Biblioteca publică rurală - modelul francez

Alida MOCANU
Publicat în Dilema Veche nr. 462 din 20-26 decembrie 2012
Biblioteca publică rurală   modelul francez jpeg

În Signy-l’Abbaye, departamentul Ardennes, Franţa, o comună încărcată de istorii şi de legende medievale, biblioteca este o fereastră către cultură, comunicare interumană, prietenie şi sprijin social. Cei aproximativ 1400 de locuitori, în mare parte vîrstnici, au învăţat lecţia istoriei. În 1793, Mînăstirea Notre-Dame de Signy a fost demolată, iar biblioteca din incinta acesteia – arsă din temelii.

În 2001, oficialii primăriei au cumpărat o casă construită la începutul secolului al XX-lea, în stilul Art Deco, pe cinci nivele, pe care intenţionau să o transforme în sediu al asociaţiilor pentru relaţii comunitare. În 2005, Catherine Groud, director adjunct al departamentului de cultură din cadrul Primăriei Signy-l’Abbaye, a venit cu o alternativă privită mai întîi cu suspiciune, apoi cu deschidere şi entuziasm de către întreaga comunitate: clădirea impozantă din strada Thin putea deveni, în urma unui proiect costisitor, dar viabil, un lăcaş socio-cultural în serviciul comunităţii.

Alain Rouxel – copreşedinte pe segmentul de carte şi lectură publică al FNCC (Federaţia Naţională a Colectivităţilor Teritoriale pentru Cultură) – declara, în cadrul unui colocviu cu tema „Reinventarea conceptului de bibliotecă: spaţii şi servicii publice în schimbare“, că „Bibliotecile reprezintă o metodă de luptă împotriva analfabetismului, ajută la învăţarea limbii franceze, înlesnesc familiarizarea cu scrisul, datorită atelierelor de scriere, şi, în plus, încurajează comunicarea interumană. Astfel, ne-am dat seama că, în zonele rurale, locul cel mai frecventat este adesea biblioteca, devenită – în majoritatea cazurilor – unicul serviciu public şi, de vreme ce nu mai există nici cafenele iar bisericile sînt închise, biblioteca reprezintă singurul loc de întîlnire al comunităţii“. Or, proiectul vizînd deschiderea unei biblioteci în Signy-l’Abbaye răspundea în totalitate nevoilor unei comunităţi rurale, private ani la rînd de existenţa unui spaţiu comun, de întîlnire, un spaţiu educaţional şi, în acelaşi timp, un serviciu public care să ofere consiliere socială.

Însă drumul nu avea să fie deloc uşor. De la probleme legate de bugetul alocat renovării şi amenajării spaţiului pînă la cele de ordin logistic, proiectul îşi croia cu greu drum în avalanşa de nevoi imediate ale populaţiei. „Este ridicol să citeşti o carte cînd ai la dispoziţie întreg Internetul“, susţineau opozanţii noului proiect, într-o perioadă în care însuşi conceptul de bibliotecă se afla (şi se află încă) la răscruce.

Costurile de renovare se ridicau la 600.000 de euro, la care se adăugau 200.000 de euro pentru achiziţionarea colecţiei (cărţi, DVD-uri, materiale didactice etc.), 200.000 de euro pentru amenajări interioare şi tot atît pentru exterior. Coordonatorii de proiect au optat pentru un mobilier de calitate, cu un preţ mai ridicat, în semn de respect faţă de viitori membri, propunîndu-le astfel un spaţiu unic, emblematic pentru ceea ce reprezintă – sau ar trebui să reprezinte – cultura în viaţa unei comunităţi.

Susţinut de primarul Jean-Pierre Grès şi consiliat îndeaproape de Chantal Valentin, responsabil al departamentului de carte şi lectură din cadrul DRAC (Direcţia Regională de Afaceri Culturale), proiectul s-a concretizat abia în 2007, cînd biblioteca şi-a primit cei dintîi vizitatori. Saltul a fost uriaş: de la o încăpere mică, demodată, uitată de lume, cu doar 25 de abonaţi şi trei rînduri de cărţi închise într-un dulap prăfuit, deschisă doar sîmbăta timp de o oră, Biblioteca „Yves Coppens“ din Signy-l’Abbaye a devenit o instituţie publică de succes, polivalentă. Pe o suprafaţă de 750 m2, spaţiul cuprinde: centru de consiliere socială pentru persoanele aflate în dificultate (indiferent de vîrstă, naţionalitate sau religie), mediatecă, sală de muzică şi sală destinată activităţilor extraşcolare, loc de joacă amenajat în camera destinată cărţilor pentru copii, o bibliotecă generoasă, bine echipată, cu un număr de peste 1000 de abonaţi, un punct de ajutor pentru completarea documentelor administrative (impozite, asigurări, cereri de angajare etc.) şi o cafenea.

În 2010, biblioteca din Signy-l’Abbaye a primit Premiul Juriului („Coup de cœur“), oferit anual de publicaţia franceză Livres Hebdo, în cadrul unei competiţii în care sînt premiate eforturile şi realizările marcante din domeniul bibliotecilor publice din Franţa. 

(Informaţiile despre bibliotecă sînt preluate de pe site-ul http://www.adbdp.asso.fr/spip.php?article1086.)

Alida Mocanu este absolventă a masteratului de Teoria şi Practica Editării din cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti.

Foto: P. Mihail

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Papa Francisc FOTO Profimedia jpg
Papa Francisc vorbește despre abuzurile și cazurile de corupție din Biserica Catolică în noua sa carte
Pontiful va lansa noua sa autobiografie, „Spera” în 2025. În carte vorbește despre abuzurile și cazurile de corupție din Biserica Catolică.
c 27j spartan avion militar foto mapn
Armata României cumpără 48 de adăposturi pentru avioane de luptă. În ce baze militare vor ajunge și care este valoarea estimată a contractului
Ministerul Apărării Naționale anunță licitație pentru 48 de adăposturi dislocabile cu rol de a asigura adăpostirea temporară pentru avioane militare de luptă
Semnătura tânărului Mihai Eminescu (foto: Facebook / Muzeul Național Brukenthal)
Istoria Registrului care conține semnătura tânărului Mihai Eminescu
În fiecare an, începând cu anul 2010, în data de 15 ianuarie, sărbătorim Ziua Culturii Naționale, cu scopul de a promova valorile și patrimoniul cultural românesc.
mihai eminescu şi veronica micle jpeg
Eminescu, așa cum puțini îl cunosc. Geniul care știa șase limbi străine, xenofob, cu voce de aur și un viciu ucigător
Mihai Eminescu este o personalitate de referință a culturii românești, un simbol al unei epoci culturale. Eminescu a fost înger și demon, genial și controversat, sanctificat, demonizat, doborât în mizeria ospiciului pentru ca mai apoi să fie urcat pe soclul celebrității.
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
Insula supranumită „regatul cepei dulci”, care i-a fascinat pe turiști: „Totul are ca temă ceapa”
Oamenii au fost fascinați de un loc pe care l-au văzut în Japonia. Ei spun că este locul perfect pentru Shrek, celebrul căpcăun din seria de filme cu același nume care îi încântă pe copii. Datorită climei sale blânde și a solului vulcanic bogat, insula a devenit cunoscută pentru cepele sale dulci și
sucucostum jpg
cirese pixabay jpg
Cu ce preț uriaș se vând cireșele de ianuarie? „Cine dă atâţia bani pe jumătate de kilogram?”
Cu toții numărăm zilele până la sosirea primăverii, când ne vom putea bucura din nou de fructe proaspete și gustoase. Însă, dacă nu mai putem rezista câteva luni, în țara noastră deja au apărut cireșele de ianuarie, pe care le putem încerca!
Gabriela Ruse (EPA) jpg
mark rutte premierul olandei png
Mark Rutte spune că trebuie să trecem la o mentalitate de război: „Rusia se străduiește să ne slăbească democrațiile și să ne submineze libertatea. Și nu este singură”
Secretarul general al NATO, Mark Rutte avertizează că Rusia se străduiește „să ne slăbească democrațiile și să ne submineze libertatea”.