3 întrebări pentru Sorin TĂUŞ

Publicat în Dilema Veche nr. 428 din 26 aprilie - 2 mai 2012
3 întrebări pentru Sorin TĂUŞ jpeg

Ce planuri aveţi pentru Biblioteca Publică din Feldioara?

Activitatea unei biblioteci în mijlocul comunităţii din Feldioara este esenţială. Memoria, inteligenţa umană se dezvoltă, ca orice organ al corpului, prin exerciţiu, iar cititul este de o importanţă covîrşitoare (repetitio is mater studiorum). Din acest motiv, generaţiile de azi au o cultură generală mai restrînsă, multe dintre operele scriitorilor români şi universali negăsindu-se pe suporturi electronice, ci doar pe suport de hîrtie. Internetul este rapid, la îndemîna tuturor, fiind, de multe ori, la fel de superficial ca şi TV-ul. Cînd te interesează ceva – un cuvînt, un citat, o explicaţie –, dai o căutare pe web şi calculatorul îţi aduce strict ceea ce te interesează. Citeşti, memorezi lucruri scoase din context, iar mai tîrziu nu mai ştii mare lucru. Atunci cînd cauţi o explicaţie într-o carte, va trebui să aprofundezi, durează pînă găseşti răspunsul, soluţia. Fără să vrei, citeşti şi alte lucruri, care nu ţin de ceea ce ai căutat, şi, undeva, toate acestea se depozitează în memorie, ajungînd să îţi fie de folos, poate, în timp.

Aşadar, în momentul de faţă, în localitatea Feldioara este în derulare un program „Biblionet”, prin care dorim să reamintim comunităţii noastre încet, dar sigur, necesitatea şi importanţa unei biblioteci.

Cum veţi constitui fondul de carte?

Fondul de carte necesar pentru desfăşurarea acestui program este constituit în general din donaţii, în localitate fiind foarte multe persoane care au un volum mare de cărţi şi care, la vestea înfiinţării „Biblionet”-ului, s-au oferit cu plăcere să ne dăruiască o bună parte din colecţiile particulare pe care le deţineau.

Care vor fi beneficiarii direcţi ai acestui proiect?

Spuneam că multe persoane au oferit cu plăcere aceste volume tocmai pentru că, în localitatea noastră, învaţă aproximativ 1000 de elevi, iar dorinţa de a le trezi acestora interesul pentru citit este foarte mare.

De asemenea, biblioteca îi va deservi pe cei 7000 de locuitori ai comunei Feldioara, şi nu numai, fiind amplasată în centrul localităţii, în incinta Căminului Cultural, unde beneficiază de un spaţiu generos şi de o cameră de lectură special amenajată.

Sorin Tăuş este primarul comunei Feldioara, judeţul Braşov.

a consemnat Patricia MIHAIL

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Cristina Radu romanca in cel mai trist oras UK foto Instagram png
Ce spun româncele care trăiesc în cel mai trist oraș din Marea Britanie
Pe vremuri o urbe plină de viață, Barrow-in-Furness, este considerată la ora actuală cel mai trist oraș din Marea Britanie, din cauza șomajului, a numeroaselor probleme cu drogurile și a faptului că foarte multe firme s-au închis.
longevitate jpg
Ți-ar plăcea să trăiești 150 de ani? Atunci trebuie să renunți la sex!
Imaginați-vă că ar exista o rețetă sigură pentru a trăi 150 de ani. O viață lungă, plină de experiențe și realizări. Oare acest vis ar putea deveni realitate? Potrivit profesorului Alex Zhavoronkov, directorul Fundației de Cercetare în Biogerontologie, acest lucru ar putea fi posibil, însă cu un pre
muzica casti shutterstock
8 probleme serioase pe care muzica le poate vindeca. Poate fi un medicament minune
Muzica are un impact profund asupra oamenilor, iar acest lucru nu se limitează doar la o formă de divertisment. Studiile științifice au demonstrat că muzica poate fi un adevărat medicament, având beneficii importante asupra sănătății fizice și mentale.
pestera theopetra jpg
Descoperirea care a schimbat istoria cunoscută. Ce vechime are și cum arată cea mai veche construcție ridicată de mâna omului
O peșteră din Grecia, locuită de oameni acum 130.000 de ani, schimbă istoria cunoscută. În acest sit incredibil, specialiștii au descoperit urmele primei construcții realizate de hominizi, într-o epocă în care acest lucru era considerat aproape imposibil.
image png
Exerciții care ameliorează durerile de la încheieturile mâinilor provocate de utilizarea prelungită a computerului
Utilizarea prelungită a computerului este o realitate zilnică pentru multe persoane, iar efectele acestui obicei nu sunt deloc de neglijat.
unt de arahide jpg
Unt de arahide sănătos. Cea mai bună și delicioasă rețetă
Untul de arahide este adesea privit cu suspiciune atunci când vine vorba de alimentație sănătoasă. Însă, în forma lui naturală și preparat acasă, poate deveni un aliat de nădejde în orice regim echilibrat.
americani foto captura video jpg
Ce știu americanii de rând despre România. Răspunsurile date pe stradă sunt cele mai amuzante
Un tânăr român care studiază în SUA a vrut să vadă ce știu americanii despre țara lui. Imaginile postate pe You Tube s-au viralizat în scurt timp.
oua incondeiate muzeul ciocanesti, suceava   foto arhiva marilena niculita (7) jpeg
Festivalul Ouălor Încondeiate, ediție aniversară, începe în weekend la Ciocănești. „Tradiția s-a păstrat cel mai bine în Bucovina”
În satul-muzeu Ciocănești din județul Suceava se desfășoară, în perioada 5-6 aprilie 2025, a XX-a ediție a „Festivalului Național al Ouălor Încondeiate”. Sute de meșteri din toată țara, copii și adulți, vor face, din nou, din meșteșugul încondeierii ouălor atracția principală.
ten frumos  foto   Shutterstock jpg
7 trucuri care te vor ajuta să spui adio pielii uscate și iritate. Vei avea un ten curat și luminos
Pentru o piele curată și un ten strălucitor, nu este suficient doar să aplici produse cosmetice de calitate. Îngrijirea adecvată a pielii presupune o combinație între exfoliere, hidratare, protecție solară și obiceiuri corecte de îngrijire zilnică.