„Am trecut nevătămată, cel puţin psihic, şi de 30, şi de 40“

Mihaela RĂDULESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 461 din 13-19 decembrie 2012
„Am trecut nevătămată, cel puţin psihic, şi de 30, şi de 40“ jpeg

O femeie care se află în lumina reflectoarelor simte o presiune mai mare legată de vîrstă?

Nimic nu e mai deprimant şi mai neproductiv decît constatarea, cu ciudă şi disperare, a evidenţei de neevitat: că îmbătrîneşti. Am înţeles asta la timp, de la femei frumoase şi celebre: Stela Popescu, Angela Similea – ca să dau doar două exemple. Cariera lor s-a bazat în primul rînd pe talent, de aceea cred că au îmbătrînit frumos şi senin şi au zîmbit, probabil, la fiecare rid nou din oglindă. Îmbătrînirea e o tragedie doar pentru femeile care n-au nimic altceva de povestit despre ele, dincolo de ce se vede...

Mi-aduc aminte de o întîmplare trăită de Florin Piersic, cu un taximetrist care-l iubea şi care-i văzuse toate filmele din tinereţe. Cînd, în sfîrşit, l-a întîlnit personal, a constatat cu uimire: „Vai, da’ ce-aţi îmbătrînit, domnu’ Piersic!“. Florin i-a luat faţa în mîini şi i-a spus, cu aceeaşi mîhnire: „Da’ tu, tu ce-ai îmbătrînit!“, lăsîndu-l cu gura căscată pe taximetristul convins că nu se întîlnise niciodată în tinereţe cu Florin Piersic.

Bunăoară, cu cît eşti mai în „vitrina cu produse publice“, cu atît ţi se văd mai abitir defectele şi mai ales vîrsta, subiectul preferat de bîrfă al femeilor, de la primul rid încolo.

Cum vă raportaţi la această cifră?

Am trecut nevătămată, cel puţin psihic, şi de 30, şi de 40. Am noroc şi de o avantajoasă moştenire genetică, dar şi de o umplere constantă şi benefică a sufletului, a minţii şi timpului cu treburi interesante, acaparante, de la cele care intră în atribuţiile de mamă, pînă la pasiuni şi căutări de toate soiurile. Nu m-am rătăcit pe coridoarele nici unei depresii şi am înţeles la timp că gravitaţia are nişte obsesii cu noi, pămîntenii – nu numai că vrea să ne ţină cît mai mult şi mai bine în picioare, dar vrea să tragă şi de toate cele în jos (din păcate, pe lista ei sînt şi colţurile buzelor, pielea de peste tot etc.), iar la un moment dat, o rudă de-a ei, destinul, vrea să ne vadă pe toţi sub pămînt.

Dacă ar fi să vă alegeţi o vîrstă ideală la care aţi vrea să fi rămas, care ar fi aceea şi de ce?

Dacă „staţiile“ ar fi posibile şi la libera alegere, probabil că cea cu numărul 35 mi s-ar potrivi cel mai bine. Atunci am simţit că viaţa mea e pe drumul cel bun, am devenit mamă, nu m-am mai îndoit de femeia care am devenit şi nici de cea care urma să fie, pentru tot restul vieţii, mamă de pui de om.  

a consemnat Ana Maria SANDU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

12 mihaela radulescu si felix baumgartner jpg jpeg
Cum s-au cunoscut, de fapt, Mihaela Rădulescu și Felix Baumgartner. Scandalul care a marcat relația celor doi
Mihaela Rădulescu și parașutistul austriac Felix Baumgartner au format un cuplu aproape 11 ani, însă cu câteva luni în urmă, presa din Austria a relatat că sportivul ar fi înșelat-o, informație pe care acesta a negat-o, ulterior. Presupusa amantă susținea însă contrariul.
image png
Casa Albă, informații de ultimă oră despre starea de sănătate a lui Donald Trump. De unde provin vânătăile de la mâna dreaptă
Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a dezvăluit detalii suplimentare despre starea de sănătate a președintelui Donald Trump, după ce unele fotografii au arătat vânătăi pe dosul mâinilor sale și, aparent, picioare umflate.
scuipa in mancare angajat fast food captura video jpg
Moment dezgustător filmat într-un fast-food. Un angajat scuipă în mâncare după un conflict cu clientul său privind comanda
Un moment absolut dezgustător a fost surprins într-un fast-food, în timp ce un angajat scuipa în mâncare, după un conflict cu clientul său privind comanda.
1 oJAjrsJlLBne16epsULPfA webp
Cine a fost Carol al XII-lea, geniul militar al Suediei? A umilit trupele rusești și a stat prin Moldova
În galeria marilor comandanți ai istoriei universale, nume precum Alexandru cel Mare, Caesar sau Napoleon domină conștiința colectivă. Însă, în colțul nordic al Europei, un alt tânăr geniu militar a reușit să marcheze o epocă prin curaj, ambiție și o strategie ieșită din comun: Carol al XII-lea al S
boicot in portul Pireu  FOTO Facebook jpg
Sute de muncitori şi studenţi au blocat în Portul Pireu transportul de material militar către Israel
Angajații portului Pireu au blocat transportul de materiale militare către Israel, refuzând să încarce sau să descarce containere destinate industriei militare israeliene. Protestul lor a fost susținut de studenți și localnici.
insta (2) jpg
A murit Felix Baumgartner, partenerul Mihaelei Rădulescu. Omul care a depășit viteza sunetului s-a stins din viață la 56 de ani după un zbor cu parapanta
Felix Baumgartner, partenerul Mihaelei Rădulescu, a murit după un zbor cu parapanta. Parașutistul austriac, cunoscut iubitor al sporturilor extreme, în vârstă de 56 de ani, a căzut în piscina unui hotel.
image png
Cu cât va crește impozitul pe proprietate de la 1 ianuarie. Calculele care vor dubla sau chiar tripla sumele datorate
Impozitul pe proprietate va fi mai mare de la 1 ianuarie 2026, dat fiind că va fi calculat în funcție de valoarea de piață a locuinței și nu de cea cu care a fost înregistrată la primărie, neactualizată, în multe cazuri, de ani de zile.
O ștanță monetară antică din bronz cu manșon de fier, descoperită Tilișca (© Muzeul de Istorie Casa Altemberger)
Descoperire arheologică remarcabilă, în zona cetății dacice de la Tilișca
O echipă de arheologi din Sibiu a descoperit miercuri, 16 iulie, în timpul unui sondaj de verificare stratigrafică la Tilișca, o ștanță monetară antică din bronz cu manșon de fier.
Lotul 2 Boița Cornetu al Autostrăzii Sibiu Pitești la finele lui august 2024 Colaj CNAIR
A fost emisă autorizația pentru lucrările la tunelul de aproape un kilometru de pe Autostrada Sibiu-Pitești
Ministerul Transporturilor a emis autorizația de construire pentru prima etapă a lucrărilor la tunelul Robești de pe secțiunea 2 (Boița - Cornetu) a autostrăzii Sibiu-Pitești, a anunțat joi, 17 iulie, directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.