Aspiratoarele zburătoare americane și spionii ruși

Ivet ARABOVA, Stanimir VAGLENOV
Publicat în Dilema Veche nr. 821 din 14–20 noiembrie 2019
Aspiratoarele zburătoare americane și spionii ruși jpeg

Temele care nasc cele mai pasionale poziții antioccidentale în peisajul public bulgar sînt, firesc, cele conectate direct la personaje și întîmplări naționale. Temele mai generale, care pot influența indirect societatea, produc mai degrabă mesaje moderate, fără emoție. În ultimul an, două au fost prilejurile de care presa și politicienii de la Sofia s-au folosit din plin pentru a se orienta față de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Primul prilej a fost deținerea de către Bulgaria a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, în 2018. Al doilea prilej a fost reprezentat de saga achiziției militare de aparate de zbor de luptă, încheiat cu un acord pentru cumpărarea a opt jet-uri F16.

Bulgaria a deținut președinția Consiliului UE în prima jumătate a anului 2018. În ciuda așteptărilor mai degrabă scăzute din partea mai vechilor membri ai Uniunii, bulgarii s-au dovedit pregătiți pentru sarcinile pe care au trebuit să le îndeplinească. La Sofia, însă, nici vorbă de unitate: președintele Rumen Radev, socialist, a opinat că premierul Boyko Borisov, de dreapta, a fost lăudat de liderii UE doar din politețe și că, de fapt, singurul succes al lui Borisov a fost să capitalizeze pentru jumătatea de an de la Bruxelles exclusiv pentru propria imagine. Cu aceeași ocazie, publicații altfel critice cu socialiștii, în general, au împărtășit părerea lui Radev și l-au criticat intens pe Borisov pentru guvernarea sa „europeană“.

Istoria cumpărării de către Bulgaria a avioanelor de vînătoare necesare securizării spațiului aerian național s-a încheiat în august a.c., cînd Bulgaria a făcut plata integrală a aparatelor de zbor: 1,2 miliarde de dolari pentru opt unități. Mulți politicieni, însă, au exprimat puncte de vedere antiamericane în încercarea de a justifica împiedicarea achiziției. În iunie, președintele bulgar a criticat prețul aparatelor de zbor și dotarea acestora, iar Volen Siderov, președintele partidului naționalist Ataka, a opinat că tranzacția nu ar fi decît cumpărarea bunăvoinței americane cu bani prea mulți, în condițiile în care alte țări au primit F16 drept cadou. În luna următoare, superavionul a fost comparat, ironic, de către unii politicieni bulgari, cu cel mai scump aspirator produs vreodată, a fost considerat atît de dăunător încît ar îngropa țara, ar crește deficitul, ar lăsa bătrînii fără pensii și altele în aceeași notă.

Prin comparație cu războiul politic și de imagine pentru dotarea armatei bulgare, toate celelalte teme care au dus la exprimarea unor poziții antioccidentale par mai degrabă plictisitoare. Alegerile europene de la sfîrșitul lunii mai, așa cum era de așteptat, au provocat dezbateri despre rolul Uniunii în viața bulgarilor, însă mai mult formale, exceptînd puncte de vedere ca acela al lui Volen Siderov, care a militat pentru ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei de către Uniunea Europeană după anexarea Crimeii.

Nici negocierile post-alegeri europene pentru pozițiile la vîrful Parlamentului și Comisiei Europene nu au declanșat pasiunile care au încins atmosfera la București, de exemplu, deși, într-adevăr, multe articole din presa sofiotă din iunie și iulie au remarcat negativ tocmelile de la Bruxelles. Este de menționat că, în acest context, președintele Rumen Radev a preferat să meargă la Moscova și, acolo, să emită opinia că Bulgaria ar trebui mai degrabă să se uite spre Est, nu neapărat numai spre Vest.

Un nou posibil val de refugiați care ar inunda Europa cu permisiunea Turciei și multele războaie comerciale ale SUA au generat mesaje antioccidentale spre sfîrșitul verii. Dar tot un subiect foarte local a creat atitudini antivestice la Sofia: expulzarea generalului sovietic de informații în rezervă Leonid Reșetnikov, sub acuzația de spionaj. Presa bulgară a lunii septembrie l-a citat pe larg pe Reșetnikov, care a opinat că totul s-a făcut la comanda americanilor și că, mai mult, la mijloc este un plan al NATO îndreptat împotriva Rusiei.

Ivet Arabova este editor, 24 Chasa (Sofia, Bulgaria)

Stanimir Vaglenov este jurnalist de investigație, membru International Consortium of Investigative Journalists

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.