Bon voyage!

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
image

Îmi vine greu să-mi amintesc de vacanțele fără smartphone și Internet nelimitat. Aproape am uitat cum era să nu poți face și trimite fotografii la fiecare pas sau să ai hărți pe hîrtie, pe care le roteai în toate părțile. Să nu ai cum verifica unde se mănîncă cel mai bine sau care este orarul muzeelor. Dar, în toată adolescența mea și în cea mai mare parte a vieții de adult, aceea a fost normalitatea.

Prima excursie organizată în amănunt a fost una la Viena, acum 15 ani, cu bilete de avion cumpărate la o ofertă specială de Valentine’s Day, de care am beneficiat împreună cu o bună prietenă. Am pus la punct un plan de vizitare pe zile și zone, care cuprindea principalele muzee (plus cîteva inedite), parcuri, restaurante, timp pentru cumpărături și plimbări. Poze făceam cu primul meu aparat digital, găsit la mîna a doua, cu o memorie nu foarte generoasă, așa încît sortam și ștergeam din fotografii în fiecare seară. Probabil că vîrsta ne făcea să ne trezim la ora 7 dimineața și să nu simțim oboseala – cert este că, deși am mai avut și la alte plecări un plan minuțios pus la punct, nu am mai reușit niciodată să mă țin de el. Și, odată cu trecerea anilor, am ajuns să călătoresc des fără nici un obiectiv și să mă plimb la pas pe străzi, alegînd la fața locului ce mă atrăgea mai mult.

Același aparat foto l-am încărcat forțînd o priză londoneză să funcționeze după legile noastre și îndesînd pur și simplu în ea ștecărul meu. Vizita mea la Londra, la aniversarea de 30 de ani, n-a fost lipsită de peripeții – atunci mi-am făcut primul card care permitea plăți online, dar, pentru că cine m-a sfătuit cum să fac rezervare n-a considerat necesar să-mi spună că e nevoie să am și bani pe el, aceasta s-a pierdut în neant. Am luat, la fața locului, cea mai scumpă cazare de două nopți, de cînd călătoresc pînă azi: o cameră atît de mică încît intrai direct în pat și apoi, din el, săreai în cabina de duș. Există însă o vreme, mai lungă sau mai scurtă, în viața fiecăruia, cînd toate aceste amănunte trec la capitolul „aventuri” și nu atîrnă prea greu. Printre ele, și faptul că punctul final al vacanței mele era Isle of Wight, unde am ajuns cu ultimul feribot, după care am alergat la propriu, cu telefonul descărcat, dar, într-o mare de mașini care așteptau pe insulă, mi-am recunoscut rapid prietenul român pentru că era singurul care claxona.

În Paris am petrecut un revelion într-un an în care primăria a decis, din motive de austeritate, să pună în evidență „orașul luminilor” cu parcimonie, fără artificii sau decorațiuni în exces. Nu am putut vizita nici un muzeu important din pricina afluxului de turiști și mi-a fost mai frig ca oricînd. N-am mai revenit în capitala Franței niciodată pentru a-mi schimba impresiile, de regulă evit să merg de două ori în același loc – lumea e prea mare pentru repetiții. Greva personalului de pe aeroportul din Atena mi-a tăiat trei zile din concediu, iar recentul incendiu din Catania m-a făcut să-mi petrec ultima parte a sejurului căutînd soluții de întoarcere și schimbînd mijloace de transport. Lista de „neprevăzute” ar putea continua și sînt convinsă că nu are nimic special, așa sînt vacanțele pentru toată lumea.

Ce am constatat, cu vîrsta, este că cel mai dificil lucru rămîne găsirea partenerului de călătorie potrivit. Asta pentru că fiecare avem preferințele, tabieturile, rezistența noastră la schimbare. Unii aleg muzeele, alții plajele, unii adoră să meargă pe jos, alții vor să admire orașul stînd la o masă într-o cafenea, unii vor sporturi extreme, alții să prindă reducerile din magazinele de haine. Tinerețea te face mai dispus la compromisuri. Dacă mai ești și îndrăgostit, aproape că nu mai ai nevoie de avion ca să zbori, iar decorul pentru povestea ta nici nu e atît de important. 

Acum cîteva decenii, visul era să poți face fotografii fără număr și să nu aștepți săptămîni pentru developarea lor. Prezentul te presează să pendulezi între dorința de a fi mereu conectat și speranța că vei reuși cumva să nu mai fii de găsit, ca să te poți relaxa total. Planifici, pregătești, faci rezervări, muncești în avans și apoi vine perioada în care „trebuie” să fii în stare să te bucuri de toate din plin. De cele mai multe ori, ajungi la destinație atît de obosit încît nici nu știi cum se duc primele zile. Nu mai vrei să te trezești cu noaptea-n cap ca să ai timp să bifezi cît mai multe din toate acele lucruri despre care cunoștințele ți-au spus că e obligatoriu să le experimentezi. În pozele de pe Facebook nu se văd nesomnul, cazările proaste, mîncarea scumpă și fără gust, pantofii care strîng. Depui un efort și alegi și tu un instantaneu care pare de concediu și intri în această joacă de-a viața virtuală, în care nimeni nu mai știe să funcționeze fără filtre sau like-uri.

Cele mai izbutite vacanțe au fost cele în care am plecat singură, fără să anunț pe nimeni sau să întreb ce e de văzut acolo, făcînd poze doar dacă simțeam nevoia și nu pentru a le afișa imediat, lăsînd drumul să mă ducă pe unde vrea și să se oprească atunci cînd oboseam. În timpul lor mi-am și dat seama, cu o oarecare voluptate, că pe nimeni nu interesează cu adevărat prezența ta pe rețelele sociale, fotografiile sau notele tale de călătorie. Am și eu, cedînd modei vremurilor, o colecție de magneți pe frigider, iar pe cei din aceste locuri neștiute de nimeni altcineva îi păstrez mereu pe linia de sus.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

efecte grindina 8 mai 2025 dolj   foto localnici (1) jpeg
Prăpăd în zeci de localități din raza sistemului antigrindină nefuncțional. „Cu ce să tragem? Cu promisiuni?”
Aproximativ 30% dintre localitățile din Dolj sunt afectate de fenomenele meteo extreme din cursul zilei de 8 mai 2025. În cele mai multe grindina a distrus zeci de mii de hectare de culturi. Sistemul antigrindină a fost oprit de Ministerul Agriculturii.
Elvira Popescu   profimedia jpeg
10 mai: Ziua în care s-a născut actrița franceză de origine română Elvira Popescu
Elvira Popescu, Fred Astaire și Bono sunt doar câteva dintre numele celor mai celebri oameni care s-au născut astăzi.
Emmanuel macron platformax jpg
Emmanuel Macron propune un armistițiu de 30 de zile în Ucraina: „Nu doar trei zile, cât să dea bine pentru parada de pe 9 mai”
Măsura ar urma să fie însoțită de sancțiuni economice severe împotriva părții care nu respectă acordul.
victor rebengiuc foto inquam photos ioan buda
Victor Rebengiuc i-a transmis lui George Simion că el este unul dintre donatorii lui Nicuşor Dan. Câţi bani i-a dat candidatului independent
Cunoscutul actor Victor Rebengiuc a mărturisit, vineri seară, că se numără printre cei care au donat bani pentru campania electorală a lui Nicuşor Dan la alegerile prezidenţiale.
trump elon musk gettyimages jpg
DOGE dezvoltă un software pentru concedieri masive în administrația SUA: „Instrumentul va permite agențiilor să elimine un număr uriaș de angajați”
Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), coordonat de miliardarul Elon Musk, lucrează la dezvoltarea unui software menit să accelereze concedierile din aparatul federal american.
golful mexic golful americii foto x
Mexicul a dat în judecată Google, care a redenumit Golful Mexic în „Golful Americii” pe Maps: „Plângerea a fost depusă”
Mexic a dat în judecată Google, acuzând gigantul tehnologic că a modificat denumirea Golfului Mexic în „Golful Americii” pe aplicația Google Maps, în versiunea destinată utilizatorilor din Statele Unite.
Emil Hurezeanu la Liov, 2025, foto MAE jpg
Emil Hurezeanu susţine adoptarea celui de-al 17-lea pachet de ajutor pentru Ucraina, la reuniunea miniştrilor de externe de la Liov
La reuniunea miniştrilor de externe de la Liov, Emil Hurezeanu a declarat că susţine adoptarea celui de-al 17-lea pachet de ajutor pentru Ucraina, în condiţiile în care este evident că Rusia nu doreşte pacea.
Nicușor Dan Inquam Photos/ Flaviu Buboi
Planul economic al lui Nicuşor Dan: „Trebuie să recâștigăm încrederea piețelor financiare, a pieței private"
Nicușor Dan consideră că deficitul bugetar uriaş al României ar putea fi gestionat pe modelul aplicat de el la Primăria Bucureşti, pe care a preluat-o cu o datorie de 3 miliarde de lei.
435 defilare mai muncitoresc jpeg
General rus: „Armata Roșie niciodată n-a râvnit teritorii străine, iar în acest războiu a fost o armată eliberatoare a popoarelor asuprite de hitlerism și fascism“
La câteva zile după ce s-a sfârșit războiul în Europa, lumea visa la vremurile tihnite și fericite din perioada interbelică și învăța să trăiască din nou. Generalul Ivan Zaharovici Susaikov a spus că rușii n-au râvnit niciodată la teritorii străine.