Cărţi umflate de vînt

Publicat în Dilema Veche nr. 544 din 17-23 iulie 2014
Cărţi umflate de vînt png

Care ar fi cartea ideală de citit în vacanţă, în opinia membrilor redacţiei Dilema veche:

● Marius CHIVU

În ceea ce mă priveşte, există o singură recomandare adevărată de carte, pentru această vară: John Wiseman, SAS. Ghidul supravieţuitorului. Cum să supravieţuieşti oricînd şi oriunde (traducere de Alexandru Macovescu şi Valentina Tache, Nemira, 2014). Autorul a lucrat în trupele de luptă SAS vreme de 26 de ani şi te învaţă tot felul de tehnici, metode şi trucuri de supravieţuire: cum să te orientezi în zone necunoscute – pe apă, pe uscat sau noaptea –, în condiţii nefavorabile şi în cazuri de calamităţi; cum să pui capcane şi să-ţi construieşti arme sau o tabără; cum să te îngrijeşti cînd eşti rănit sau te atacă animalele; cum şi ce să mănînci în condiţii extreme (capitolul meu preferat!); cum să interpretezi semnele vremii, ale naturii, ale animalelor şi ale propriului corp etc. Volumul este nu doar un ghid practic, ci şi o mică enciclopedie din care înveţi indirect, prin exemple, grafice, scheme şi studii de caz, cîte ceva din botanică, geologie, geografie, fizică, chimie ş.cl. Practic, poţi pleca în sălbăticie doar cu cartea asta în buzunar. Şi te vei întoarce teafăr. Dacă eşti un cititor competent.

● Stela GIURGEANU

Un studiu în roşu a fost primul roman serios al vieţii mele de cititor. Cum treceam din clasa a III-a spre clasa a IV-a, bunicii s-au gîndit să mă scoată din sfera Pamelei Lyndon Travers cu a sa Mary Poppins, a lui Mark Twain şi a poveştilor lui E.T.A. Hoffman, iar în vacanţa de vară mi-au făcut cunoştinţă cu Sherlock Holmes şi Dr. Watson. Ţin minte că bunica m-a luat deoparte şi mi-a spus, pe un ton foarte serios, că de acum sînt îndeajuns de mare ca să citesc şi lucruri „serioase“, romane care nu mai sînt „pentru copii“. Bunicul a confirmat şi mi-a înmînat cartea veche, cu un soi de sobrietate fabricată ca să dea solemnitate momentului. Şi nu ştiu ce m-a cucerit mai mult: faptul că bunicii mi-au prezentat cartea ca pe un soi de încredere în abilităţile mele de cititor, sau povestea fascinantă scrisă de Arthur Conan Doyle. Combinate, povestea bunicilor cu povestea detectivului britanic, mi-au lăsat, pentru viaţă, amintirea primului meu roman adevărat de vacanţă de vară.

● Matei MARTIN

Nu-mi permit nici măcar în vacanţă să citesc (doar) ce vreau. Însă chiar şi numai faptul că nu mai am nici o urgenţă, nici o prioritate, mă face să mă simt liber. Mi-am pus pe lista de lecturi de vacanţă nouă titluri care acoperă patru categorii: 1) obligaţii; 2) restanţe (cărţi care stau de-un an pe noptieră îngropate printre altele, mai urgente); 3) recitiri; 4) cărţi doar-de-plăcere. Lista e tout genre compris şi arată cam aşa: Yan Lianke, Bucuraţi-vă de viaţă; Gabriela Adameşteanu, Anii romantici; Alice Munro, Dragă viaţă; Andrew Solomon, Demonul amiezii. O anatomie a depresiei; M. Duţescu, Uranus Park; Laura Albulescu, Sfinxul. Pierre Bourdieu şi literatura; Julio Cortázar, Armele secrete; Dragoş Ghiţulete, Partea dreaptă a capului; Thomas Bernhard, Extincţie. Nu mă amăgesc. Ştiu de pe acum că în cele două săptămîni nu voi reuşi să le citesc pe toate. Cele rămase necitite vor intra automat pe lista următoarei vacanţe. Amînarea e, şi ea, o strategie de lectură.

● Ruxandra MIHĂILĂ

Aş zice că nu doar omul sfinţeşte locul, ci şi cartea. Căci unde să fugi de capitala zgomotoasă şi ai săi locuitori agitaţi, dacă nu în promisa insulă pustie, ultimă escală de vilegiaturist aventuros, spre a trece cu brio testul de excelenţă care să te includă în top 10 al celor mai inspiraţi cititori (nu doar de vacanţă)?! Numai că eu mă sustrag acestui clasament postmodern şi rămîn în lumea vetustă şi perimată a arhivelor săteşti. Gridul (judeţ Braşov) păstrează încă neexplorate „locuri de citit“, cum le-ar fi numit colega mea Stela Giurgeanu, în frumoasa ei rubrică din, de curînd, din păcate, răposata Dilematecă. O statistică din anii 1940 menţionează Gridul drept unul din satele transilvănene cu biblioteci ale ţăranilor de la cîteva zeci, pînă la cîteva sute sau o mie de titluri. Aici poţi găsi, stivuite, colecţii de ziare şi reviste interbelice, dar şi abonamente la România liberă, Albina, Lumea,Telegraful român, ediţii vechi sau rare, cărţi religioase sau, adunate şi inventariate cu grijă, documente despre sat şi locuitorii săi, în epoci de răscruce din existenţa lor, toate consfinţind o tradiţie culturală de care lumea ţărănească interbelică nu era străină. Iată, spre pildă, un volum masiv cu folclor cules din Transilvania, cu prefaţa lui Mihai Pop, sau volumul 5 din Analecta, din 1947, sau un alt volum, din 1901, cu biserici de lemn din Transilvania. Oare cîte dintre acestea au învins vitregia vremurilor şi oarba barbarie a oamenilor? Şi le spun „locuri de citit“, nu doar depozite, pentru că erau rînduite în „odaia dinainte“ sau „casa mare“, unde e totdeauna răcoare şi miroase a lepedeie şi a velinţe scoase din război. Şi mai vezi şi cîte-o icoană pe sticlă vălurită. O întreagă arhivă îşi aşteaptă cititorul. Chiar şi pe cel de esenţă postmodernă. Oricînd e bine venit în sat.

● Matei PLEŞU

Tocmai am început să citesc primul volum din Bucureştii de altădată, al lui Constantin Bacalbaşa (frate mai mare al lui Anton, cel cu Moş Teacă), care confirmă, o dată în plus, portretul etern al unei Românii zdruncinate de scandaluri politice şi politici scandaloase, de trădări, inconsecvenţe şi episoade tragicomice, dar care evocă şi un Bucureşti oriental şi european, barbar şi civilizat, cosmopolit, efervescent cultural şi economic, aflat în plină modernizare şi înflorire urbană, spre sfîrşitul secolului al XIX-lea, cînd Heliade-Rădulescu, A.I. Cuza, prinţul Cantacuzino, Ion Ghica, Lascăr Catargiu, Ion C. Brătianu, C.A. Rosetti, Carol Davila, Candiano-Popescu sau Alexandru Lahovary încă umblau pe străzile care aveau să le poarte numele. Termin curînd Un veac de singurătate a lui Márquez, după ce am renunţat de mult să mai înţeleg despre care dintre Aureliano sau José Arcadio este vorba, încurcînd întruna generaţiile şi confundîndu-le sistematic pe Amaranta cu Amaranta Úrsula, pe Amaranta Úrsula cu Úrsula Iguarán, pe Remedios Moscote cu Remedios Buendía cea frumoasă, pe Renata Argote cu Renata Remedios, pe Rebeca Montiel cu Rebeca, pe Petra cu Pilar, pe taţi cu fii şi pe mame cu fiicele lor – fără ca asta să ştirbească într-un fel plăcerea şi sensul lecturii.

● Adina POPESCU

Pentru că, în ultima vreme, am citit, în mare parte, doar cărţi pentru copii şi romane fantasy, mă simt într-o vacanţă perpetuă. Acum citesc Jim Năsturel şi Lukas, mecanicul de locomotivă de Michael Ende. Chiar dacă nu sînteţi copii, dar vă doriţi o vacanţă năstruşnică şi plină de imaginaţie, vă recomand Vama fantomă de Norton Juster şi Darul lui Jonas de Lois Lowry, ambele de la Editura Arthur.

● Iaromira POPOVICI

Muntele vrăjit, de Thomas Mann, carte pe care o tot citesc şi pigulesc în mai fiecare vacanţă. Poate pentru că, în mai fiecare vacanţă, mă simt ca-n Muntele vrăjit... Dar şi pentru că mă ajută să înţeleg propria mea relaţie, deficitară, cu timpul.

David Lodge, Meserie, Schimb de dame, Terapia şi Veşti din Paradis – cărţi ideale de citit în vacanţă: uşoare, dar nu numai, spumoase şi witty, fără a fi prea apăsătoare. Mary Poppins – cartea de copii, dar nu doar de copii, care mă remontează în toate situaţiile. De ce să disperi dacă, atunci cînd ai nevoie, va fi mereu o Mary Poppins la îndemînă, gata să coboare pe umbrelă şi-n ograda ta?

● Ana Maria SANDU

Pentru mine vacanţa de vară înseamnă, de cînd mă ştiu, statul cu burta la soare, pe plajă, la mare. Cărţile pe care le-am luat cu mine de-a lungul timpului sînt uşor de recunoscut în bibliotecă pentru că şi-au schimbat definitiv forma: sînt umflate ca nişte gogoşi înfuriate de la vînt şi de la picăturile de apă care au căzut peste ele. De fiecare dată cînd le deschid, îmi dau seama că-mi sînt foarte dragi. Şi, chiar dacă le-am citit demult, nu le-am uitat. Am o mare slăbiciune pentru lectura „şopîrloasă“, care mi se pare un amestec irezistibil de visare şi de concentrare. Faulkner, Absalom, Absalom, Povestirile lui John Cheever, Să nu mă părăseşti a lui Kazuo Ishiguro, Clopotul de sticlă al Sylviei Plath, Bîntuiţii lui Chuck Palahniuk, Glamorama lui Bret Easton Ellis – sînt doar cîteva dintre volumele care poartă însemnele călătoriilor mele estivale, de-a lungul anilor. În vara asta sînt în faza Truman Capote, pe care îl redescopăr cu bucurie, deci cu siguranţă voi avea cu mine un volum de-al lui.

● Luiza VASILIU

N-o să mai am niciodată vacanţă de vară. O să am doar concedii şi pensie. Concedii contaminate de bolile laptopului şi întrerupte de insistenţa telefonului, pensia cu artrită şi mulţi nepoţi. Drept pentru care nici cartea mea ideală de vacanţă nu mai există, a rămas prizonieră în vacanţele de vară din şcoală (poate puţin şi din facultate), ea e în acelaşi timp Cireşarii şi Toate pînzele sus!, Regina Margot a lui Dumas şi Bel-Ami a lui Maupassant, Idiotul lui Dostoievski şi Corecţiile lui Franzen, Pastorala americană a lui Roth şi Ciuma lui Camus, Supravieţuirile lui Radu Cosaşu şi Dinţi albi a lui Zadie Smith, titluri cu care am traversat verile într-o navă spaţială, la adăpost de orice fel de responsabilitate, grijă, reproş. Totuşi, dac-ar fi să aleg o singură carte de vacanţă, atunci ea ar fi Peripeţiile bravului soldat Svejk, de Jaroslav Hasek, pe care am citit-o prima dată la mare, în vacanţa dintre a IV-a şi a V-a, şi i-am recitit-o apoi, cu glas tare, fratelui meu mai mic, cînd el avea 9 ani, şi eu 23, într-o vacanţă de vară la Varatec, şi tot Văratecul s-a zguduit de rîsetele noastre.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.