Arteziana de sentințe

Publicat în Dilema Veche nr. 324 din 29 aprilie - 5 mai 2010
Arteziana de sentințe jpeg

Ubicuitatea a încetat să fie privilegiul zeilor. Tot mai mulţi muritori aspiră la omniprezenţă. Ei profită de generozitatea pe care le-o arată mass-media. Deficitul de anticorpi mediatici face să existe mijloace de comunicare, dar nu şi de ex-comunicare. Aşa stînd lucrurile, ultima îndeletnicire neinclusă în nomenclatorul de meserii e cea de părerolog. Diverşi licenţiaţi în nimic şi specialişti în toate semnează condica în ziar şi la televizor. Declinarea competenţei a devenit o slăbiciune. Nu mai poţi spune „nu ştiu, nu mă pricep, nu e domeniul meu“ fără să fii luat de caraghios. Invitaţia la datul cu părerea are puteri hipnotice: tot mai puţini îi rezistă. Părerologii de serviciu aşteaptă semnalul şi se lansează. Mă şi mir că o ţară cu atît de mulţi experţi are totuşi atîtea probleme, deşi explicaţia e simplă: inflaţia de analişti şi comentatori e semn de limbuţie sindicalizată, nu de competenţă. Butada de pe vremuri spunea că specialistul este acel om care ştie din ce în ce mai mult despre din ce în ce mai puţin, pînă cînd ajunge să ştie totul despre nimic. Astăzi, lucrurile se prezintă mult mai simplu: toţi ştiu totul despre toate.

Să fie oare la mijloc doar ceea ce Andrei Pleşu numea „vocaţia diagonală“ a românului? E posibil. Oricum, cohortele de pseudopricepuţi care populează presa şi emisiunile TV fac dovada unui amatorism păgubos, a unui diletantism nepedepsit. Pe lîngă asta, invitaţii de cursă lungă au dobîndit cu timpul deprinderea de-a rosti sentinţe, nu păreri. Înfipţi temeinic în scaune, cu lavaliera la rever, ei se pronunţă dezinvolt şi ferm în toate domeniile: bolile cu transmitere sexuală din Polinezia Franceză, fizica particulelor, norul de cenuşă vulcanică, napolitanele cu vanilie, minimalism, sport extrem, inflaţia din Surinam şi şomajul din Gabon. Nu dau nici o clipă impresia că ar putea fi străbătuţi de vreun fior dubitativ. Blindajul de certitudini le hrăneşte gureşenia, inepţia aforistică le e aliat de nădejde.


Exemplele curg ca apa la robinetul defect. Rajahi ai serviciilor de salubritate emit păreri despre artele figurative, modiste galeşe recomandă cărţi, flăcăi cu palmares interlop vorbesc despre morală. Preferata mea în cadrilul părerologiei este o persoană pe care am numit-o cîndva „Doamna Ştie-Tot“ şi care, în ciuda enciclopedismului său galopant, n-a aflat că, de la o vîrstă, femeile nu se mai îmbracă, ci se acoperă. Vă invit s-o urmăriţi, dacă aveţi stomac pentru aşa ceva. O veţi descoperi dimineaţa propunînd o reţetă de plachie cu nutella şi anşoa. La prînz se mută în ringul politic, unde arbitrează ciorovăielile dintre doi juni impetuoşi. După-amiaza rezolvă la televizor cîteva urgenţe din sfera transportului cu metroul, arhitecturii şi relaţiei dintre patronat şi sindicate. Spre seară trece la chestiuni fiscale, pentru ca după ştiri să zburde vesel la o emisiune prezentată de Pepe. În fine, noaptea tîrziu, echipată riscant, se transformă în oracol sexual şi dezleagă mistere cărora distinsele vorbitoare Laura Andreşan, Eva Kent şi Simona Sensual nu izbutiseră să le dea de capăt. În fond, spune dumneaei – şi aici are, în fine, dreptate – totul e o problemă de poziţie.

Radu Paraschivescu este scriitor. Cel mai recent volum publicat: Dintre sute de clişee, Editura Humanitas, 2009.  

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu, despre lupta politică sterilă din campania desfășurată în 2024: „Ba p-a mă-tii între PSD şi PNL. Ne înjuram în continuu”
Marcel Ciolacu a criticat vineri, 4 aprilie, modul în care s-a desfășurat campania de anul trecut, considerând că lupta politică dintre principalele partide ale țării a fost una sterilă, un fel de „ba p-a mă-tii între PSD şi PNL”.
BMW blocat pe o strada din Portofino FOTO captura video jpg
BMW blocat într-o curbă strâmtă din Portofino. Momentul a devenit viral pe internet
Un BMW a rămas blocat într-o curbă strâmtă din Portofino, Italia. Incidentul a fost surprins într-un videoclip care a devenit rapid viral, stârnind reacții amuzante din partea internauților.
Elena Lasconi Inquam Photos / Octav Ganea
Lasconi, revoltată pe lipsa de reacție a instituțiilor statului în privința TikTok: „Rusia pare că duce o ofensivă puternică”
Elena Lasconi atrage atenția asupra „ofensivei puternice” pe care o duce Rusia pe TikTok.
image png
Emil Hurezeanu, întâlnire cu șeful diplomației americane, Marco Rubio: „Gata să lucrăm împreună pentru a avansa Parteneriatul Strategic”
Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, s-a întâlnit vineri, 4 aprilie, cu secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, în marja reuniunii miniştrilor de Externe din ţările membre NATO.
 120 de ani de la inaugurarea Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici
120 de ani de la inaugurarea Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici
În această primăvară, se aniversează 120 de ani de la inaugurarea Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, acum parte din structura Muzeului Municipiului București, un reper cultural deosebit pentru patrimoniul românesc.
Conflict SUA-China FOTO Shutterstock
China anunţă taxe de 34% asupra bunurilor americane. „Este o practică tipică de intimidare unilaterală”
Comisia tarifară a Consiliului de Stat a declarat că decizia SUA nu este în conformitate cu normele comerciale internaţionale.
Notă Tesla Donald Trump Elon Musk FOTO: GettyImages 2203996416 jpg
„Greu de priceput de către șarlatanii politicii mondiale”. Un sociolog român explică de ce taxele lui Trump sunt periculoase pentru economia SUA
Sociologul Alin Teodorescu explică de ce nu pricep politicienii republicani că economia americană s-a modificat extrem de mult în ultimele decenii.
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin se adresează românilor pe TikTok. Propagandă masivă pro-Rusia pe conturi care îl susțineau pe Călin Georgescu
În ultimele zile, conturile de propagandă pro-Rusia și pro-Putin, cu postări în limba română au luat cu asalt platforma TikTok. Miile de postări sunt adresate de Vladimir Putin: „Oare câți dintre voi mă vreți ca președinte al României?” sau „Dacă Rusia atacă Europa, voi lupta pentru Rusia”, ori „Duș
Infanteriști români în poziție de tragere (© Getty Images)
Prima bătălie pentru Târgu Frumos (9-12 aprilie 1944)
Luptele preliminare, în care trupele sovietice au obținut unele succese tactice, au condus la prima bătălie pentru cucerirea orașului Târgu Frumos, pe care Armeegruppe Wöhler era hotărât să nu-l piardă.