Greu de localizat acest stat paralel. Uneori, pînă și autorii conceptului se încurcă în declarații. Am adunat aici cîteva mărturii pentru eventualii cronicari care vor vrea să scrie povestea acestui stat atît de puțin glorios.

● „Statul paralel ne vînează şi PSD trebuie să găsească soluţii. De aceea miniştrii noştri vizaţi de Mihai Tudose au fost rugaţi să rămînă în Guvern. Statul paralel ne hăituieşte. Le-am spus asta colegilor mei din partid. Le-am explicat că noi trebuie să aducem în România democraţia adevărată, să luptăm cu abuzurile statului paralel.“ (Codrin Ștefănescu, 13 octombrie 2017)

● „Anul 2009 a fost începutul creării statului paralel. Apogeul a fost 2014 2015, apoi puterea lui a scăzut. Statul paralel func-ţionează şi azi, are o influenţă importantă în Justiţie, în condu-cerea instituţiilor statului, ţine sub control clasa politică, Parla-mentul şi partidele politice prin lideri.“ (…) „A fost influenţat şi implementat cu ajutorul parte-nerilor din CIA ai conducerii SRI.“ (Elena Udrea, 3 noiembrie 2017)

● „În realitate, statul paralel chiar există și este uşor de identificat. Nu cred însă că Liviu Dragnea cere PSD-ului să lupte cu el din moment ce tocmai Liviu Dragnea este exponentul cel mai notoriu al acestui stat paralel. Vorbim de acei cîțiva politicieni și funcționari publici, extrem de bogați, lucrători toată viața lor la stat, membri ai unor rețele transpartinice de tip mafiot menite să fure miliarde de euro din banii publici, să treacă după bunul plac proprietăți ale statului în domeniul privat, în proprietatea lor.“ (Cătălin Ivan, 19 noiembrie 2017)

● „E o glumă destul de proastă asta cu statul paralel și sper să înțeleagă și românii că nu există statul paralel, dar există cîteva persoane care vor să acapareze toată puterea și se victimizează. Statul paralel este un concept care vine din țări cu sisteme nedemocratice. Există însă într-adevăr diferiți centri care promovează concepte politice diferite, avem forțe politice la putere și în opoziție. E clar că există diferențe majore între acestea, dar nu înseamnă că avem stat paralel. Atîta timp cît avem o democrație vie, acest lucru este OK.“ (Klaus Iohannis, 22 noiembrie 2017)

● (…) „Statul paralel încearcă să conducă România prin intermediul dosarelor penale, iar procuratura a devenit doar un instrument politic de eliminare a persoanelor incomode, care stau în calea unor planuri făcute în subteranele sistemului. Mulți încearcă să creeze iluzia că implicațiile acestui comportament antidemocratic sînt pozitive, pentru că așa s-ar lupta împotriva corupției sau pentru că politicienii, pe care unii cetățeni nu îi votează, sînt eliminați. Nimic mai fals! Iar asta o simt pe propria piele din ce în ce mai mulți români care nu au nici o legătură cu politica și care sînt victime ale abuzurilor sistemului. Cei corupți de putere nu și-au limitat acțiunile împotriva oamenilor politici, ci le-au îndreptat și asupra simplilor cetățeni, iar asta se vede în fiecare zi, prin noi și noi dezvăluiri ale victimelor acestor abuzuri. (…) De aceea, spun că eliminarea statului paralel este crucială, nu doar pentru ca România să fie un stat cu adevărat democratic, ci și pentru a reuși să transformăm România într-un stat puternic și influent la nivelul UE.“ (Călin Popescu Tăriceanu, 16 februarie 2018)

● „S-a făcut atît de mult rău, se face atît de mult rău, încît lucrurile astea nu pot rămîne nepedepsite (…) Statul paralel este un grup de indivizi, din păcate foarte mare, cu ramificaţii inimaginabil de largi, care exercită puterea statului într-un mod nelegal şi nelegitim, substituindu-se puterii legitime care se obţine prin votul democratic“. (Liviu Dragnea, 12 martie 2018)

● „În ultimii ani, ALDE a dus o bătălie continuă cu reprezentanţii statului paralel. În ultimele luni s-au adunat munţi de dovezi care arată că am avut dreptate în tot ceea ce am spus. Protocoalele secrete făcute publice, achitările pe bandă rulantă în dosarele instrumentate de către DNA, abuzurile unor procurori de la DNA Ploieşti care au fraudat dosare, acestea sînt doar o parte din faptele reprobabile denunţate. (…) „Trebuie înţeles pînă unde s-a ajuns din punct de vedere al abuzurilor şi al instrumentelor pe care statul paralel şi le-a creat pentru a controla instituţiile alese democratic în România. Trebuie să expunem tot putregaiul sistemului şi să începem să facem curăţenie.“ (Norica Nicolai, 8 iunie 2018)

● „În România nu există nici un stat paralel, este invenţia PSD-iştilor prin care vor să îşi motiveze demersurile anti-Justiţie şi anti-servicii. Atît de simplu este. În România e un singur stat. Şi pe acel stat îl reprezint eu. Deci povestea cu statul paralel este o invenţie, nu ştiu dacă a PSD sau a consultanţilor PSD, dar îi asigur pe români că în România nu există stat paralel şi restul sînt poveşti prin care PSD încearcă să îşi valideze anumite demersuri destul de discutabile.“ (Klaus Iohannis, 12 iunie 2018)

● „Împreună ne-am asumat un rol dificil, și anume acela de a milita în continuare pentru respectul față de drepturile și libertățile individuale, element care ar putea să pară nefiresc la 30 de ani de la căderea regimului comunist, dar statul paralel care s-a instaurat în România în ultimii zece ani, începînd din mandatul președintelui Băsescu, ne pune extrem de mult pe gînduri și ne pune la încercare chiar și curajul. Noi, ca partid liberal, am fost singurii care am avut curajul să ridicăm glasul împotriva abuzurilor care au avut loc în ultimii ani în Justiție, cu precădere în zona a ceea ce înseamnă oficial lupta împotriva corupției. Din păcate, lupta împotriva corupției în România s-a transformat într-o luptă politică de eliminare a persoanelor incomode de pe scena politică românească.“ (Călin Popescu Tăriceanu, 16 iunie 2018)

● „Asta e o prostie cu statul paralel, nu vă supăraţi. Avem în România un stat care uneori funcţionează bine şi de multe ori funcţionează prost. Dar faptul că s au comis abuzuri, că unii oameni au avut mai multă putere decît trebuiau să aibă, că s-au schimbat nişte decizii ale oamenilor, într-adevăr, dar azi cînd vorbim, totuşi, puterea toată este la domnul Dragnea. Cu cine să lupte? Cine nu îl lasă? (…) Mie mi se pare că e o mare minciună întotdeauna să dai vina pe altcineva cînd tu ai puterea. Eu m-am luptat şi cu Băsescu, şi cu Iohannis, am fost singurul prim-ministru care a avut doi preşedinţi pe cap, dar tot nu zic că n-am făcut din cauza lor. (…) Povestea asta cu statul paralel mie mi se pare o mare minciună. (…) Cine e statul ăla paralel? Dacă ni-l arată şi nouă domnul Dragnea. Să nu îmi ziceţi de SRI şi de DNA, că domnul Dragnea era mai bun prieten cu SRI-ul şi cu DNA-ul decît noi toţi, deci nu asta era problema.“ (Victor Ponta, 12 iunie 2018)

● „În epocalul discurs, ticsit de perfidie şi minciună, lui Dragnea îi dă prin cap să spună că Băsescu a creat «statul paralel». În regulă, o să fiu oricînd de acord că, timp de zece ani, unul din obiectivele mele a fost consolidarea instituţiilor statului. Că uneori aceste instituţii au făcut abuzuri grave, pentru care procurori şi judecători trebuie să răspundă, iarăşi sînt de acord. Că trebuie modificate legi pentru ca abuzurile să nu mai fie posibile, este un alt lucru pe care îl susţin. Dar, dacă eu am creat «statul paralel» pe care Dragnea vrea să-l distrugă sau să-l supună, este cert că tot Dragnea este cel care a lins cu sîrg pe toţi şefii instituţiilor «statului paralel» pe care azi îi acuză.“ -(Traian Băsescu, 10 iunie 2018)

● „Obiectivele mele rămîn aceleaşi, şi anume programul de guvernare să fie pus în practică, şi va fi pus, iar statul paralel să fie zdrobit, şi va fi zdrobit.“ (Liviu Dragnea, 22 iunie 2018)

● „Cum ne explicăm faptul că, deşi în plan social s-au luat măsuri pozitive, au crescut pensiile, au crescut salariile, în plan economic au scăzut anumite taxe, de ce totuşi în toate cercetările ştiinţifice din întreaga ţară partidul scade, ca reputaţie, în ochii opiniei publice? Şi un posibil răspuns dat atît de către noi, colegii mei din ţară şi alte persoane avizate, este acela că limbajul şi modalitatea de a prezenta anumite subiecte cu privire la această discuţie nesfîrşită vizînd statul paralel, acest subiect nu este atît de agreat de către români, în general. Cu toţii dorim, aşa cum s-a spus, dreptate pînă la capăt. Total de acord cu lupta împotriva abuzurilor, erorilor, greşelilor. Oamenii care suferă nevinovat… Trebuie să se îndrepte toate aceste greşeli care au fost în trecut. Dar de la asta şi pînă la a face politică în special pe aceste tematici, de stat paralel, de protocoale, de parchete şi aşa mai departe… aici trebuie să vorbim cu oamenii.“ (Gabriela Firea, 10 septembrie 2018)

a compilat Matei MARTIN