Back in the RSR!

Publicat în Dilema Veche nr. 411 din 29 decembrie 2011
Back in the RSR! jpeg

- argument -

Rockul românesc de dinainte de ’89 este, din păcate, o suită de amintiri vehiculate în cerc restrîns.

Dan Andrei Aldea, cel mai mare chitarist pe care l-a dat România, Doru Apreotesei, Ladislau Herdina, Dimitrie Inglessis, Radu Goldiş, Păuniţa Ionescu, solista primei trupe româneşti de rock feminin – Catena, Mircea Florian, poate cel mai avangardist personaj din muzica românească, trăiesc cu toţii, unii de cîteva decenii, în străinătate, şi sînt legende în viaţă doar pentru o mînă de oameni.

Alţi eroi ai rockului românesc, precum Dorin Liviu Zaharia (poate cel mai interesant personaj din istoria pop-ului românesc), Nicu Vladimir (cel mai rebel folkist), Nicolae Enache, Liviu Tudan, Valeriu Sterian, Mihai Marcovici, Gabriel Drăgan sau compozitorul Richard Oschanitzky, despre care mulţi spun că avea geniu, sau Alecu Rădulescu, cel care l-a învăţat chitară pe Jeff Beck, au dispărut, cei mai mulţi prematur.

Cele mai bune albume româneşti de rock de pînă în ’89 (cel puţin în opinia mea, aştept comentarii şi adăugiri!) – Cantafabule (1975) de la Phoenix, Zalmoxe (1978) de la Sfinx şi Un joc (1980) de la FFN sînt aproape de negăsit astăzi.

Alte zeci de trupe care au cîntat în perioada anilor ’60-’80 nici n-au apucat să înregistreze vreun album, s-au pierdut înregistrări (Liviu Tudan şi-a ars partiturile unei opere rock, Sinestezie, interzisă în 1971) sau au fost mutilate, compromise de cenzură. Ce se mai ştie azi despre nume precum Post Scriptum, Olympic ’64, Metropol, Modern Grup, Curtea Veche nr. 43, Academica, Experimental Q, Accent, Redivivus, Basorelief, Sideral, Gramophon sau Domino? Arhivele TVR păstrează extrem de puţine filmări, iar posturile actuale de radio n-au memorie.

Cît de popular, de valoros şi de politic a fost rockul în comunism? Ce-a însemnat rockul în acele decenii şi ce moştenire ne-a lăsat? S-a pierdut rockul cîntat atunci? Iată un important capitol din cultura populară rămas încă obscur.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Brad Pitt  sursa foto   profimedia jpg
Ce crede Brad Pitt despre iubitul hipnotizator al fostei sale soții, Jennifer Aniston. E cumva gelos?
Zilele trecute, au apărut imagini cu vedeta serialului „Prietenii tăi” în vacanță cu un bărbat misterios. S-a dovedit că este iubitul ei, un hipnotizator celebru. Primul soț al actriței e încântat sau nu de noua ei cucerire?
Acțiune DIICOT mp4 thumbnail png
Trei bărbați și o femeie, reținuți pentru exploatarea sexuală a unor tinere în țări din vestul Europei
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală au dispus reținerea a trei bărbați și o femeie, membri ai aceleași familii, cu vârstele de 18, 30, 53 și 54 de ani.
Avion prăbușit regiunea Amur Rusia FOTO EPA EFE jpg
Pista pe care merg autoritățile ruse în cazul prăbușirii aeronavei de pasageri în Orientul Îndepărtat. Avionul, implicat în mai multe incidente
Avionul de pasageri Antonov An-24 care s-a prăbușit în Orientul Îndepărtat al Rusiei, joi, cu 48 de persoane la bord, se apropia de 50 de ani de când e în serviciu și totuși durata lui de viață a fost prelungită până în 2036, relatează presa rusă.
Cu cine își  lasă Anca Dinicu băiețelul cât timp filmează pentru noul show de la Antena 1, The Ticket!
Cu cine își lasă Anca Dinicu băiețelul cât timp filmează pentru „The Ticket”. Actrița, interviu sincer despre viața de mămică și carieră: „Mai am de dat jos 10 kilograme”
Actrița Anca Dinicu (35 de ani) este mai mult decât încântată de faptul că face parte din juriul show-ului The Ticket de la Antena 1, alături de buni colegi și prieteni precum Mihai Bendeac, Maurice Munteanu, Delia și Micutzu.
cosmetice, foto shutterstock jpg
Înșelătoria de pe internet care i-a lăsat pe mulți români fără bani în conturi. Avertismentul autorităților: «Prea bune ca să fie adevărate»”
O nouă înșelătorie a luat amploare pe rețelele de socializare. Tot mai multe persoane au fost păcălite de o metodă care le-a furat datele personale și inclusiv banii de pe carduri. Cum au fost induși în eroare românii?
Cristian Seidler FOTO USR
USR și-a ales noul purtător de cuvânt. Cine este Cristian Seidler
Cristian Seidler a fost ales în funcția de purtător de cuvânt al formațiunii politice Uniunea Salvați România (USR), a anunțat vineri președintele partidului, Dominic Fritz.
constantin popovici webp
Monica Tatoiu, foto Facebook jpg
Motivul pentru care Monica Tatoiu nu se spovedește: „M-am certat chiar și cu Patriarhul”. Experiența care a marcat-o pe femeia de afaceri
Monica Tatoiu (65 de ani) a dezvăluit motivul pentru care nu se mai spovedește, deși este o fire credincioasă. Femeia de afaceri a povestit recent cum a fost marcată de o experiență care i-a schimbat în totalitate impresia despre acest act religios.
Ilie Bolojan FOTO Profimedia
Premierul Ilie Bolojan, întrevedere la Guvern cu preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea de Sud
Prim-ministrul Ilie Bolojan s-a întâlnit vineri, la Palatul Victoria, cu preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea, Woo Won-shik, aflat într-o vizită oficială în România, însoţit de o delegaţie oficială sud-coreeană.