Autostrada veşnic amînată

Publicat în Dilema Veche nr. 486 din 6-12 iunie 2013
Autostrada veşnic amînată jpeg

„Povestea Bechtel a început oficial în 2003. Ar fi trebuit să fie prima autostradă care să lege România de Ungaria. Însă, la un deceniu de la semnarea contractului cu Bechtel, sînt gata doar 52 din cei 415 kilometri ai Autostrăzii Transilvania. Acum, Guvernul vrea să scape de cei de la Bechtel.

Decembrie 2003. În pline negocieri pentru aderarea României la NATO, Compania de Drumuri încredinţează americanilor de la Bechtel, fără licitaţie, un contract de 2,2 miliarde de euro pentru construcţia a 415 kilometri de autostradă între Braşov şi Borş. Contractul este unul încheiat pe genunchi şi are multe clauze interpretabile şi în defavoarea statului român.

Lucrările la autostradă încep în iunie 2004. Bechtel nu s-a spetit însă cu munca, mai ales că noul ministru al Transporturilor, Gheorghe Dobre, a cerut renegocierea contractului. 2005 a fost primul an în care utilajele au stat degeaba pe şantiere. O nouă înţelegere a fost semnată în februarie 2006, iar lucrările au fost reluate, patru luni mai tîrziu. În urma renegocierii contractului s-a făcut o economie de 126 de milioane de euro, după ce s-a decis că Bechel nu se va mai ocupa şi de proiectarea autostrăzii.

Pe 1 decembrie 2009 sînt inauguraţi, cu fast, primii 42 de kilometri ai autostrăzii, între Turda şi Gilău; aproape un an mai tîrziu, americanii mai termină 10 kilometri din acelaşi tronson şi continuă să lucreze, la turaţie mică, pe cei 64 de kilometri dintre Suplacu de Barcău şi Borş.

O a doua renegociere a contractului cu Bechtel are loc în august 2011. În scaunul de ministru al Transporturilor se afla, la acea dată, Anca Boagiu. În urma discuţiilor, americanii renunţă la construcţia a şase tronsoane de şosea şi acceptă un cost de aproape 7 milioane de euro pe kilometru pentru finalizarea lucrărilor la tronsonul Suplacu de Barcău – Borş.

Actualul guvern, condus de Victor Ponta, vrea rezilierea contractului. Asta va mai scoate alte milioane de euro din visteria statului, scumpind şi mai mult proiectul. În cei zece ani scurşi de la semnarea contractului, statul a cheltuit aproape 1,5 miliarde de euro pentru doar 86 de kilometri de şosea, din care doar 52 daţi în circulaţie. Aşa am ajuns să plătim şi 25 de milioane de euro pentru un kilometru de autostradă.“
 
Sursa: www.digi24.ro

Foto: Marius CHIVU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Trump Tower FOTO Shutterstock
Trump investește în România: unde va fi lansat proiectul rezidențial de lux
The Trump Organization și SDC Imobiliare anunță parteneriatul care aduce, în premieră, brandul Trump pe piața imobiliară din România.
index webp
Ilie Bolojan: „Autorizarea jocurilor de noroc va trece la nivel local”
Reforma companiilor de stat, a sistemului de pensii speciale, a modului de autorizare a jocurilor de noroc, digitalizarea ANAF și noi reguli în managementul spitalelor. Sunt câteva dintre principiile din al doilea și al treilea pachet de austeritate al Guvernului Bolojan.
SIMN vizual 2025 lanndscape jpg
Maturitatea creatoare a evenimentului. „Săptămâna Internațională a Muzicii noi”
In adevăr, la aproape trei decenii și jumătate de la prima sa ediție, Festivalul SIMN își menține cota înaltă, aceea de a reflecta cât se poate de fidel evoluția valorilor componistice ale ultimelor decenii.
Diana Șoșoacă FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
Șoșoacă, scandal cu jandarmii după discuțiile cu premierul. „Vrei să-l sun pe Bolojan să-i spun că mă abuzezi?”
După ce s-a întâlnit cu premierul Ilie Bolojan vineri, 11 iulie, la Palatul Victoria, Diana Șoșoacă, liderul S.O.S, s-a oprit în fața clădirii Guvernului cu telefonul în mână, filmând, moment în care jandarmii i-au atras atenția că nu are voie să facă acest lucru.
aer conditionat improvizat afganistan jpg
Aer condiționat improvizat cu doar 36 de euro: trucul taximetriștilor din Afganistan a devenit viral
În fața valurilor extreme de căldură și a lipsei mașinilor echipate cu aer condiționat, taximetriștii din Afganistan au găsit o soluție ingenioasă: sisteme de răcire artizanale.
instant ilie bolojan conferinta presa 012 inquam photos octav ganea jpg
Reacția lui Bolojan, după ce a fost întrebat dacă este dispus să renunțe la o parte din salariu
Întrebat dacă renunță la o parte din salariu în semn de solidaritate socială, premierul Ilie Bolojan a declarat vineri, 11 iulie, că, în general, nu face gesturi „populiste”.
Ministrii Apărarii Moldova Danemarca FOTO Army md jpg
Danemarca oferă 7 milioane de euro pentru consolidarea apărării și rezilienței Republicii Moldova
Danemarca oferă 7 milioane de euro pentru apărarea și reziliența Republicii Moldova, suma fiind alocată pentru o perioadă de patru ani, a anunțat ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, aflat vineri, 11 iulie, într-o vizită la Chișinău.
bani pentru prima casa jpeg
BNR începe un sondaj despre averea românilor, datorii și cheltuieli. Ancheta, recomandată de OCDE
Banca Națională a României (BNR) a transmis vineri, 11 iulie, că a achiziționat, prin licitație publică, servicii de cercetare statistică în teren pentru determinarea avuției, finanțării și consumului gospodăriilor populației.
phishing 9511905 1280 png
13 români arestați pentru atacuri de tip phishing asupra fiscului britanic. Prejudiciul, peste 63 de milioane de dolari
Treisprezece români au fost arestați în urma unor atacuri informatice de tip phishing îndreptate împotriva agenției fiscale britanice HMRC (His Majesty’s Revenue & Customs). Potrivit autorităților, gruparea ar fi folosit date furate pentru a solicita în mod fraudulos rambursări de taxe.