Băiatul cu chitara

Publicat în Dilema Veche nr. 658 din 28 septembrie-5 octombrie 2016
Băiatul cu chitara jpeg

Peste drum de culcuşul Silviei stă Tavi. „Băiatul cu chitara.“ Tavi a văzut maşina de la Samusocial, pe care o ştie foarte bine, şi s-a apropiat. A primit şi el paharul cu supă caldă şi nişte haine groase. Tavi are 42 de ani. E timid şi… „mai sentimental, că sînt Rac. Şi ştiţi că Racii sînt mai sentimentali…“ Îl întreb unde locuieşte şi-mi spune glumind: „E, unde locuiesc? Aici, la vilă…“ Traversăm strada şi mă duce să‑mi arate adăpostul lui. În curtea unei case părăsite, şi-a făcut un cort. Îmi atrage atenţia să nu mă împiedic de sîrmele care sînt înşirate strategic de jur împrejur. „Pentru musafiri nepoftiţi!“ – îmi explică Tavi. „Dacă vine cineva peste mine, se împiedică de sîrmele astea!“ În cort, Tavi are o chitară. Îmi spune că, pe vremuri, a cîntat la Cenaclul „Flacăra“, că a fost dat şi la radio cu trei piese instrumentale, iar acum se pregăteşte pentru un festival de muzică folk. Dar ar avea nevoie de cineva care să cînte cu vocea. Despre el, despre cum a ajuns în stradă, vorbeşte puţin. Spune scurt că aşa a fost soarta. Aflu, însă, din vorbă în vorbă, că sîntem din acelaşi oraş. De undeva de la Dunăre. Şi că am locuit în acelaşi cartier. Nu ne vine nici unuia să credem. Fiecare cere amănunte despre celălalt… Unde a făcut şcoala, de cînd n‑a mai fost în oraş şi așa mai departe. Ca două vechi cunoştinţe pe care viaţa le-a adus, prin nu ştiu ce întîmplare, faţă-n faţă. Ne aşezăm pe treptele casei părăsite, îşi încălzeşte degetele şi îşi acordează chitara. „E, dacă tot sînteţi din Giurgiu, haideţi să vă cînt ceva! Ce să vă cînt eu dumneavoastră? Hai să vă cînt ceva frumos!“ Şi-mi cîntă „Balada“ de Ciprian Porumbescu, în timp ce, de pe partea cealaltă a străzii, cîinii Silviei latră.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Cristian Vasile jpg
Gesturile nebunești pe care Cristian Vasile le-a făcut din dragoste pentru Zaraza. Ambele i-au marcat destinul și cariera trubadurului care a cucerit lumea cu-n tango
Povestea de dragoste dintre Cristian Vasile și Zaraza este una dintre cele mai intense din istoria muzicii românești. Celebrul trubadur, mistuit de durere după moartea iubitei sale, a înghițit cenușa acesteia și a vrut să se omoare.
METEO 3 Copy jpg
Avertizare de vreme rea, ploi și vijelii până sâmbătă dimineață în toată România
Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit informarea de ploi şi vijelii în toată ţara, până sâmbătă dimineaţă. De asemenea, un cod galben de vânt este în vigoare până la noapte în cea mai mare parte a Moldovei.
Alegeri SUA foto shutterstock  jpg
Experimentul de gândire care a aprins spiritele pe un forum popular: „Cum ar fi arătat SUA dacă Donald Trump n-ar fi câștigat niciodată alegerile?”
O utilizatoare Reddit a supus dezbaterii următorul subiect de discuție, pe care l-a prezentat sub forma unui experiment de gândire: „Dacă Donald Trump nu ar fi câștigat niciodată alegerile, cum credeți că ar fi arătat SUA astăzi?”
accident caras severin 1, foto Facebook Loga N Yonuţ jpg
Imagini cumplite de la accidentul în care un tânăr a ars de viu, iar alţi doi sunt grav răniţi. Șoferul de 19 ani a intrat într-un TIR şi maşina i-a luat foc
Un accident cumplit s-a produs în noaptea de joi spre vineri între Orșova și Topleț, în urma căruia un tânăr de 23 de ani murit, fiind descoperit carbonizat, după ce maşina condusă de un adolescent de 19 ani s-a izbit frontal cu un TIR şi a luat foc. Şoferul şi celălalt pasager sunt în stare gravă.
Cos cu fructe jpg FOTO Pixabay
Fructul care nu trebuie să lipsească de la masa de Paște. Ajută la îmbunătățirea digestiei și previne balonarea
După o masă copioasă de Paște, cu siguranță se poate instala disconfortul digestiv, astfel că starea de bine poate fi considerabil afectată. Știai, însă, că există un fruct care poate preveni balonarea și are rolul de a îmbunătăți digestia?
Steve Witkoff jpeg
Furtună pe internet după ce trimisul special al lui Trump a comparat Palatul Élysée cu „clubul de la Mar-a-Lago”: „Un ignorant total needucat”
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio şi trimisul special al lui Donald Trump, Steve Witkoff, au fost joi la Paris. Unul dintre cei doi a făcut o comparaţie cel puţin surprinzătoare.
Dr  Vlad Ciurea, foto Facebook jpg
Ouă încondeiate by Vasilina Omania Sursă Facebook
Cea mai spectaculoasă tehnică de ornare a ouălor de Paște: magia încondeierii explicată pas cu pas
Încondeierea ouălor cu ceară de albine, o tradiție străveche asociată cu perioada Paștelui, este un obicei emblematic, mai ales în regiunile istorice ale României, precum Moldova, Maramureș și Transilvania.
Câți bani trebuie să scoți din buzunar de Paște dacă vrei să fii frumoasă și invidiată! Doctorul Alin Bortolini ne-a împărtășit prețurile intervențiilor estetice!
Câți bani trebuie să scoți din buzunar dacă vrei să fii frumoasă și invidiată. Ce preț are o rinoplastie sau o augumentare a buzelor și care sunt cele mai căutate tratamente estetice
Dacă vorbim de chirurgia estetică, intrăm deja în liga grea a frumuseții de sărbători iar atunci când vine vorba de prețuri aici ne gândim la bugete care încep de la câteva sute de euro și ajung până la zeci de mii.