Adoratori, dar nu urmaţi - interviu cu Cristian PREDA, profesor de politologie şi europarlamentar

18 iunie 2014
Adoratori, dar nu urmaţi   interviu cu Cristian PREDA, profesor de politologie şi europarlamentar jpeg

Corneliu Coposu a creat senzaţia că politica poate fi făcută într-un acord direct cu morala. Lui i-a reuşit, altora nu. Care să fie secretul?

Fostul lider ţărănist a supravieţuit închisorilor comuniste şi a creat după 1989 un partid care a refuzat orice compromis cu neocomuniştii. Alţii au pactizat cu Iliescu. Secretul e simplu: atitudinea fermă. Coposu a fost stigmatizat de fesenişti şi doar după moarte a fost declarat „reper moral“, fiind azi în mod incontestabil respectat de întreaga elită politică. E doar aparent un paradox: cine a refuzat în viaţă consensul e în chip consensual recunoscut ca simbol. Dar e fermitatea o valoare morală, sau pur politică? Asta e o întrebare pentru catedra de etică de la Universitate. În cu totul altă ordine de idei, trebuie spus că PNŢ-CD nu a rezistat probei timpului, fiind marginal în ultimii 15 ani. Dintre partidele interbelice reinventate după căderea comunismului, doar PNL a reuşit să intre, de mai multe ori, la guvernare.

Coposu a devenit un simbol, dar nimeni nu pare că ar fi încercat să îl ia drept model. Nu a prea avut urmaşi politici, deşi el însuşi îl urmase pe Maniu. Aveţi vreo explicaţie?

Cel mai simplu era ca partidul pe care l-a refondat să cultive modelul. Au făcut-o într-o cheie strict memorială, nu practică. Avem de aceea adoratori, nu urmaşi. E valabil şi pentru cei din alte partide, desigur, mai ales că ideea creştin-democrată nu a fost construită pornind de la toleranţă religioasă, aşa cum a fost în epoca interbelică la ţărănişti, care au ştiut să pună împreună nu doar munteni şi transilvăneni, ci şi ortodocşi, şi greco-catolici. Pe de altă parte, după Revoluţia din 1989, nici ţărănismul, nici naţionalismul nu există ca doctrină politică la dreapta, după ce mobilizarea lumii rurale a fost confiscată de PDAR, apoi asumată de PSD, iar sentimentul naţional a fost acaparat de formaţiuni extremiste ca PUNR şi PRM. Ce mai e un partid naţional-ţărănist fără ţărănism şi fără naţionalism?

Există, în partidele de astăzi, ceva moştenit din spiritul sau din ideile lui?

Intransigenţa lui Coposu hrăneşte mai multe spirite partizane. De multe ori, ea e dirijată împotriva unui adversar politic, nu a unei idei. A devenit monedă curentă să spui: vreau să colaborez cu partidul X, dar numai după ce îl elimină pe liderul Ixulescu. Asta e deja altceva, şi anume intoleranţă faţă de persoane. Liderul PNŢ-CD refuza asocierea care dezonora, nu discuţia cu adversarii. E o graniţă foarte diferită de cea stabilită de intoleranţi, adică de politicienii agresivi şi infatuaţi care resping cooperarea, pentru că sînt în poziţii de forţă şi cred că majoritatea are întotdeauna dreptate, sau că adversarii trebuie zdrobiţi.

Dincolo de respectul pe care e normal să-l păstrăm memoriei sale, fiind vorba despre un om politic, putem presupune că şi Coposu era supus greşelii. Ca specialist în ştiinţe politice, aţi observat vreo asemenea eroare?

E important să înţelegem succesul lui, ca să putem pricepe şi unde a greşit. Coposu a reuşit întrucît a impus ideea coeziunii unei opoziţii care fusese zdrobită în primele alegeri libere, PNŢ-CD avînd 2,5%, PNL – un pic peste 6%, iar PSDR – 0,5%. Coposu a forţat crearea Convenţiei Democrate, în noiembrie 1991. În primăvara următoare, Convenţia obţinea 23 de procente la alegerile locale, iar în toamnă, deşi fusese părăsită de liberali, obţinea 20% la legislative, iar candidatul său intra în turul al doilea, în competiţia pentru Cotroceni. CDR a fost menţinută, iar în 1996 a cîştigat şi la legislative, şi la prezidenţiale. Există un episod, din primăvara lui 1992, care merită discutat. După locale, PNL a propus o alianţă cu PNŢ-CD şi PSDR, lăsînd la o parte mulţimea de asociaţii şi formaţiuni mai mici care populau Convenţia. Coposu a preferat varianta unei Convenţii multicolore, din care PNL a lipsit în a doua parte a lui 1992, pentru a reveni în 1996. Ar fi trebuit să accepte liderul PNŢ-CD o alianţă doar cu celelalte două partide istorice? Sau peneliştii sînt cei care au greşit? 

a consemnat Andrei MANOLESCU  

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Dar dacă ești tînăr, sărac și bolnav?
Salvează tinerețea – vîrsta la care se spune că poți orice – chiar orice nenoroc sau chiar orice nefericire?
p 10 jpg
Povara tinereții
Copilăria se încheie, adesea, abrupt, după o vacanță de vară – tinerețea se consumă lent, se îngemănează cu bătrînețea firesc, insesizabil.
16781709398 92dac8f6bb c jpg
Primăvară în decembrie
„Femeile au devenit mai puțin interesate de machiaj și mai mult de frumusețea în ansamblu, cea care radiază din interior spre exterior, spre ideea de wellness.”
p 11 jpg
Note despre „încă”
De-ar fi să trebuiască să cred totuși în ceva și tot n-aș (putea) crede în Dumnezeu! Intuiție, vanitate, consolare – ține aceasta de vîrstă?
p 12 jpg
Tinerețea are coloană sonoră
Sînt părți de suflet în legătură cu care vom fi mereu subiectivi.
640px Pierre Auguste Renoir The Boating Party Lunch jpg
Simțire și nepăsare
Se spune că tinerețea, la fel ca și copilăria, nu e conștientă de ea însăși, că abia mai tîrziu ajungi să ți le amintești cu nostalgie și să le apreciezi adevărata valoare.
p 13 jpg
Oase ușoare ca ale păsărilor
Îi privesc atentă pe oamenii foarte tineri.
2722374996 d24e7fdf0e c jpg
Tinerii bătrîni și bătrînii tineri Cum mai măsurăm tinerețea?
Cred că merită să pledăm și, mai mult, e destul de limpede faptul că nu există o compartimentare netă a tinereții și a bătrîneții dată de vîrste și condiții, ci ele există simultan, în orice moment al vieții.
50294010101 132de799e7 c jpg
Anii ’90
Anii ’90 s-au încheiat pe 31 decembrie în Piaţa Revoluţiei, cînd deasupra noastră şi sub egida PRO TV-ului s-a înălţat un înger kitsch.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Învățături fără dezvăț
Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială.
p 10 credit C  Hord jpg
p 11 credit C  Hord jpg
Pedagogia juridică între învăț și dezvăț
Avizele Consiliului Legislativ, în măsura în care ar fi urmate, sînt o bună premisă pentru creșterea calității legilor adoptate de Parlament.
p 13 credit C  Hord jpg
Seducția. Didactica nova?
Profesorul trebuie să fie el însuși seducător.
p 14 credit C  Hord jpg
Nu mai mîngîiați cercul!
Orice rol este făcut dintr-o continuă modelare a sensibilităţii interioare.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Jurnal de glande și hormoni
Glandele endocrine și hormonii sînt o bună metaforă a importanței lucrurilor „mărunte”.
DS jpg
Minunatele isprăvi ale Adrenalinei (basm suprarenal)
Avea în ea atîta energie fata asta cît să transforme repausul într-un motor puternic.
640px Human mind, Human Universals png
p 11 sus jpg
Despre iubire, cu rigla si compasul. O încercare de endocrinologie euclidiană
Omul de știință stă drept, rezistă seducției misterioase și pune problema clar: în ce constă chimia acestei biologii?
p 12 sus jpg
Despre iubire și alte droguri
Iubirea romantică motivează o serie nesfîrșită de alegeri individuale și joacă un rol fundamental în elaborarea planurilor noastre de viață.
p 13 Hans Holbein, Henric al VIII lea WC jpg
Hormonii: „dirijorii” lichizi care ne schimbă corpul fizic și istoria
În epoca de formare a operei italiene, rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, deveniți astfel eunuci.
640px Bloodletting 1 298x300 jpg
Profilul hormonal
Hormonii îți schimbă comportamentul sau comportamentul îți modifică profilul hormonal?
All Art is Erotic (Unsplash) jpg
Avem erotism în arta românească?
Cum rămîne totuși cu senzația că eroticul și erotismul au ocolit arta românească?
E cool să postești jpeg
Logica bunului-simț
De ce este logic să avem bun-simț chiar într-o societate care își pierde din ce în ce mai mult această noțiune?
p 10 jpg
Drumul în sus
E adevărat că bunul-simț nu poate fi construit fără simțul comun.

Adevarul.ro

Razvan din Idicel la masa jpg
Povestea lui Răzvan din Idicel: „Poate că în străinătate eram mai bogat, dar sunt fericit că pot să fac ceva la mine acasă” VIDEO
Afacerea lui Răzvan Rusu a început într-o gospodărie din Idicel Pădure, „satul unde se termină lumea”, cu un ceaun și 50 de kilograme de cirește. Acum produce zeci de mii de borcane cu bunătăți tradiționale tot la ceaun și n-ar face asta în altă parte pentru nimic în lume.
Balenciaga 1 Foto Captura JPG
Controversata campanie Balenciaga: clienții încep să-și distrugă hainele brandului
În imaginile publicate în sprijinul colecției de primăvară 2023 a mărcii, copii mici sunt văzuți pozând cu animale de pluș care sunt îmbrăcate în ținute în stil BDSM. În plus, într-o fotografie un copil este prezentat alături de pahare de vin și de bere.
paul danci jpg
Noile mașini, proiectate să „țină” între 7 și 12 ani. Explicațiile unui inginer român de la Mercedes
Paul Danci, un inginer care lucrează la Mercedes-Benz, a explicat, într-o postare de pe pagina sa de Facebook, motivele pentru care astăzi „nu se mai fac mașini așa cum se făceau mai demult”. Potrivit inginerului român, noile mașini sunt proiectate cu o durată de viață între 7 și 12 ani.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.