Altruism și civism

Publicat în Dilema Veche nr. 400 din 13-19 octombrie 2011
Altruism și civism jpeg

- argument -

De ce aşa, deodată, un dosar despre asemenea atitudini, umane şi cetăţeneşti? Simplu: deoarece constat, tot mai apăsător pe zi ce trece, că le întîlnesc tot mai rar în viaţa cotidiană. Mi se pare că oamenii din jurul meu sînt tot mai puţin interesaţi de ceilalţi semeni ai lor, în special de cei care nu le sînt apropiaţi la prima mînă, precum familiile sau prietenii. Sînt tot mai indiferenţi la cei care trec pe lîngă ei, pe stradă, la nevoile sau disperările lor... Îşi creează, majoritatea, un zid apărător între ei şi lumea înconjurătoare, un soi de plapumă opacă şi călduţă dincolo de care se poate întîmpla orice, de la Ştirile de la ora 5 la reduceri salariale. Altruismul, citesc în DEX, este o „atitudine morală sau dispoziţie sufletească a celui care acţionează dezinteresat în favoarea altora; doctrină morală care preconizează o asemenea atitudine“. Îmi sare în ochi cuvîntul „dezinteresat“. Să îţi pese de aproapele tău (vorba Bibliei...) dezinteresat, fără să aştepţi ceva în schimb, ca mod de viaţă, ca atitudine „sufletească“ şi „morală“. Iată ceva ce, în linii mari, şi după mulţii ani de comunism, nu prea ştim – şi nici nu prea vrem... – să facem. Să fim, măcar, drăguţi şi amabili unii cu alţii. Pur şi simplu din plăcerea de a fi aşa... 

Interesul faţă de ceilalţi semeni, atîta timp cît aceştia sînt cuprinşi într-o structură socială, şi în loc de „oameni“ capătă responsabila titulatură de „cetăţeni“ (locuitori ai Cetăţii, cu normele şi noimele ei...), devine „spirit civic“. Sau ar trebui să devină ceea ce DEX-ul defineşte după cum urmează: „Atitudine, zel, devotament de care dă dovadă un bun cetăţean“; „Sentiment profund de dragoste şi de devotament civic; patriotism“. 

Acesta din urmă a existat şi există în multe situaţii concrete, instituţionalizat sau nu: sînt oameni şi ONG-uri care semnalează nereguli, pornind de la cele mai simple, şi militează pentru ele, uneori cu sorţi de izbîndă. În mic, şi în cazuri concrete, spiritul civic există, şi are rezultate. Dar nu e, încă, un mod de viaţă. Tot aşa cum nici altruismul nu e o atitudine generalizată. Dosarul de faţă îşi propune să vadă ce au de zis, în această privinţă, Biserica, Societatea civilă, oameni care aleg să susţină diverse cauze, chiar aparent pierdute… Şi cum ne fac toate acestea să fim mai puţin indiferenţi, mai toleranţi şi, de ce nu, mai... umani unii cu alţii.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

horoscop png
Horoscop sâmbătă, 27 iulie. Peștii se confruntă cu tensiuni în viața amoroasă, iar Berbecii au multe pretenții de la parteneri
Pentru sâmbătă, 27 iulie, Lorina, astrologul Click!, a realizat predicții complete în cazul fiecărei zodii a horoscopului. O zodie se stresează prea mult, în timp ce un nativ este sfătuit să facă mișcare.
Lunetisti francezi pe cladirea Parlamentului inaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024 FOTO AFP jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
Cât a plătit un român pentru o masă copioasă în Thassos. Când a primit nota de plată a rămas cu gura căscată: „Nu-mi vine să mă opresc din comandat”
Majoritatea românilor aleg să meargă în vacanțe peste hotare, datorită prețurilor accesibile. Grecia se numără printre destinațiile preferate ale turiștilor, cel mai vizitat oraș fiind Thassos. Un turist român a făcut public în mediul online cât a plătit pentru o masă copioasă în această stațiune.
bucuresti casa poporului pixabay jpg
Ce se ascunde, de fapt, în subsolul Casei Poporului. Misterul i-a uluit și pe angajați: „Probabil că vor fi folosite, la un moment dat”
Nicolae Ceaușescu a făcut posibilă construirea Casei Poporului. Clădirea are 5.000 de încăperi, iar în subteran există şapte etaje, ultimul fiind ocupat de buncărul antiatomic al lui Ceauşescu, o incintă cu pereţi din beton de 1,5 metri grosime. Tot în subteran se află și tunelurile secrete.
451977098 122137660652264528 4231126874126084928 n jpg webp
Institutul Oncologic București va avea biserică. Ce hram va avea lăcașul de cult
Cel mai emoționant șantier din București, locul unde se construiește prima biserică a celui mai mare spital pentru bolnavii de cancer din România, Institutul Oncologic București își dezvăluie secretele. La această ora unitatea medicală nu dispune de un lăcaș de cult propriu.
delegatia romaniei ceremonia deschidere jpg
camera hotel check in vacanta concediu foto shutterstock
La ce să fii atent atunci când îți alegi hotelul pentru vacanță: „Este posibil să plătești patru stele și să fii cazat la două stele”
Vacanța este motiv de relaxare și distracție, însă se întâmplă ca uneori aceasta să fie ruinată. Micile detalii sunt extrem de importante, iar președintele InfoCons, Sorin Mierlea, a dezvăluit la ce trebuie să fim atenți atunci când alegem unitatea de cazare.
mojito cu sampanie jpeg
Mojito fără alcool, rețeta pentru cea mai răcoroasă băutură în vara anului 2024
Mojito fără alcool! Rețeta pentru cea mai răcoroasă băutură
Nava ruseasca ajunsa in portul din Havana FOTO AFP jpg
Finlanda susține că o navă rusă a intrat în spaţiul ei maritim
Finlanda bănuieşte că o navă rusă a intrat vineri după-amiaza în spaţiul ei maritim, a declarat Ministerul finlandez al Apărării, citat de AFP şi Reuters.
image
Olanda este reprezentată la Jocurile Olimpice din 2024 de un atlet care a recunoscut că a violat un copil de 12 ani
Participarea unui atlet la Jocurile Olimpice este, de obicei, un motiv de mândrie națională și un simbol al excelenței sportive. Totuși, decizia recentă a Comitetului Olimpic Olandez de a selecta un sportiv condamnat pentru viol a declanșat un val de controverse și dezbateri aprinse.
image
Trendul grotesc de pe TikTok. Ce le fac oamenii animalelor pentru a le filma reacția?
Un nou trend de pe TikTok atrage atenția și stârnește controverse. Utilizatorii platformei se filmează în timp ce își surprind animalele de companie cu sunete neașteptate și le capturează reacțiile.
image
Top 3 filme pe care le poți vedea în cinema în acest weekend
Dacă te întrebi ce filme merită văzute în acest weekend, avem răspunsul. Am selectat pentru tine top 3 filme care rulează acum în cinema și care promit să ofere o experiență de neuitat.