Tovarășul mut

Publicat în Dilema Veche nr. 726 din 18-24 ianuarie 2018
Tovarășul mut jpeg

Cerul, cel mai bun prieten al călătorului.

Am învățat constelațiile cerului de vară în liceu, într-o tabără. Pe o pătură întinsă pe malul Dunării, îmbrăcată într-o pereche de blugi decolorați și tăiați în genunchi, stăteam cu capul pe umărul unui băiat cu ochi albaștri, care-mi arăta: Ăla e Triunghiul de Vară. Vega, Altair și Deneb. Acolo e Casiopeea. Și crucea aia din mijloc, vezi? Aia e Lebăda.

Cu cîteva minute mai devreme mă uitasem, pentru prima oară în viața mea, printr-un telescop, dar acum, aproape cincisprezece ani mai tîrziu, nu mai țin minte ce-am văzut prin el. În schimb, nu cred că am să uit vreodată cerul de vară, iar de atunci n-am mai putut să mă mai uit după constelații fără să mă gîndesc, măcar pentru o fracțiune de secundă, și la băiatul cu ochi albaștri.

De altfel, într-un fel sau altul, cred că am fost mereu cu ochii în sus, poate mai mult decît s-ar fi cuvenit. Mătușa aia care rîde mereu de tine că ești cu capul în nori a avut dreptate în cazul meu: ani buni am visat să devin astronom, alimentată de miile de pagini de science-fiction pe care le citeam cu lăcomie, înfometată de liniștea care îmi imaginam că se găsește în spațiile uriașe dintre două corpuri cerești și împinsă mereu de bănuiala că doar așa simți cu adevărat că faci parte din ceva cu mult, mult mai mare decît tine.

De altfel, oamenii nu s-au sfiit niciodată, în toată istoria lor, să umple cerul de toate fricile și speranțele lor. Și pe bună dreptate: dacă nu poți ajunge niciodată acolo, nici n-o să fii vreodată de-zamăgit.

Iar cînd ești un adolescent romantic, faci față cu greu dezamăgirilor, așa că cerul poate deveni un prieten bun.

Mai tîrziu, în multe dintre călătoriile mele, de fiecare dată cînd m-a apucat dorul de casă, m-am uitat în sus și m-am gîndit că și familia mea, aflată uneori la capătul opus al continentului, alteori pe alt continent cu totul, se află sub același acoperiș uriaș. Lumea e o sufragerie mai mare, dacă te gîndești că citim toți, în fiecare zi, la același bec. Și ăsta e un gînd al naibii de plăcut atunci cînd ești la cîteva mii de kilometri de casă.

Însă lucrurile nu-s atît de simple. Așa cum te poate apropia de cei dragi, cerul te poate face să te simți și cu adevărat străin. Pentru că abia atunci cînd nici soarele nu mai arată așa cum îl știi realizezi cu adevărat că s-ar putea să nu mai fii în Kansas.

Dintre toate cerurile pe sub care m‑am plimbat pînă acum, nici unele n-au fost atît de stranii precum cerurile joase ale Islandei, în miezul iernii, cînd soarele nu se ridică niciodată la mai mult de o palmă de linia orizontului și răsare și apune aproape în același loc, nicidecum în colțuri opuse, așa cum e în firea lucrurilor pentru tine, locuitor al latitudinilor medii. În felul ăsta, toată ziua nu e nimic mai mult decît un lung crepuscul, punctat de apusuri și răsărituri interminabile, în culori delicate, și presărat de nori cu forme și texturi aproape nefirești.

cer african jpg jpeg

Foto: Ioana Epure

Și nimic nu te face să te simți mai străin pe insulița asta înghețată decît calitatea stranie a luminii filtrate prin norii ăia ciudați, care aproape că te apasă fizic, pe care n-o poți ignora indiferent cît de familiare sînt celelalte lucruri din jurul tău – și te asigur că, dacă părăsești Reykjavik, cu cît te aventurezi mai departe, cu atît vei găsi mai puține lucruri familiare. Pe țărmurile de est, unde munții din stîn-că roșie, complet lipsiți de vegetație, se întîlnesc cu oceanul, iar printre ei trece șoseaua ta, pe care rareori te întîlnești cu altă mașină, deja totul pare începutul unui delir. Inundat de lumina slabă a soarelui de iarnă, mic, mereu undeva aproape de linia orizontului, oceanul lovește ritmic stîncile de pe malul mării, într-o cadență perfectă și atemporală, dîndu-ți senzația că ai ajuns într-un loc în care tu, ca ființă umană, n-ai ce căuta, pentru că e terenul de joacă al unor creaturi mult mai puternice decît tine.

Și nu există privilegiu mai mare decît acela de sta, pentru cîteva ore, sub un cer pe care dansează luminile aurorei boreale, spirale de flăcări verzi și ace albastre care se lovesc de domul invizibil al cîmpului electromagnetic al Pămîntului, ca niște animale diafane. Totul în cea mai nefirească tăcere posibilă – pentru că spectacolul vizual este atît de viu, încît ți-e greu să te împaci cu gîndul că nu îi este asociat nici un sunet, altul decît al vîntului care te lovește violent în față. Aurora boreală îți suspendă cu totul simțul realității – și ce delicios e să fii suspendat, pentru cîteva minute, în acest limbo de realitate ireală.

La polul opus, la cîteva grade de ecuator, cerul african e înalt și semeț, iar apusurile vin cu o paletă înnebunitoare de culori în nuanțe violente, în zgomot asurzitor de greieri și ciripit de păsări. Însă, la fel ca și în Islanda, și aici cerul îți reamintește, în fiecare seară, că nu aparții acestui loc, de fiecare dată cînd îți arată luna nouă culcată mahmur pe o parte, ca-n desenele de pe coperțile de cărți SF pe care le citeai în copilărie.

Dar dintre toate cerurile sub care m‑am plimbat pînă acum, nici unul nu este mai inabordabil ca cerul deșertului. În Israel, la doar cîțiva kilometri de Eilat, de-a lungul graniței cu Peninsula Sinai din Egipt, printre stîncile sîngerii și golașe, tăiate din cînd în cînd de cîte un Jeep cu turiști cu tricouri albe pe cap, soarele alunecă mare și fierbinte înspre un apus scurt, lipsit de nori, și dispare brusc în spatele bolovanilor cu tot cu vreo zece grade din atmosferă. Fără romantism, fără zgomote, într-o ieșire din scenă tăcută și nemiloasă.

În deșert, cuvintele îți ies pe gură aproape fără ecou, de parcă ai fi înconjurat de un cocon invizibil de vată.

În deșert, nici măcar apusul n-are ecou.

Însă, după mine, cea mai mare calitate a cerului, de oriunde ar fi el, e că e mereu acolo. Poți să rîzi, păi sigur că e, cum să nu fie cerul acolo? Unde să se ducă? E genul ăla de fapt atît de banal și de imposibil de negat, încît ajungem să uităm complet de el.

Dar întreabă-te asta: ce altceva din jurul tău mai e mereu acolo, indiferent de ce ți se întîmplă? Ce altceva îți mai e tovarăș de drum, indiferent unde ești și cu cine? Orice noapte pierdută sau dureroasă e regăsită la răsărit, în răcoarea de dimineață și în lumina fragilă a soarelui aflat chiar deasupra orizontului. Cerul e tot acolo. Imperturbabil și rece, în perfecțiunea lui mitologică și astronomică, transmițîndu-ți simplu și cît se poate clar că, în marea schemă a lucrurilor, tu și durerea ta nu însemnați nimic. Universului nu-i pasă de tine și de problemele tale insignifiante.

Nu cred că există gînd mai reconfortant – dacă Universului nu-i pasă de tine, dacă nu-i pasă cît cîștigi, dacă ai sau n-ai copii sau dacă ai ajuns omul pe care îl visai în copilărie, atunci nu-ți rămîne altceva decît să observi și să trăiești simplu, fără sentimentul că datorezi cuiva ceva.

Și dacă nu mă crezi, uită-te, la noapte, în sus. O s-o fac și eu, și probabil o să-mi amintesc și de băiatul cu ochi albaștri. 

Ioana Epure e fotograf. De obicei o găseşti la Uncle Jeb Studio. Doar din cînd în cînd îşi pune pălăria de fotojurnalist, şi atunci nici ea nu ştie exact pe unde o mai poţi găsi.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.