Ca la început de an

Publicat în Dilema Veche nr. 360 din 6 - 12 ianuarie 2011
Nebuna din cartier jpeg

- argument -

Acum, că au trecut serbările şi festivităţile de iarnă, organizate de cîteva grupări separatiste şi retrograde (cum ar fi Asociaţia pentru Recuperarea Valorilor Creştine şi Organizaţia de femei a Fundaţiei „Moş Crăciun există!“), iată-te şi în anul 2061. Majoritatea românilor va sărbători însă Anul Nou prin februarie, atunci cînd pagodele de pe Bulevardul Magheru se vor umple de beculeţe colorate, iar Primăria va împărţi pe gratis bucureştenilor pacheţele de primăvară şi porc Gong Bao. Cei amatori de shopping se vor călca din nou în picioare la complexul comercial Dragonul Roşu 106, unde vor fi reduceri de sezon la artificii şi şosete. 

Aşadar, este 1 ianuarie 2061 şi astăzi, în redacţia revistei Dilema străveche, vom munci mai puţin, doar opt ore. Sarcina mea de serviciu e să coordonez o temă despre trecut, şi anume despre perioada de „tranziţie“ 1990-2010 (tranziţie dinspre ce spre ce? – i-am întrebat pe cei mai în vîrstă decît mine, căci nu-mi amintesc foarte bine acei tulburi ani ai tinereţii mele). 

Mi-am deschis hololaptop-ul, am activat comanda vocală şi, la un search rapid, m-am pomenit chiar în mijlocul execuţiei de la Tîrgovişte, de pe 25 decembrie 1989. M-am ferit la timp ca să nu tragă în mine, deşi nu aveau cum să mă nimerească pentru că nu eu eram ţinta. La cîţiva paşi, s-a prăbuşit fostul dictator al României, Nicolae Ceauşescu, reabilitat în 2030 de către Partidul Comunist Universal. Apoi, am auzit vocea colegului Matei Martin, de la hololaptop-ul de alături: „De ce-ţi pierzi timpul cu videoistoria? Mai bine ai juca un Romanian Revolution 5.0 – I’m going in!“. I-am spus că nu-mi plac shootere-le, mai ales cele foarte violente. Prefer, la o adică, jocul de strategie politică pe care îl juca fostul nostru coleg, Cristi Ghinea, acum rezident în Republica Moldova (zece ani s-a chinuit să obţină un permis de şedere în acest paradis exclusivist): Elections 2009 – Băsescu Resurected, deşi finalul e previzibil: Băsescu cîştigă. 

Am încercat să mă concentrez din nou la sarcina care îmi era trasată, însă între timp sosiseră cutiuţele argintii cu masa de prînz. Oare ce-o fi? Orez cantonez sau orez cu muguri de bambus? L-am auzit pe colegul Matei Pleşu de la revista Holobiblioteca oftînd. De cînd ţările islamice şi-au închis definitiv graniţele, autoizolîndu-se, iar restaurantul turcului din apropierea redacţiei a fost înlocuit de un fast food vietnamez, cred că suferă de o depresie de ordin gastronomic. 

După-masă, am participat pe redepe înainte la manifestaţiile din Piaţa Universităţii şi la mineriade. I-am luat un interviu fulger lui Emil Constantinescu, care era online pe holoblogul lui. M-a servit cu un ceai şi mi-a arătat nişte roci foarte interesante de pe Marte. Din păcate, Ion Iliescu nu era online. Serverul său, reprezentat printr-un membru al partidului în ilegalitate, din anii ’30 – un muncitor cu şapca trasă pe ochi, m-a informat că e plecat în Hawai, la al IX-lea congres al Partidului Comunist Universal. 

Tocmai cînd mă pregăteam să-l întreb pe colegul Marius Chivu care îi dicta de zor hololaptop-ului său recenzia la cartea Din nou orbitor, doar aripa stîngă („aripa dreaptă“ şi „corpul“ au fost cenzurate), ce-şi mai aminteşte despre literatura anilor ’90, redactorul nostru şef ne-a informat sec că ni s-a dat voie să sărbătorim Anul Nou. „Avem cafea şi vin fără alcool!“, ne-a spus cînd ne-am adunat în sala de şedinţe. Colegul Marius Chivu a spus că vinul fără alcool îi aminteşte de Fanta Madness din anii ’90. Iată un punct de plecare pentru tema mea! În 2061, redactorul-şef al Dilemei străvechi, Mircea Vasilescu, va împlini frumoasa vîrstă de 101 de ani. Am dori să-i urăm, pe această cale, „La foarte mulţi ani!“ (în 2061, durata medie de viaţa este de 130 de ani pentru bărbaţi şi de 160, pentru femei). Ceea ce vă dorim şi vouă!

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Adrian danca cu colegi de la Radio Vatican jpg
Totul despre întâlnirea dintre JD Vance și Papa Francisc. Mărturia celui mai informat român de la Vatican
Adrian Dancă, șeful secției în limba română a Radio Vatican, care i-a cunoscut pe ultimii trei papi, explică diplomația discretă pentru pace a Papei Francisc în cele mai sângeroase conflicte din lume, inclusiv Ucraina, vis-a-vis de care poziția sa a fost greșit interpretată în mass media.
piept de pui jpeg
Ce trebuie să pui peste pieptul de pui, atunci când îl gătești. Va ieși suculent și gustos
Pieptul de pui este unul dintre cele mai simple, versatile, sănătoase și, în același timp, gustoase, ingrediente pe care le putem pregăti. Indiferent de ce condimente vom folosi, sau alături de ce garnituri îl vom servi, pietul de pui tot va rămâne gustos.
Autoritatea palestiniană: o istorie jpeg
În conflictul Israel-Palestina, Parisul lucrează la soluția cu două state
Miniștrii francez și saudit de Externe s-au întâlnit la Riad pentru a pregăti o conferință internațională privind Palestina, care își propune să promoveze soluția celor două state și pe care președintele francez Emmanuel Macron o va coprezida împreună cu prințul moștenitor saudit
plante canicula jpg jpeg
A fiert coji de ouă și urzici, apoi a turnat amestecul la rădăcina plantelor. Rezultatul a fost uimitor!
În goana după o recoltă bogată, grădinarii pasionați știu că uneori cele mai eficiente soluții vin din lucruri simple, aflate chiar în bucătărie sau în grădină
Donald Trump și Volodimir Zelenski au avut o discuție intensă la funeraliile Papei FOTO EPA EFE jpg
De ce nu poate Zelenski să accepte pacea lui Trump
Zelenski se confruntă cu o alegere periculoasă: să respingă acordul de pace defectuos al lui Trump sau să pună în pericol suveranitatea Ucrainei, susține Timotei Ash, cercetător asociat la Chatham House.
padure pixabay jpg
Comoara din pădurile României: adorată de străini, ignorată de români! Vin din străinătate ca să-l culeagă
Este un aliment pe care oamenii l-au consumat de mii de ani și care continuă să fie la fel de popular și în ziua de astăzi. Cu toate acestea, el este cu totul absent din bucătăria și restaurantele românești, în ciuda gustului și texturii atât de bune pe care le are!
Pista de biciclete din Cerbăl  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (39) jpg
„Transalpina biciliștilor”, detronată de pistele de biciclete din creierii munților. Noile trasee, amenajate pe tărâmul urșilor
Trei comune izolate din Munții Poiana Ruscă mai numără împreună puțin peste 700 de locuitori, dar ținutul sălbatic al munților din jurul satelor lor va fi traversat de piste de biciclete. „Transalpina bicicliștilor” a fost construită deja, dar alte piste de biciclete ar putea să o concureze.
Dorel Vișan 9 jpeg
Secretul lui Dorel Vișan ca să nu aibă nevoie de pastile: „Nu am răcit de 25 de ani”
Dorel Vișan, unul dintre cei mai respectați actori ai teatrului și filmului românesc, a dezvăluit recent un secret de sănătate care a stârnit interesul publicului.
copil autist batut
Revoltător. Nicio sancțiune dată în cazul unui copil cu handicap grav bătut crunt de o infirmieră. Care sunt motivele
Un copil cu handicap grav care a fost bătut crunt acum doi ani de o infirmieră din Târgu Jiu nu va primi niciun leu ca daune morale, deși traumele suferite au fost teribile. La începutul acestei săptămâni, Curtea de Apel Craiova a dat sentința definitivă în acest caz.