Cartelul zugravilor

Publicat în Dilema Veche nr. 867 din 19 - 25 noiembrie 2020
Cartelul zugravilor jpeg

Negociatorii cei mai crînceni pe care i-am întîlnit vreodată sînt zugravii. Cu avocații, cu dentiștii, chiar și cu notarii te mai poți înțelege. Cu zugravii – niciodată. Te duci, te întorci, discuți și dezbați, dar tot la prețul lor ajungi. Ba uneori ți se pare și că ți-au făcut o favoare.

Să exemplific. Vrei să afli prețul unei lucrări. Intri pe Olx și dai de anunțurile meseriașilor. Le trimiți un mesaj cu descrierea cerinței. Aproape toți, fără excepție, nu îți spun cît costă, nu îți răspund la întrebare, ci îți cer să îi suni. Și ajungi astfel în raza și plasa lor de negociere în care prețul va fi stabilit în funcție de niște repere care îți scapă. „Te citesc” probabil prin telefon și, avînd o largă experiență a contactelor umane, îți vor pretinde „prețul corect”. Sau află de vreo chichiță a lucrării pe care o exploatează fără scrupule. „Aaa, asta înseamnă că o să trebuiască să tai mult… să știți că e greu, asta se calculează altfel…” Și hap, încă vreo două sute de lei în plus. Poți să-i contrazici?

Vara asta, cu tot cu pandemia ei, am fost nevoit să fac niște lucrări domestice. Lucrările se succedau natural, nu le puteai așeza în ce ordine voiai. De pildă – logic, nu?! –,  nu puteai zugrăvi înainte de a tencui. Ce am observat? La intrarea în lanț, meseriașii tindeau să ceară un preț ușor mai mic decît al mediei pieței. Era prețul de întîlnire, de salut, de bun-venit. Apoi, însă, prețul urca. La lucrarea din etapa următoare, cereau mai mult. Se bazau pe faptul că deja ai relaționat cu ei, că îi cunoști, că nu mai ai chef să te încurci cu alți meseriași, necunoscuți și neverificați. Se purtau ca niște mici șantajiști sentimentali. Numai că – în paranteză fie spus – de data aceasta nu și-au găsit omul. Vara asta am schimbat patru echipe, ca la ștafetă. I-am dat fiecăreia cîte 100 de metri și cred că am economisit ceva-ceva. Cît despre calitate… toți erau unicate, de neînlocuit, abia întorși din Germania, nu ca alții, „care acum învață să bată un cui”. Problema e că, la 99% din lucrările lor, calitatea se vede peste un an sau doi, sau mai bine de atît, cînd ei sînt de mult plecați, uitați și cu banii păpați.

Mai au o tehnică. Dacă le spui ce vrei de la început, mulți îți vor oferi un preț paușal. Iată procesul. Le spui ce intenții ai, cu cît mai multe detalii, ca să nu apară discuții la final, te chinui să le expui scopurile și modalitățile, pe scurt, vorbești cam zece minute în timp ce ei tac și își mîngîie bărbiile. La final, îți spun că „bine, mă gîndesc și vă spun mîine, OK?”. OK, ce altceva să mai faci?! A doua zi, te aștepți să îți spună detaliat cît și cum, pe etape, pe bucată, pe metru pătrat. Ei, aș! „5.000 tot”, îți spun ei cu sec. Ți se pare mult, te așteptai la altceva. „Păi, cît luați pe gresie?”, îndrăznești, timid. „Domnu’ Iamandi, v-am făcut un preț pentru dumneavoastră, e o ofertă, așa, pe bucăți iese mai mult.” Aici îți trebuie curaj să insiști pentru defalcare; de cîte ori am făcut-o, a rezultat că prețul poate fi redus. Așa am ajuns la concluzia că, în cazul zugravilor, prețul cu amănuntul este mai mic decît prețul en-gros. Garantat!

Bine-bine, veți putea întreba, dar în timp nu ai dat chiar de nici un zugrav care să fie corect, preocupat să facă treabă trainică, care să nu fie interesat de micile „tunuri” de zi cu zi? Am crezut că da, pînă în această vară fatidică. M-am căptușit cu un preț paușal la un moment dat și am făcut greșeala să i-l comunic spre verificare unui zugrav cu care mai lucrasem și care, știam eu, era indisponibil la acel moment. Acesta era, de fapt, available și s-a sucit, s-a socotit, s-a încordat, s-a gîndit și pînă la urmă mi-a propus și el un preț, mai mic cu... o cincime. Pînă la urmă, n-am făcut lucrarea nici cu unii, nici cu alții. Am aplicat tehnica negocierii pe segmente și am scos un preț la o treime din cel care mi se propusese inițial. Și cînd e vorba de un cost total de cîteva mii de lei, două treimi economisite înseamnă ceva. Iar în ce-l privește pe zugravul meu de încredere, se pare că de această dată, pentru el, tentația a fost prea mare și solidaritatea de castă (citește „de preț”) a cîntărit mai mult decît o relație veche cu un client.

Am făcut o comparație. Nu intru în detalii, puteți verifica oricînd. Zugravii cîștigă mai bine decît mulți angajați. Cîștigă mai mult decît mine, atunci cînd scriu acest articol (bine, nu e cel mai bun exemplu, de fapt eu scriu acum pro bono, dar înțelegeți ce vreau să spun). Cîștigă mai bine pe oră decît cîștigă un profesor la școală sau la meditații. Fac ușor 500 de lei pe zi. Poate nu cîștigă cît un doctor, dar măcar doctorul bagă zeci de mii de lei în aparatură medicală și studiu. Dar cîștigă mai bine decît un avocat mediu. Zugravii sînt printre cei mai bine plătiți „liber-profesioniști” din societate, în medie. Nu plătesc taxe, nu plătesc impozite, nu plătesc asigurări, umblă prin țară și prin lume pentru că pretutindeni există doar două moduri de a da o decorativă pe casă: circular („bob de orez”) sau vertical („scoarță de copac”). Atît. Simplu și clar. A, și sînt foarte solidari, în pofida aparenței de concurență. Au făcut un cartel al prețurilor la glet și lavabilă la care au aderat toți, calfe sau meșteri. Și pe care nu îl sparge nici mama Consiliului Concurenței. Pe undeva, îi înțeleg. Sînt cei mai bine adaptați la „capitalismul sălbatic” pe care-l practicăm cu sadism uneori. Zugravii sînt un fel de nomazi ai pieței muncii, în stare să supraviețuiască și pe criză, și în pandemii, și în Europa, și în America, și chiar și în România.

Apropo de concurență. Umblînd, cum am mai spus, pe Olx după zugravi, am dat de un anunț în care meseriașul preciza că e român. Era suprema calitate pentru care ar fi trebuit să fie ales de clienți. Era garanția ultimă că e serios, punctual, cinstit. Altă dată, un meseriaș mi-a spus: „Eu cu două categorii de clienți nu mă încurc: cu țiganii și cu neserioșii”. Își rezerva deci, ca unele magazine, „să își aleagă clientela”. Există deci o ușoară segregare și în lumea zugravilor, o lume care coboară mai profund în societate decît, cum ar veni, „pătura intelectualilor”. Dar și asta are un cost: normal că un zugrav român, așa plin de calități exclusiviste, e mai scump decît orice alt zugrav.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: flickr.com

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.