Am intrat în zodia Fesului

Publicat în Dilema Veche nr. 622 din 21-27 ianuarie 2016
Am intrat în zodia Fesului jpeg

La fiecare început de an se fac urări de noroc și prosperitate, apoi se citesc horoscoapele. Mai întîi cel clasic: Berbecii fac schimbări în viața lor și își reorganizează sistemul de valori, Taurii devin exploratori, în vreme ce Gemenii stau mai mult pe acasă, cu familia, Racii muncesc mult și cu folos, Leii sînt creativi în carieră, Fecioarele au o sexualitate debordantă, Balanțele studiază limbi străine sau se apucă de șah, Scorpionii sînt preocupați de dezvoltarea personală, Săgetătorii se lasă de fumat sau de roaderea unghiilor, Capricornii meditează și își consolidează cultura generală, Vărsătorii se integrează într-un grup nou, iar Peștii se învîrt prin cercuri selecte. Așadar, fiecare se alege cu cîte ceva și toată lumea e mulțumită. Urmează consultarea horoscoapelor „alternative“ – chinezesc, mayaș, druidic (pe bază de plante), japonez, indian etc. Dacă iei cîte ceva din fiecare, îți poți încropi mental anul fast pe care ți-l dorești. În fond, orice horoscop poate fi o chestiune de gîndire pozitivă.

Însă nu la acest gen de previziuni ne-am gîndit noi, în acest Dosar din Dilema veche. Așa că vă vom propune un alt fel de „horoscop“, din care probabil că nu veți afla nimic despre cît de sănătoși, iubiți și bogați veți fi în anul care tocmai a început, dar în schimb vă veți amuza cu alte concluzii. De pildă, veți putea consulta un horoscop vestimentar (cu sfaturi astrologice pentru ținutele acestui an), din care veți putea intui cît de bine se potrivesc nativii din zodia Fesului cu cei din zodia Paltonului. Apoi, veți citi un zodiac lingvistic, cu zodii pe cale de apariție, cum ar fi zodia „ca și“-ului, zodia accentului greșit, zodia lui super și a lui gen. Și să nu uităm de zodia diminutivelor, care și-a pus amprentuța asupra ultimilor anișori. Vom avea și un horoscop literar. Printre recomandările astrologului se numără Și eu am trăit în comunism (volum antologic coordonat de Ioana Pârvulescu. Humanitas, 2015), Poftă de ciocolată (Care Santos, Humanitas, 2016), dar și Sexualitate și societate (Andrei Oișteanu, Polirom, volum în pregătire). Și nu în ultimul rînd, dacă plănuiți să plecați într-o călătorie, veți descoperi cum s-au aliniat planetele și cum Racii ajung la Hong Kong și Taurii urcă pe Kilimanjaro. Pe un ton doar un pic mai serios, avem și date despre influența astrelor în literatură, de-a lungul timpului, informații despre modul în care credeau în zodii românii din secolul al XIX-lea, replici ale creatorilor de horoscoape din revistele glossy și ale consumatorilor lor. La final, vă propunem una bucată proză scurtă despre viziune și contemplare.

Așadar, un horoscop în spiritul ludic, pe alocuri ironic, cu care Dilema veche v-a obișnuit. Enjoy it! (Adina Popescu)

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.