A fi sau a nu fi paralel

Publicat în Dilema Veche nr. 762 din 27 septembrie – 3 octombrie 2018
A fi sau a nu fi paralel jpeg

Greu de localizat acest stat paralel. Uneori, pînă și autorii conceptului se încurcă în declarații. Am adunat aici cîteva mărturii pentru eventualii cronicari care vor vrea să scrie povestea acestui stat atît de puțin glorios.

● „Statul paralel ne vînează şi PSD trebuie să găsească soluţii. De aceea miniştrii noştri vizaţi de Mihai Tudose au fost rugaţi să rămînă în Guvern. Statul paralel ne hăituieşte. Le-am spus asta colegilor mei din partid. Le-am explicat că noi trebuie să aducem în România democraţia adevărată, să luptăm cu abuzurile statului paralel.“ (Codrin Ștefănescu, 13 octombrie 2017)

● „Anul 2009 a fost începutul creării statului paralel. Apogeul a fost 2014 2015, apoi puterea lui a scăzut. Statul paralel func-ţionează şi azi, are o influenţă importantă în Justiţie, în condu-cerea instituţiilor statului, ţine sub control clasa politică, Parla-mentul şi partidele politice prin lideri.“ (…) „A fost influenţat şi implementat cu ajutorul parte-nerilor din CIA ai conducerii SRI.“ (Elena Udrea, 3 noiembrie 2017)

● „În realitate, statul paralel chiar există și este uşor de identificat. Nu cred însă că Liviu Dragnea cere PSD-ului să lupte cu el din moment ce tocmai Liviu Dragnea este exponentul cel mai notoriu al acestui stat paralel. Vorbim de acei cîțiva politicieni și funcționari publici, extrem de bogați, lucrători toată viața lor la stat, membri ai unor rețele transpartinice de tip mafiot menite să fure miliarde de euro din banii publici, să treacă după bunul plac proprietăți ale statului în domeniul privat, în proprietatea lor.“ (Cătălin Ivan, 19 noiembrie 2017)

● „E o glumă destul de proastă asta cu statul paralel și sper să înțeleagă și românii că nu există statul paralel, dar există cîteva persoane care vor să acapareze toată puterea și se victimizează. Statul paralel este un concept care vine din țări cu sisteme nedemocratice. Există însă într-adevăr diferiți centri care promovează concepte politice diferite, avem forțe politice la putere și în opoziție. E clar că există diferențe majore între acestea, dar nu înseamnă că avem stat paralel. Atîta timp cît avem o democrație vie, acest lucru este OK.“ (Klaus Iohannis, 22 noiembrie 2017)

● (…) „Statul paralel încearcă să conducă România prin intermediul dosarelor penale, iar procuratura a devenit doar un instrument politic de eliminare a persoanelor incomode, care stau în calea unor planuri făcute în subteranele sistemului. Mulți încearcă să creeze iluzia că implicațiile acestui comportament antidemocratic sînt pozitive, pentru că așa s-ar lupta împotriva corupției sau pentru că politicienii, pe care unii cetățeni nu îi votează, sînt eliminați. Nimic mai fals! Iar asta o simt pe propria piele din ce în ce mai mulți români care nu au nici o legătură cu politica și care sînt victime ale abuzurilor sistemului. Cei corupți de putere nu și-au limitat acțiunile împotriva oamenilor politici, ci le-au îndreptat și asupra simplilor cetățeni, iar asta se vede în fiecare zi, prin noi și noi dezvăluiri ale victimelor acestor abuzuri. (…) De aceea, spun că eliminarea statului paralel este crucială, nu doar pentru ca România să fie un stat cu adevărat democratic, ci și pentru a reuși să transformăm România într-un stat puternic și influent la nivelul UE.“ (Călin Popescu Tăriceanu, 16 februarie 2018)

● „S-a făcut atît de mult rău, se face atît de mult rău, încît lucrurile astea nu pot rămîne nepedepsite (…) Statul paralel este un grup de indivizi, din păcate foarte mare, cu ramificaţii inimaginabil de largi, care exercită puterea statului într-un mod nelegal şi nelegitim, substituindu-se puterii legitime care se obţine prin votul democratic“. (Liviu Dragnea, 12 martie 2018)

● „În ultimii ani, ALDE a dus o bătălie continuă cu reprezentanţii statului paralel. În ultimele luni s-au adunat munţi de dovezi care arată că am avut dreptate în tot ceea ce am spus. Protocoalele secrete făcute publice, achitările pe bandă rulantă în dosarele instrumentate de către DNA, abuzurile unor procurori de la DNA Ploieşti care au fraudat dosare, acestea sînt doar o parte din faptele reprobabile denunţate. (…) „Trebuie înţeles pînă unde s-a ajuns din punct de vedere al abuzurilor şi al instrumentelor pe care statul paralel şi le-a creat pentru a controla instituţiile alese democratic în România. Trebuie să expunem tot putregaiul sistemului şi să începem să facem curăţenie.“ (Norica Nicolai, 8 iunie 2018)

● „În România nu există nici un stat paralel, este invenţia PSD-iştilor prin care vor să îşi motiveze demersurile anti-Justiţie şi anti-servicii. Atît de simplu este. În România e un singur stat. Şi pe acel stat îl reprezint eu. Deci povestea cu statul paralel este o invenţie, nu ştiu dacă a PSD sau a consultanţilor PSD, dar îi asigur pe români că în România nu există stat paralel şi restul sînt poveşti prin care PSD încearcă să îşi valideze anumite demersuri destul de discutabile.“ (Klaus Iohannis, 12 iunie 2018)

● „Împreună ne-am asumat un rol dificil, și anume acela de a milita în continuare pentru respectul față de drepturile și libertățile individuale, element care ar putea să pară nefiresc la 30 de ani de la căderea regimului comunist, dar statul paralel care s-a instaurat în România în ultimii zece ani, începînd din mandatul președintelui Băsescu, ne pune extrem de mult pe gînduri și ne pune la încercare chiar și curajul. Noi, ca partid liberal, am fost singurii care am avut curajul să ridicăm glasul împotriva abuzurilor care au avut loc în ultimii ani în Justiție, cu precădere în zona a ceea ce înseamnă oficial lupta împotriva corupției. Din păcate, lupta împotriva corupției în România s-a transformat într-o luptă politică de eliminare a persoanelor incomode de pe scena politică românească.“ (Călin Popescu Tăriceanu, 16 iunie 2018)

● „Asta e o prostie cu statul paralel, nu vă supăraţi. Avem în România un stat care uneori funcţionează bine şi de multe ori funcţionează prost. Dar faptul că s au comis abuzuri, că unii oameni au avut mai multă putere decît trebuiau să aibă, că s-au schimbat nişte decizii ale oamenilor, într-adevăr, dar azi cînd vorbim, totuşi, puterea toată este la domnul Dragnea. Cu cine să lupte? Cine nu îl lasă? (…) Mie mi se pare că e o mare minciună întotdeauna să dai vina pe altcineva cînd tu ai puterea. Eu m-am luptat şi cu Băsescu, şi cu Iohannis, am fost singurul prim-ministru care a avut doi preşedinţi pe cap, dar tot nu zic că n-am făcut din cauza lor. (…) Povestea asta cu statul paralel mie mi se pare o mare minciună. (…) Cine e statul ăla paralel? Dacă ni-l arată şi nouă domnul Dragnea. Să nu îmi ziceţi de SRI şi de DNA, că domnul Dragnea era mai bun prieten cu SRI-ul şi cu DNA-ul decît noi toţi, deci nu asta era problema.“ (Victor Ponta, 12 iunie 2018)

● „În epocalul discurs, ticsit de perfidie şi minciună, lui Dragnea îi dă prin cap să spună că Băsescu a creat «statul paralel». În regulă, o să fiu oricînd de acord că, timp de zece ani, unul din obiectivele mele a fost consolidarea instituţiilor statului. Că uneori aceste instituţii au făcut abuzuri grave, pentru care procurori şi judecători trebuie să răspundă, iarăşi sînt de acord. Că trebuie modificate legi pentru ca abuzurile să nu mai fie posibile, este un alt lucru pe care îl susţin. Dar, dacă eu am creat «statul paralel» pe care Dragnea vrea să-l distrugă sau să-l supună, este cert că tot Dragnea este cel care a lins cu sîrg pe toţi şefii instituţiilor «statului paralel» pe care azi îi acuză.“ -(Traian Băsescu, 10 iunie 2018)

● „Obiectivele mele rămîn aceleaşi, şi anume programul de guvernare să fie pus în practică, şi va fi pus, iar statul paralel să fie zdrobit, şi va fi zdrobit.“ (Liviu Dragnea, 22 iunie 2018)

● „Cum ne explicăm faptul că, deşi în plan social s-au luat măsuri pozitive, au crescut pensiile, au crescut salariile, în plan economic au scăzut anumite taxe, de ce totuşi în toate cercetările ştiinţifice din întreaga ţară partidul scade, ca reputaţie, în ochii opiniei publice? Şi un posibil răspuns dat atît de către noi, colegii mei din ţară şi alte persoane avizate, este acela că limbajul şi modalitatea de a prezenta anumite subiecte cu privire la această discuţie nesfîrşită vizînd statul paralel, acest subiect nu este atît de agreat de către români, în general. Cu toţii dorim, aşa cum s-a spus, dreptate pînă la capăt. Total de acord cu lupta împotriva abuzurilor, erorilor, greşelilor. Oamenii care suferă nevinovat… Trebuie să se îndrepte toate aceste greşeli care au fost în trecut. Dar de la asta şi pînă la a face politică în special pe aceste tematici, de stat paralel, de protocoale, de parchete şi aşa mai departe… aici trebuie să vorbim cu oamenii.“ (Gabriela Firea, 10 septembrie 2018)

a compilat Matei MARTIN

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Învățături fără dezvăț
Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială.
p 10 credit C  Hord jpg
p 11 credit C  Hord jpg
Pedagogia juridică între învăț și dezvăț
Avizele Consiliului Legislativ, în măsura în care ar fi urmate, sînt o bună premisă pentru creșterea calității legilor adoptate de Parlament.
p 13 credit C  Hord jpg
Seducția. Didactica nova?
Profesorul trebuie să fie el însuși seducător.
p 14 credit C  Hord jpg
Nu mai mîngîiați cercul!
Orice rol este făcut dintr-o continuă modelare a sensibilităţii interioare.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Jurnal de glande și hormoni
Glandele endocrine și hormonii sînt o bună metaforă a importanței lucrurilor „mărunte”.
DS jpg
Minunatele isprăvi ale Adrenalinei (basm suprarenal)
Avea în ea atîta energie fata asta cît să transforme repausul într-un motor puternic.
640px Human mind, Human Universals png
p 11 sus jpg
Despre iubire, cu rigla si compasul. O încercare de endocrinologie euclidiană
Omul de știință stă drept, rezistă seducției misterioase și pune problema clar: în ce constă chimia acestei biologii?
p 12 sus jpg
Despre iubire și alte droguri
Iubirea romantică motivează o serie nesfîrșită de alegeri individuale și joacă un rol fundamental în elaborarea planurilor noastre de viață.
p 13 Hans Holbein, Henric al VIII lea WC jpg
Hormonii: „dirijorii” lichizi care ne schimbă corpul fizic și istoria
În epoca de formare a operei italiene, rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, deveniți astfel eunuci.
640px Bloodletting 1 298x300 jpg
Profilul hormonal
Hormonii îți schimbă comportamentul sau comportamentul îți modifică profilul hormonal?
All Art is Erotic (Unsplash) jpg
Avem erotism în arta românească?
Cum rămîne totuși cu senzația că eroticul și erotismul au ocolit arta românească?
E cool să postești jpeg
Logica bunului-simț
De ce este logic să avem bun-simț chiar într-o societate care își pierde din ce în ce mai mult această noțiune?
p 10 jpg
Drumul în sus
E adevărat că bunul-simț nu poate fi construit fără simțul comun.
Agnès Varda (Guadalajara) 18 cropped jpg
Cum tratăm mitocanii
Într-o lume a asertivității, a agresiunii și-a violenței, tandrețea și compasiunea și-au pierdut întrucîtva din valoare.
p 11 jpg
Zigzag despre bun-simț
Deformația profesională mă face să fiu un observator sensibil la manifestările bunului-simț sau ale absenței acestuia.
p 12 jpg
p 13 sus jpg
Bunul-simț al bunelor simțuri
Bunul-simț apare astfel, în această lumină, ca avînd și o dimensiune politică.
p 14 WC jpg
O masă cu bune maniere
Obiceiul însă ar merita să fie menționat în codul bunelor maniere din întreaga lume: conexiunile reale nu se cronometrează.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Trecutul a ajuns la destinație
De cîte ori lăsăm ceva în urmă ne dorim, precum Bolaño, să cîștigăm un vis.
Charles de Gaulle International Airport in France jpg
„Hoarding” emoțional
Strîng și împachetez discuții, situații, gesturi și chipuri.
Vegetarian Sushi Maki roll jpg
Dropii, zimbri sau bouri. I-am mîncat
Poate îmbucurarea papilelor gustative o să fie o apucătură desuetă.
969 11 VladStroescu jpg

Adevarul.ro

rachete patriot
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Medvedev amenință NATO că va deveni o țintă dacă livrează sistemul Patriot Ucrainei
Este a 280-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Volodimir Zelenski vorbește din nou despre crearea unui tribunal special pentru judecarea faptelor săvârșite de ruși încă de la anexarea Crimeei din 2014.
Muncitor jpg
Mondialul prin ochii unui muncitor din Sri Lanka: Discuție emoționantă în umbra zgârie-norilor REPORTAJ
Un Mondial de 230 de miliarde de dolari, cât a costat organizarea, a devenit posibil datorită unor „oameni invizibili“.
Iancu Nedelcu
Șef de păcănele din Brăila, șantajat de interlopi. Ce interdicție au primit după executarea pedepselor
Doi interlopi din Brăila au fost condamnați pentru că au distrus mai multe aparate de jocuri ca să îl forțeze pe cel care le administra să le cedeze folosința acestora.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.