Back in the RSR!

Publicat în Dilema Veche nr. 411 din 29 decembrie 2011
Back in the RSR! jpeg

- argument -

Rockul românesc de dinainte de ’89 este, din păcate, o suită de amintiri vehiculate în cerc restrîns.

Dan Andrei Aldea, cel mai mare chitarist pe care l-a dat România, Doru Apreotesei, Ladislau Herdina, Dimitrie Inglessis, Radu Goldiş, Păuniţa Ionescu, solista primei trupe româneşti de rock feminin – Catena, Mircea Florian, poate cel mai avangardist personaj din muzica românească, trăiesc cu toţii, unii de cîteva decenii, în străinătate, şi sînt legende în viaţă doar pentru o mînă de oameni.

Alţi eroi ai rockului românesc, precum Dorin Liviu Zaharia (poate cel mai interesant personaj din istoria pop-ului românesc), Nicu Vladimir (cel mai rebel folkist), Nicolae Enache, Liviu Tudan, Valeriu Sterian, Mihai Marcovici, Gabriel Drăgan sau compozitorul Richard Oschanitzky, despre care mulţi spun că avea geniu, sau Alecu Rădulescu, cel care l-a învăţat chitară pe Jeff Beck, au dispărut, cei mai mulţi prematur.

Cele mai bune albume româneşti de rock de pînă în ’89 (cel puţin în opinia mea, aştept comentarii şi adăugiri!) – Cantafabule (1975) de la Phoenix, Zalmoxe (1978) de la Sfinx şi Un joc (1980) de la FFN sînt aproape de negăsit astăzi.

Alte zeci de trupe care au cîntat în perioada anilor ’60-’80 nici n-au apucat să înregistreze vreun album, s-au pierdut înregistrări (Liviu Tudan şi-a ars partiturile unei opere rock, Sinestezie, interzisă în 1971) sau au fost mutilate, compromise de cenzură. Ce se mai ştie azi despre nume precum Post Scriptum, Olympic ’64, Metropol, Modern Grup, Curtea Veche nr. 43, Academica, Experimental Q, Accent, Redivivus, Basorelief, Sideral, Gramophon sau Domino? Arhivele TVR păstrează extrem de puţine filmări, iar posturile actuale de radio n-au memorie.

Cît de popular, de valoros şi de politic a fost rockul în comunism? Ce-a însemnat rockul în acele decenii şi ce moştenire ne-a lăsat? S-a pierdut rockul cîntat atunci? Iată un important capitol din cultura populară rămas încă obscur.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Xi Jinping la Moscova: strategie, memorie și reașezare geopolitică. China la zi
În materialul de astăzi „China la zi”, vă prezentăm o scurtă analiză și traducerea din limba chineză a unui interviu realizat de publicația The Paper cu doi reputați experți din China și Rusia, privind vizita de stat efectuată de președintele Chinei, Xi Jinping, în Federația Rusă.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Finala alegerilor, văzută de românii din diaspora: „Îți trăiești viața liniștit, departe de țară și apare scandalul. Aoleu, ce surpriză”
Peste un milion de români care trăiesc în afara țării ar putea vota în turul decisiv al alegerilor prezidențiale. Unii dintre ei recunosc că nu au participat la vot în primul tur și că au privit până acum cu detașare evenimentele politice din România.
Zodia căreia i se schimbă traiectoria în viață, imediat după Paște  Intră într o nouă etapă a vieții, iar totul se așază în favoarea ei png
Zodia care o să aibă parte de un câștig imens, pe 15 mai. Cum îl surprind astrele pe acest nativ
Pe data de 15 mai, contextul astrologic favorizează un semn zodiacal care se va bucura de un succes financiar remarcabil. Sub influența unor aspecte astrale benefice, acest nativ are șanse reale să atragă o oportunitate care îi poate schimba situația materială.
bicarechinul jpg jpeg
Fotbalistul căruia, ofticat, Hagi i-a aplicat un șut în fund muncește într-o fabrică de pește, la mii de kilometri de România
Campion cu Universitatea Craiova în 1991, Dănuț Bica (60 de ani) și-a spus povestea după terminarea programului la fabrica de pește din Hirtshals în care lucrează.
giannina jpg
Descriere înfricoșătoare a lui Diego Maradona, înainte să plece din această lume: Nici măcar nu i se vedeau ochii
Continuă procesul legat de moartea lui Diego Armando Maradona, decedat la 25 noiembrie 2020, la vârsta de 60 de ani.
elevi scoala evaluari nationale adevarul
Evaluarea Naţională 2025. Elevii de clasa a II-a susţin proba la Matematică şi explorarea mediului
În cadrul Evaluării Naţionale, elevii de clasa a doua susţin joi proba la Matematică şi explorarea mediului.
pop ioan aurel presedinte academia romana. foto arhiva personala
Care e principala cauză a dezbinării românilor? Răspunsul președintelui Academiei Române: „I-au eliminat din cursă pe cei cu experiență"
Într-o perioadă în care societatea românească este tot mai polarizată și împărțită între extreme ideologice, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, subliniază, într-un interviu pentru „Adevărul”, nevoia acută de echilibru și raționalitate.
ploi si vant
Prognoza meteo joi, 15 mai. Vremea se încălzeşte uşor, dar nu scăpăm de vânt puternic şi ploi
Potrivit prognozei întocmite de ANM, pe parcursul zilei vântul va sufla cu putere şi va ploua în cea mai mare parte a ţării.
afisaj electoral alegeri prezidentiale 2025 icoana olt   foto alina mitran jpg
România dezamăgită așteaptă să ajungă la urne. „Nu mai votează lumea pe zahăr și ulei, le-a ajuns!” | REPORTAJ
Dezamăgiți, speriați de ziua de mâine, cei mai mulți cu portofelul gol și speranțe puține. Așa sunt românii care spun cu hotărâre că vor merge duminică, 14 mai 2025, la vot. O altă parte a României rămâne tăcută și evită discuțiile. Între ei, cei convinși că votul nu schimbă nimic.