Bon voyage!

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
image

Îmi vine greu să-mi amintesc de vacanțele fără smartphone și Internet nelimitat. Aproape am uitat cum era să nu poți face și trimite fotografii la fiecare pas sau să ai hărți pe hîrtie, pe care le roteai în toate părțile. Să nu ai cum verifica unde se mănîncă cel mai bine sau care este orarul muzeelor. Dar, în toată adolescența mea și în cea mai mare parte a vieții de adult, aceea a fost normalitatea.

Prima excursie organizată în amănunt a fost una la Viena, acum 15 ani, cu bilete de avion cumpărate la o ofertă specială de Valentine’s Day, de care am beneficiat împreună cu o bună prietenă. Am pus la punct un plan de vizitare pe zile și zone, care cuprindea principalele muzee (plus cîteva inedite), parcuri, restaurante, timp pentru cumpărături și plimbări. Poze făceam cu primul meu aparat digital, găsit la mîna a doua, cu o memorie nu foarte generoasă, așa încît sortam și ștergeam din fotografii în fiecare seară. Probabil că vîrsta ne făcea să ne trezim la ora 7 dimineața și să nu simțim oboseala – cert este că, deși am mai avut și la alte plecări un plan minuțios pus la punct, nu am mai reușit niciodată să mă țin de el. Și, odată cu trecerea anilor, am ajuns să călătoresc des fără nici un obiectiv și să mă plimb la pas pe străzi, alegînd la fața locului ce mă atrăgea mai mult.

Același aparat foto l-am încărcat forțînd o priză londoneză să funcționeze după legile noastre și îndesînd pur și simplu în ea ștecărul meu. Vizita mea la Londra, la aniversarea de 30 de ani, n-a fost lipsită de peripeții – atunci mi-am făcut primul card care permitea plăți online, dar, pentru că cine m-a sfătuit cum să fac rezervare n-a considerat necesar să-mi spună că e nevoie să am și bani pe el, aceasta s-a pierdut în neant. Am luat, la fața locului, cea mai scumpă cazare de două nopți, de cînd călătoresc pînă azi: o cameră atît de mică încît intrai direct în pat și apoi, din el, săreai în cabina de duș. Există însă o vreme, mai lungă sau mai scurtă, în viața fiecăruia, cînd toate aceste amănunte trec la capitolul „aventuri” și nu atîrnă prea greu. Printre ele, și faptul că punctul final al vacanței mele era Isle of Wight, unde am ajuns cu ultimul feribot, după care am alergat la propriu, cu telefonul descărcat, dar, într-o mare de mașini care așteptau pe insulă, mi-am recunoscut rapid prietenul român pentru că era singurul care claxona.

În Paris am petrecut un revelion într-un an în care primăria a decis, din motive de austeritate, să pună în evidență „orașul luminilor” cu parcimonie, fără artificii sau decorațiuni în exces. Nu am putut vizita nici un muzeu important din pricina afluxului de turiști și mi-a fost mai frig ca oricînd. N-am mai revenit în capitala Franței niciodată pentru a-mi schimba impresiile, de regulă evit să merg de două ori în același loc – lumea e prea mare pentru repetiții. Greva personalului de pe aeroportul din Atena mi-a tăiat trei zile din concediu, iar recentul incendiu din Catania m-a făcut să-mi petrec ultima parte a sejurului căutînd soluții de întoarcere și schimbînd mijloace de transport. Lista de „neprevăzute” ar putea continua și sînt convinsă că nu are nimic special, așa sînt vacanțele pentru toată lumea.

Ce am constatat, cu vîrsta, este că cel mai dificil lucru rămîne găsirea partenerului de călătorie potrivit. Asta pentru că fiecare avem preferințele, tabieturile, rezistența noastră la schimbare. Unii aleg muzeele, alții plajele, unii adoră să meargă pe jos, alții vor să admire orașul stînd la o masă într-o cafenea, unii vor sporturi extreme, alții să prindă reducerile din magazinele de haine. Tinerețea te face mai dispus la compromisuri. Dacă mai ești și îndrăgostit, aproape că nu mai ai nevoie de avion ca să zbori, iar decorul pentru povestea ta nici nu e atît de important. 

Acum cîteva decenii, visul era să poți face fotografii fără număr și să nu aștepți săptămîni pentru developarea lor. Prezentul te presează să pendulezi între dorința de a fi mereu conectat și speranța că vei reuși cumva să nu mai fii de găsit, ca să te poți relaxa total. Planifici, pregătești, faci rezervări, muncești în avans și apoi vine perioada în care „trebuie” să fii în stare să te bucuri de toate din plin. De cele mai multe ori, ajungi la destinație atît de obosit încît nici nu știi cum se duc primele zile. Nu mai vrei să te trezești cu noaptea-n cap ca să ai timp să bifezi cît mai multe din toate acele lucruri despre care cunoștințele ți-au spus că e obligatoriu să le experimentezi. În pozele de pe Facebook nu se văd nesomnul, cazările proaste, mîncarea scumpă și fără gust, pantofii care strîng. Depui un efort și alegi și tu un instantaneu care pare de concediu și intri în această joacă de-a viața virtuală, în care nimeni nu mai știe să funcționeze fără filtre sau like-uri.

Cele mai izbutite vacanțe au fost cele în care am plecat singură, fără să anunț pe nimeni sau să întreb ce e de văzut acolo, făcînd poze doar dacă simțeam nevoia și nu pentru a le afișa imediat, lăsînd drumul să mă ducă pe unde vrea și să se oprească atunci cînd oboseam. În timpul lor mi-am și dat seama, cu o oarecare voluptate, că pe nimeni nu interesează cu adevărat prezența ta pe rețelele sociale, fotografiile sau notele tale de călătorie. Am și eu, cedînd modei vremurilor, o colecție de magneți pe frigider, iar pe cei din aceste locuri neștiute de nimeni altcineva îi păstrez mereu pe linia de sus.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

baclava shutterstock jpeg
Cum se prepară baclava, rețeta originală. Istoria impresionantă a celui mai faimos desert turcesc din lume
Pe 17 noiembrie este Ziua Mondială a Baclavalei, astfel că iubitorii de deserturi din toată lumea vor savura acest deliciu crocant și însiropat. În bucătăriile din Istanbul și Imperiul Otoman, baclavaua nu este doar un simplu desert, ci și un simbol cultural.
condamnare jpeg
Despăgubirea amețitoare primită de un bărbat: a fost împușcat de un polițist, după ce a comis un furt
Un bărbat din Italia a fost împușcat de un polițist, în 2013, în timp ce încerca să evadeze cu mașina după ce a comis un furt. Instanțele de judecată au considerat că bărbatul, care a rămas cu handicap, trebuie să primească o despăgubire uriașă.
instagram bryan johnson jpg
Magnatul american care cheltuie milioane de dolari anual pentru a trăi veșnic, de nerecunoscut: „Fața a început să-mi explodeze”
Celebrul om de afaceri Bryan Johnson, cunoscut pentru procesele sale anti-îmbătrânire, a publicat mai multe imagini care arată rezultatul nefavorabil al ultimei sale proceduri. Omul de afaceri, care investește sume colosale anual pentru obținerea tinereții, a explicat că a avut o reacție alergică se
Igor Cuciuc interpret Moldova FOTO Facebook jpg
Unicul copil al unui celebru artist din Rep. Moldova a murit în condiții suspecte. Cauza preliminară a decesului
Andreea, fiica lui Igor Cuciuc, interpret de muzică populară din Republica Moldova, a decedat la vârsta de 17 ani după ce i s-a făcut rău în timpul unei petreceri. Potrivit rezultatelor preliminare, decesul ar fi survenit în urma unui stop cardiac, conform informațiilor furnizate de poliție.
diagnosticat cu Alzheimer Foto   Shutterstock png
Agenţia Europeană a Medicamentului autorizează un nou medicament împotriva Alzheimer. Ce este Leqembi
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat un tratament menit să reducă declinul cognitiv al pacienților care suferă de Alzheimer și se află la debutul bolii. Acesta este cunoscut sub denumirea Leqembi care a primit autorizația de introducere pe piață, după ce, inițial, fusese refuzată.
La locul accidentului a ajuns şi un echipaj SMURD. FOTO: Arhivă
Două persoane au fost găsite moarte într-o locuinţă din judeţul Argeş. Poliția a deschis un dosar penal
O femeie şi un bărbat au fost găsiţi morți sâmbătă dimineaţă, într-o locuinţă din comuna Răteşti, din judeţul Argeş. Există suspiciunea că bărbatul şi femeia au murit intoxicaţi cu monoxid de carbon.
Elon Musk la un miting de campanie al lui Donald Trump FOTO EPA-EFE
Senatorii americani cer o anchetă privind legăturile lui Elon Musk cu Rusia. Ar pune în pericol securitatea SUA
Senatorii democraţi Jeanne Shaheen şi Jack Reed au solicitat o anchetă federală privind discuţiile lui Elon Musk cu oficiali ruşi, inclusiv cu preşedintele Vladimir Putin, citând riscuri pentru securitatea naţională.
Reacția lui Mircea Lucescu, după ce Kosovo s a retras de pe teren Foto Captură video Prima Sport jpg
Reacția lui Mircea Lucescu după ce kosovarii au părăsit terenul: „Nu e normal, au premeditat”
Mircea Lucescu, selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, a afirmat la finalul partidei cu Kosovo, din Liga Naţiunilor, că oaspeţii au premeditat să iasă de pe teren înainte de fluierul final al partidei.
 "Când n-o să mai am emoții, o să mă las de televiziune", ne-a spus Dan Negru
Dan Negru, mesaj emoționant despre eroul român care și-a salvat studenții în cel mai sângeros masacru de la o universitate din SUA. „Știm atât de puține lucruri despre oameni atât de mari!"
Dan Negru, într-o postare pe pagina sa de Instagram, a vorbit despre faptul că puțini știu cine a fost Liviu Librescu, fiind vorba despre profesorul care a salvat cu prețul vieții zeci de studenți.