Alice în ţara Lecturii

Publicat în Dilema Veche nr. 595 din 9-15 iulie 2015
Alice în ţara Lecturii jpeg

De zece ani, de cînd au apărut Clara şi Anton în viaţa mea, citesc cărţi pentru copii poate mai mult decît cărţi pentru adulţi. Cînd intru într-o librărie, mă îndrept teleghidată spre rafturile cu poveşti pentru copii, cînd comand cărţi de pe bookdepository coşul se umple, miraculos, mai mult din secţiunea „Children“, m-am apucat (fără să-mi fi programat) să scriu literatură pentru copii şi ţin cursuri de

Categoria prichindei (4-6 ani) 

Cred cu tărie că

lui Gellu Naum nu ar trebui să lipsească din lecturile nici unui copil (sau adult). Este una dintre cele mai frumoase poveşti nemuritoare pentru copii şi puteţi să o acompaniaţi cu muzica Adei Milea, în concert sau pe CD. Am sărit în sus de bucurie cînd s-a tradus la noi

de Julia Donaldson şi

de Maurice Sendak

Sînt două istorii cu monştri simpatici, pe care nu ai cum să nu-i iubeşti, scrise poetic (

e chiar în versuri, iar

curge ca un poem), iar ilustraţiile completează în mod fericit povestea.

de Eugène Ionesco este o carte de un absurd adorabil. Da, copiii iubesc absurdul, lumile paralele şi jocurile de cuvinte, iar desenele lui Étienne Delessert dublează textul într-un joc plin de umor suprarealist.  

Dacă vă număraţi printre părinţii nostalgici, aţi putea să încercaţi să le citiţi

. Nu ştiu copil căruia să nu-i fi plăcut aventurile acestui mic antierou în lumea princhideilor. Vă recomand să vă limitaţi la primul volum şi să nu vă aventuraţi la celelalte două

este plin de descrieri plicticoase care îngreunează povestea şi aşa cam căznită, iar

este atît de îmbibat de ideologie sovietică anticapitalistă încît îşi pierde orice farmec). 

Categoria şcolari (6-10 ani) 

E vremea cînd încep să citească singuri, iar opţiunile sînt extrem de multe. Nu îi obligaţi să citească neapărat ce ţineţi minte că citeaţi la vîrsta lor. Roald Dahl, unul dintre cei mai de succes autori contemporani de cărţi pentru copii, ar putea să le deschidă gustul pentru lectură, mai ales că multe dintre cărţile lui au fost ecranizate. Vă recomand

sau

au umor, poveste care se citeşte cu sufletul la gură şi o anumită subtilitate pe care o are literatura bună. Tot asta este vîrsta la care se vor îndrăgosti de

Unii rămîn îndrăgostiţi

(de exemplu, subsemnata) şi recitesc cartea o dată la cîţiva ani. În ceea ce priveşte literatura română,

a lui Arghezi şi

de acasă de Marin Sorescu au fost reeditate recent, în condiţii grafice foarte bune şi cu ilustraţii superbe. Dar cele mai haioase povestiri pentru copii le găsiţi la Octav Pancu-Iaşi în volumul

o să vă întîlniţi acolo cu un Deget Mare fugit de acasă, un aspirator care se crede elefant, o fetiţă care inventează o culoare fermecată şi un băieţel care inventează tartinele cu vară şi vînt. Pentru că tot am ajuns la autori români, vă recomand să căutaţi cărţile Victoriei Pătraşcu; cea mai recentă,

cu ilustraţii de Cristiana Radu, este o poveste frumoasă despre toleranţă şi prietenie. Iar dacă se dau în vînt după creaturi nu foarte suave, este vremea să vă delectaţi împreună cu

de Mircea Cărtărescu, varianta ilustrată de Tudor Banuş. Şi dacă faceţi shopping de cărţi online, căutaţi neapărat volumul lui Aldous Huxley pentru copii

Categoria „Citesc ce vreau eu“ (peste 10 ani) 

Şi vor vrea mai ales

-uri la modă… Păcăliţi-i cu Salman Rushdie, care a scris două cărţi minunate pentru copii mari şi mici,

şi

şi

atît de pline de amănunte fantastice, încît vor cădea în plasă cu siguranţă. Păcăliţi-i şi cu

de Ian McEwan, povestirile unui băieţel la graniţa dintre vis şi realitate; cine nu a visat să facă schimb de corp cu… o pisică sau să găsească o cremă care să-l facă să dispară?

de Michael Ende este o carte pe care am iubit-o în copilăria mea şi care se înscrie în categoria poveştilor nemuritoare. Poate vor vrea să continue cu

, o poveste înduioşătoare despre curgerea timpului şi starea de graţie a copilăriei care se poate pierde din prea multă grabă. Cu siguranţă îi va încînta cartea lui Florin Bican, apărută anul trecut,

o reinterpretare postmodernă a basmelor romîneşti, povestite din perspectiva cailor năzdrăvani pe nedrept lăsaţi la o parte în varianta clasică. Ar mai fi o mulţime de zis despre cărţi, dar acum vă rog să mă scuzaţi, mă duc să recitesc

De zece ori pe buze,

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.