Carte de rețete

Publicat în Dilema Veche nr. 363 din 27 ianuarie - 2 februarie 2011
Carte de rețete jpeg

Cum să ai succes în zilele pare, cum să arăţi bine dimineaţa, înainte de a fi apucat să te ridici din pat, cum să-ţi asortezi cravata la pantofi, cum să te laşi de fumat, cum să slăbeşti, cum să faci cel-mai-bun-pui-la-cuptor-cu-legume-din-univers, cum să scapi de negi, cum să scoţi petele de vin, cum să fii fericit în cinci paşi, cum să ţi se ierte păcatele, cum să-ţi găseşti jumătatea, cum să te descotoroseşti de ea, cum să aplici un upercut şi să te răsuceşti pe vîrfuri în acelaşi timp, cum să cîştigi la loto, cum să agăţi fete pe Facebook. Undeva în lume, s-a găsit la un moment dat un specialist, un mare predicator al şireturilor bine legate, care să-i lumineze pe semenii lui, împărtăşindu-le cu generozitate o formulă testată pe propria piele şi, crede el, universal valabilă. Dacă ar fi să ne luăm după toate indicaţiile pe care le avem la dispoziţie în raftul de self-help, nici o problemă, oricît de complicată ar fi ea, n-a rămas nerezolvată. Ne aşteaptă fericirea totală.

Pînă atunci însă, am pus la cale un dosar despre reţete, formule şi coduri, ca să vedem cum facem faţă asaltului de cum să, care sînt reţetele cu care sîntem îngăduitori, care ne scot din sărite, care ne modelează fără să ne dăm seama şi care ni se par de-a dreptul grosolane. 

Am pornit de la lucrurile în aparenţă simple şi am rugat-o pe Adriana Babeţi să scrie despre reţetele culinare însemnate afectiv, ocazie cu care am aflat că reţeta „este un mic plan de atac primit oarecum de-a gata, pe care eşti invitat să-l urmezi pas cu pas“. Apoi am discutat cu Aurelia Marinescu, doamna bunelor maniere, despre regulile politeţii şi proiectul „Alo, n-aţi greşit numărul“ (probabil primul hotline de bune maniere din lume), Ioana Pârvulescu a răsfoit colecţia de reviste de la finalul secolului 19 şi a găsit cîteva reţete ale succesului comercial, nu foarte îndepărtate de strategiile publicitare de-acum, iar Valentin Mureşan a trecut în revistă diferitele moduri de-a înţelege fericirea în societatea contemporană. 

Anamaria Dobinciuc a făcut un istoric al fenomenului self-help, de la puritani pînă la Oprah, Raluca Bâra a descoperit o legătură între caratiţa Paul şi criza financiară mondială, Ovidiu Mircean ne explică în 7 paşi cum să devenim structuralişti (ceasurilor de la dvs. din casă ar trebui deja să li se facă frică), Adela Marcov scrie un Life for dummies despre toate reţetele şi poveţele pe care le-a tot primit de cînd era mică şi care nu i-au folosit la nimic, Ovidiu Pop e necruţător cu formulele succesului de la noi, Cristi Luca îşi mărturiseşte eşecurile provocate de dorinţa de-a aplica în viaţă tot felul de reţete văzute prin filme, iar Bogdan Bugoiu ne spune cum să ascultăm muzică. Ei, nu-i aşa că acum sînteţi mulţumiţi?

Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.
Cloud system moving into Chatham Sound png
Depinde doar de noi
Altă veste bună din 2022 vine tot din emisfera sudică. În unele zone din Marea Barieră de Corali din Oceanul Pacific, cercetătorii au observat o însănătoșire și o extindere a recifurilor de aici.
p 11 WC jpg
Liberul-arbitru și paradoxul „poluării bune”
Dar chiar și dacă nu vrem să facem nimic, partea plină a paharului este că noi avem șanse bune să murim de moarte bună, în aproape aceleași condiții climatice în care am trăit.
p 12 Tarkovski, Nostalgia jpg
Pandemie cu final ca-n filme
Am strîns puncte din tot felul de grozăvii ale pandemiei, așteptînd vaccinul, așteptînd remediul, așteptînd vestea eliberatoare. Și, în cele din urmă, am cîștigat, tancul american a apărut.
p 13 M  Chivu jpg
Copilul călare pe porc sau falsul conflict dintre tradiție și modernitate
Generația mea poate a făcut mai multe sau mai puține. Am făcut ce am putut. Însă viitorul este deja aici. Iar cei care pot prelua ștafeta sînt și ei aici.
06F2AB41 2CE7 4E53 9857 4D9205D89939 1 201 a jpeg
2022, cu bune
Gura mea de aer: cu acel zîmbet curat, te privește fix în ochi și, pe un ton apăsat, îți spune: „Tati, te iubesc!”.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.
image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.