Biruința unei vieți

Publicat în Dilema Veche nr. 897 din 17 – 23 iunie 2021
Biruința unei vieți jpeg

Scris în 1948 şi dat ulterior spre lectură unor cunoscuţi, inculpaţi şi ei în proces, romanul lui Dinu Pillat, Aşteptînd ceasul de apoi, a fost unul dintre principalele capete de acuzare („crimă de uneltire împotriva ordinii sociale”). Eliberat din închisoare în 1964, în urma amnistiei generale a deţinuţilor politici, Dinu Pillat a încercat să recupereze manuscrisul romanului, însă autorităţile comuniste l-au înştiinţat că fusese distrus, iar el n-a mai încercat să-l rescrie. Romanul însă nu se pierduse, avea să fie descoperit și publicat în 2010, după mai bine de șaizeci de ani de la scrierea lui și după treizeci și cinci de ani de la moartea scriitorului. Dacă s-ar fi găsit și publicat în anii imediat următori Revoluției, poate că popularitatea lui Dinu Pillat ar fi fost pe măsura talentului și caracterului său.

Fiu al poetului Ion Pillat şi al pictoriţei Maria Pillat-Brateş, debutat ca romancier, doctorand și ulterior asistent al lui G. Călinescu la Catedra de Istorie a Literaturii Române Moderne a Universității din București, îndepărtat de la catedră în 1947 în urma unei restructurări pe criterii politice, ajuns șomer, pontator și casier la o cooperativă de praf de sînge, arestat de Securitate în 1955 și condamnat în procesul mai sus menționat, amnistiat în 1964 și reîncadrat ca cercetător la Institutul de Istorie Literară și Folclor, de unde avea să fie dat afară în 1975 şi retrogradat ca documentarist la Biblioteca Centrală Universitară – viața și cariera lui Dinu Pillat s-au încheiat prematur în același an, în urma unui cancer, la fel de scandalos precum se desfășuraseră în ultimele aproape trei decenii.

Dosarul de față, prilejuit de centenarul scriitorului, reamintește toate aceste informații biografice și pune în discuție contribuția sa culturală, în încercarea de a-i contura portretul uman și intelectual și de a reafirma locul, important și unic, pe care Dinu Pillat îl ocupă în cultura română postbelică.

Opera lui Dinu Pillat

Romane: Tinereţe ciudată (1943), Moartea cotidiană (1946) – aceste două romane, împreună cu Jurnalul unui adolescent, au apărut ulterior împreună sub titlul Tinereţe ciudată (1984), și Aşteptînd ceasul de apoi (Humanitas, 2010). Studii şi monografii: Mozaic istorico-literar (1969), Ion Barbu (1969), Dostoievski în conştiinţa literară românească (1976), Itinerarii istorico-literare (1978). Memorialistică: Biruința unei vieți – Dinu & Nelli Pillat, pagini de corespondență (Humanitas, 2008). La Editura Humanitas, Monica Pillat și George Ardeleanu au îngrijit Seria de autor „Dinu Pillat” unde, între anii 2010 și 2015, a fost reeditată întreaga sa operă.

Fotografii din arhiva familiei Pillat

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.