Alte săli, aceleaşi emoţii

Publicat în Dilema Veche nr. 660 din 13-19 octombrie 2016
Alte săli, aceleaşi emoţii jpeg

„Am fost aseară la film. Ce vreau să spun cu asta?“ Istoricii problemei (da, da, există oameni care cercetează ani în șir chestiunea, scriu cărți, devin profesori și fac cariere tot întrebîndu-se așa) sînt, în general, de acord că mersul la film în 2016 nu mai are multe în comun cu experiența similară din, să zicem, anii 1930-1950. Cel mai frapant semn al acestei mari schimbări este de ordin arhitectural. Nici în exterior, nici în interior, cinematografele care se construiesc astăzi nu mai seamănă cu cinematografele de altădată. Ornamentele, risipa de spațiu și tendința de a semăna cu sala de teatru din vremea în care filmul încerca să cîștige prestigiul teatrului nu se mai regăsesc în sălile de cinema construite azi. Sala de cinema nu mai are nevoie de prestigiul altei arte și nici de identitate estetică. De decenii bune, tendința este clară: contează doar filmul. Orice element care ar putea să-l distragă pe spectator de la film trebuie înlăturat. Dimpotrivă, orice element care accentuează experiența filmului, mergînd pînă la introducerea spectatorului în film, trebuie să fie prezent. Experiența cinematografului devine tot mai personală și mai intensă pe măsură ce își pierde dimensiunea socială. Mai nou, rețelele de cinematograf vor să recupereze și plăcerea de a socia­liza a spectatorilor fără, însă, să piardă ceva din performanța tehnologică uluitoare la care au ajuns. Sunetul, imaginea și ambianța sălii de proiecție vor urmări să personalizeze tot mai mult vizionarea, dar spațiile celelalte, serviciile și evenimentele – altele decît proiecțiile – sînt tentative de a reda mersului la film ceea ce, poate, a pierdut cu timpul. Sălile de cinema de astăzi au, și ele, poveștile lor. În fond, filmul emoționează, aprinde imaginația, zgîndăre sufletul și provoacă mintea și astăzi, așa cum o făcea și ieri. Sala de cinema a rămas un sanctuar al marilor emoții și, cînd se stinge lumina, magia se întîmplă și acum.

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Meghan Markle, Archie, foto Instagram jpg
Archie, fiul lui Meghan Markle și al Prințului Harry, a împlinit 6 ani. Imaginea emoționantă care a marcat momentul
Archie, fiul lui Meghan Markle (43 de ani) și al Prințului Harry (40 de ani), a împlinit de curând 6 ani. Familia și prietenii l-au sărbătorit într-un cadru intim, iar mama sa a marcat ocazia specială cu o fotografie emoționantă publicată pe Instagram.
Cristian Tudor Popescu FB jpg
CTP a publicat un mesaj ironic adresat diasporei: „Să se întoarcă masiv în țară, va curge mierea pe la robinete”
Cristian Tudor Popescu a publicat recent pe rețelele sociale un mesaj anonim, trimis ca reacție la o postare anterioară.
Diego Maradona (EPA) jpg
Procesul morții lui Maradona: ce spune directorul clinicii unde a fost operat
Audierile despre moartea argentinianului continuă.
amalia enache png
Bancnote bancnota bani leu lei romania FOTO Shutterstock
O categorie de români poate primi un ajutor financiar de 15.000 de lei. Ce condiții trebuie să îndeplinească
O anumită categorie de români ar putea primi un ajutor financiar semnificativ din partea autorităților. Mai precis, este vorba despre cuplurile de români care se confruntă cu infertilitate și își doresc copii. Aceștia ar putea primi un voucher de până la 15.000 de lei din partea autorităților.
Mare aglomerație de fani la lansarea primului film al Andrei Gogan, “Sirenele”
aeroport  jpg
Va fi o vară de foc în aeroporturi! Eurocontrol avertizează: întârzieri record și bilete scumpe pentru turiștii români
Vara anului 2025 riscă să devină una dintre cele mai complicate din istoria recentă a aviației. Potrivit unei analize recente a Europol, traficul aerian va crește cu 5% față de 2024, iar capacitatea de gestionare a multor aeroporturi este depășită.
Gigi Becali și George Simion FOTO  Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
George Simion recuperează prezența la televiziuni, după ce a refuzat participarea la dezbaterile din turul I
Liderul AUR, George Simion, candidatul clasat pe primul loc în turul I al alegerilor prezidențiale, și-a anunțat prezența la mai multe televiziuni și a confirmat că va participa la toate dezbaterile electorale organizate pentru turul II.
stefan banica jr instagram jpg
Cum au fost surprinși Ștefan Bănică Jr. și fiul său, Radu Ștefan Bănică, în cadrul unui eveniment de modă. Cine i-a dat de gol pe cei doi
Ștefan Bănică Jr. și fiul său, Radu Ștefan Bănică, au fost prezenți, recent, la un eveniment exclusivist de modă desfășurat în București. Organizatorul serii a fost creatorul de modă Cătălin Botezatu, care i-a surprins pe cei doi într-o ipostază inedită.