Arheologia blîndă a memoriei

Publicat în Dilema Veche nr. 880 din 18 - 24 februarie 2021
Arheologia blîndă a memoriei jpeg

Înainte de a fi un memorialist, Petre Stoica este un excelent recuperator. Dimensiunea documentară, aproape gazetărească, a însemnărilor şi a memoriilor sale este cu atît mai valoroasă astăzi, într-o epocă în care incursiunile criticii şi ale istoriei literare scot la iveală probe menite să echilibreze pulsiunile şi inflamările discursului est-etic, de care anii ’90-2000 au fost puternic amprentaţi.

Relectura Amintirilor unui fost corector, tipărite întîia oară în 1982 şi cuprinse în recenta ediţie îngrijită de Marius Chivu (Humanitas, 2019), prilejuieşte, între altele, înţelegerea pe dinăuntru a unor procese complexe, precum sînt, de pildă, chestiunea traducerilor în România comunistă ori cea a eforturilor pe care critica şi lumea literară românească le-au făcut, în siajul Obsedantului Deceniu, pe drumul extrem de dificil către autonomia esteticului.

Pe această filieră, mărturiile preţioase, şi nu mai puţin picante, în spiritul cărora benignul şi boemul ochi al poetului Stoica nu oboseşte a se entuziasma, sînt extrem de variate. Ele vizează nu doar dezvăluiri relevante pentru „semnele vremii”, din culisele unor traduceri literare (precum paternitatea acestora, adesea atribuită injust, cîtă vreme autorii autentici ai traducerilor erau indezirabili ori nu aveau drept de semnătură) ori ale corecturilor impuse unor capodopere ale romanului românesc, sub presiunea cenzurii (Moromeţii, Sfîrşit de veac în Bucureşti etc.), ci reuşeşte să redea întreg suflul unei epoci. O epocă, surprinzător pentru amatorii de radiografii în alb-negru, destul de nuanţată şi de pestriţă, redată nu atît la firul ierbii, cît din unghiul celui care ştie că nu are posibilitatea unei discuţii (şi nici nu insistă) asupra terorii aparatului represiv, precum o vor putea face memoriile ivite la noi după 1989. Fapt cu atît mai valoros şi mai interesant astăzi, pentru că oferă o perspectivă a ochiului deja învăţat cu regulile jocului.

Există viaţă şi după nenorocirile aduse de sovietici în anii ’50: acesta pare a fi unul dintre mesajele mai mult sau mai puţin făţişe, şi deopotrivă subversive, care animă memoriile lui Petre Stoica. În contra celor care, de la înălţimea unor tribune pretins academice, socotesc poezia lui Arghezi drept „o amărîtă de căcărează” ori se delimitează, hîtri şi cu pretinsă superioritate, de Dante, pe care îl consideră „slab” şi pe care îl supun odioasei demascări, în virtutea acuzaţiei că „nu a descris clasa muncitoare şi lupta de clasă”, se trăieşte în răspăr gustul victoriilor infime. Simpla publicare a unor poeme, după o lungă perioadă de tăcere, echivalează cu un triumf de neegalat. Gustul victoriei este adus de către ucenic şi apoi savurat alături de maestrul său (în cazul acesta, Ion Vinea), într-un ritual care va traversa, ca o marcă dramatică, climatul postbelic, dinspre tulburii ani ’50 pînă în evul disidenţelor din deceniul al nouălea. Operaţiunea a reuşit, ucenicul redactor şi corector a putut să treacă poeziile maestrului dincolo de persecuţiile efectuate de zînele cele rele ale tiparului, în iluzia atemporalităţii: „Poemele au apărut în luna octombrie, anul o mie nouă sute şaizeci şi trei. Cu revista la braţ, m-am avîntat spre [strada] Braziliei, trăind fericirea pe care azi, vai, o cunosc destul de rar. Toamnă de neuitat. Luminile zilei se voiau întîrziate, picurînd în suflet mierea anului în declin. Arborii străzii se despoiau în mătăsuri mărunte ce pluteau duioase deasupra streşinilor. Ajuns în faţa poetului, am îngînat cîteva cuvinte, cuvintele izbînzii. Chipul său, arămit de soarele mării, purta unda emoţiei greu reţinute. Cît timp a trecut de cînd se văzuse ultima dată tipărit cu versuri? Putea oare să-şi mai aducă aminte?”.

Gustul victoriei este dat şi de faptul că ucenicul reuşeşte să salveze unele dintre bijuteriile maestrului (de această dată, boemul său director de conştiinţă, Dimitrie Stelaru), şi chiar să redea întreg contextul recuperării, de pildă, a unui poem neprelucrat, care rezuma vizitarea cămăruţei „futuriste” de către acesta, brăzdată de felurite ţevi şi improvizată de către oropsiţii studenţi în subsolul de pe strada Armenească, în spiritul unei clandestinităţi anarhice. Deşi nu era spaţiu suficient, „îngerul vagabond” va fi primit cu braţele deschise de către tinerii săi cititori şi admiratori, pentru o bună bucată de timp.

Această serie a micilor izbînzi este contrapunctată şi transferată apoi în planul superior-instituţional, ca un simbol al ideii că, în chip cumulativ şi cu nenumărate eforturi, aerul poate redeveni, totuşi, respirabil. În acest punct, exemplul oferit de revista Steaua şi, în particular, prin figura lui A.E. Baconsky, este mai mult decît relevant: în paginile revistei „se milita pentru refacerea legăturii cu tradiţia glorioasei noastre literaturi dintre cele două conflagraţii mondiale”, pentru „publicarea valorilor uitate pe nedrept” şi „pentru descoperirea şi încurajarea tinerelor talente orientate spre modernism”. Se lupta, aşadar, împotriva dogmatismului, a agramatismului şi a „imposturii drapate în pluşuri strălucitoare”.  

Chiar dacă, în filigran, cititorul poate lua fără dificultăţi pulsul unei lumi a traumelor colective şi individuale, pe versantul căreia, de pildă, poetul Stelaru eşuează în multiple episoade psihotice şi violente, sub efectul alcoolului, Dan Constantinescu, traducătorul lui Rilke, evadează temporar de la spitalul de boli nervoase, iar intelectuali străluciţi ca Ion Vinea sau A.E. Baconsky sfîrşesc într-o cinică autoizolare, perspectiva memorialistului rămîne una relativ luminoasă, înveşmîntată într-o scriitură empatică şi alchimică, menită să dizolve tensiunea şi să alunge umbrele. Secretul acestei „blîndeţi” îl aduce cu sine chiar plăcerea pioasă şi terapeutică a rememorării figurilor de mentori, deşi nu se participă cu aceeaşi intensitate la devoalarea tainelor fiecăruia. Nu toţi sînt zugrăviţi cu acelaşi har narativ-descriptiv: raza de proiecţie pare a-i privilegia pe mateinul Stelaru şi pe sobrul şi fascinantul Baconsky (cu accesele şi alura verniană a unui veritabil căpitan Nemo), şi mai puţin pe Vinea ori pe Adrian Maniu.

p14 sus ib jpg jpeg

O altă resursă a blîndeţii ochiului benign al lui Petre Stoica (boemul debutant îşi iese din fire o singură dată, pe firul evocărilor, şi anume atunci cînd îi ia apărarea lui Negoiţescu în faţa lui Marin Preda, pe care îl apostrofează violent, spre însăşi uimirea marelui prozator care renunţă să-i dea o replică, însă îi livrează, în schimb, o lecţie de omenie) o constituie şi slăbiciunea sa pentru registrul sapienţialului, pentru fixarea pioasă în formule memorabile. Acestei slăbiciuni îi corespund, de altfel, şi unele scăderi encomiastice ale stilului, mitologizarea excesivă, probabil intrată în atingere cu eternele reveniri ale „melancoliilor liceanului de altădată”: interesul pentru „pagini nemuritoare” ori pentru soluţii portretistice vetuste, precum cele folosite în cazul lui Adrian Maniu („neasemuitul făurar de verb românesc”, septuagenarul cu „frumosul său cap de medalie zămislită în ateliere cereşti”) ori în cel al lui Sadoveanu („voievodul literelor româneşti” etc.).

Un caracter sapienţial, aproape clasicizant, capătă, de pildă, evocarea figurii unui alt maestru, de către acelaşi student entuziast: „Ecourile cuvintelor, ale îndemnurilor sale izvorîte dintr-o înaltă moralitate, îmi răsună necontenit în inimă”. Sfaturile profesorului şi esteticianului Tudor Vianu îl călăuzesc în tentativa de a face ca lumea „să devină mai dreaptă”. Deşi nu lipsesc nici accentele critice („fără acel fascinant Sfîrşit de veac în Bucureşti, locul lui Ion Marin Sadoveanu în peisajul literaturii române ar fi rămas periferic”; „Azi, Ion Sîntu anevoie ne mai poate convinge. Din această creaţie chinuită rămîn cîteva fragmente valoroase. Alături de personaje vii, acţionează altele, neconvingătoare, puse în situaţii neverosimile”), totuşi perspectiva uniformizatoare şi dominantă este aceea a bucuriei trăirii nostalgice în preajma marilor mituri: „Pentru mine, maeştrii literelor româneşti au fost dintotdeauna nişte zei, în faţa cărora aş fi putut îngenunchea”.

Salturile prozei memorialistice survin, în chip firesc, prin sondarea poeticităţii, prin mînuirea expertă a intertextului ori prin cîteva excelente descrieri statice, aproape picturale, care reuşesc a lega, asemenea unor fire invizibile, etajele diferite ale poveştilor rememorate.

Descrieri precum aceea în care autorul Imposibilei întoarceri izbucneşte în plîns aflînd de la tînărul său interlocutor că soţia lui Baconsky, Clara, moartă alături de soţul său la cutremurul din 1977, îi ţinuse mereu partea în polemicile iscate între cei doi mari scriitori. Ca mai apoi camera cinematografică să se îndepărteze treptat de neconsolatul interlocutor al tînărului poet, care îşi presimte, la rîndul său, sfîrşitul, ca de o siluetă care preferă remediul tăcerii, revenind, ca un fatum, la intertextul din Moromeţii şi anticipînd moartea năprasnică a marelui prozator: „Stăteam amîndoi nemişcaţi la capătul aleii slab luminate, sub cerul vînăt. Era ceasul morţilor fără candelă şi stele. Faţa lui emaciată avea culoarea lemnului îmbătrînit în ploaie. Împinşi de mîini nevăzute, paşii ni se despărţeau. Trecuse iarna, sosise luna lui mai, şi... Din înălţimea lui, salcîmul se clătină, se împotrivi, bălăbănindu-se cîteva clipe, ca şi cînd n-ar fi vrut să părăsească cerul, apoi deodată porni spre pămînt, stîrnind liniştea dimineţii ca o vijelie; se prăbuşi şi îmbrăţişă grădina cu un zgomot asurzitor... După aceea se făcu tăcere”. Iată un traseu (estetic) complet.

Adrian Mureşan este eseist şi critic literar. Cea mai recentă carte: Vîrstele subversiunii. N. Steinhardt şi deconstrucţia utopiilor, Editura OMG, 2020.

Foto: Ion Barbu

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

WhatsApp Image 2024 11 04 at 19 55 32 jpeg
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe sub țeavă”
Situație cel puțin hilară în Ilfov, unde o țeavă de gaz blochează intrarea în curtea unei familii din Ilfov. Pentru a ieși din gospodărie, oamenii sunt nevoiți să se aplece, pe sub țeavă.
harta glob pexels jpg
Unde să fugi în caz de război. Care sunt cele mai sigure țări
Pe măsură ce conflictele globale escaladează, nu este nerezonabil să ne gândim la planuri de urgență. Unele țări ies în evidență ca paradisuri sigure în fața conflictelor, inclusiv unele care se află la doar trei ore de zbor de Regatul Unit.
pastile 1 jpeg
Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope
Senatorii au adoptat, luni, 4 noiembrie a.c., un proiect de lege ce vizează necesitatea constrolului a unor medicamente care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope.
bebelusi scaled jpg
Spitalul Grigore Alexandrescu oferă screening gratuit pentru bebelușii cu displazie de șold
Medicii de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” oferă gratuit ecografii pentru șoldul bebelușilor cu vârsta de până la 3 luni. Această investigație este foarte importantă pentru a depista din timp eventuale probleme ale articulației șoldului.
banner oana lis png
Ce diferență de vârstă uriașă este între Oana și Viorel Lis. Cum s-au căsătorit, de fapt, cei doi: „Ne-a împins așa puțin de la spate”
Oana și Viorel Lis sunt exemplul clar că dragostea trece peste orice obstacol. Cu toate că între cei doi este o diferență destul de mare de vârstă, sunt împreună de mai bine de două decenii, timp în care au trecut atât prin momente bune, cât și mai puțin bune. Invitată în cadrul emisiunii „40 de înt
autospeciala politie jpg
Opt persoane, arestate după o bătaie în Cluj-Napoca
Opt persoane cu vârste cuprinse între 18 și 47 de ani au fost arestate de către poliție după ce s-au bătut pe o stradă în Cluj-Napoca.
control medical permis conducere
Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația
10.000 de cazuri de cancer oral se înregistrează anual în Marea Britanie, iar medicii spun că marea majoritate a cazurilor o reprezintă actele sexuale orale.
arestata
O femeie care spiona pentru armata lui Putin a primit 15 ani închisoare pentru înaltă trădare în Ucraina
Kievul a anunțat, luni, că a condamnat o femeie din estul Ucrainei la 15 ani de închisoare pentru înaltă trădare. Aceasta le-a transmis ruşilor informaţii privind desfăşurarea de forţe ucrainene şi amplasamentul punctelor de control.
index webp
Specialist obstetrică-ginecologie: „Cancerul de col este cel mai frecvent, cel de ovar este unul tăcut“
Unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer din România este cel de col uterin – din totalul celor diagnosticate în Europa într-un an, aproape 10% provin de la noi. Cel mai periculos, însă, este cancerul ovarian, acesta fiind depistat de cele mai multe ori în stadii avansate.