920 de săptămîni şi jumătate

Publicat în Dilema Veche nr. 362 din 20 - 26 ianuarie 2011
920 de săptămîni şi jumătate jpeg

Din 14 ianuarie 1993 încoace, au apărut 559 de numere sub numele Dilema şi 361 sub numele Dilema veche. 920 de săptămîni, lumea în care trăim a avut parte de dilemele exprimate, de-a lungul timpului, de peste o mie de colaboratori de tot felul – de la intelectuali de seamă la elevi de liceu, de la politicieni la artişti. În 1995 am început să apărem şi pe Internet (am aflat ulterior că pe atunci doar vreo mie de publicaţii din toată lumea erau şi în reţea). În 1996 am avut primul site propriu, în 2005 pe al doilea, de anul acesta avem unul nou. Timp de aproape trei ani (1997-1999), am editat şi un supliment literar lunar, numit Vineri. Am apărut mai bine de un deceniu sub egida unei instituţii publice (Fundaţia Culturală Română, actualul ICR), de unde am plecat în decembrie 2003 pentru că nu ne mai găseam locul (fapt consemnat atunci de raportul „Freedom House“ privind libertatea presei). Din ianuarie 2004 „ne-am privatizat“: mai întîi „prin noi înşine“ plus Mircea Dinescu, pentru ca în cele din urmă să ajungem într-un mare trust de presă, Adevărul Holding.

La un moment dat, am „mutat“ şi o statuie: a lui Caragiale, pe strada Rosetti, de unde fusese luată abuziv. Micul nostru act civic se explică prin faptul că avem o slăbiciune faţă de Dumnealui, Nenea Iancu, căruia prin redacţie îi mai zicem şi Patronul.

La început, mulţi ne-au privit cu neîncredere: nu înţelegeau „ai cui sîntem“, cine e „în spatele revistei“, ce scenarii subterane au adus-o pe lume. Cu timpul, toată lumea şi-a dat seama că Dilema (veche) este doar a celor care o scriu şi o citesc. Ca orice gazetă normală de pe lume. Ne-am ferit de „grupări culturale“ şi de „apartenenţe“, ceea ce nu ne-a scutit de acuzaţia că am fi „elitişti“. Balanţa e echilibrată de faptul că am fost acuzaţi, cu aceeaşi convingere de beton, că am fi „frivoli“. În general, privim către aceste etichetări cu toată seriozitatea de care sînt capabili nişte oameni cu simţul umorului.

Cel mai interesant lucru care ni s-a întîmplat este povestea de amor dintre Dilema şi cititorii ei. O vreme, presăram scrisorile cititorilor prin diverse pagini ale revistei, în funcţie de subiect. De la numărul 206 (pe stil vechi), cititorii care ne scriu şi-au cîştigat pagina lor, aşa cum arată şi acum. Pentru noi, redactorii, este adesea pagina cea mai interesantă.

La 18 ani, ne permitem o privire nostalgică spre trecut. Am ales cîteva texte care au apărut de-a lungul timpului şi care, credem noi, exprimă „stilul“ revistei. Selecţia e subiectivă şi, inevitabil, restrînsă. Dar articolele, deşi vechi, sună bine, limpede şi firesc şi astăzi. Dacă ţinem cu adevărat la ceva este să se spună despre Dilema (veche) că este o revistă normală.

Aceasta este a nouă sute douăzeci şi una săptămînă cu Dileme.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

terenuri
Incertitudini pe piața terenurilor din România. Ce ne așteaptă în 2025
În pofida climatului dificil, marcat de incertudini privind evenimente politice si evoluții economice, piața terenurilor din România a încheiat anul 2024 cu un rezultat solid de tranzacții de aproximativ 450 milioane euro.
scoala jpg
Cum ar trebui reformat sistemul de învățământ. Profesor universitar: „Cunoașterea trebuie dublată de o transmitere a standardelor culturale și civilizaționale”
În timp ce ministrul Educației Daniel David promite o reformă pas cu pas a sistemului de învățământ românesc, un profesor universitar trage un mare semnal de alarmă. Bogdan Bucur, sociolog cadrul SNSPA, a declarat că sistemul trebuie resetat, însă într-un mod echilibrat.
Inchisoarea de la Sighetul marmatiei  Foto Freepik jpg
Restricții ca în pandemie pentru criminalii englezi. De ce s-ar putea schimba legea în Anglia
Închisorile din Marea Britanie au devenit tot mai aglomerate, iar pentru a reduce presiunea pe acestea, reprezentanții avocaților englezi propun ca măsuri detenția „cu jumătate de normă” și înlocuirea ei cu impunerea unor restricții asemănătoare celor din timpul pandemiei.
image png
A fost părăsită de nuntă, iar cea mai bună prietenă i-a sărit în ajutor. S-a revanșat devenind amanta soțului ei
După ce a fost părăsită de iubit chiar înainte de nuntă, o femeie care și-a găsit sprijinul în casa celei mai bune prietene a început o aventură sexuală cu soțul acesteia. Întreaga poveste i-a șocat pe mulți internauți.
Pacient de Covid Sursa Freepik com jpg
Harta corpului, inovația în cercetarea COVID -19, dezvoltată de oamenii de știință britanici
Oamenii de știință de la Universitatea Oxford folosesc o tehnică inovativă pentru a-i ajuta pe pacienți să comunice dimensiunile și gravitatea simptomelor asociate bolilor post-infecțioase cum sunt COVID de lungă durată și sindromul de oboseală cronică.
Alexandru mitrita foto facebook u craiova jpg
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Companiile din SUA nu mai vor diversitate, echitate şi incluziune. Revenirea lui Trump la Casa Albă a intensificat această tendință
Companiile din SUA nu mai vor diversitate, echitate şi incluziune, având reacții adverse față de astfel de politici. Iar revenirea lui Trump la Casa Albă a intensificat această tendință.
image png
Prăjitura „sănătoasă” din ovăz și mere. Conține puține calorii și este un adevărat deliciu!
Ai poftă de ceva dulce, dar te temi de calorii și impactul negativ pe care îl poate avea zahărul asupra sănătății tale? Ei bine, acum poți opta pentru o prăjitură sănătoasă, extrem de gustoasă, și cu puține calorii.
lire sterline foto pinterest
Fug bogații din Marea Britanie. „Doar China a pierdut mai mulți miliardari”
Mii de oameni bogați părăsesc Marea Britanie din cauza taxelor și a degradării sistemului medical, continuând exodul din perioada Brexitului, potrivit unei firme de consultanță.