Bucăţi de dorinţe din ultimele zile

Cristina HURDUBAIA
Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Bucăţi de dorinţe din ultimele zile jpeg

Nici o zi din viața mea în țara asta nu se asemuiește cu cealaltă. Trăiesc emoții, revolte, durere, empatie, dorințe, frustrări. Ba chiar rezoluții. Într-o zi sînt bine, a doua zi pic în abis. A treia zi sînt bine, a patra zi cad în abis.

Nu sînt omul dorințelor, nu sînt omul planurilor, sînt mai degrabă omul care lasă să vină toate de la sine și care încearcă să rezolve tot ce îi apare-n cale. Așa sînt eu, n-am nici un merit, n-am ales eu să fiu așa. Uneori mi-e ușor, alteori mi-e greu. Dar nu mă las, nu mă las, nu pot să mă las, pentru că speranța ne ține pe toți în viață.

Fapte. Eu cred în fapte, nu în vorbe. Fapte bune și mărunte, dar cu efect imediat. Într-o zi strîng bani pentru o casă, ca să aibă în ce locui niște bătrîni, în altă zi îi las 200 de lei unei femei ce plînge ținîndu-și copilul în brațe pe stradă, în următoarea cer ghete pentru un copil care n-are, în alta strîng mii de haine ori de alimente pentru oamenii care, la fel, nu au. Apoi aflu că cineva are nevoie de o mașină de spălat și imediat fac rost de o mașină de spălat. Pentru că și ei au dorințe, iar eu pot să le îndeplinesc, pentru că am o baghetă magică.

Visez. În fiecare zi visez. Visez la o lume din ce în ce mai bună, pentru că eu știu că oamenii sînt buni, trebuie doar să îi împingă cineva de la spate. 

● Săptămîna trecută. Cînd am ajuns în fața porții, am înțepenit, am crezut că am greșit adresa. Am dat de o cocioabă dărăpănată, fără geamuri, cu pereții găuriți, căzută într-o parte de atîta bătrînețe. Am strigat la Radu și în ușă a ieșit un băiețel îmbrăcat într-un pulover. Afară era un frig de mi era și mie frig îmbrăcată cu palton. Ai geacă? Da. Du-te și ia-o pe tine și vino înapoi. Părinții nu erau acasă, tatăl păzea o baltă undeva, mama era plecată la magazin. Am așteptat-o, în timp ce vorbeam cu Radu, care tremura de frig. Am vrut să intru în casă… am intrat un pic și am ieșit glonț. Prin pereții singurei camere în care locuiau cei trei se vedeau casele de peste drum. Niște cîrpe acopereau găurile. Radu se încălzea la un aragaz. Poate altcineva n-ar fi avut speranță. Eu am tras aer în piept și am filmat, mi-am pus tot sufletul în reportaj și l-am dat la „Ceasul bun“ din Starea nației.

În cinci zile s-au strîns 10.000 de euro, am găsit o rulotă, am găsit o firmă de construcții care să refacă în primăvară căsuța de la zero. În cinci zile.

● Am deschis e-mail-ul și am găsit un mesaj de la o profesoară dintr-o comună din Teleorman, care mă întreba cui să trimită ea scrisorile celor 315 copii nevoiași care nu i-au mai scris pînă acum lui Moș Crăciun. Eu mă revolt, pentru că știu cîtă sărăcie e în țara asta. Postez pe Facebook și, în două zile, scrisorile sînt adoptate de oameni buni. În următoarele trei zile, primesc alte peste 700 de scrisori care sînt adoptate imediat. Cel puțin o mie de copii nevoiași vor fi fericiți de Crăciun, chiar și pentru o zi. 

● Săptămîna asta. Am primit tot felul de mesaje de la tot felul de oameni care îmi recomandau comunități de copii nevoiași, care ar putea să trimită scrisorile pentru Moș Crăciun direct la mine. Eu le-am explicat că nu mai am timp pentru asta, fizic, că nu trăiesc din scrisorile lui Moș Crăciun și nici nu pot munci ca nebuna 24 din 24. Dar că, dacă se ocupă ei personal de scrisori, eu pot să găsesc oameni care să le adopte.

Ei, în acel moment, s-a făcut pauză totală de fiecare dată.

Ce voiam să vă zic, de fapt, în toate rîndurile din povestea asta? Că ceea ce fac eu nu e deloc mare filozofie. Nu îți trebuie decît empatie, curaj, voință, empatie, voință, putere, organizare, perseverență, răbdare, curaj, voință și empatie. Căci lenea nu face casă bună cu empatia.

● Vreo 15.000 de oameni au anunțat că vor aduce haine, alimente, jucării și rechizite noi la „Copacul cu haine“.

Știu e înainte de Crăciun și bunătatea se triplează în aceste zile. N or veni atîția, ba chiar sper că n-or veni atîția. Dar „Copacul cu haine“ e în fiecare sezon și niciodată nu se strîng mai puțin de cinci camioane de 3,5 tone fiecare.

Ah, era să uit. Săptămîna asta am fost a teatru, la Omul cel bun din Seciuan. Și am aflat că „nici un om nu poate fi bun dacă nu primește ajutor“.

Nimic n-aș putea face fără voi. 

Cristina Hurdubaia este jurnalist.

Foto: flickr

Bătălia cu giganții jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma să fie cea de A Treia Romă, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma să fie cea de-A Treia Romă, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acasă și în țările subjugate), dar încă și mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu Țarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă tampon între (fosta) URSS și NATO jpeg
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă-tampon între (fosta) URSS și NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
„Comunismul pătrunde în societate precum cancerul într un corp“ – interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului – trei întrebări pentru Thierry WOLTON
„Pentru Putin, Marele Război pentru Apărarea Patriei a asigurat prestigiul URSS în secolul XX și, prin urmare, al Rusiei.”
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV jpeg
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV
„Pentru țări precum Polonia, România, Slovacia, războiul va continua să fie o știre pentru că se întîmplă chiar la granițele lor.“
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa arădeană
Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Există indiscutabil o relaţie între fenomenul ideologic şi fenomenul transformărilor sociale.
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană jpeg
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană
Prima observaţie pe care aş face-o este că nu trebuie să căutăm noutatea cu orice preţ.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
În secolul al XVII-lea, în următoarele ocurenţe ale formulei „Moscova, a treia Romă”, sesizăm o inversare a raportului dintre Biserică și imperiu.
Kundera după Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera după Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politică vs Europa geopolitică jpeg
Europa politică vs Europa geopolitică
Încercarea Europei Centrale de a-și găsi o identitate politică undeva între Germania şi Rusia a fost şi continuă să fie sortită eşecului.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cum e azi, cum era odată
Regresul nu poate exista decît în condițiile în care credem că există și progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.
Cavalerismul desuet al războiului jpeg
Cavalerismul desuet al războiului
Așa cum, în plină fervoare creștină, occidentalii au fost capabili de masacre, în plin ev evoluționist au demonstrat că sînt în stare de regresiuni la fel de ample.
În urma tehnologiei jpeg
În urma tehnologiei
Regresul din educație se reflectă în succesul unor agresivi analfabeți funcțional, deveniți influencer-i pentru generațiile de mîine.
Evoluție, involuție, organodinamism jpeg
Evoluție, involuție, organodinamism
Conspiraționismul nu e altceva decît întoarcerea la gîndirea magică paranoidă, în care forțe dincolo de controlul nostru ne controlează și ne manipulează.
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală jpeg
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală
Potopul, cutremure, războaie și alte evenimente majore duc la dispariția dramatică a unor civilizații și culturi, după care lumea reîncepe din nou.
Histria jpeg
Histria
Încălzirea prin pardoseală, atît de utilizată în perioada romană, părea un mare pas înainte în ale instalațiilor anilor 1990.
Arhitectura: aveți puțintică răbdare! jpeg
Arhitectura: aveți puțintică răbdare!
Arhitectural vorbind, ai fi în stare să trimiţi mesaje în viitor.
Economia de război jpeg
Economia de război
Este destulă frică în lume, pentru că nimeni nu se aștepta să trăiască în același timp o pandemie și un război pe care un nebun se chinuie să-l transforme într-unul planetar.
Viețile netrăite jpeg
O după-amiază de vară
Neputința, anxietatea, moartea celor dragi, boala, deznădejdea, felul în care îi protejăm pe copii, despre toate au scris invitații mei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.