Atît de glorioase, atît de trecătoare - despre mărirea și decăderea capitalelor noastre

Publicat în Dilema Veche nr. 846 din 25 iunie - 1 iulie 2020
Atît de glorioase, atît de trecătoare   despre mărirea și decăderea capitalelor noastre jpeg

Raporturile dintre centru și periferie sînt esențiale în orice analiză a societăților, trecute sau prezente. Istoria atîtor regate, imperii sau state arată cum aceste două arii diferite ale oricăror societăți – capitala și provincia/provinciile – se condiționează reciproc. Altfel spus: nici o periferie nu rămîne intactă dacă centrul face pași înapoi (vezi cazul provinciei Dacia după retragerea administrației romane, ulterior anului 271), după cum tăria oricărui imperiu depinde de situația celor mai periferice provincii ale sale (vezi cazul regatului maghiar din cadrul Imperiului Austro-Ungar, incapabil să controleze, după finele secolului al XIX-lea, periferiile sale românești, slave ș.cl.).

Capitala (unde a existat) a fost mereu în centrul atenției

În Grecia antică – ne spunea, în anul I al facultății, fosta noastră profesoară Zoe Petre –, nu exista, propriu-zis, o capitală a Heladei și a helenilor. Ei vorbeau aceeași limbă, dar cetățile în care locuiau erau deseori în conflict între ele. Desigur, cine spune Grecia antică se gîndește la Atena sau Sparta; doar că acea civilizație, acel mod de viață și de acțiune totodată, s-au implantat oriunde ajungeau coloniștii sau războinicii heleni – de la Marea Neagră (Tomisul nostru) pînă la Alexandria egipteană, creată de Alexandru Macedon.

Așadar, grecii din vechime nu se bazau pe o comună capitală politică (ei nu cunoșteau asemenea concept), ci pe o permanentă politică de alianțe între cetățile lor; uneori, aceste alianțe au fost benefice (vezi alianța împotriva perșilor), alteori au fost distructive (vezi războiului „fratricid” dintre atenieni și spartani, despre care a scris primul adevărat istoric, Tucidides).

În secolele următoare, Imperiul Roman a preluat ce era mai bun din civilizația greacă – cu o diferență (printre altele): pe măsură ce a trecut de la stadiul de republică expansionistă la cel de imperium, puterea plecată din fosta regiune Latium avea nevoie de o capitală centralizatoare. Iar Roma, vreme de secole, a fost însăși definiția vie a ideii de capitală. Nu e cazul, desigur, să o idealizăm – dar nici nu e cazul să o subevaluăm. Roma a fost prima mare metropolă a unei mari puteri occidentale, capitala primului imperiu tricontinental (părți din Europa, Africa, Asia), prima capitală care, la modul propriu, pe oriunde și-a extins controlul, a construit, printre altele, drumuri ce duceau spre centru! Ca să vedeți valoarea acestei idei: spre finalul secolului al XIX-lea, după unificarea Germaniei, prima grijă a conducătorilor ei a fost construirea unei rețele de cale ferată care să unească fostele provincii medievale germane – după cum toate drumurile romane duceau la Roma, toate căile ferate germane (după 1870) vor duce spre Berlin (chiar cu extinderi spre Bagdad)! Aceasta, apropo de indeciziile noastre de azi în privința autostrăzilor…

Capitala – un concept tranzitoriu

Dar, evident, nici eterna Romă n-a rămas etern capitală. Cum se știe, divizarea Imperiului Roman a dus la apariția unei capitale în Răsărit: Constantinopole, orașul împăratului Constantin (secolul IV), cel care avea să reziste – meritoriu! – peste o mie de ani, pînă la cucerirea sa de către turcii mahomedani, în 1453.

Și, în paralel, pe măsură ce Constantinopole se întărea, Roma intra în declin. După 402 d.Ch., capitala creștinilor occidentali s-a mutat de la Roma la Ravena (în N-E Italiei de azi), un oraș cu un port potrivit (colmatat între timp…). După secolul V d.Ch., Ravena a fost, pe rînd, capitală romană, apoi ostrogotă, apoi centru al guvernămîntului bizantin, apoi capitala unui regat lombard etc.

În context, iată cîteva date despre primul simbol al unității europene: Carol cel Mare, rege latin, franc și german deopotrivă, cunoscut nouă sub numele de Charlemagne, avea capitala la Aachen, Aix-la-Chapelle în franceză, în vestul Germaniei de azi. Între timp, acest oraș a trecut prin n istorii, fericite sau nefericite. Deși cu toții vorbim despre acest fondator al UE care a fost Charlemagne, rata turismului spre Aachen nu a crescut spectaculos în ultimele decenii… De ce? Pentru că nu legăm cuvîntul Aachen de ideea de capitală. Deși ar trebui.

pii jos jpg jpeg

Capitalele României, văzute de un extraterestru

Un simpatic extraterestru, de pe planeta YX579 (!), care ar face o cronică a politicii României din ultimul mileniu ar putea aminti, printre alții, și pe cnejii Munteniei de secol XIII – precum Litovoi, care stăpînea vestul viitoarei provincii (și avea capitala la Tîrgu Jiu, spun unii, sau Rîmnicu Vîlcea, spun alții) sau Senaslau, cel care stăpînea estul muntos și, probabil, avea capitala la Curtea de Argeș. Mai apoi, cronicarul extraterestru l-ar aminti sigur pe legendarul  întemeietor al Țării Românești pe nume Radu Negru Vodă, domnitorul care – se crede – ar fi avut capitala familiei la Făgăraș și, apoi, el ar fi coborît spre alte ținuturi bogate, ajungînd spre localitățile Curtea de Argeș și Cîmpulung, cele ce aveau să devină primele capitale ale Țării Românești. Mai apoi, domnitorul cert care a fost Basarab I (prima jumătate a secolului al XIV-lea) și-a început domnia la Curtea de Argeș, dar apoi (după distrugerea acesteia de către o incursiune maghiară) a mutat capitala la Cîmpulung Muscel. Spre finalul secolului al XIV-lea, bravul Mircea cel Bătrîn își avea capitala la Curtea de Argeș, dar fiului său Mihail (pe care Mircea l-a asociat la tron, spre capătul vieții) îi plăcea mai mult un oraș pe nume Tîrgoviște – care devine, astfel, noua capitală a Valahiei.

Tîrgoviște a fost o longevivă capitală a Țării Românești: pînă după mijlocul secolului al XVII-lea, cînd influența turcească a determinat mutarea capitalei la București (mai ușor de controlat!). Mai apoi, o vreme, sofisticatul (și foarte bogatul) domnitor Constantin Brâncoveanu a decis să aibă două capitale: cea de vară era la Tîrgoviște, iar cea de iarnă la București. După moartea (tragică) a lui Brâncoveanu, în 1714, domnitorii fanarioți mută definitiv capitala la București – unul dintre argumentele epocii fiind acela că, desigur, orașul era mai aproape de Dunăre (și de garnizoana otomană de la Giurgiu, care-i ținea pe domni sub observație!).

În anul 1924, un inginer altfel anonim, pe nume Nicolae Theodorescu, publica la București o broșură (pe care nimeni n-a băgat-o în seamă) despre „necesitatea strămutării capitalei” din București către interiorul arcului carpatic (Brașov sau Alba Iulia). Argumentele sale erau de ordin militar (vezi rapida cucerire a Capitalei, dinspre Dunăre, în Primul Război Mondial!). De fapt, N. Theodorescu nu era tocmai un pionier – pentru că ideea mutării capitalei de la București a existat înainte de 1914 și, desigur, a căpătat un nou suflu după 1920. Regina Maria, diplomatul Nicolae Titulescu sau intelectualul Mircea Vulcănescu sînt creditați printre cei care au crezut în acea idee. Alții s-au opus categoric, precum istoricul Nicolae Iorga.

„În fine, ideea mutării capitalei de la București mai spre munte i se atribuie și dictatorului Nicolae Ceaușescu, spre finele secolului XX. Dezbaterea va continua” – sintetizează cronicarul extraterestru.

Dar dacă privim în direcția greșită?

Pe 25 mai a.c., un incident petrecut în orașul Minneapolis, între un cetățean american de culoare și un polițist alb, a dus la o mișcare de protest planetară. Minneapolis, pe lista celor mai importante orașe americane, nu e în primele 10. Nici în primele 20. Nici în primele 30. Este pe locul 46.

Pe 28 iunie 1914, moștenitorul tronului Austro-Ungariei și soția sa sînt asasinați departe de capitala Viena, într-un oraș periferic al Imperiului – iar acel incident de la Sarajevo va da startul celui mai mare război din istoria omului de pînă atunci.

În noiembrie 1330, rebelul domn român Basarab I duce la Posada o bătălie de patru zile împotriva regelui Ungariei Carol Robert, în urma căreia un nou stat independent – Țara Românească/Valahia – apare pe harta Europei. La aproape șapte secole distanță, încă nu știm, de fapt, unde se află pe hartă acea Posada.

În luna octombrie a anului 732 (sau 733, spun alții), armata francă a ducelui Charles Martel stopa, undeva între Tours și Poitiers (în Franța de azi), înaintarea spre nord a unei armate arabe/omeiade (venite dintre Spania de azi). Peste secole, atît Voltaire, cît și istoricul Gibbon vor spune că, fără acea victorie, Franța și Occidentul modern ar fi vorbit araba și ar fi recitat Coranul. Dar fapt e că încă nu se știe unde s-a desfășurat bătălia – peste 30 de situri din Franța de azi își revendică onoarea de a fi acel loc!

Ce vreau să spun, în concluzie: în bună parte, Istoria nici nu ține cont de capitalele noastre – care sînt simple convenții administrative, mai mult sau mai puțin durabile; cel mai adesea, sîmburii viitoarelor evenimente din Istorie apar acolo unde te-ai aștepta mai puțin.

Adrian Cioroianu este istoric, ambasador delegat permanent la UNESCO.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

467980950 1029846658942946 1963227793890767177 n jpg
Ninsori și viscol în România. Drumuri acoperite cu zăpadă, copaci prăbușiți de rafalele de vânt și trenuri întâziate
Circulaţia pe mai multe drumuri naţionale a fost blocată sau îngreunată sâmbătă, din cauza vântului puternic şi a ninsorilor. Vremea rea a afectat şi circulaţia trenurilor.
cub gabriel cotabita png
Femeile cu care s-a iubit Gabriel Cotabiță. Cu una dintre ele a trăit 20 de ani, dar s-au despărțit dintr-un motiv uluitor
Gabriel Cotabiță, unul dintre cei mai cunoscuți artiști din România, s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. De-a lungul vieții, artistul a trăit momente de neuitat, atât plăcute, cât și neplăcute. De asemenea, cântărețul a fost căsătorit de două ori, fiind implicat în urmă cu mai mulți ani și î
cotabita
A murit Gabriel Cotabiță. Marele artist a suferit un AVC
Lumea muzicală din România este în doliu. Celebrul artist Gabriel Cotabiță s-a stins din viață, după ce a suferit un puternic accident vascular cerebral. Avea 69 de ani.
banner cotabiță png
A murit Gabriel Cotabiță
Celebrul artist Gabriel Cotabiță a murit sâmbătă, 23 noiembrie. Avea 69 de ani
campanie informare legislatie electorala MAI  foto ipj olt  (3) jpeg
Alegeri prezidențiale 2024. Ce amendă riști dacă staționezi în perimetrul unei secții de votare mai mult decât este necesar
Campania electorală pentru Alegerile Prezidențiale 2024 s-a încheiat sâmbătă dimineață, 23 noiembrie 2024. Încălcarea legislației electorale se pedepsește cu amendă sau chiar cu închisoarea, pentru faptele grave. Ce trebuie știut despre ziua votului.
pahar apa lamaie shutterstock
„Beau un pahar cu apă imediat ce mă trezesc”. Un nutriționist dezvăluie ce face în fiecare zi pentru a-și îmbunătăți sănătatea și a avea energie
Stabilirea unei rutine matinale este esențială pentru a începe ziua cu energie și într-un mod sănătos. Un medic nutriționist dezvăluie care sunt cele patru obiceiuri pe care le face zilnic.
indragostiti la masa jpg
Ce este Pho Tai Nam și de ce este atât de iubit. Indiciu: este o capodoperă culinară extrem de sănătoasă
Pho Tai Nam este una dintre cele mai iubite variante ale celebrei supe vietnameze pho, o mâncare simbol pentru Vietnam. Acest preparat se distinge printr-o combinație unică
image png
Rețetă secretă de cârnați a gospodinelor din Ardeal. Ce pun în compoziția lor pentru a fi fragezi, suculenți și aromați
Nici bine nu și-a intrat iarna în drepturi, căci românii au început deja să taie porci și să pregătească cele mai bune preparate din carnea lor. Cârnații de casă sunt nelipsiți din multe gospodării, iar oamenii din diverse zone ale țării se înghesuie care să-i facă mai buni. De pildă, ardelenii au p
Control migranti Germania FOTO Profimedia jpg
Un fost președinte al Comisiei Europene critică reintroducerea controalelor la frontieră în Germania şi în alte state UE
Fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a criticat reintroducerea controalelor la frontieră în Germania şi în alte state ale Uniunii Europene.