Aha, deci aşa arată Occidentul!

Publicat în Dilema Veche nr. 448 din 13-19 septembrie 2012
Aha, deci aşa arată Occidentul!  jpeg

Cînd zic anii ’90 primele lucruri care îmi vin în minte sînt anii de liceu – terminaţi la fix jumătatea lor; mineriadele – pe la începutul liceului; prima plecare în străinătate (cu şcoala) chiar de ziua mea, cînd împlineam 13 ani. Atunci am dat nas în nas cu curăţenia abracadabrantă (eu aşa mi-o aduc aminte) din gara din Viena şi Salzburg şi sentimentul acela de: „aha, deci aşa arată Occidentul: curat, lucios, miroase a bomboane pe peste tot şi oamenii zîmbesc suspect de mult şi vesel“. În timpul primei călătorii în străinătate „a avut loc Piaţa Universităţii“, în spatele casei copilăriei, şi a murit cea mai dulce şi gingaşă „nanny“ din lume, Nata, cea care îmi povestea despre lumi îndepărtate şi călătorii cu vaporul. La cîţiva ani după, la jumătatea anilor ’90, nu făcusem încă 18 ani, am dat nas în nas cu spitalele româneşti, sistemul medical românesc şi a murit tata după o operaţie pe cord deschis „extrem de reuşită“. Doctorul (căruia ai mei i-au dat toţi gologanii pe care-i aveau puşi deoparte) a liniştit-o pe mama spunîndu-i „da’ ce voiaţi, doamnă, avea totuşi 67 de ani?!“ În seara morţii lui, în biserica Kretzulescu mi-am şoptit că trebuie să fac cumva să merg să văd ce e cu lumea asta prin Occident, că poate acolo oamenii şi „sistemul“ (măcar cel medical şi educaţional) sînt un pic mai blajini, dacă nu mai normali. Naiv poate, stupid chiar?

La 18 ani am plecat cu autocarul, cu un urs în braţe, să studiez… afară. Tema plecării o auzisem mereu, crescusem cumva cu ea. Asta era prin anii ’80. Însă în anii ’90 ştiu că mă surprindea că tema rămăsese totuşi actuală, iar să o aud şi acum, azi şi aici, la fel de acerb trăită, mă întristează de-a dreptul. Ce îmi mai aduc aminte din anii ’90 e freamătul speranţei, forfota şi euforia schimbării, agitaţia, bucuria trăirii şansei spre mai bine, mai normal, mai frumos. Nu ştiu dacă toate astea sînt neapărat legate de vîrsta pe care o aveam atunci şi de seninătatea cu care trăieşti anumite episoade în adolescenţă.

Au trecut aproape 20 de ani de cînd am plecat. Am rămas însă conectată cît am putut de mult la realitatea lumii de aici, ba chiar în ultimii ani am încercat să mă implic concret în mici proiecte şi vise legate de realitatea lui acasă. Mă întristez foarte tare cînd îmi dau seama că şi acum întîlnesc tineri (parcă prea mulţi), şi nu numai, care se văd „salvaţi“ doar prin plecare, cînd văd la fiecare pas teama şi grija lui mîine, groaza că trăim într-o ţară care a luat-o razna. Parcă în anii ’90 nu întîlneam acea teamă atît de acut simţită. Acum o miros şi o pipăi la tot pasul. Sau cînd îmi dau seama că şi eu sînt străfulgerată de realizarea faptului că nu mai am unde să mă întorc, că acasă s-a schimbat sau că nu va fi să fie nicicum aşa cum am crezut că are şansa să fie: un pic mai normal. Iar anii ’90 par departe, cu tot cu euforia şi speranţa lor.

Anca Fronescu este traducătoare. A iniţiat languages4literature, o platformă prin care vrea să promoveze cultura românească în străinătate.

Foto: M. Chivu

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Chip cu inteligență artificială AI FOTO Shutterstock jpg
Cât de tare poluează Inteligența Artificială
Expansiunea AI ar putea amenința angajamentele de decarbonizare pentru 2050, dacă nu este folosită responsabil și la întregul său potențial pentru a sprijini atingerea obiectivului net zero.
image png
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Circa 200.000 de oameni angrenați în procesul electoral
Pregătirile pentru alegerile prezidențiale și parlamentare sunt în toi. Autoritățile anunță că membrii secțiilor de votare vor câștiga între 240 și 330 de lei pentru fiecare zi lucrată.
mulled wine 6704928 1280 jpg
Poliția nu are ce să le spună! Cine sunt românii care au voie să bea 2 căni de vin fiert și să urce la volan
În perioada sărbătorilor, vinul fiert devine o băutură de sezon preferată, fiind consumat frecvent la piețele de Crăciun sau în întâlnirile prietenoase.
barbat catuse jpeg
Doi bărbaţi urmăriţi internaţional au fost aduşi în ţară de poliţişti. Se ascundeau în Danemarca și Marea Britanie
Doi bărbaţi, urmăriţi internaţional pentru trafic de droguri şi furt calificat, au fost aduşi în ţară de poliţişti. Polițiștii l-au adus pe unul din Danemarca, iar celălalt a fost escortat din Marea Britanie.
carrefour sigla jpg
Auchan, Carrefour, Cora și furnizorii lor, obligați de instanță să plătească o amendă de 19 milioane euro
Curtea Supremă a confirmat că retailerii Auchan, Cora Romania și patru dintre furnizorii acestora, amendați de Consiliul Concurenței pentru fixarea prețurilor, au încălcat regulile de concurență.
incendiu Ilfov 2, foto ISU jpg
Flăcări uriaşe la trei imobile din Tunari, Ilfov. Intervin pompierii
Un incendiu puternic a izbucnit joi la trei imobile din Tunari, judeţul Ilfov. Flăcările generalizate şi fumul gros îngreunează intervenţia pompierilor.
aeroport iasi intarzieri instagram png
Zborurile, afectate de ninsori. Întârzieri de până la trei ore pe aeroportul din Iași
Ninsorile din țară au reușit să afecteze și zborurile, acesta fiind cazul Aeroportului din Iași. Așadar, mai multe curse din această dimineață au fost decalate chiar și cu trei ore, transmite News.ro.
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
Trucul genial care ne va încălzi camerele fără să fie nevoie să plătim facturi mai mari! Tot ce ne trebuie este o sticlă de apă
După cum putem observa cu toții, vremea din țara noastră devine din ce în ce mai rece, iar temperaturile vor continua să scadă, pe măsură ce ne apropiem de începutul iernii.
Preşedintele Volodimir Zelenski Foto Administrația prezidențiala jpeg
Reacția lui Zelenski după atacul rusesc cu rachetă intercontinentală: „Putin folosește Ucraina ca teren de testare”
Aparenta desfășurare de către Rusia a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) împotriva Dniprului, joi, arată că președintele rus Vladimir Putin „folosește Ucraina ca teren de testare”, a declarat președintele Volodimir Zelenski.