Atenţie! Popor emoţional!

Publicat în Dilema Veche nr. 508 din 7-13 noiembrie 2013
Atenţie! Popor emoţional! png

- argument -

Într-un interviu recent, acordat cotidianului britanic The Guardian, Woody Allen observa că lumea se află într-o stare imposibilă din cauza faptului că aproape toate deciziile noastre se iau pe baza sentimentelor, nefiind motivate de raţiune, bun-simţ sau alţi factori. Venită din partea unui atît de celebru anxios, afirmaţia capătă o aură specială. Se pare că în lume se mizează, mai mult decît în alte vremuri, pe latura emoţională a firii umane. Cartezianismul nu mai e de preţ, iar, după unii, e o filozofie depăşită.

Studii neurologice din ultimii 20 de ani au scos la iveală faptul că raţiunea şi simţirea (emoţia) îşi au fiecare rolul său bine determinat în funcţionarea normală a minţii umane şi că una fără alta ar duce la situaţii aberante. Pe baza acestor studii, cercetătorul Daniel Goleman a dezvoltat conceptul de inteligenţă emoţională, care a avut un mare impact în domeniul psihologiei. Cu alte cuvinte, contradicţia clasică dintre datorie şi pasiune, aşa cum apărea în operele lui Corneille şi Racine, nu mai e o contradicţie. Mai nou, pentru un efect benefic, datoria – adică raţiunea – nu trebuie opusă pasiunii, sentimentelor şi emoţiilor, ci îmbinată cu acestea. Teoriile moderne spun că, dacă inteligenţa raţională (IQ) pare să fie un dat înnăscut, care nu poate fi schimbat, inteligenţa emoţională (EQ) poate fi îmbunătăţită prin educaţie. Astfel, emoţiile pot fi conştientizate şi controlate. În esenţă, ar fi vorba de acel gen de educaţie care formează caracterul.

Dar dacă în ţările cele mai civilizate s-a ajuns la o mai mare acceptare şi înţelegere a „emoţionalităţii“, aşa încît pînă şi Woody Allen o remarcă, înseamnă că la noi, în spaţiul public, în ultimii 20 de ani s-a petrecut de-a dreptul o revoluţie. În America, Robert De Niro, care e actor, izbucneşte în lacrimi în direct (nu ţi-ai fi imaginat aşa ceva cu Humphrey Bogart sau John Wayne). Modelul de masculinitate s-a schimbat. La noi însă, se întîmplă acelaşi lucru cu un viitor preşedinte sau cu un maestru în arte marţiale. În România, durii varsă lacrimi precum copiii, politicienii nu doar că acţionează sub imperiul unor stări de moment, dar nici nu mai ascund faptul că iau decizii pe baza umorilor, emisiunile de televiziune sînt pline de lacrimi şi producătorii încearcă emoţionarea telespectatorilor cu orice preţ, reclamele fac şi ele apel la afecte fără limită, ştirile sînt pline de exclamaţii şi de semne de exclamare, preşedinţii plîng şi se enervează în direct, invitaţii talk-show-rilor se beştelesc unii pe alţii cum le vine la gură, lucruri ce ţin de viaţa intimă sînt dezvăluite fără nici o jenă, nefericirile celor care trec prin drame, care au pierdut pe cineva apropiat, sînt expuse şi speculate pînă la paroxism. Nu spre un control al emoţiilor ne îndreptăm, ci spre o adevărată cultură a descătuşării lor. În acest cor general – de multe ori, vocile şi argumentele raţionale par de-a dreptul suspecte.

Pe scurt, corespundem întru totul semnalării care i s-ar fi făcut lui Tony Blair cînd acesta a ţinut un discurs în faţa Parlamentului de la Bucureşti. Atunci, se spune, un consilier îi scrisese pe marginea foilor: „Atenţie! Popor emoţional!“ (Andrei Manolescu)

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

1 candidoza jpg jpeg
Tratamente naturale pentru candidoză
Multe persoane se confruntă cu candidoză, mai ales când iau antibiotice sau au sistemul imunitar slăbit. Infecţia se tratează cu antifungice, dar sunt importante şi alimentaţia şi stilul de viaţă. Adjuvante sunt şi unele remedii naturale, care şi-au dovedite eficienţa.
episcop husi
„Un loc sacru pângărit de păcate abominabile”: mesajul Episcopului Ignatie despre violurile lui Bârlădeanu și Jitaru
Episcopul Ignatie al Huşilor a transmis un mesaj de „dezaprobare și pocăință” după condamnarea la închisoare a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanu şi a unui fost arhimandrit, Sebastian Jitaru, acuzaţi că au violat foşti elevi ai Seminarului Teologic Huşi.
Zeci de răniți după atacuri cu drone asupra orașului Harkov FOTO EPA EFE jpg
Atac masiv cu drone asupra orașului Harkov. Zelenski: „Rusia loveşte când ucrainenii îşi culcă copiii”
Rusia a lansat un atac masiv cu drone vineri noapte în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina. Cel puțin 47 de persoane au fost rănite, după ce a fost lovit un bloc de locuinţe şi au fost declanșate incendii, relatează Reuters.
Stațiunea mamaia   Sursa Visit Mamaia  Facebook (3) jpg
Cât a putut să plătească un turist ajuns de 1 Mai pe alune, un corn și un suc. Mamaia, ca Saint-Tropez
Vacanțele pe litoralul românesc, în special în stațiunea Mamaia, sunt de ani buni un subiect aprins de discuții.
Votanți în Australia FOTO Getty Images
Alegerile legislative în țara în care votul este obligatoriu. Ce amendă primesc cei care lipsesc de la urne
Peste 18 milioane de oameni sunt chemaţi sâmbătă, 3 mai, să aleagă cine va ocupa cele 150 de locuri din camera inferioară a legislativului şi 40 din cele 76 de locuri din Senat - camera superioară.
nato versus rusia shutterstock 2204334657 jpg
Semne că Rusia s-ar putea pregăti de război cu NATO. Putin mută trupe, ridică baze și dublează producția de arme
În timp ce războiul din Ucraina rămâne în centrul atenției, rapoartele sugerează că președintele rus Vladimir Putin pregătește terenul pentru un potențial conflict cu NATO.
Secretarul de stat Marco Rubio/ FOTO:X/@libsoftiktok
Marco Rubio a numit „tiranie deghizată” decizia de a clasifica AfD drept organizație extremistă. Reacția MAE german
Secretarul de stat american Marco Rubio a avut vineri pe X o discuție în contradictoriu cu guvernul german, după ce Agenţia de informaţii interne a Germaniei (BfV) a clasificat vineri formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) drept entitate extremistă care ameninţă democraţia.
Electrocasnice rabla masina de spalat FOTO Shutterstock
Comisia Europeană interzice vânzarea unui aparat electrocasnic din iulie 2025. Prețul înlocuitorului său este de 2-3 ori mai mare
Comisia Europeană interzice vânzarea unor electrocasnice pe care mulți români le au în locuință, dat fiind consumul foarte mare de energie, interdicția urmând să se aplice din iulie 2025.
SUA visa waiver
România vrea reluarea urgentă a procedurilor pentru Visa Waiver și cere „detaliile care au stat la baza anulării temporare a deciziei”
Guvernul României anunță că va continua dialogul diplomatic cu Statele Unite, pentru ca drepturile românilor să fie respectate, după ce Casa Albă a exclus România din programul Visa Waiver și cere SUA să transmită „toate detaliile tehnice care au stat la baza anulării temporare a deciziei”.