Cadourile mele

Publicat în Dilema Veche nr. 977 din 29 decembrie 2022 – 11 ianuarie 2023
image

Cadouri imateriale 

În Japonia se practică sistematic o adevărată inflație a cadourilor, cadouri multiplicate, cadouri ce atestă o curtoazie „culturală”, dar și o practică generalizată fără o minimă incidență personală. Însă, contrar acestei devaluări, tot în Japonia un exercițiu inedit seduce căci de astă dată cadoul poartă marca unei comunicări, a unei dăruiri strict individualizate. Darul e de astă dată un dar imaterial, o frază aleasă pentru recipiendar, o frază pentru o viață. Ea se imprimă pe „tabletele de ceară” ale memoriei ca atunci cînd un prieten nipon mi-a oferit una, enigmatică: „Omul privește, masca vede”. Cadou imaterial, cadou fără altă urmă decît cea depusă în sine. Cum să uit cadoul lui Monique, viitoarea mea soție, care a dăruit emigrantului ce eram o primă vacanță la mare? Cadou fără greutate și fără materie, cadou convertit în experiență. „Je vais danser pour toi”, cîntă Carmen, oferindu-i lui Don José „un dans” așa cum am oferit și eu unui medic ce m-a îngrijit un spectacol: Flautul fermecat. „De neuitat” – mi-a mulțumit el. Am primit și am împărțit cadouri imateriale. Cadouri unice, ca acel „cadou” care a fost prezența neașteptată a lui Felix Alexa la o aniversare a soției mele sau aceea a unei prietene venite de la Cairo, pe neașteptate, să o vadă la un moment greu. O prezență sau cîteva vorbe, daruri imateriale. Cum să nu evoc apelurile nocturne ale lui Constantin Chiriac, cadouri de seară, sau această ultimă frază a lui Eugenio Barba spusă la telefon nu demult de la Sao Paolo: „Tot ceea ce ne rămîne e curajul”.

Cadouri semnate 

Cadouri rare, cadouri care atestă o opțiune în numele unei afecțiuni ce astfel se manifestă și se confirmă. Cadouri ce rămîn în casă asociate unei persoane, adesea dispărute sau pierdute în lume. Cadouri ce poartă marca unei identități înscrise în materia darului. La paisprezece ani, o mătușă mi-a dăruit ce avea mai scump: un act de proprietate din 1404 semnat la curtea lui Alexandru cel Bun. Un act de care, în absența mea, părinții au fost spoliați de un organism comunist ce mi-a rămas necunoscut. Darul material a sfîrșit în dar imaterial – el e asociat definitiv mătușii iubite. Într-o dimineață tristă, portarul a sunat la ușă pentru a ne încredința un pachet depus în zori: erau două marionete istorice de commedia dell’arte. Surpriză procurată de un prieten italian care intra astfel în casa noastră. Și de atunci, spiritul lui e prezent de cîte ori privirea mi se oprește pe cuplul Pantalone și Brighella. Un cadou semnat produce un impact afectiv pe termen lung. Ca acea coroană decupată în fier pentru examenul cu Macbeth al unui mare regizor, Aureliu Manea, care mi-a oferit-o de Sf. Gheorghe. Coroana mi-a rămas sub ochi ani de zile în camera din Cotroceni și, apoi, a ajuns la Paris ca o persistență a prieteniei de altădată, dar, experiență unică, eu am retrimis-o în țară lui Aureliu Manea care a introdus-o în ultimul său spectacol, Scrisori ale unei călugărițe portugheze. Cadou semnat, cadou ce evocă un nume, un gest, un loc. Ca acel cui din Coloana infinitului pe care mi l-a depus în mînă Mihai Țopescu. Îl privesc pe birou de atunci… de cînd? De la începutul prieteniei noastre. Un cadou semnat e și pînza coreeană din secolul al XVIII-lea, primită de la o mare scenografă pe care o admiram și o respectam. Darul ei mi-a revelat reciprocitatea afecțiunii noastre. Asemeni fotografiei din Hamletmachine ce-mi străjuiește peretele unei camere și, regulat, mi-o amintește pe Mihaela Marin. Sau statueta unui Buddha sculptat în os și adus din China, pentru mine, de Felix Alexa. Fără a mai vorbi de Iisus-ul genial, opera lui George Apostu, pe care mi l-a oferit Andrei Șerban ca pe un dar de aniversare. Cadoul semnat e un dar sacru. Material, dar și profund spiritual.

Cadouri spontane

Ele poartă însemnele unei surprize, ele fascinează prin neașteptatul gestului, prin spontaneitatea lui. Gest rapid, efectuat într-un moment unic. Această precipitare se asociază cadoului oferit fără prealabil, ca o mărturie imprevizibilă, ca o declarație directă. De astă dată actul e mai important decît obiectul; gestul e amintirea. Ca în acel restaurant japonez unde legasem o relație de curtoazie cu o binevoitoare chelneriță vîrstnică. La plecare, neștiind ce să facă, ea mi-a oferit precipitat o batistă modestă, însoțită de surîsul ei. Cadoul spontan surprinde și e memorabil. Asemeni icoanei primite la Craiova de la Mirela Giodea… Înaintea emisiunii pentru care mă invitase am intrat în biroul său și am admirat o icoană pe sticlă, iar cînd am terminat și am revenit, ea a desprins-o de pe zid și mi-a întins-o: „E a dumneavoastră”. Și cum să-l uit pe Ali, care, de asemeni, a luat o oglindă veche din casa de la Teheran și mi-a dăruit-o, fără nici un alt prealabil. Daruri-surpriză, efectuate dintr-o pulsiune organică, dintr-o comuniune derutantă. Ca acel inel pe care un maestru în arta tradițională din Iran și l-a scos de pe deget la despărțire, tîrziu în noapte, și mi l-a întins, lăsîndu-mă emoționat pînă la lacrimi. Nu-i mai știu numele, nu l-am mai întîlnit, dar cadoul persistă și evocă un moment privilegiat. Asemeni clipei cînd, la Caracas, Daniel Medvedov, făcînd împreună o vizită la un anticar, mi-a oferit un Iisus, pe care, la început, l-am refuzat. „Dacă nu ai fi ales acest Iisus nu ți-aș fi dăruit altceva” – darul spontan ca recunoaștere a unei înrudiri subiective. Ca icoana de o melancolie fără seamăn pe care mi-a oferit-o Ana Nicolau într-o zi, la Sibiu. Cadoul și sinceritatea gestului se confundă. Ele se asociază.

Cadoul simbolic

El poate fi modest, improvizat, dar, mai presus de orice, el e purtător de sens. Nu valoarea contează, ci sensul, convertirea simbolică. În același timp probă de identitate, dar și apel la o comunicare cu o valoare particulară într-un context unic, atașat acestui „simbol” ce iluminează o situație, o relație, o legătură. Din Peru mi-a sosit o mică Nativitate din carton policrom, simbol ce confirmă persistența unei iubiri nestinse. Cadoul simbolic e asociat unui gest simbolic. În obscuritatea sau cenușiul existenței, ele produc împreună un eveniment. Cadoul simbolic operează ca un flash ce își manifestă astfel puterea de revelație. Gratuită și binevenită. Ca atunci cînd primeam, la un sfîrșit de an universitar, o scoică al cărei sunet îl ascultam și, simbolic, îmi aminteam de un grup de studenți la despărțire. Sau cînd o prietenă îmi oferea un derutant ou de struț pictat – cadou simbolic. Materia vorbește și gestul mărturisește. Un sens se desenează nu întotdeauna lizibil. Îi simțim prezența chiar dacă nu îl descifrăm integral.

Cadoul stereotipat

Francezii sînt orfani de arta cadourilor. Se mulțumesc cu o sticlă de vin și deja gestul e rar. În Japonia, cum spuneam, se cultivă cadoul standard. La fel de lipsit de orice impact. Cadoul stereotipat confirmă indiferența față de partener, el atestă doar respectul pentru un gest protocolar fără implicație și fără imaginație. Banal, „formatat”, fruct al nici unui efort individual. Cadou indiferent: un alcool sau un ghiveci cu flori! De cîte ori a fost el repetat, din ce obișnuință provine, ce tradiție confirmă? Cadou impus de un cod de conduită și nicicum determinat de un impuls către dialog sau comunicare. Cadou neutru! Cadou lipsit de impact, cadou ce dispare, cadou repede uitat. Decît un asemenea cadou prefer invitatul ce vine cu mîinile goale.

P.S. Există și cadouri perverse, asociate corupției, precum celebrele diamante primite acum mult timp de Giscard d’Estaing sau recentele ceasuri Rolex oferite parlamentarilor europeni. Strategie care contrazice spiritul cadourilor.

George Banu este critic de teatru și autor al cărții Casa cu daruri, Editura Nemira, 2015.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

calarasi sfiintii Mihail si Gavriil FOTO calendarulortodox.ro
Horoscop 8 noiembrie: Sfinții „Mihail și Gavriil” au o semnificație deosebită pentru Berbec, Leu și Vărsător
Horoscopul de vineri, 8 noiembrie, ziua de prăznuire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, are o semnificație deosebită pentru Berbec, Leu și Vărsător. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicții complete și speciale pentru acești nativi.
images jpeg
O fată, soțul ei și un prieten, arestați pentru cel mai mare act de vandalism petrecut în România
Polițiștii suceveni i-au ridicat miercuri, în urma unei percheziții pe cei trei tineri care ar fi participat la distrugerile în serie provocate la zeci de mașini, pe străzi din cartierul Burdujeni. Este vorba de un individ periculos și doi soți
desa jpg
Piața din România unde străinii au dat năvală. Sunt înnebuniți după legumele delicioase, iar locul cunoscut drept „raiul legumelor”
O piață din țara noastră a devenit favorita bulgarilor, care vin în țara noastră pentru a profita nu doar de prețurile foarte accesibile, dar și de produsele delicioase și naturale vândute la tarabele de aici! Este vorba despre piața de la Desa, una destul de nouă în România!
banner daniel margarit png
iohannis sta cu spatele la orban (1) gif
Gafă monumentală a lui Klaus Iohannis. Îi întoarce spatele lui Viktor Orban ca să își aranjeze costumul, la summit-ul de la Budapesta
Președintele Klaus Iohannis a stat cu spatele la premierul Ungariei, Viktor Orban, joi, 7 noiembrie, fără să îl privească, la sosirea la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta.
smurd politie jpg
Nato, implicat într-un scandal la Vaslui. Cum s-a produs incidentul
Nato a ajuns în spatele gratiilor la Vaslui. Nu este o glumă, pentru că Nato Leon Victorian Ilie este un tânăr, în vârstă de 18 ani, care a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce a fost implicat într-un scandal în fața unui local din municipiul Vaslui.
Premierul olandez Mark Rutte FOTO Profimedia
NATO agită ameninţarea nord-coreeană pentru a-l ralia pe Donald Trump împotriva ameninţării ruse (AFP)
NATO a încercat joi, la Budapesta, să şi-l ralieze pe viitorul preşedinte american Donald Trump în faţa ameninţării ruse, subliniind că atragerea Coreei de Nord în războiul din Ucraina a schimbat situaţia, inclusiv pentru SUA, relatează AFP.
actorul care a devenit staret jpg
Actorul a cărei poveste de viață bate orice bestseller. A jucat în nu mai puțin de 20 de filme, dar a ales calea credinței după ce a fost torturat: „Am luat coarnele plugului dumnezeiesc”
Prima mănăstire din lume dedicată artiştilor a fost sfinţită la începutul acestei săptămâni în Goleştii Vâlcei de arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului.
Maia Sandu avion viena FOTO Facebook jpg
Maia Sandu, surprinsă într-un aeroport, spre un avion de cursă regulată. „Așa călătorește o Președintă care nu se ascunde de poporul său!”
Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a fost surprinsă miercuri, alături de mai mulți călători, într-un autocar pe un aeroport din Viena, înainte de îmbarcarea într-un avion.