Baia Mare

Vlad CHERECHEŞ
Publicat în Dilema Veche nr. 626 din 18-24 februarie 2016
Baia Mare jpeg

„La Baia Mare sîntem obişnuiţi să luăm în serios lucrurile în care ne implicăm, nu să le facem cu jumătate de măsură. Prezenţa noastră pe lista scurtă pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii a produs o mobilizare generală în jurul acestui proiect, cel mai important demers din ultimii zeci de ani ca anvergură şi complexitate pentru soarta oraşului nostru. Nu doar cred în şansele noastre, ci vreau să le transform în rezultate concrete. Obiectivele asumate în caietul de candidatură – transformarea Băii Mari într-un centru regional al industriilor creative, proiecte masive de reconversie urbană şi de reabilitare, programe de incluziune socială prin artă şi educaţie, evenimente de amploare naţională şi internaţională – s-au transformat deja în agendă publică, susţinută şi asumată de întreaga comunitate. Titlul de Capitală Europeană a Culturii este pentru mine prioritatea numărul unu în acest an şi în anii care urmează. Merităm nominalizarea pentru că, de-a lungul anilor, am dovedit că ştim şi putem să facem performanţă, în administraţie, sport sau economie. A venit momentul să dovedim acelaşi lucru în educaţie şi cultură.“

Vlad Cherecheş, primarul oraşului Baia Mare

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Zapartan jpg
Istorioara despre românii de omenie care l-a impresionat pe Papa Francisc: „Încerc să vă înțeleg și vreau să vin la voi acasă”
„Papa Francisc a avut o atenție particulară pentru România”, susține unul dintre românii cei mai apropiați de Suveranul Pontif, ex-ambasadorul României la Vatican, Liviu Zăpârțan. El vorbește despre interacțiunile pe care le-a avut cu Papa și ce a însemnat acesta pentru România.
Cursuri pentru elevi / Foto: World Vision Romania
E pregătită România pentru săptămâna de școală de 4 zile? Studiu de caz la Oradea| ANALIZA
În România, reformele în educație succesive au deja o tradiție. Cel mai recent experiment se desfășoară la Colegiul „Mihai Eminescu” din Oradea, unde elevii de clasa a XII-a au un program de 4 zile pe săptămână, dedicat materiilor de bacalaureat. Restul disciplinelor sunt studiate de acasă.
razboi foto pixabay jpg
Țara care poate salva România, dacă SUA ne-ar întoarce spatele. Adevărul spus de un diplomat român format la Harvard
Diplomat de carieră cu studii la Harvard, Ovidiu Dranga explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, beneficiile parteneriatului strategic dintre România și Japonia. În plan economic și politic, relațiile celor două state sunt importante.
sacel video mp4 thumbnail png
A lucrat un deceniu în Germania pentru a păstra un meșteșug dacic unic: „Am spălat vase până îmi curgea sânge din unghii”
Tănase Burnar, absolvent de facultate de turism, a lucrat un deceniu în restaurante din Germania pentru a nu lăsa să piară un meșteșug dacic de 12 generații: ceramica nesmălțuită de Săcel. Olarul se luptă să supraviețuiască concurenței neloiale a chinezăriilor care au ajuns de la Horezu la Săpânța.
1 marseille vieux port pano Wikipedia jpg
Topul celor mai periculoase orașe din Europa. „Sunt locuri în care turiștii nu ar avea vreun motiv să pună piciorul”
Un top al celor mai periculoase orașe din Europa arată că Marsilia, Birmingham și Napoli nu mai sunt doar destinații turistice spectaculoase, ci și locuri în care călătorii ar putea trece prin experiențe mai dramatice decât și le-ar fi imaginat.
noul cod fiscal
România, marcată de pesimism economic și așteptări de înăsprire fiscală
România se distinge prin pesimism economic și așteptări de înăsprire fiscală, potrivit unui studiu realizat de o firmă de consultanță fiscală și juridică în mai multe țări din regiune, inclusiv România.
image png
A existat viață pe Marte? Descoperirea inedită care schimbă istoria și oferă noi ipoteze
Roverul Perseverance, operat de NASA, a identificat recent o formațiune geologică neobișnuită pe suprafața planetei Marte, stârnind întrebări importante în rândul comunității științifice.
Keith Kellogg FOTO Getty Images
Statele Unite îl trimit pe Keith Kellogg la Londra pentru discuții despre Ucraina: „Secretarul Rubio este foarte ocupat”
Emisarul Washingtonului pentru războiul din Ucraina, Keith Kellogg, va reprezenta Statele Unite la discuțiile organizate miercuri la Londra, a precizat marți, 22 aprilie, Departamentul de Stat, deși inițial fusese anunțată prezența șefului diplomației americane, Marco Rubio.
Batrani pensionari frig calorifer intretinere FOTO Shutterstock
Europa îmbătrânește: scăderea drastică a populației, inclusiv în România, pune presiune pe venituri
Faptul că Europa îmbătrânește nu mai este o noutate, însă procentele din populație care vor lipsi peste șapte decenii sunt uriașe, cu excepția a opt state europene care vor înregistra creșteri ușoare datorită migrației