Autorul trăieşte!

Mirela MIRON
Publicat în Dilema Veche nr. 695 din 15-21 iunie 2017
Autorul trăieşte! jpeg

Învățămîntul de masă își are tabuurile lui. La un moment dat, confruntată cu refuzul multora dintre elevi de a citi unele dintre textele literare ale unor canonici, mi-am pus întrebarea, ca profesor de limba și literatura română, dacă încă mai cred în literatură.

În ciuda unor succese izolate, realitatea arată că e greu pentru liceeni să înțeleagă un context literar de sfîrșit de secol XIX și început de secol XX, un vocabular inaccesibil, deși atunci cînd reușesc să surmonteze aceste lucruri, le place Moara cu noroc, Povestea lui Harap-Alb, unora chiar Ion. Am înțeles că nu întotdeauna profesorul poate fi charismatic ca un actor de film de succes (cam acestea ar fi așteptările), deși unii chiar sînt, uneori, așa, iar alții reușesc un populism de un real succes. În cele mai multe cazuri, tot eseurile (vechile comentarii) salvează onoarea multor familii, iar la urma urmei este evident că există viață și dincolo de literatură… Totuși, după ani în care am citit enorm uneori sau n-am citit nimic, cîteodată, pot să afirm că da, cred în literatură, cred că fiecare cuvînt învățat în contextul lecturii îmi deschide o ușă către realități inaccesibile, cred că nicăieri nu pot găsi mai bine liniștea decît într-un fotoliu, cu o carte în mînă, și mai cred că asta ar trebui să fac, să le deschid elevilor mei un orizont cultural, prin literatura română. Cu sau fără canonici. Astfel, începînd cu 23 aprilie 2013, cînd am lansat blog-ul de lectură derecitit.wordpress.com, a început vînătoarea online de nume de scriitori români contemporani, deoarece, nu-i așa, eu predau limba și literatura română, iar aceștia din urmă nu prea se găseau prin librării. Nu auzisem pe atunci de conceptul de read local, practicat în vestul Europei, observam doar că elevii mei, atunci cînd citesc, citesc doar traduceri, la aproape două sute de ani distanță de cînd pașoptiștii ne-au învățat că traducțiunile nu fac o literatură.

Ideea proiectului „Autorul trăiește!“ a venit după ce mai mulți ani la rînd, la clasa a VII-a, elevii se mirau atunci cînd, în manual, ajungeam la textul unui autor care avea scrisă, la informațiile biografice, doar data nașterii. Întrebarea era aceeași: trăiește? Acum, „Autorul trăiește!“ se află la ediția a III-a și este înscris pentru a doua oară în calendarul activităților extrașcolare clujene. Proiectul doreşte susţinerea literaturii naţionale pentru copii, marginalizată pe piaţa de carte de un marketing agresiv de promovare a traducerilor ce oferă o poziţie minoră literaturii române contemporane pentru copii. Autorii invitaţi în spaţiul cultural clujean pentru a-și întîlni cititorii elevi au fost următorii: Adina Popescu, Sînziana Popescu, Horia Corcheş, Victoria Pătraşcu, Laura Pamfiloiu, Florin Bican și Iulia Iordan, Spiridon Vangheli.

Activitatea principală a proiectului este constituită din lecturi publice și lansări de carte, susţinute de scriitori români contemporani de literatură pentru copii, în şcolile participante la proiect și în taberele de vară organizate de partenerii proiectului. Într-o etapă are loc un concurs de lectură și de scriere creativă, numit Literodrom, aflat la ediția a II-a. La concurs participă cîte o echipă sau două din fiecare şcoală înscrisă în concurs. Echipa este alcătuită din cîte patru elevi, cu vîrsta între 9-13 ani. Echipele sînt coordonate de învăţători/profesori pentru învăţămîntul primar şi de profesori de limba şi literatura română. Concursul propriu-zis cuprinde probe individuale, de lectură și de scriere creativă, probe de echipă ce constau în transpunerea în imagini a unor texte literare, fiind jurizat de cadre didactice universitare de la Universitatea „Babeş-Bolyai“, profesori de limba şi literatură română din şcolile şi liceele din județul Cluj, partenere în proiect, dar mai ales de către scriitori români contemporani de literatură pentru copii. Premierea se face, de asemenea, atît individual sau pe echipă, în chiar ziua concursului, în prezența autorilor de literatură pentru copii, premiile constînd în cărţi de literatură română contemporană, adecvate vîrstei participanţilor la concurs. Ne-am dori să extindem aria de vîrstă și la elevii liceeni, dar deocamdată se scrie extrem de puțin pentru ei, în limba română.

Participanţii la proiect, elevi şi cadre didactice deopotrivă, au astfel posibilitatea de a interacţiona, de a dialoga cu autorii români contemporani pe teme literare, de a percepe literatura şi scriitorul român ca realităţi vii, creatoare, adaptate şi cunoscătoare ale realităţii cotidiene. Astfel, elevii vor avea şansa de a deconstrui prejudecăţi privind scritorii, actul scrierii, vor avea ocazia de a-şi construi propria viziune asupra literaturii române contemporane, prin contact direct, nemediat cu cei care creează. De asemenea, concursul propriu-zis se doreşte a fi un cadru deschis comunicării, exprimării propriilor opinii, manifestării creativităţii artistice. 

Mirela Miron este profesoară de limba și literatura română.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
Legumele și verdețurile din grădină au efect terapeutic, cu atât mai puternic cu cât ele sunt produse în sistem tradiţional. O spun specialiştii în horticultură care s-au convins, în urma unor studii, că organismul uman preia din roadele pământului o gamă largă de substanţe care ne menţin sănătatea
image
Motivul incredibil pentru care au fost terorizați niște români în Mexic. „I-au adus pe unii agitați, cu arme”
Mexic e o destinație exotică la care visează numeroși români, dar fără să știe riscurile la care se expun. În primul rând, de multe ori vameșii mexicani le interzic accesul și îi expulzează imediat ce coboară din avion. Când totuși le este permis să viziteze țara, au parte de surprize neplăcute
image
Eroarea celor care plâng după industria comunistă. Economist: „Avem una dintre cele mai complexe economii din lume”
Contrar nostalgicilor care plâng după baza industrială moștenită din comunism, România astăzi una dintre cele mai complexe economii din lume, susține economistul Radu Nechita, citând un studiu de la Harvard. El explică de ce industria comunistă era una falimentară

HIstoria.ro

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.