Că de n-ar fi...

Publicat în Dilema Veche nr. 1010 din 17 august – 23 august 2023
image

De ce se spun și de ce se ascultă povești? De ce le plac oamenilor poveștile? La ce folosesc poveștile? Cîte feluri de povești există? Cîte interpretări are o poveste? Cît adevăr și cîtă minciună sînt într-o poveste? Ce s-ar întîmpla dacă n-ar mai exista povești?

Sînt multe răspunsuri  pentru fiecare dintre aceste întrebări.  

La ultima se poate răspunde tot printr-o poveste, publicată de Jean-Claude Carrière în celebra sa carte Cercul mincinoșilor. Potrivit lui: „O pildă persană străveche îl înfățișează pe povestaș stînd singur pe țărmul oceanului, pe o stîncă. Spune poveste după poveste, abia trăgîndu-și răsuflarea și bînd din cînd în cînd un pahar de apă. Oceanul îl ascultă vrăjit. Iar autorul necunoscut adaugă: Dacă într-o bună zi povestașul tace ori este nevoit să tacă, nu poate spune nimeni ce va face oceanul”.

N-ar mai avea cine să spună ce va face oceanul, dar se mai zice și că omul este singura ființă care nu doar că spune și ascultă povești, dar se poate organiza în triburi, comunități și societăți întregi, pe baza credinței într-o poveste. Religiile, istoriile, tradițiile și experiențele transmise din generație în generație sînt și ele povești care formează mințile celor care le receptează. Poveștile pot uni și pot mobiliza oamenii, dar, bineînțeles, ca pentru aproape tot ce-i omenesc, există și un revers, adică tot poveștile pot să și divizeze oamenii, să-i facă să se urască, să-i împingă în conflicte și războaie. Dată fiind această mare putere asupra indivizilor și comunităților, e de înțeles de ce adesea poveștile, chiar și cele pentru copii, sînt editate, cenzurate sau selectate. Cerințe impuse vremelnic de morală, de modă, de politică și de tot felul de interese duc frecvent la reinterpretări, schimbări sau interziceri ale unor povești. Dacă istoria „e cea mai frumoasă poveste”, după cum spune o celebră formulă, e clar de ce falsificarea ei devine o prioritate pentru dictaturi și regimuri totalitare. Așa cum bine am văzut, comunismul a excelat în asemenea mistificări.      

De altfel, termenul „poveste” are în limba română mai multe nuanțe, unele dintre ele fiind bine reliefate de sinonime ca basm, scorneală, brașoavă, născocire. Mai de curînd și-a făcut loc un termen nou: narativ. Acesta e legat de obicei de politică și de manipulare, e o poveste menită să atragă electoratul, chiar dacă e falsă.

Așadar, din povești poți învăța, dar cu povești poți fi și păcălit. Cu ajutorul poveștilor poți comunica, poți informa, poți explica lucruri complicate, poți vinde mărfuri sau poți adormi. Dincolo de toate astea, umanitatea ar fi de neimaginat fără povești. (Andrei Manolescu)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.