Biruința unei vieți

Publicat în Dilema Veche nr. 897 din 17 – 23 iunie 2021
Biruința unei vieți jpeg

Scris în 1948 şi dat ulterior spre lectură unor cunoscuţi, inculpaţi şi ei în proces, romanul lui Dinu Pillat, Aşteptînd ceasul de apoi, a fost unul dintre principalele capete de acuzare („crimă de uneltire împotriva ordinii sociale”). Eliberat din închisoare în 1964, în urma amnistiei generale a deţinuţilor politici, Dinu Pillat a încercat să recupereze manuscrisul romanului, însă autorităţile comuniste l-au înştiinţat că fusese distrus, iar el n-a mai încercat să-l rescrie. Romanul însă nu se pierduse, avea să fie descoperit și publicat în 2010, după mai bine de șaizeci de ani de la scrierea lui și după treizeci și cinci de ani de la moartea scriitorului. Dacă s-ar fi găsit și publicat în anii imediat următori Revoluției, poate că popularitatea lui Dinu Pillat ar fi fost pe măsura talentului și caracterului său.

Fiu al poetului Ion Pillat şi al pictoriţei Maria Pillat-Brateş, debutat ca romancier, doctorand și ulterior asistent al lui G. Călinescu la Catedra de Istorie a Literaturii Române Moderne a Universității din București, îndepărtat de la catedră în 1947 în urma unei restructurări pe criterii politice, ajuns șomer, pontator și casier la o cooperativă de praf de sînge, arestat de Securitate în 1955 și condamnat în procesul mai sus menționat, amnistiat în 1964 și reîncadrat ca cercetător la Institutul de Istorie Literară și Folclor, de unde avea să fie dat afară în 1975 şi retrogradat ca documentarist la Biblioteca Centrală Universitară – viața și cariera lui Dinu Pillat s-au încheiat prematur în același an, în urma unui cancer, la fel de scandalos precum se desfășuraseră în ultimele aproape trei decenii.

Dosarul de față, prilejuit de centenarul scriitorului, reamintește toate aceste informații biografice și pune în discuție contribuția sa culturală, în încercarea de a-i contura portretul uman și intelectual și de a reafirma locul, important și unic, pe care Dinu Pillat îl ocupă în cultura română postbelică.

Opera lui Dinu Pillat

Romane: Tinereţe ciudată (1943), Moartea cotidiană (1946) – aceste două romane, împreună cu Jurnalul unui adolescent, au apărut ulterior împreună sub titlul Tinereţe ciudată (1984), și Aşteptînd ceasul de apoi (Humanitas, 2010). Studii şi monografii: Mozaic istorico-literar (1969), Ion Barbu (1969), Dostoievski în conştiinţa literară românească (1976), Itinerarii istorico-literare (1978). Memorialistică: Biruința unei vieți – Dinu & Nelli Pillat, pagini de corespondență (Humanitas, 2008). La Editura Humanitas, Monica Pillat și George Ardeleanu au îngrijit Seria de autor „Dinu Pillat” unde, între anii 2010 și 2015, a fost reeditată întreaga sa operă.

Fotografii din arhiva familiei Pillat

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Mihail Suslov (© Dutch National Archives, The Hague, Fotocollectie Algemeen Nederlands Persbureau (ANEFO), 1945-1989)
Planul Valev n-a fost găsit nici măcar de către Mihail Suslov
A fost în anul 1964 o adevărată furtună împotriva unui autor sovietic numit Emil Borisovici Valev, cel care ar fi scris un articol împotriva României populare și ar fi dorit distrugerea industriei și chiar a statului prin desființarea frontierelor.
Tânăra care îl acuză pe Jean Claude Van Damme face declarații șocante: „Din fetele care erau din țară au fost trimise să se culce cu Van Damme”
Jean-Claude Van Damme, actorul devenit un simbol al cinematografiei de acțiune, cunoscut pentru rolurile jucate în filmele de acțiune ale anilor ’90, este în prezent implicat într-un mare scandal sexual în care i se aduc acuzații grave, investigat în prezent de DIICOT Iași. Ancheta a fost deschisă
Holland & Barrett FOTO FB jpg
Un celebru lanț de magazine cu suplimente alimentare și mâncare vegană va intra și pe piața românească
Brandul Holland & Barrett, pregătește deschiderea primelor magazine proprii din România, semnalează presa elenă, potrivit Profit.ro.
casa jpg
Țara plină de români unde poți să-ți cumperi casa viselor tale, cu doar 7.595 de euro. Este gata în doar 2 săptămâni
Imaginează-ți că ai o casă modernă, bine compartimentată și luminoasă, la un preț mai mic decât cel al unei garsoniere la marginea unui oraș din România!
image jpeg
Au început filmările la „Un weekend criminal", cu Tzancă Uraganu și Iuliana Beregoi în roluri principale! Andreea Bălan, apariție surpriză în film!
Este oficial! Au început filmările la filmul „Un weekend criminal", care îi are pe manelistul Tzancă Uraganu și Iuliana Beregoi în rolurile principale.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Ședință de guvern la Palatul Victoria din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Măsuri de ajutor de urgență pentru familii și sprijin pentru agricultori, pe agenda Guvernului
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, 4 aprilie, un nou sprijin de aproape 350 de milioane de lei pentru agricultori și aprobarea unui sprijin de urgență pentru familii. Executivul aprobă și colaborarea a trei agenții de dezvoltare regională.
Orban Netanyahu colaj EPA
Ungaria se retrage din Curtea Penală Internațională. Anunțul a venit la scurt timp după ce premierul israelian a aterizat la Budapesta
Șeful de cabinet al premierului maghiar Viktor Orban a anunțat joi, 4 aprilie că Ungaria se retrage de la Curtea Penală Internațională.
barbat si femeie care tine telefonul in mana 1  jpg
Pagină din contemporaneitate: istoria pieței de vânzări a telefoanelor second hand, pe scurt
Piața telefoanelor a fost segmentată acum nu demult, împărțindu-se în două. Aici analizăm istoria pieței de vânzări telefoane second hand, dependentă de diverși factori.