Fluturaş de la oraş

Publicat în Dilema Veche nr. 734 din 15-21 martie 2018
Fluturaş de la oraş jpeg

După ce s-a stins, tata a rămas în mintea și în sufletul meu un om la fel de misterios cum a fost pe cînd a trăit. Copil fiind, mergea cu mine la plimbare și, odată, fiindcă refuzam să merg – eram foarte mică, aveam 3-4 ani – m-a ademenit cu vorbele: „Haide să îți arăt cai verzi pe pereți“. Am plecat imediat cu el. Curiozitatea biruise.

E o poveste pe care mi-au spus-o ai mei de cîteva ori de-a lungul timpului, ca pe un fel de explicație indirectă a caracterului pe care îl am, acela de a mă lăsa antrenată în misiuni imposibile. Plimbarea în sine era neatractivă. „Caii verzi pe pereți“, însă, da!

Apoi, dezmembrînd după trei ani de la dispariția lor biblioteca pe care mama și tatăl meu o aveau, cărți de lingvistică, istorie, istorie literară, foarte multe dicționare coordonate de tata (ca redactor-șef la Editura Enciclopedică), am găsit și multe pachete de scrisori. Ai mei își scriau mult, foarte mult. Acolo, parcurgîndu-le cronologic, am descoperit ceea ce tata nu dezvăluia niciodată: devenirea lui. Personală și profesională. Mutarea la București de la Cluj, la Institutul de Lingvistică, greutățile vieții de tînăr cercetător cu familie și copil, care locuiau într-o cameră toți trei, bursa de fonetică în Polonia și apoi în Franța, lucrul, împreună cu un angajat al Ministerului Afacerilor Interne, la amprenta fonetică a glonțului pentru a-i putea recunoaște calibrul – descoperire care a fost premiată și brevetată ulterior și a reprezentat subiectul inedit al tezei de doctorat a tatălui meu.

Am descoperit, de asemenea, evoluția contorsionată și complexă a relației lui cu mama, de la scrisorile încărcate de romantism și speranță din anii ’50, la tonul tot mai temperat și mai controlat al celor din deceniile care au urmat. Ca și cum timpul îl distanța de mama tot mai mult, fiindcă familia lui n-o iubea, fiindcă mama era ambițioasă și avea aspirații diferite, fiindcă viața de familie, dar și cea profesională reprezentau pentru fiecare dintre ei altceva.

Am găsit și scrisorile scrise către mine și către sora mea, Mihaela, cînd el era departe. Am înțeles că, în ciuda aparențelor, a episoadelor lui de alcoolism și de agresivitate produsă de alcool, tata fusese cel care păstrase echilibrul existenței noastre, cu prețul singurătății lui, al prăbușirii iluziilor personale, al înțelegerii lucide că viața nu este o repetiție generală, ci un prezent, uneori dur, uneori fericit. Își alesese acest rol și l-a dus, cu bine, pînă la capăt.

Scriind aceste rînduri, ceea ce îmi răsună în minte este cum mă striga, atunci cînd era binedispus: „puiul tatii“, „ivanuca“ – fiindcă mă cheamă și Ioana – și „fluturaș de la oraș“. Aceste nume nu le voi mai auzi niciodată, dar tandrețea lor nemăsurată va răsuna în sufletul meu întotdeauna.

Valeriu Șuteu s-a stins într-o zi de septembrie, după 61 de ani de viață împărțită la bine și la rău cu mama mea, Flora Șuteu. 

Corina Șuteu este expert internaţional în management şi politici culturale. Este preşedinte al Making Waves, festivalul de film românesc de la New York.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Testul de abilități vizuale pe care-l pică mulți români. Tu poți găsi peștele din imagine în doar 5 secunde?
Puzzle-urile de tip brain teaser sunt o modalitate interactivă și provocatoare de a-ți antrena creierul. Ele stimulează gândirea logică, îți testează capacitatea de concentrare și te ajută să îți exersezi atenția vizuală.
image jpeg
simulare bac 2019 elevi proba matematica jpeg
Zi cu emoții pentru elevii care au susținut simularea examenului de Bacalaureat. Azi își află notele. Unde le pot vedea?
Zi importantă pentru elevii de clasa a XII-a din întreaga țară: marți, 8 aprilie, Ministerul Educației anunță rezultatele obținute la simularea examenului de Bacalaureat 2025.
caini jpg
Câți ani are câinele tău, de fapt. A fost demontat mitul celor 7 ani umani
Te-ai întrebat vreodată dacă vârsta câinelui tău este chiar cea estimată? De multă vreme, este vehiculată ideea că fiecare an de viață al unui câine ar fi echivalent cu șapte ani omenești. Dar metoda este una eronată, spun experții. Cum se calculează vârsta unui câine, de fapt?
Real Madrid (EPA) jpg
Încă o seară de gală în Liga Campionilor. Campioana Europei, testată de locul 2 din Anglia
Liga Campionilor la fotbal programează astăzi primele două „sferturi”.
Elena Udrea FOTO Inquam/Octav Ganea
Elena Udrea, din nou în fața instanței: Cere reducerea pedepsei în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, cere în instanță reducerea pedepsei cu șase luni în dosarul „Gala Bute”.
madona si elton webp
Madonna și Elton John „au îngropat securea războiului” după o relație tensionată de 20 de ani. A acuzat-o că face playback în concerte
Madonna și Elton John s-au împăcat după o relație tensionată de peste 10 de ani. Sir Elton a afirmat că „Die Another Day” este „cea mai proastă melodie Bond”. Mai mult, a acuzat-o pe Madonna că face playback în concerte.
Prințul Laurent, casa regală a Belgiei FOTO GettyImages 2162921204 jpg
Prințul Laurent al Belgiei pierde procesul cu serviciile sociale. Cerea beneficii peste indemnizația regală
Un prinț belgian a pierdut un proces prin care încerca să obțină beneficii de securitate socială în plus față de indemnizația sa regală, o instanță hotărând că solicitarea sa – prima de acest fel în aproape 200 de ani de istorie a țării – este „neîntemeiată”.
Donald Trump FOTO AFP
Curtea Supremă a SUA i-a dat undă verde lui Trump să expulzeze imigranți în baza unei legi din 1798, folosită până acum doar în caz de război
Curtea Supremă a SUA a suspendat luni din motive tehnice interdicţia expulzării de migranţi în temeiul unei legi speciale utilizate în timp de război şi care a fost adoptată în 1798.