Buna menajeră (1871) - primul best-seller culinar românesc

Daniela ULIERIU
Publicat în Dilema Veche nr. 558 din 23-29 octombrie 2014
Buna menajeră (1871)   primul best seller culinar românesc jpeg

1871… Ce vremuri, ce moravuri, ce an formidabil! Bucureştiul şi celelalte orăşele mari devin din ce în ce mai cosmopolite şi mai animate. Orientul şi Occidentul se amestecă într-un vîrtej ameţitor, tradiţia se luptă cu modernitatea, pe străzile încă iluminate cu petrol lampant, oltenii în opinci, cu cobiliţele în spate, se încurcă printre primele tramvaie trase de cai. E momentul ruperii, al saltului, al schimbării.

Într-o jumătate de secol (1821-1871), România trecuse de la arbitrariul fanariot la monarhia constituţională. Toate domeniile de activitate suferiseră schimbări dramatice. La fel şi oamenii. Se îmbracă, mănîncă şi călătoresc altfel. În vestimentaţie se impuseseră fracul, sacoul şi redingota. Jobenul şi melonul, la rîndul lor, cîştigaseră bătălia cu calpacul (dovleacul cu circumferinţa de aproape doi metri) şi giugiubeaua (turbanul cît roata de caşcaval). Doamnele schimbaseră şalvarii turceşti cu crinolinele impozante – jupoane cu cercuri de oţel, botezate malacoafe, după numele cvasi-impenetrabilei fortăreţe Malakoff din Crimeea. Pe străzi se desfăşurau nesfîrşite mantii, pe care bărbaţii le recomandau primăriei, care ducea mare lipsă de măturători…

Una mie opt sute şaptezeci şi unu. La Belle Époque pluteşte în aer. Se petrece şi se mănîncă bine. Şampania curge în valuri. În Bucureşti există cîteva restaurante remarcabile, precum Hughes (1850), Fieschi (1858) şi Iordache (1870). E gata şi se deschide celebrul hotel-restaurant Bulevard. Fraţii Capşa „coceau“ viitorul restaurant şi, pînă una alta, cîştigau premii cu produsele lor culinare, la toate expoziţiile internaţionale din domeniu. În 1871 se ivesc trotuarele pe viitoarea Cale a Victoriei, încă denumită Uliţa cea Mare spre Sărindar. La Filaret se înfiinţează prima uzină de gaz lampant din România. Tot atunci este dată în folosinţă calea ferată Timişoara – Arad.

1871 este şi anul în care are loc un eveniment pe care noi, Asociaţia pentru restaurarea gastronomiei române, îl considerăm epocal: se pun bazele bucătăriei urbane autohtone. Ne aflăm aşadar într-un moment cheie al istoriei culinare româneşti. Bucătăria tradiţională, orientală, aflată în urma vremurilor, la confluenţa dintre Balcani, Europa Centrală şi Răsăriteană, era, mai nou, sub asediul influenţelor vestice: franţuzeşti şi nemţeşti. Fără a ne revendica prea multe drepturi de autor, se simţea nevoia unei sinteze şi a unei interpretări a tuturor acestor influenţe. O tînără de familie bună ia frîiele situaţiei în mînă şi scrie prima carte de bucate românească tipărită cu caractere latine. Este vorba de Ecaterina (colonel) Steriady (1850-1900). Se ştiu puţine despre autoarea primului best-seller din istoria cărţilor de bucate româneşti. Cînd a scris Buna menajeră, era foarte tînără, avînd în jur de 20 de ani. Despre soţul ei, colonelul Steriady, aflăm că, în 1858, fusese decorat cu ordinul Stanislas, în1861 era prefect de Ismail (azi, în Ucraina), devenind apoi administrator al Domeniilor Regale. Ecaterina, născută Malaxa, vine dintr-o familie celebră. A gustat, mai mult ca sigur, din tot ce era mai bun şi mai rafinat în gastronomia europeană şi, în plus, a avut mijloacele necesare pentru a încerca şi elabora orice fel de mîncare. Dar, dincolo de toate acestea şi de un talent gastronomic aparte, doamna Steriady avea, se pare, şi înzestrări supranaturale. Chiar dacă autoarea vorbeşte în cărţile ei despre ştiinţă şi progres, ea mai publicat, în afară de Buna menajeră, Arta de a da în cărtzi şi d’a esplica adevărata lor semnificaţiune (1874) şi, mai tîrziu, Prezicerea viitorului şi Cafeomancia, în care ne asigură, în paragraful final, că atît „traducţiunea cît şi corecţiunea acestor cărţi sînt înavuţite prin solida mea experienţă“. Nu e de mirare că mîncărurile şi reţetele domniei sale, născute dintr-o alchimie secretă, au un gust excepţional. (Noi am testat, în bucătăria restaurantului Asociaţiei noastre, o desăvîrşită „Iahnie de caracatiţă“.)

Buna menajeră a avut parte de nenumărate reeditări şi reluări: apare la Galaţi, în 1871, şi este dedicată MS Principesei Elisabeta, doamna Românilor, care „cu obicinuita’i graciositate a bine-voitu s’o accepteze“. Ultima ediţie apare în 1926.

Redau motto-ul cărţii: „Familia este temelia societăţii; un bun menagiu recomandă o bună familie“; şi fragmentul de început: „Iubită lectoare! S-a zis că nobleţea obligă, eu aş adăoga că ştiinţa impune. Sub impresiunea acestui principiu şi pentru a rămîne fidelă deprinderii străbunelor noastre, ce-şi găsiau mulţumire a comunica altora sfera cunoştinţelor lor, permiteţi unei modeste române ce şi-a consumat o serie din anii vieţii sale în calea plăcută dar spinoasă a vieţii casnice, să depue astăzi în mînile voastre (…), fructul experienţei şi al ocupaţiunilor sale de menagiu.“

În final, conchide: „Fie ca opera mea să serve de îndemn şi stimul pentru o pană mai cu talent şi un gust mai fin în arta de a combina satisfacţiunea acestui capricios consumator, ce se numeşte stomah.“ 

Daniela Ulieriu (Asociaţia pentru restaurarea gastronomiei române – Zexe) este jurnalist.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Centrala nucleara din Germania FOTO Shutterstock jpg
Germania, îndemnată să revină la energia nucleară. „De ce alte țări nu au renunțat la reactoare?”
Șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a îndemnat Germania să ia în calcul revenirea la energia nucleară, după ce țara a închis ultimul reactor în 2023.
avion pexels jpg
Un avion a ratat de trei ori aterizarea pe aeroportul din Satu Mare. Ce s-a întâmplat
Sezonul rece a venit cu provocări serioase pentru transportul aerian din România, iar aeroportul din Satu Mare a fost martorul unui incident neobișnuit din cauza condițiilor meteo extreme.
Laura Crișan este adusă la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Motivare. Probele care au aruncat-o după gratii pe fiica milionarului din Arad, acuzată că și-a omorât tatăl
Curtea Supremă a dispus arestarea preventivă a fiicei omului de afaceri Ioan Crişan, ucis la Arad în urmă în explozia maşinii sale, precum şi a doi presupuşi complici ai femeii. Cei trei au fost duși de polițiști în arest.
matreata adobestock jpg
Cum să scapi de mătreață, rapid, cu un singur ingredient care costă doar 2 lei
Nu e nevoie să cheltuiești sume considerabile pe șampoane și tratamente sofisticate pentru a scăpa de mătreață – bicarbonatul de sodiu, un ingredient simplu și ieftin, poate face minuni.
Pentagonul (foto: Pixabay)
Trump începe „curățenia” la Pentagon: Listă secretă cu ofițeri de rang înalt care vor fi dați afară
Membrii echipei de tranziție a președintelui ales Donald Trump ar pregăti, în aceste zile, o listă cu ofițeri ai Pentagonului care vor fi dați afară, iar printre aceștia s-ar număra chiar și unii dintre cei mai înalți oficiali ai Statelor Majore, conform unor surse bine informate, citate de Reuters.
Colaj candidati presedentie 2024  Foto Inquam Photos Mediafax  Profimedia jpg
SONDAJ Cine se mai luptă pentru un loc în turul doi la alegerile prezidențiale. Un alt candidat a scăzut dramatic în ultima săptămână
Doi candidați se luptă pentru un loc la turul II al alegerilor prezidențiale din acest an, potrivit sondajului AtlasIntel.
Iulia Alexandra Neacșu & Șerban Ghilvaci  în ORFANI @ Teatrelli 1 oct 02 (photocredit Lavinia Cioacă) jpeg
Spectacolul „Orfani” a ajuns la finalul traseului itinerant din 2024
O adaptare modernă și autohtonă a piesei „Orfani” de Dennis Kelly a animat în această toamnă mai multe spații culturale din București (Teatrelli, ARTHUBx, Teatrul În Culise), dar și scena Teatrului Național „Toma Caragiu” din Ploiești.
cathedral 5881418 1280 jpg
Un oraș italian iubit de toți românii limitează numărul de turiști. Doar anul acesta a fost vizitat de 7,8 milioane de oameni
Orașul italian Florența ia măsuri concrete pentru a contracara efectele negative ale turismului excesiv, introducând restricții noi pentru a proteja calitatea vieții localnicilor și patrimoniul cultural.
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
Ce trebuie să ştii despre Lăsata Secului la Postul Crăciunului
Începând cu Lăsata Secului, Postul Naşterii Domnului este un nou prilej de rugăciune, renunţare la plăcerile lumeşti, milostenie, pregătire a trupului şi sufletului înainte de mărturisirea păcatelor şi de Sfânta Împărtăşanie.