Andrei Pleşu - fost ministru, actual stîrnitor de antipatie

Publicat în Dilema Veche nr. 423 din 22-28 martie 2012
Andrei Pleşu   fost ministru, actual stîrnitor de antipatie jpeg

Faţă de ceilalţi trei, pentru Andrei Pleşu intrarea în administraţie chiar a reprezentat o schimbare dramatică. Vorbim de mandatul ministerial de la Cultură, început chiar în decembrie 1989. De la disident aflat în domiciliu forţat direct la ministru, în cîteva zile. „Nici nu-mi trecea prin cap cu o zi înainte, am fost luat pe nepregătite. Mi s-a părut că nu pot refuza oferta, în acele momente ţi se părea că orice ţi se cere trebuie să te angajezi. Mi-am dat destul de repede seama că a fi intelectual nu e în mod necesar o calificare pentru o funcţie politico-administrativă.“

Ţine minte momentul în care a intrat în biroul Suzanei Gîdea, stăpîna domeniului în ceauşismul tîrziu. Detalii care se ţin minte şi după 22 de ani: „Era un birou foarte amplu, avea lîngă scaunul ministrului un scăunel de pus picioarele. Mai erau plicuri cu scrisori amoroase din partea multor oameni de cultură deveniţi ulterior foarte riguroşi“, adaugă cu ironie. Şi mai era ceva, un detaliu care îmi evocă un peisaj şi revoluţionar, şi postapocaliptic: un pahar cu lapte. În spatele biroului propriu-zis, Andrei Pleşu a intrat într-o sală mai mică, unde se găsea şi un duş. Iar acolo era un pahar de lapte, uitat de doamna Gîdea, care se stricase între timp. Laptele, nu doamna. I s-a părut simbolic. Şi mai era o secretară destul de speriată, care, atunci cînd o chema, venea panicată, în fugă. Şi mai erau candori pe care şi le recunoaşte acum. De pildă, zile întregi după intrarea în funcţie venea la serviciu şi o găsea pe aceeaşi secretară distrugînd diverse hîrtii. „Eu întrebam ce face şi ea zicea: «ei, fac curat». Nu mi-a dat prin cap nici o clipă că ar fi putut fi hîrtii care nu trebuiau aruncate tocmai în acele momente sau că eu aş fi putut avea alte criterii pentru distrugerea unor documente decît avea ea.“ Asta intră la categoria candori inevitabile. Oricum, viaţa nu îl pregătise pentru ce a găsit acolo, era nevoie de abilităţi pe care a trebuit să le înveţe.

Am avut mari crize de singurătate

La Ministerul de Externe, deja după ani buni de tranziţie, a simţit că atmosfera se schimbase, se relaxase. Aici însă erau alte probleme: venea din afara sistemului. Şi unii de prin minister au avut grijă să-i aducă aminte, aşa discret şi diplomatic – doar era vorba de şeful instituţiei: „Am intrat cu complexul celui care vine din afară. Pe de altă parte, am descoperit repede că e şi asta o mică mitologie, anume că diplomaţia e ceva ce presupune o şcolarizare specială. E, în multe privinţe, un fel de rutină care lor li se pare o înaltă specializare. Nu trebuie să pleci de la ideea că intri într-o sectă ezoterică. Am citit harnic şi disciplinat tot ce mi se dădea să citesc. Ceea ce era epuizant şi, uneori, inutil, pentru că nu era totul necesar, dar eu citeam tot dintr-un fel de teamă că, dacă nu controlez bine informaţia, s-ar putea să greşesc. Complexul m-a făcut mai scrupulos. Acum aş fi mai relaxat“. Mi se pare ciudată imaginea unui Andrei Pleşu timorat. L-a ajutat însă un fost diplomat american de rang înalt (George Schultz), căruia i-a cerut un sfat. I-a dat trei: 1) Nu citi tot ce ţi se dă, mai bine inviţi la prînz directorii din minister şi-i pui să-ţi povestească; 2) Să nu mergi la toate evenimentele şi recepţiile la care eşti invitat; 3) Să te întrebi des: pentru ce naiba fac eu jobul ăsta? „Şi făceaţi acest exerciţiu, de la punctul 3) indicat de american?“ „Toată ziua“, răspunde rîzînd.

Ce nu i-a plăcut? Cum se schimbau cei din jur, în primul rînd. „Există altă temperatură a privirii, a surîsului, chiar şi la oameni apropiaţi – apare o distanţă nouă şi diferită.“ Apoi, imaginea publică se deteriorează. Mai ales în mandatul de la Cultură, cu crizele începutului de an ’90. „Am avut mari crize de singurătate, eu credeam că fac bine ce fac, nu simţeam asta ca pe o vanitate. Dar, una peste alta, mă bucur că am rămas.“ Îl întreb ce a rămas după acel mandat. Se destinde, le spune molcom: Am înfiinţat Muzeul Ţăranului Român, Editura Humanitas, am redeschis Festivalul Enescu, închis de Ceauşescu, am reînfiinţat Comisia Monumentelor Istorice, i-am adus pe Andrei Şerban la Teatrul Naţional şi pe Lucian Pintilie la Casa de filme a ministerului. La Externe, faptul că România a ţinut o linie fermă pro-occidentală în conflictul din Kosovo, ceea ce a contat pentru integrarea în NATO, apoi obţinerea, pentru România, a preşedinţiei OSCE şi, mai ales, deschiderea negocierilor de aderare la UE, la sfîrşitul lui 1999. „Nu cred, deci, că am trecut degeaba pe acolo.“ Şi mai e ceva: nişte oameni. Atunci au intrat în viaţa publică Sever Voinescu, Mihai Răzvan Ungureanu, sau Elena Ştefoi. „Sînt oameni cărora le-am stricat viaţa, le-am creat ocazia să-şi reorienteze vocaţiile.“

Regretă? „Nu regret nimic, m-a amuzat.“ E destins. Constată că stîrneşte multă antipatie din cauza funcţiilor: „Eu nu am luptat pentru aceste funcţii, nu mi le-am dorit şi nu am făcut nimic pentru a le obţine, mi s-au oferit. Mi se poate reproşa că am avut slăbiciunea să spun da. Nu ştiu de ce sînt eu aşa antipatic unora, mă întreb de unde pleacă cîte un val din ăsta de furie. Pare să facă parte din peisajul autohnton. Orice asumare de răspunderi provoacă, mai devreme sau mai tîrziu, iritare, antipatie. România e o ţară demobilizatoare, o spun cu regret, te stimulează să stai cuminte, să stai deoparte, nu să faci ceva; dacă faci ceva, pînă să se decidă dacă e bine sau rău, eşti vinovat“.

Explică cu detaşare analitică, ca şi cum e un dat al mediului: „Asta e, se întîmplă!“. Pare că regretă de fapt doar perioada scurtă de consilier al lui Traian Băsescu. „Pentru mine a fost cea mai solicitantă experienţă, pentru că nu mi-am găsit raţiunea de a fi. La ministere am asumat un rol şi o răspundere, am simţit că fac ceva util, că activitatea mea are un rost, aici am avut o senzaţie din ce în ce mai acută că, de fapt, rostul meu e foarte fragil, că nu e nevoie de eforturile sau de competenţele mele şi că nu pot livra nimic. A fost poate cea mai greşită dintre opţiunile mele, am făcut-o cu bună credinţă, în ideea de a pune umărul, dar apoi nu mai ştiam dacă, de fapt, am un umăr şi nici dacă am unde să-l pun.“

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Conclav Papal, foto Shutterstock jpg
Vaticanul, în pragul unei alegeri istorice: Cine sunt cardinalii cu cele mai mari șanse să devină noul papă. Patru nume, preferate de casele de pariuri
Miercuri, la Vatican, începe conclavul care va decide cine va purta mantia papală, după moartea papei Francisc. Patru nume s-au distanțat clar în preferințele caselor de pariuri și, implicit, în așteptările unui Biserici Catolice aflate la răscruce:
George Simion Nicusor Dan castigatori ai primului tur, 4 mai 2025  Foto EPA EFE jpg
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
Liderii PSD din teritoriu s-au împărțit în două tabere: unii au cerut ca partidul să-l sprijine pe George Simion în turul doi, apoi să guverneze cu AUR. Alții, cei mai tineri, au solicitat ca partidul să se poziționeze public de partea lui Nicușor Dan.
Cancerul gastric reprezintă a cincea formă de tumoare la nivel mondial Foto Regency Healthcare jpg
Cancerul gastric: Când simptomele sunt prea tăcute, iar diagnosticarea prea târzie. Cum să te protejezi înainte să fie prea târziu
Află despre simptomul care apare după masă și care poate semnala cancerul de stomac. Diagnosticarea rapidă și prevenția sunt esențiale pentru salvarea vieților.
tanc T 84 jpg
Un tanc ucrainean T-84, filmat pe o șosea din SUA. De ce studiază americanii această piesă rară de tehnică militară
Un T-84, tanc de fabricație ucraineană, a fost surprins recent circulând pe o autostradă din Statele Unite, escortat de personal militar.
mester opincar jpeg
Cum te scapă opinca țărănească de varice, dar și de energiile negative
Mersul cu opinci este sănătate curată. Cel puțin asta mărturisește, Alexandru Ilincă, cel mai mare meșter opincar din România, tezaur uman viu și singurul român care a făcut opinici pentru un rege englez. Opincile sunt benefice atât pentru postură, dar și pentru sistemul nervos.
zodii care isi schimba viata dupa sf andrei jpg
Zodia care trebuie să evite orice decizie, până pe 15 mai. E posibil să strice totul
Perioada următoare vine cu o serie de provocări astrale pentru o anumită zodie, iar greșelile făcute acum pot avea consecințe serioase pe termen lung. Astrele avertizează: o zodie ar trebui să evite pe cât posibil deciziile majore până pe 15 mai.
Peștera lui Adam. Foto: Magazin / Speologie.org
Aventura teribilă a unui speolog în iadul peșterii fierbinți: „Într-un minut, temperatura a crescut până la sufocare”
Peștera lui Adam, considerată una dintre cele mai periculoase din România din cauza aburilor fierbinți care emană din adâncurile sale, este locul unui fenomen straniu. Un speolog care s-a aventurat în galeriile ei, înfruntând pericole, a descoperit rarele stalactite flexibile.
Cardinalii ascultă slujba oficiată de Papa Francisc în decembrie 2024 FOTO Shutterstock jpg
Alegerea unui nou papă este și o bătălie pentru păstrarea bazei de putere a Bisericii la Roma
Pe măsură ce lobby-ul dinaintea conclavului s-a intensificat, diplomatul de top al Vaticanului, Pietro Parolin, a devenit un punct de convergenţă pentru cardinalii care doresc să restabilească primatul Vaticanului, scrie Politico.
foto pnl negocieri guvern jpg
Alegerile prezidențiale zguduie partidele : demisii, criză și speranțe în finaliștii cursei| ANALIZǍ
Alegerile prezidențiale din 2025 au declanșat o criză politică profundă în România. Demisia premierului Marcel Ciolacu, în urma eșecului coaliției guvernamentale în primul tur al alegerilor, a accentuat instabilitatea politică.