Ba al nostru-i mai frumos

Publicat în Dilema Veche nr. 814 din 26 septembrie – 2 octombrie 2019
Ba al nostru i mai frumos jpeg

„Să nu mai existe nici un judeţ sub media pe ţară.“ – Nicolae Ceauşescu 

Pentru trăitorii în Lugoj, mai ales pentru prietenii bibliotecilor, Sandu Blegia e un nume cunoscut. Tăbăcar de meserie, Blegia este eroul poemului „Ăl mai tare om din lume“ scris în grai bănăţean de Victor Vlad Delamarina. Pe scurt: un circ ambulant poposeşte în urbe pentru spectacol. Oferta e, pînă la un punct, obişnuită: „În căletcă, o maimucă / Baş’ ca omu’ mînca nucă. / Alta, blestemată, şoadă, / Să ţînea numa’ în coadă / Şi-alcele, mînca-le-ar focu’, / Nu-şi găsau o clipă locu’.“ Punctul de atracţie e prezenţa în arenă a unei matahale nemţeşti recomandată drept „ăl mai tare om din lume“. Zdrahonul e gata să-i plătească o sută de lei oricui îl dovedeşte în luptă dreaptă. Există, ce-i drept, temeri şi frisoane în urbe. E greu să găseşti pe cineva capabil să contracareze forţa monstrului: „Dar cum mi ce puni cu neamţu’, / Care-n ghinţi îţi rupe lanţu’?“ Enter Sandu Blegia, care, surpriză şi minune, şoc şi groază, îi vine de hac matahalei şi cîştigă prinsoarea. Neamţul dă naibii cuvîntul de onoare şi încearcă, fără spor, să se sustragă de la plată. Poemul se încheie cu eroul local dictîndu-i învinsului termenii capitulării: „Nu ce joşi cu minie, dragă! / Asta, viedz, în cap ţ-o bagă, / N ascult vorbe io şî glume / Cînd mi-s io mai tare-n lume / Ş-adă suta, işie Blegia, / Că dă nu, -’ţ fac prau comegia!“

Ca amănunt, învinsul e străin, „vinitură“, cum se zice prin Banat, pe cînd învingătorul e – if you remember – „dintre noi, pentru noi, pentru liniştea noastră“. Şi mai e ceva. În mitologia de uz intern, străinul perdant e întotdeauna mare, impresionant şi torenţial, pe cînd românul triumfător e micuţ, mîndru şi isteţ. E ciotul de care nu se poate împiedica Aliotmanul, e Davidul în costum naţional, care cîntă „Noi sîntem români“ la frunza pe care n-o taie la cîini şi se arată mereu disponibil pentru chelfănirea Goliatului. Aşa cum Chip şi Dale rîd de Donald Duck, la fel românul pornit cu şansa a doua în faţa străinului abject şi sprijinit din umbră de cercuri ostile – urmează clişeu – „răstoarnă calculele hîrtiei şi face o frumoasă propagandă sentimentului patriotic“.

Există însă o mistică a concurenţei în mentalul românesc? Categoric, şi ea se manifestă unde nu gîndeşti. De exemplu, în aşezările din nordul ţării, unde oamenii s-au întors după ce au muncit afară şi au pus ban lîngă ban. Casele din zonă sînt rapsodii ale orgoliului şi cantate ale spiritului de competiţie. Criteriul de construcţie e supremaţia (măcar) zonală. Nu contează dacă ai nevoie de patru camere sau de cinci. Dacă a vecinului are şapte, casa ta o să aibă opt. Dacă în curtea vecinului o să stea trei maşini, în a ta o să stea patru. Dacă vecinul îşi ia Tesla, tu îţi iei Lotus. Dacă vecinul îşi ia şi el Lotus, îţi cumperi elicopter. Dacă îşi cumpără şi vecinul elicopter, înseamnă că e Dan Diaconescu incognito şi atunci – abia atunci – o laşi mai moale.

Filozofia de tip my daddy beats ­your daddy concubinează în România cu o altă fixaţie: cea a superlativismului. Această marotă măsoară de ani buni o formă de orgoliu inutil. Avem, în România de azi, o regretabilă supraproducţie de ctitori ai nimicului. Şi degeaba e ţara noastră Grădina Maicii Domnului, dacă de la o vreme îi sar gardul atîţia inşi vinovaţi de prea multă iubire de sine: primari care vor ca în mandatul lor să se aprindă cel mai mare brad de Crăciun de pe planetă, amatori de Gui­nness care nu beau bere, ci mănîncă pagini din The Guinness Book of Records, fixişti pe care nu-i poate deturna nimic din planul de-a pregăti cea mai mare plăcintă cu mere, cel mai înalt tort cu frişcă şi cel mai lung cîrnat din istorie. Împăunarea calorică – încă o ironie a acestei vieţi în general doldora de ironii – e la mare preţ într-o ţară unde una dintre expresiile des întîlnite pe stradă este „n-are după ce bea apă“.

Pesemne că una dintre cauzele pentru care întocmim mereu clasamente şi ie­rarhii ţine şi de felul cum ni s-a livrat informaţia în şcoală şi ulterior. Manualele şi programele de ştiri TV au grijă să pompeze în tine o mulţime de date care îţi sînt la fel de utile ca nisipul în costumul de baie: ce adîncime are cel mai mare lac din Africa, unde s-a atins temperatura cea mai ridicată în 1928, care sînt ouăle cele mai mici din Tasmania şi ce piesă hip-hop a avut cel mai mare număr de vizualizări în Dakota de Nord în 2011. Pe cînd eram elev, cine nu ştia care e cel mai înalt vîrf muntos din ţară nu merita doar corijenţă la geografie, ci şi dispreţul aliat al profesorului şi colegilor. Se vede treaba că aşa şi nu altfel a apărut dialogul dintre profesorul chiţibuşar şi elevul tocilar. Profesorul: Să-mi spui, te rog, ce adîncime are Dunărea la Budapesta. Elevul: Sub care pod?

De un deceniu încoace, spiritul de competiţie şi acel superlativism care a generat la noi o forma mentis numită cîndva „celmaicelism“ au intrat în relaţie cu o arătare contra naturii, a logicii, a bunului-simţ şi a gramaticii: româna englezită. Rodul acestei împreunări este expresia „al şaselea cel mai bogat om din lume“, soră geamănă cu „a treia cea mai întinsă peninsulă din Europa“ şi cu „a opta cea mai înaltă clădire din Kuala Lumpur“. Pentru mamele şi moaştele acestor orori, „cel“ nu defineşte un singur lucru, deşi e marcă a singularului, ci oricîte. „Al şaselea om din lume ca bogăţie“ li se pare inconsistent şi flasc respectivelor mame şi moaşte. E cu totul altceva dacă pui acolo şi un „cel mai“, deşi, făcînd asta, intri cu bocancii şi în ce rămăsese neferfeniţit din biata limbă română.

Ca unul care, ducîndu-şi viaţa în plin „celmaicelism“, ştie cum se manifestă spiritul de competiţie la bloc, în cartier şi la coadă, am scris cu nişte ani în urmă cîteva rînduri pe care simt nevoia să nu le retractez. Ba chiar să le adaug aici: „Pasiunea pentru superlative rămîne nestinsă în România de-a lungul timpului. Casa de avocatură spirituală a excepţionalismului carpatin nu doarme şi insistă să susţină, în acest avînt insomniac, că trăim într-un spaţiu unde cel mai bun lucru pe care-l putem face este să ne admirăm singuri măreţia. România nu e singura ţară care se pretinde mare pentru a uita cît e de mică. Dar e cea care ne interesează, fiindcă în ea trăim. Or, a inventa formule superlative cînd eşti corijent la atîtea criterii elementare trădează un fel de-a fugi din realitate care va trebui introdus rapid în calendarul sporturilor olimpice. O ţară lipsită de autostrăzi şi spitale se leagănă în iluzia excepţionalismului. O ţară plină de analfabeţi funcţional se chinuie să-şi ilustreze detenta fabricînd produse care ies din conturul normalităţii. O ţară cu şcoli în care plouă şi în care closetul e în fundul curţii se păcăleşte singură prin îndelungi artificii cosmetice. O ţară unde lumea nu mai citeşte adulmecă lacom Cartea – e adevărat, a Recordurilor. O ţară plină de gropi şi de boli cochetează cu vîrful clasamentului. O ţară cu mortalitatea infantilă cea mai mare din Europa exaltă traiul bun şi se visează deasupra celorlalte.“

E de mirare că neamţul „care-n ghinţi îţi rupe lanţu’“ din poezia lui Victor Vlad Delamarina a avut totuşi curaj să vină aici. Cine ştie ce i s-o fi spus. 

Radu Paraschivescu este scriitor. Cea mai recentă carte a sa este Orice om îi este teamă, Editura Humanitas, 2018.

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.