Publicul de atitudine și frustrările din politică - interviu cu Călin Petrar de la Times New Roman

Publicat în Dilema Veche nr. 746 din 7-13 iunie 2018
Publicul de atitudine și frustrările din politică   interviu cu Călin Petrar de la Times New Roman jpeg

De ce umor?

N-am fost niciodată o persoană seriosă și am dat la Filozofie. Cînd dai la Filozofie transmiți clar: nu vreau să muncesc. Nu dau la Filozofie ca să prestez ceva. Era în 2003, era vremea lui Funar, era un oraș înapoiat. Aveam un coleg care venise la Aspirina săracului, în București. Și am venit și eu la Dinescu. Era distractiv. Nu era o treabă serioasă, luam la caterincă toate subiectele. Am avut un ocol, pe la Adevărul, cînd Dinescu a fost preluat de Patriciu. Apoi, TNR, în 2009. La început, TNR era o chestie la bere. Publicam din cînd în cînd. Din grupul inițial sînt eu și caricaturistul. Pe atunci erau Mihai Radu, Dan Panaet. Formula actuală s-a așezat acum cinci ani. Eftimie, Ionuț, Vasile, Ovidiu și eu.

t07 jpg jpeg

De ce au venit?

În opt ani și jumătate s-a plătit continuu. Da, ăsta e job-ul nostru. Toată lumea ne întreabă: da? Da, umorul e job-ul nostru. Și acum mogulul nostru ne-a luat o încăpere, acum sîntem într-un acvariu din ăsta corporatist. Da, și vine la noi la camera lui de relaxare, vine să ne audă zicînd tîmpenii.

Ce-ai înțeles din toată filozofia asta?

Am fost cu anticii, apoi fenomenologie, apoi Derrida. Cînd am citit Spectrele lui Marx mi-am dat seama că și-a bătut joc de mine. El face eschive în jurul unui subiect, pe 300 de pagini. Asta am înțeles: să fie totul o introducere, să nu spun nimic pe zeci de pagini. Așa a funcționat și la examene, am avut un eseu dat pentru trei materii diferite. Am luat și 10, și aveam și 7. Pe aceeași lucrare, fără schimbare.

Și în umor?

M-a distrat Kant. Are o glumă. E ca și cum ai mulge țapul cu ciurul. Și, nu știu, în umor despre asta e vorba. Să vezi un subiect prin prisma absurdului. A urmări cu detașare absolut totul. Am avut fenomenologia care lua totul în serios, nu? Și a venit Derrida. Totul m-a rupt. Și l-am descoperit și pe David Lodge. Și am văzut și cum e în mediul universitar. Asta e? Asta e!

Cum funcționează TNR?

Noi nu ne-am poziționat. Am zis: trebuie să rîdem noi. Știm că uneori nu ne distrează anume articole decît pe noi. Acum a venit un public de atitudine. Asta cere piața. Frustrări din politica de astăzi. Avem în vedere audiența.

Atitudine?

Asta-i țara. Aș vrea să fiu în Elveția, să scriu despre ceasuri și băbuțe. Și au venit și fake-urile astea pe net. Noi eram la lansare de fake news, inspirați de The Onion. Trebuie să spun aici că noi, efectiv, cu știrile inventate sîntem mai aproape de adevăr decît Evenimentul zilei, știi?

Ținte?

Extremiștii. Cum să fii fericit că ești român? De ăștia trebuie să ne luăm. E o întîmplare că sînt român, că sînt bărbat, că am un început de chelie.

Confuzia?

Da, sînt unii care dau drepturi la replică. Eu cred că trebuie să primești gluma și s-o continui. Zici că sînt prost? Bun, eu sînt și cu burtă, și idiot. Da, așa merge gluma. Dacă tu te ataci e semn că vrei să fii atacat. O cauți. Te oftici. Majoritatea n‑au autoironia. Noi am zis să nu mai scriem despre Fuego, de exemplu. Ne luam de Fuego, dar nu atît de mult. Lumea a rămas cu impresia că noi făceam cu Fuego. Omul citea TNR. Și a făcut glume, omul are și inteligență, și mi-a cîștigat respectul. Sînt puțini aceștia.

Măruță? Trăistariu?

Măruță ne-a dat o notificare. Trăistariu se tot pozează în fel și chip. Și ne-am luat de el. A zis că ne-a dat în judecată. De fapt, a vrut publicitate. N-a dat pe nimeni în judecată. Mihaela Rădulescu s‑a urzicat, dar i-a explicat Andrei Gheorghe și a înțeles.

Times New Roman a fost amendat cu 16.000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Articolul vostru era „Curva lui Dragnea, asaltată de PSD-iști…“ și a fost considerat jignitor de toate femeile din PSD.

Băi, ce vrei să spun? PSD merge pe intimidare și vrea să ne ia pe noi de exemplu, de execuție în public. Da, uite, reacționăm!

Cuvîntul „curvă“?

O, asta e ipocrizie. Adică pe blog-uri, pe Facebook, la beție zicem curvă, curvă și, cînd e vorba să citești, o, nu, ești vulgar! Hai să fim serioși. Cum adică? Tu ai voie să vorbești cum îți vine la gură, noi nu? De ce? Conform cărei legi? Oricum, am fost de acord, am scos articolul de pe net și vedem ce se întîmplă. Am înțeles ipocrizia generală și am zis: lasă, dom’le, să fim noi mai deștepți. Restul, amenda? Să vedem ce se întîmplă. Dar, cred eu, ceea ce a contat a fost ca PSD să-și arate mușchii, să dea o lecție.

a consemnat Eugen ISTODOR

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

nato - ucraina foto shutterstock
Eforturi militare în Europa. Statele NATO vor să stimuleze producția de arme în Ucraina
Miniştrii apărării din Germania, Franţa, Polonia, Italia şi Regatul Unit s-au întâlnit luni la Berlin pentru a discuta măsuri de consolidare a securităţii şi apărării în Europa.
blocuri noi cluj imobiliare foto columna residence
Orașul din România în care prețurile au explodat în ultimul an
Prețurile medii ale apartamentelor de vânzare – vechi și noi – au înregistrat o creștere de 14% în octombrie comparativ cu aceeași lună a anului trecut, conform celor mai recente date ale experților.
avion prabusit lituania FOTO @fl360aero / X
O persoană a murit, iar alte trei au fost rănite după ce un avion s-a prăbușit în Lituania. Autoritățile iau un calcul ipoteza unui sabotaj
Prăbușirea unui avion cargo DHL în apropierea aeroportului din Vilnius ar putea fi rezultatul unui sabotaj sau al unui accident, a declarat ministrul german de externe.
calorifer istock jpg
De ce să pui folie de aluminiu pe calorifer, noaptea. Trucul la care apelează tot mai mulți români
Acest truc este util mai ales în casele cu pereți exteriori neizolați sau prost izolați. În vremuri de criză și creșteri amețitoare ale facturilor, simțim nevoia tot mai presantă de a economisi la încălzirea sobelor și caloriferelor. Ei bine, în ajutorul nostru vine folia de aluminiu.
alimente sanatoase jpg
Alimentul care face minuni pentru dietă și pentru un ten. Împiedică îmbătrânirea și îl recomandă Mihaela Bilic: „Religia îl tratează preferențial”
Dieta are un efect extrem de important asupra organismului nostu, iar alimentele pe care le consumăm se vor reflecta nu doar în greutatea și în sănătatea noastră, dar și în aspectul pe care îl avem.
branza branzeturi istock jpg
Brânza specială din România care a fost premiată pe plan internațional! Are efecte benefice pentru sănătate
Cu toții putem fi de acord cu faptul că brânza românească se numără printre cele mai bune din lume. Însă, un fermier din țara noastră care nu deține decât opt vaci a reușit să uimească întreg globul, datorită cașului terapeutic pe care îl produce!
film  jpg
Filmul care a prezis actuala situație cu care se confruntă România. A devenit viral înainte de alegerile prezidențiale
Înainte de alegerile prezidențiale, o comedie românească a devenit virală pe rețelele de socializare. Mai mult decât atât, a prezis aproape cu exactitate actuala situație cu care se confruntă România. Este vorba despre filmul „Candidatul perfect”, apărut pe 22 octombrie 2024, în care scopul este ace
Calin Georgescu FOTO Facebook
Călin Georgescu, acuzat de plagiat de un cunoscut economist. „Un program hipsteresc de un globalism înfiorător, e copy-paste”
Profesorul universitar de economie Bogdan Glăvan îl acuză pe Călin Georgescu de plagiat și spune că acesta și-a conceput programul economic după „Food-Water-Energy Nexus", care a fost dezvoltat la Forumul Economic Mondial.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Un bărbat a rămas inconștient într-un incendiu izbucnit în propria locuință. Zeci de persoane au fost evacuate
Un bărbat de 66 de ani, din oraşul Vulcan, care a rămas inconştient în urma unui incendiu izbucnit în bucătăria locuinţei sale, a fost salvat din flăcări, luni seara, de pompierii militari din Petroşani şi Lupeni, care au intervenit pentru stingerea focului, victima fiind transportată la spital.