Alin Teodorescu - fost cancelar, actual el însuşi

Publicat în Dilema Veche nr. 423 din 22-28 martie 2012
Alin Teodorescu   fost cancelar, actual el însuşi jpeg

Înainte de a fi cancelar al Guvernului României – funcţie care sună impresionant –, Alin Teodorescu a fost unul dintre cei mai cunoscuţi sociologi din România, director al IMAS şi preşedinte al Fundaţiei Soros. Genul de sociolog care pare a şti în orice moment cine va cîştiga viitoarele alegeri. Şi genul de consultant care pare a fi capabil să spună oricărui politician cum să facă să cîştige viitoarele alegeri. Am intrat în legătură după ce am scris undeva că „face pe Machiavelli în PSD“. Mi-a scris că am dreptate în restul editorialului şi a semnat simplu: „Machiavelli“. Aşa e Alin Teodorescu, simpatic şi cînd e enervant. Şi departe de stereotipul care ar trebui să fie un fost cancelar. Îi propun o discuţie despre experienţa sa în funcţii publice. Îi sugerez să ne amintim cum a început.

„Aa, Năstase din 1993 tot voia să-mi dea o funcţie.“ Nu a ieşit atunci, ci abia în 2004. La începutul anului, se vedea cu Năstase ca să scrie o carte de interviuri şi lucra şi la un raport privind adopţiile internaţionale. Emma Nicholson a ameninţat cu o moţiune în Parlamentul European care să blocheze negocierile de aderare cu România. Se adunau cereri imperative şi de la Comisie, de la Banca Mondială şi de la NATO, pe diverse sectoare de reforme întîrziate. Năstase l-a întrebat ce ar trebui să facă. Atunci i-a făcut o schemă de reorganizare a Guvernului. O spune aşa, de parcă o avea deja în minte, doar a scos-o de la naftalină: coordonarea politicilor la premier, o cancelarie, doi vicepremieri, un cancelar ne-membru al Guvernului, dar participant la şedintele Guvernului, ţac-pac!

Probabil că i-a spus-o şi lui Năstase cu acelaşi aer, pentru că fostul prim-ministru l-a întrebat dacă nu vrea să se ocupe el de Cancelaria pe care tocmai o inventase. Nu a rămas în nici un fel, a zis că se gîndeşte, a doua zi a aflat de la radio că este Cancelar al Guvernului României. Încă sună impresionant, chiar dacă acum rîd cînd Alin Teodorescu, cu fes de pensionar pe cap, îmi povesteşte aceste aventuri. Şi cum a fost la început? Aa, s-a trezit cu multe instituţii pe cap – armata, autoritatea pentru adopţii, toate voiau ceva de la el, deşi nu avea încă birou şi nici numire oficială. Prima sarcină a fost să întocmească un „To do list“. Pentru 18 ministere şi autorităţi centrale. O spune tot aşa, de parcă a fost uşor, de parcă o avea deja în cap, ţac-pac! Doar 18 ministere şi autorităţi centrale. Un fleac.

Prima şedinţă de Guvern a durat nouă ore

Ce crede Alin Teodorescu că a rămas după mandatul său? Mai întîi să-mi imaginez cum era anul acela, 2004. Sperau închiderea negocierilor de aderare la UE. Au făcut lista de priorităţi. Un pachet de legi privind justiţia, un altul privind adopţiile internaţionale. Au luat pachetele şi au mers la Bruxelles, premierul Năstase le-a prezentat acolo, au făcut impresie bună. „Emma a retras moţiunea.“ Prima victorie. „În februarie aveam şase capitole de negocieri deschise, Bulgaria mai avea două, pînă în iunie am mai închis trei capitole. Cu mari eforturi; Puşcaş a fost un erou atunci.“ Vorbeşte despre Vasile Puşcaş, negociatorul-şef al României, şi el un universitar de la Cluj cooptat în Guvern. Îi place să povestească asta, se simte din vocea sa. 2004 a fost un an nebun – şi electoral, şi cu închiderea negocierilor de aderare la UE. A început prost, cu mari întîrzieri, s-a terminat cu bine şi doar cu cîteva zile înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale. „Mă duceam din două în două săptămîni la Bruxelles cu situaţia lucrărilor.“ Au făcut-o, au închis negocierile. Şi au pierdut alegerile. „Se vedea din cifre, le-am arătat şi lui Năstase.“ Iar începe cu din astea, ştia el sigur cum vor fi alegerile. „Da, da, se vedea din cifre“, insistă. Năstase s-a gîndit serios să nu candideze el, să lase pe altcineva. „Se uita în cifre şi zicea că nu prea merge – un om foarte realist şi cu enormă experienţă.“ În iulie, cu lucrurile la Guvern redresate, s-a ocupat mai mult de partid. Dar asta e altă poveste.

Revenind la Guvern, ce a mai făcut? „În martie 2004 am participat la prima şedinţă de guvern şi am rămas uluit. A durat nouă ore. Eu veneam din sectorul privat. O şedinţă de producţie pe unde am fost eu nu a durat mai mult de o oră şi jumătate.“ S-a apucat de schimbări. Pentru şedinţa următoare a scris o nouă normativă a şedinţelor de Guvern, lista A – cu hîrtiile pe care erau toţi de acord, lista B – unde erau neînţelegeri şi urma să decidă premierul. Înainte de şedinţa miniştrilor, se întîlneau secretarii de stat cu şeful Secretariatului General al Guvernului şi făceau cele două liste. Se amuză cînd povesteşte: „Prima şedinţă de Guvern cu procedura asta a durat o oră şi jumătate – toţi erau şocati, ce dom’le, s-a terminat?!? Păi, noi ce facem acum, că ne-am programat să stăm aici?“. E mîndru că asta a rămas după el. Tăriceanu a preluat mecanismul, au fost şi discuţii ca Teodorescu să rămînă cancelar, dar nu au vrut partidele, nici al lui, nici al liberalilor. Dar Boc a stricat jucăria. A desfiinţat Cancelaria, zicînd că e moştenirea lui Năstase. S-a văzut imediat – greşeli de tehnică legislativă, documente întoarse de la Monitorul Oficial. Se pare că premierul Mihai Răzvan Ungureanu discută cu Banca Mondială un grant pentru refacerea Cancelariei; organismelor internaţionale le plăcea mecanismul, aveau un singur interlocutor. Teodorescu nu pierde nici o secundă acel aer că totul e simplu, că politica e o chestie de ecuaţie şi aranjamente pe tabla de şah şi că el le ştia – şi ecuaţiile, şi aranjamentele – şi trebuie să fii prost să nu pricepi.

E frustrant să lucrezi într-o instituţie?

Era obişnuit cu apariţiile publice; ţin minte că în studenţie era unul dintre greii de la Tucă Show, cînd talk-show-urile încă mai contau, pentru că erau puţine şi făceau agenda. Cum se adaptează un om cu prezenţă publică vie la viaţa de demnitar? „Aveam aceleaşi reacţii ca atunci cînd eram în societatea civilă, doar că nu mi le exprimam.“ Iar rîde, a mai făcut o poantă bună. Pare a nu înţelege de ce m-ar frămînta dilema asta. Nu e musai să exprimi tot ce gîndeşti, nu? Oricum, nu îl măcina nevoia asta. Avea nişte obiective: capitolele de negociere, reorganizarea. După ce s-a terminat experienţa de la Guvern, a fost patru ani parlamentar. S-a dus conştiincios în colegiu, la Brăila, a ţinut legătura cu alegătorii, dar s-a plictisit în Parlament, bine că a scăpat.

A meritat implicarea? „Nu-mi pare rău deloc, am făcut maximum ce am putut.“ Acum începem totuşi lista cu minusuri. După ce au interzis adopţiile internaţionale, a început „o campanie inimaginabilă împotriva mea, a lui Năstase, a lui Verheugen şi a Emmei Nicholson, România fusese cel mai mare exportator de copii şi am oprit chestia asta“. Îl ascult cum punctează minusurile, nu o face la modul tragic, pare tot amuzat. „M-am dus cu 30.000 de euro economii, am plecat cu 50.000 datorii.“ Şi e muncă continuă, ca la moară, te macină. „Uită-te la cum arată un premier cînd intră în mandat, ia fotografiile de la intrarea în mandat – Năstase, Boc, chiar şi Mugur Isărescu – şi apoi uită-te la cum arată la ieşirea din funcţie. Au albit; la Boc te sperii de diferenţă.“ În minus, „cîştigi jumătate cît şoferul tău şi o treime cît sepepistul tău“. Asta e glumă, sau pe bune? Serios vorbeşte. De asta a vrut să introducă şi salarizarea unică în sistemul bugetar, dar nu a mai avut timp. A făcut-o Boc, mă gîndesc, dar nu vreau să deschid discuţia. Deci, stai toată ziua acolo, ca la moară. „Seara, pe la 8 te duci şi tu acasă. Eşti fleaşcă. Şi deschizi televizorul şi încep ăia: nesimţitul, trădătorul, coruptul. La mine nu era cu corupţia, că eu nu aveam din astea, la mine era că sînt agent străin.“ L-a sunat pe un ziarist care îl făcuse agent străin, l-a întrebat dacă are oarecare documente, că ar avea nevoie să le ceară ălora o pensie. Iar rîde.

Ar mai vrea să fie iar într-o funcţie? „În nici un caz, nu te poţi linişti, nu te poţi de-stresa.“ Ce face Alin Teodorescu acum? Înapoi în zona privată, cercetare de piaţă. „Acum am o viaţă de rentier, mă scol la 6 dimineaţa, nu la 4, mă duc la birou la 9 nu la 6, mai şi dorm după-masă.“ Să-l cred că nu ar mai vrea? Prea îi sclipeşte ceva în voce cînd îşi aduce aminte, prea punctează minusurile cu amuzament. Şi are orgoliul că e regretat, şi Tăriceanu l-ar fi vrut înapoi, chiar prin 2007, pe el şi pe Puşcaş. Sincer, nu îl cred.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.