Bucăţi de dorinţe din ultimele zile

Cristina HURDUBAIA
Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Bucăţi de dorinţe din ultimele zile jpeg

Nici o zi din viața mea în țara asta nu se asemuiește cu cealaltă. Trăiesc emoții, revolte, durere, empatie, dorințe, frustrări. Ba chiar rezoluții. Într-o zi sînt bine, a doua zi pic în abis. A treia zi sînt bine, a patra zi cad în abis.

Nu sînt omul dorințelor, nu sînt omul planurilor, sînt mai degrabă omul care lasă să vină toate de la sine și care încearcă să rezolve tot ce îi apare-n cale. Așa sînt eu, n-am nici un merit, n-am ales eu să fiu așa. Uneori mi-e ușor, alteori mi-e greu. Dar nu mă las, nu mă las, nu pot să mă las, pentru că speranța ne ține pe toți în viață.

Fapte. Eu cred în fapte, nu în vorbe. Fapte bune și mărunte, dar cu efect imediat. Într-o zi strîng bani pentru o casă, ca să aibă în ce locui niște bătrîni, în altă zi îi las 200 de lei unei femei ce plînge ținîndu-și copilul în brațe pe stradă, în următoarea cer ghete pentru un copil care n-are, în alta strîng mii de haine ori de alimente pentru oamenii care, la fel, nu au. Apoi aflu că cineva are nevoie de o mașină de spălat și imediat fac rost de o mașină de spălat. Pentru că și ei au dorințe, iar eu pot să le îndeplinesc, pentru că am o baghetă magică.

Visez. În fiecare zi visez. Visez la o lume din ce în ce mai bună, pentru că eu știu că oamenii sînt buni, trebuie doar să îi împingă cineva de la spate. 

● Săptămîna trecută. Cînd am ajuns în fața porții, am înțepenit, am crezut că am greșit adresa. Am dat de o cocioabă dărăpănată, fără geamuri, cu pereții găuriți, căzută într-o parte de atîta bătrînețe. Am strigat la Radu și în ușă a ieșit un băiețel îmbrăcat într-un pulover. Afară era un frig de mi era și mie frig îmbrăcată cu palton. Ai geacă? Da. Du-te și ia-o pe tine și vino înapoi. Părinții nu erau acasă, tatăl păzea o baltă undeva, mama era plecată la magazin. Am așteptat-o, în timp ce vorbeam cu Radu, care tremura de frig. Am vrut să intru în casă… am intrat un pic și am ieșit glonț. Prin pereții singurei camere în care locuiau cei trei se vedeau casele de peste drum. Niște cîrpe acopereau găurile. Radu se încălzea la un aragaz. Poate altcineva n-ar fi avut speranță. Eu am tras aer în piept și am filmat, mi-am pus tot sufletul în reportaj și l-am dat la „Ceasul bun“ din Starea nației.

În cinci zile s-au strîns 10.000 de euro, am găsit o rulotă, am găsit o firmă de construcții care să refacă în primăvară căsuța de la zero. În cinci zile.

● Am deschis e-mail-ul și am găsit un mesaj de la o profesoară dintr-o comună din Teleorman, care mă întreba cui să trimită ea scrisorile celor 315 copii nevoiași care nu i-au mai scris pînă acum lui Moș Crăciun. Eu mă revolt, pentru că știu cîtă sărăcie e în țara asta. Postez pe Facebook și, în două zile, scrisorile sînt adoptate de oameni buni. În următoarele trei zile, primesc alte peste 700 de scrisori care sînt adoptate imediat. Cel puțin o mie de copii nevoiași vor fi fericiți de Crăciun, chiar și pentru o zi. 

● Săptămîna asta. Am primit tot felul de mesaje de la tot felul de oameni care îmi recomandau comunități de copii nevoiași, care ar putea să trimită scrisorile pentru Moș Crăciun direct la mine. Eu le-am explicat că nu mai am timp pentru asta, fizic, că nu trăiesc din scrisorile lui Moș Crăciun și nici nu pot munci ca nebuna 24 din 24. Dar că, dacă se ocupă ei personal de scrisori, eu pot să găsesc oameni care să le adopte.

Ei, în acel moment, s-a făcut pauză totală de fiecare dată.

Ce voiam să vă zic, de fapt, în toate rîndurile din povestea asta? Că ceea ce fac eu nu e deloc mare filozofie. Nu îți trebuie decît empatie, curaj, voință, empatie, voință, putere, organizare, perseverență, răbdare, curaj, voință și empatie. Căci lenea nu face casă bună cu empatia.

● Vreo 15.000 de oameni au anunțat că vor aduce haine, alimente, jucării și rechizite noi la „Copacul cu haine“.

Știu e înainte de Crăciun și bunătatea se triplează în aceste zile. N or veni atîția, ba chiar sper că n-or veni atîția. Dar „Copacul cu haine“ e în fiecare sezon și niciodată nu se strîng mai puțin de cinci camioane de 3,5 tone fiecare.

Ah, era să uit. Săptămîna asta am fost a teatru, la Omul cel bun din Seciuan. Și am aflat că „nici un om nu poate fi bun dacă nu primește ajutor“.

Nimic n-aș putea face fără voi. 

Cristina Hurdubaia este jurnalist.

Foto: flickr

HOR 0545 jpg
Bogați îngrijorați de propria sărăcie...
Acest Dosar vă prezintă fragmente din conferințele susținute în serile zilelor de 14, 15 și 16 septembrie, în Sala „Jean Monnet“ a Facultății de Studii Europene a UBB.
B  Glavan jpg
Drumul către sărăcie
Pe scurt: tot ceea ce subminează economisirea, investiţia înţeleaptă şi stimulentul muncii previne acumularea de capital şi ne duce pe drumul sărăciei.
A  Zahiu jpg
Venitul minim garantat: de la utopie la realitate
Tot ce avem în momentul de faţă ca schemă de asistență socială este ineficient, a generat un adevărat infern birocratic, de multe ori aceste programe sînt paravane pentru corupţie.
B  Voicu jpg
Sîntem încă săraci? România după 32 de ani
Concluzia a fost că, de fapt, nu te poţi raporta la „standardele societăţii”.
HOR 1291 jpg
Sărăcie, bogăție și judecată morală
Și iar întreb: ce ne facem cu tensiunea dintre teoria morală înaltă, care ne spune că valoarea morală nu depinde de condițiile materiale de viață, şi judecăţile morale implicite pe care le-am descris?
HOR 1452 jpg
„Care bogat se va mîntui?“ Libertatea ca sărăcie voluntară în Noul Testament
Creştinul trebuie să fie harnic, să-şi cîştige existenţa printr-o muncă onestă, să fie darnic şi solidar, dar să nu-şi facă griji pentru ziua de mîine. Aici apare încă un element definitoriu al relaţiei dintre paradigma creştină şi avuţia terestră.
p 21 foto C  Hord jpg
Globalizarea libertății
În fine, vreau să vă atrag atenția asupra acelor antiglobalişti care înţeleg globalizarea altfel, ca pe o globalizare politică. Ei vă vor vinde izolarea ca soluţie la problemă. Nu-i ascultaţi decît cu atenţie şi îngrijorare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
„Nu ne mai facem bine”
Și eu am propria mea curiozitate, așa că încerc să aflu ce s-a schimbat aici, din perspectiva lor, este una dintre principalele teme de discuție.
p 10 jpg
România era țara mea bună, dar vitregă
Astăzi consider că România e țara în care mă pot întoarce cînd doresc, e „cartierul vecin”.
Palatul Culturii Iasi   Aerial jpg
Iași, mon amour contrarié
Iașiul îmi pare un cameleon. Apar întruna terase noi și e tonifiant. Vara asta am mîncat într-un gastrobar cu specific andaluz, cu o veselă aleasă cu gust, cu prețuri rezonabile și porții mărișoare.
640px Parliament 704254 jpg
Stai, cum adică avem o imagine bunicică la Bruxelles?!
Dar cum adică „nu creăm probleme” la Bruxelles, dacă în România sînt atîtea probleme? E simplu, grijile Bruxelles-ului sînt altele decît ale noastre.
p 12 WC jpg
Cum văd eu România? După 15 ani și de la 3.500 de kilometri distanță?
În cele cîteva limbi de circulație pe care le înțeleg, nu găsesc un sinonim în valoare absolută al cuvîntului „omenie”. Poate în el rezidă, totuși, logica speranței.
Bjc cv cs foto 089 jpg
Secretul stă la primărie
În România, m-am ocupat, vrînd-nevrînd, cu colecționarea de faze și impresii, să le spun ilustrate.
p 13 sus jpg
Cînd trăiești între aici și acolo
Am început, timid, să ies în afara granițelor, întrebîndu-mă deseori cum ar fi viața mea în altă parte, în momentul în care nimic nu mă mai reținea în România.
Page 428 Captured Romanians transported away (12239755986) jpg
Trei neîntoarceri
România are acum un chip ponosit, în tușe de gri și negru. Dar e OK pentru că e o Românie exterioară, din afara ta, e un context din care ai scăpat. High five.
Romania Parliament at night jpg
Sedarea românilor
n reacție, nu puțini români refuză calmarea și emigrează, seduși de melodia sirenelor potrivit cărora „în România, asta e!”, totul a „rămas la fel”.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Tribunalul Poporului
Vedem asta în fiecare zi: nimic din ceea ce se postează nu rămîne necorectat, necontestat, nejudecat, nesancționat. Mai devreme sau mai tîrziu – ca să fac o parafrază – fiecare are parte de cincisprezece minute de judecată publică.
p 10 jpg
Critica publică în online: virtuți și vicii
Am observat, de asemenea, și cum platometre digitale au fost utilizate pentru a instiga la ură, dispreț și sexism, pentru a delegitima această mișcare și a decredibiliza victimele violenței de gen.
p 11 Ostrakon WC jpg
Ostracizarea online ca dilemă liberală
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de pericolul pe care apelul la ostracizarea online îl deschide, ținînd cont de stimulentele pe care viața în mediul online ni le oferă în conjuncție cu impactul pe care emoțiile morale îl au la adresa modului în care interacționăm cu ceilalți
640px The Two Gossips (Les Deux Commères) MET DP808826 jpg
Gura satului global
Gura satului global nu este diferită de gura satului tradițional decît prin instrumentele sale.
640px Cyber bullying 122156 960 720 jpg
Cel fără de păcat – o sursă idiopatică?
Realitatea socială poate fi remarcabilă datorită ansamblului de creiere umane adunate pentru a influența evoluția societății în bine, și aici avem nevoie de etică – în lipsa acesteia, realitatea se poate transforma în factori și actori sociali maligni.
John George Brown The Bully of the Neighborhood jpg
Și cu copiii ce facem? Intruziune, expunere, violență, anulare
Spațiul virtual a căpătat dimensiuni tot mai mari în viața copiilor, marea lor majoritate preferînd o interacțiune mediată de un dispozitiv uneia reale.
p 14 sus jpg
J’accuse! Indignarea morală și ostracizarea digitală
Nu e mare lucru să ne gîndim mai mult înainte de a (re)acționa, cum nu e nici prea mare efortul de a încerca să vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, dincolo de interesele noastre imediate.
p 21 jpg
Linșajul contemporan
Strămoșii noștri nu aveau lideri, judecători sau poliție, dar aveau mijloace pentru a răspunde celor care încălcau normele sociale de a respecta autonomia celorlalți sau de a contribui în mod echitabil la bunăstarea socială

Adevarul.ro

Cozi la benzinăriile din Franța FOTO Twitter / @InfosFrancaises
Cozi uriaşe la benzinăriile din Franţa. „Sfârşitul săptămânii se anunţă dificil”
Greva de la o serie de rafinării franceze a început să se facă simţită la benzinăriile din unele regiuni, care au trebuit să închidă din lipsă de carburanţi, relatează agenţia EFE.
Blocuri bucuresti - infrastructura -trafic - imobiliare FOTO  Inquam Photos / George Călin
Prețurile apartamentelor s-au diminuat ușor în prima lună de toamnă. Cum arată situaţia în marile oraşe
Prețurile solicitate pentru apartamentele (noi și vechi) disponibile spre vânzare la nivel național s-au diminuat cu 1,6%, în prima lună de toamnă, față de cea anterioară.
Gabriel Bivolaru la Tribunal
Gabriel Bivolaru, ex-deputat PSD, trimis în judecată de DNA pentru evaziune fiscală
DNA a trimis în judecată a mai multor persoane pentru evaziune fiscală, într-un dosar cu prejudiciu de 18 milioane de lei. Potrivit surselor „Adevărul”, printre aceștia e și Gabriel Bivolaru, ex-deputat PSD.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.