Bărbăţie şi schimbare

Publicat în Dilema Veche nr. 636 din 28 aprilie - 4 mai 2016
Bărbăţie şi schimbare jpeg

Un Dosar despre Bărbat poate fi ceva inepuizabil. Un Dosar despre Bărbat poate fi, de asemenea, considerat superfluu, pentru că bărbații sînt, pînă la urmă, mainstream-ul, lumea, cei la care ne raportăm, cei care fac și desfac marile chestiuni ale ei.

Sau cel puțin așa stăteau lucrurile, pînă de curînd. Ei erau centrul la care se raportau diversele margini mai mult sau mai puțin oropsite, mai mult sau mai puțin în căutare de drepturi. Ei, bărbații, erau principalii provider-i ai vieții de familie, luptătorii de serviciu în războaie adevărate sau simbolice, „stîlpii“ progresului economic, social etc.

Nu că nu ar fi rămas așa. Doar că Bărbatul nu mai e atît de singur. Femeile s-au grăbit, dacă nu să-l ajungă din urmă, măcar să i se alăture, nu doar în chestiuni de familie, ci într-ale lumii în general. Patriarhatul în care am fost crescuți, majoritatea dintre noi, a început să mai scîrțîie. Unii dintre ei au descoperit, chiar, că nu sînt heterosexuali. Iar Bărbatul (macho și „clasic“) s-a văzut, deodată, mai puțin de neînlocuit.

Există o întreagă literatură care vorbește de schimbările pe care le suferă Bărbatul secolului XXI. Care, vrînd-nevrînd, se vede obligat să mai „împrumute“ și din modul de comportament al femeilor, cu care are tot mai mult de-a face profesional. Și nici pe plan personal nu mai poate fi cum a fost odată: lumea s‑a schimbat, s-a mai „înmuiat“, dacă pot spune așa, oamenii se străduiesc, măcar în unele părți ale ei, să devină mai toleranți. Comunicarea și acceptarea celuilalt, cu toate slăbiciunile lui, devin, acum, caracteristici tot mai importante ale lumii în care trăim.

Sigur că „fetele“ continuă să aprecieze „băieții răi“ sau teribili – dar cred că mai curînd pentru o seară, decît pentru o viață. Altfel, vor pur și simplu niște parteneri cu care să se înțeleagă și să facă lucruri împreună. Cred că împărțirea strictă a rolurilor casnice nu mai e de actualitate (deși, desigur, depinde de zonă, mediu etc.). Femeia nu mai e, într-o măsură destul de mare, unica responsabilă cu treburile domestice. Și nici cu creșterea copilului. Și nici Bărbatul nu mai e, de mult, singurul care aduce bani în casă. Desigur, mai rămîne, în destule cazuri, cel care aduce mai  mulți bani. Dar și asta a început să se schimbe.

Dosarul de față semnalează doar, succint, aceste schimbări. Problema care se pune, evident, este cum face față Bărbatul acestor schimbări. Dacă ele îi afectează masculinitatea și cum. Se discută, de asemenea, despre presiunea pe care patriarhatul a exercitat-o nu doar asupra femeii, cît și asupra bărbatului. Și de care, acum, este întrucîtva eliberat: un bărbat, azi, e încurajat să-și arate emoțiile, poate chiar să plîngă. Întrebarea e cum suportă Bărbatul toate acestea, dacă se poate bucura de această destindere, cît și în ce fel. Cum își poate păstra „bărbăția“ într-o lume în schimbare. Desigur, posibile răspunsuri găsim în articolele referitoare la subculturile masculine hard sau la anumite meserii specific masculine, ori, mai periculos, la anumite ideologii. Întrebarea rămîne, însă, fără un răspuns încă bine definit.

Ilustraţie de Ion BARBU

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic