Axa FILB-FILTM

Oana Maria DOBO┼×I
Publicat în Dilema Veche nr. 567 din 24-30 decembrie 2014
Axa FILB FILTM jpeg

├Än Rom├ónia ultimilor ani s-au n─âscut ┼či au crescut multe festivaluri de literatur─â: FILB, FILTM, FILIT, Festivalul Interna┼úional de Poezie Bucure┼čti, Festivalul Interna┼úional ÔÇ×poezia e la Bistri┼úaÔÇť, Festivalul Interna┼úional de Poezie de la Sibiu ┼či altele care cu siguran┼ú─â ├«mi scap─â ├«n acest moment. C├«te festivaluri, at├«tea concepte ┼či abord─âri. ├Än fond, existen┼úa lor nu ├«nseamn─â dec├«t s─ân─âtate curat─â pentru pia┼úa de carte ┼či pentru via┼úa literar─â din Rom├ónia.

Povestea FILB-ului are o leg─âtur─â str├«ns─â cu povestea FILTM-ului, ┼či asta pentru c─â cele dou─â festivaluri au aproape aceia┼či p─ârin┼úi. FILB-ul s-a n─âscut ├«n 2008, la ini┼úiativa lui Bogdan-Alexandru St─ânescu, Oana Boca ┼či Vasile Ernu, apoi li s-a al─âturat Ioana Gruenwald. ├Än 2012, Oana Boca, Ioana Gruenwald ┼či Robert ┼×erban au organizat prima edi┼úie a FILTM, urm├«nd ca un an mai t├«rziu s─â intru ├«n echip─â al─âturi de Raluca Selejan. FILB ┼či FILTM s├«nt doi fra┼úi educa┼úi dup─â acelea┼či reguli, dar cu personalit─â┼úi diferite.

FILB este primul festival interna┼úional independent de literatur─â din ┼úar─â, care a f─âcut posibil─â ├«nt├«lnirea dintre scriitori ┼či public, ├«ntr-un mod neconven┼úional, ├«n spa┼úiul de la Clubul ┼ó─âranului Rom├ón. De ┼čapte ani, echipa FILB reu┼če┼čte s─â ÔÇ×rescrie harta literar─â a EuropeiÔÇť. Cum anume o face? ├Än primul r├«nd, prin diversitatea genurilor, a stilurilor ┼či a tematicilor abordate ┼či prin diversitatea spa┼úiilor geografice ┼či a culturilor din care provin scriitorii invita┼úi. Mai exact, FILB-ul unific─â prin diversitate cultural─â.

├Än al doilea r├«nd, prin dep─â┼čirea grani┼úelor formale ale Europei; dovad─â prezen┼úa scriitorului brazilian Toni Marques, ├«n acest an. Din Brazilia p├«n─â ├«n Malta, din Portugalia p├«n─â ├«n Rusia, publicul FILB-ului c─âl─âtore┼čte prin literatur─â, ├«n fiecare an, descoperind lumi ┼či mentalit─â┼úi care nu-i s├«nt ├«ntotdeauna familiare.

├Än al treilea r├«nd, prin faptul c─â scriitori de ni┼č─â s├«nt pu┼či ├«n lumina reflectoarelor. Cu alte cuvinte, calitatea literar─â bate cantitatea exemplarelor v├«ndute. ┼×i asta e o form─â de rescriere a unei h─âr┼úi literare. Pentru c─â cea mai mare provocare este de a face publicul s─â descopere scriitori care nu se bucur─â de notorietatea pe care ar merita-o, ┼či nu de a aduce autori care se ├«nscriu ├«n trendul comercial al momentului ┼či care se bucur─â de toat─â aten┼úia publicului larg.

Dac─â la FILB se rescrie harta literar─â a Europei p├«n─â la dep─â┼čirea grani┼úelor ei formale, echipa FILTM a ales s─â se axeze pe literatura Europei Centrale, continu├«nd tradi┼úia studiilor comparatiste ale Funda┼úiei A Treia Europ─â. Altfel spus, grani┼úele literaturii prezente la FILTM s├«nt bine delimitate ┼či se afl─â ÔÇ×La Vest de Est / La Est de VestÔÇť. A┼čadar, festivalul de la Timi┼čoara nu este flexibil c├«nd vine vorba de geografia literar─â, aduc├«nd ├«n Sala Baroc─â a Muzeului de Art─â din Timi┼čoara scriitori de prim─â m├«n─â care s├«nt originari din Europa Central─â sau tr─âiesc aici. Literatura lor ┼či dezbaterile care iau na┼čtere vorbesc despre multiculturalitate ┼či complexitatea identit─â┼úii, despre influen┼úa marii istorii asupra istoriilor intime, despre uitare ┼či memorie ├«n actul scrisului.

├Än ultima sear─â a fiec─ârei edi┼úii FILTM, publicul este provocat s─â descopere literaturi ale ┼ú─ârilor din imediata apropiere a Rom├óniei: Ungaria, Serbia, Croa┼úia, Ucraina. ┼ó─âri care ne par departe atunci c├«nd vine vorba de receptarea literaturii lor contemporane. ├Än mod paradoxal, autori importan┼úi din spa┼úiul central-european nu s├«nt cunoscu┼úi, tradu┼či ┼či publica┼úi ├«n Rom├ónia, dar s├«nt cunoscu┼úi, tradu┼či ┼či publica┼úi ├«n Occident. Dac─â exist─â un Dumnezeu al editorilor, mai devreme sau mai t├«rziu ignoran┼úa asta o s─â ne coste. De aceea, s├«nt convins─â c─â Timi┼čoara are datoria moral─â fa┼ú─â de mo┼čtenirea sa istoric─â ┼či cultural─â s─â continue promovarea literaturii central-europene ├«n Rom├ónia.

Am participat numai la dou─â edi┼úii FILB, dar pot spune c─â, din pove┼čti, articole, poze, interviuri, mi-am f─âcut o imagine ┼či despre celelalte cinci. Am intrat ├«n echipa de organizare a FILTM, de la a doua edi┼úie; la prima am lipsit motivat. Pentru mine, FILB este un festival underground, iar FILTM este un festival cu un specific bine precizat. ┼×i unul, ┼či cel─âlalt abordeaz─â subiecte tabu ┼či s├«nt extrem de prietenoase. Cred c─â nucleul acestor evenimente este momentul lecturii ┼či c─â, dincolo de marketing, promovare ┼či PR, textele citite vorbesc de la sine ┼či creeaz─â conexiunea ├«ntre scriitori ┼či public.  

FILTM a importat acela┼či format ca al FILB-ului: trei seri de lectur─â la care s├«nt prezen┼úi un num─âr de scriitori str─âini ┼či scriitori rom├«ni, seri care se termin─â cu o dezbatere condus─â de un moderator ┼či cu ├«ntreb─âri din partea publicului. Ideea de a crea leg─âturi ├«ntre scriitorii rom├óni ┼či cei str─âini r─âm├«ne o prioritate; ┼či FILB-ul, ┼či FILTM-ul devin mici familii, timp de trei, patru zile: scriitori, traduc─âtori, moderatori, jurnali┼čti ┼či organizatori s├«nt aproape de nedesp─âr┼úit. Un mare avantaj al festivalurilor de ni┼č─â!

Pove┼čtile de genul acesta trebuie s─â mearg─â mai departe, ├«n ciuda obstacolelor care apar pe drum ┼či care, de cele mai multe ori, s├«nt de ordin financiar. At├«t FILB, c├«t ┼či FILTM au tot ce le trebuie: pasiune, voin┼ú─â, calitate, creativitate, inteligen┼ú─â, un pic de nebunie ┼či, cel mai important, un public fidel. Iat─â de ce vreau s─â cred cu ├«nc─âp─â┼ú├«nare c─â ├«┼či vor g─âsi ┼či sus┼úinerea financiar─â care s─â le fac─â posibile an de an. 

Oana Maria Dobo┼či este director editorial al Editurii Universit─â┼úii de Vest din Timi┼čoara. 

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.