 din 8 decembrie – 14 decembrie 2022
image

Ce înseamnă trecutul personal în psihoterapie? 

Conform teoriei moderne, omul este un construct bio-psiho-social, adică o colecție formată din informațiile biologice(genetice), experiențele din interacțiunea cu mediul și aspectele psihologice, cum ar fi temperamentul și personalitatea. Prin urmare, trecutul personal reprezintă toată acea zestre care ne formează ca ființă unică, alcătuită din bagajul moștenit de la predecesorii noștri, peste care se adaugă situațiile trăite, împletite în stilul personal de procesare și înțelegere.  

Acest trecut poate să fie explicit, adică îl putem rememora și povesti, sau implicit, inconștient. De asemenea, poate fi atît narativ, o poveste care formeaza eul nostru semantic, cît și procedural, adică expresia comportamentelor învățate care au devenit automate și la care nu trebuie să ne gîndim în prezent atunci cînd le executăm. Trecutul este, la fel de bine, însuși corpul nostru fizic. La fel ca inelele de creștere din trunchiul copacilor care indică vîrsta, dar și povestea anilor mai buni sau mai răi, mai ploioși sau mai secetoși, dacă sîntem atenți, corpul spune povestea moștenirii genetice, a stilului de viațăși a experiențelor prin care a trecut, prin forma și textura sa, prin pozițiile preferate și atitudinile posturale, ca să nu mai vorbim de suferințele sale, vizibile sau nu.

Mintea gîndește cu tot corpul. Se știe acum cît de mult este influențată starea noastră psihică de calitatea somnului, de nivelul de hidratare, de gradul de activitate fizică și de substanțele consumate. Orice evaluare modernă în psihoterapie va ține cont de aceste aspecte ca factori cauzali sau de menținere a problemelor psihologice. Fără să exagerez, pot spune căîntregul corp reprezintă atît forma fizică, cît și sediul inconștientului nostru, adică al trecutului personal.

În general, ești obișnuit ca terapeutul să-ți spună: principalele cauze ale problemelor tale de acum sînt în trecut (în copilărie). Cît de adevărat este? 

În dezvoltarea umană, sînt două perioade fundamentale: copilăria mică și adolescența. După acestea, „trecutul” se acumulează prin relevanța emoțională pe care au avut-o întîmplările pe care le-am trăit.

A fost o întreagă dezbatere despre rolul trecutului în psihoterapie, dar în sine este o falsă problemă pentru că vine dintr-o neînțelegere. După cum știm, nici viitorul, nici trecutul nu există în realitate și pînă acum nimeni nu a călătorit în timp. Poeta Ana Blandiana are o exprimare minunată atunci cînd spune: la urma urmei, a-ți imagina înseamnă a-ți aminti. Această idee o voi continua spunînd că a-ți aminti este o experiență prezentă. Prin urmare, atît îngrijorările proiectate în viitor, cît și suferințele întîmplărilor trecute sînt fenomene psihologice prezente. 

Psihicul nostru este ca o casă foarte mare, cu multe etaje și nenumarate camere cufundate în întunericul inconștientului, iar în acest spațiu vast, conștiința este ca lumina unei lumînări. De cele mai multe ori, clienții care vin la terapie au încercat deja să înțeleagă și să rezolve problema cu care se confruntă, dar nu au reușit. Treaba terapeutului este să întrebe: unde ai căutat pînă acum? Casa aceasta mai are și alte încăperi? Oare ai căutat peste tot? Sau să încurajeze clientul sădeschidă și ușile pe care le-a evitat. Scopul este de a descoperi conținuturi uitate care să contribuie la noi feluri de a privi problema cu care se confruntă. 

Prin urmare, trecutul în psihoterapie este doar un alt cuvînt pentru „în altă parte” și „altfel”, adică acolo unde nu sînt eu. Situația traumatică face ca părțile rănite ale eului nostru să fie rupte și prinse în experiențe trecute pe care le trăiește într-un prezent continuu, ca într-un purgatoriu. De aici înțelegem că, pînă nu vindecăm trauma, experiența trecută este doar un prezent paralel care ne bîntuie, manifestîndu-se atunci cînd ceva din viața cotidiană acționează ca declanșator (trigger).Acest fenomen face ca la nivelul percepției identității să nu putem sta liniștiți din două motive. Primul ar fi că există o parte a sinelui care lipsește, iar al doilea, că există o încărcătură de suferință care se retrăiește necontrolat.

Vindecarea vine după ce procesăm durerea și ne recuperăm părțile eului din acele bule de experiență și lăsăm cu adevărat trecutul să devină trecut.  

Cum ne împăcăm cu trecutul nostru? Cum îl acceptăm?

Trecutul nu are nevoie de acceptarea noastră ca să se fi întîmplat. Fac această precizare pentru că psihicul are puterea de a nega realitatea, de a se amorți și de a se iluziona. În realitate, dificultatea este de a ne accepta pe noi înșine așa cum sîntem, cu consecințele experiențelor prin care am trecut. Împăcarea cu trecutul este, de fapt, împăcarea cu un prezent dureros și este un proces emoțional, mai curînd decît cognitiv, iar deseori este un proces de doliu pentru a integra o pierdere, ca de exemplu: o șansă, o persoană, o parte a corpului nostru, o posesiune materială, o poziție socială, încrederea, speranța, tinerețea sau sănătatea. Dar pentru a putea face un proces sănătos este necesar mai întîi să ne punem în siguranță, adică să creștem suficient pentru a lua distanță față de situațiile care ne-au rănit deoarece problemele nu pot fi depășite fiind la același nivel de înțelegere la care au apărut.

interviu realizat de Adina POPESCU 

Foto: wikimedia commons

Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.
Cloud system moving into Chatham Sound png
Depinde doar de noi
Altă veste bună din 2022 vine tot din emisfera sudică. În unele zone din Marea Barieră de Corali din Oceanul Pacific, cercetătorii au observat o însănătoșire și o extindere a recifurilor de aici.
p 11 WC jpg
Liberul-arbitru și paradoxul „poluării bune”
Dar chiar și dacă nu vrem să facem nimic, partea plină a paharului este că noi avem șanse bune să murim de moarte bună, în aproape aceleași condiții climatice în care am trăit.
p 12 Tarkovski, Nostalgia jpg
Pandemie cu final ca-n filme
Am strîns puncte din tot felul de grozăvii ale pandemiei, așteptînd vaccinul, așteptînd remediul, așteptînd vestea eliberatoare. Și, în cele din urmă, am cîștigat, tancul american a apărut.
p 13 M  Chivu jpg
Copilul călare pe porc sau falsul conflict dintre tradiție și modernitate
Generația mea poate a făcut mai multe sau mai puține. Am făcut ce am putut. Însă viitorul este deja aici. Iar cei care pot prelua ștafeta sînt și ei aici.
06F2AB41 2CE7 4E53 9857 4D9205D89939 1 201 a jpeg
2022, cu bune
Gura mea de aer: cu acel zîmbet curat, te privește fix în ochi și, pe un ton apăsat, îți spune: „Tati, te iubesc!”.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.