3 întrebări pentru 3 cititori de meserie

Publicat în Dilema Veche nr. 330 din 10-16 iunie 2010
3 întrebări pentru 3 cititori de meserie jpeg

Am întrebat mai mulți cititori de profesie: "Care ar fi cele mai bune (mai importante, mai surprinzătoare) trei cărți (de literatură, mai ales) pe care le-ați citit în ultimii ani? De ce nu le-ați înlocui cu altele trei?". Au răspuns doar trei dintre ei, lucru care nu poate fi deloc întîmplător. (Simona SORA)

Gelu IONESCU, critic literar 

Încerc să scriu cîte ceva despre cărţile sub impresia cărora sînt în ultimul timp. (Cît de lung?, cît de... timp?).

Prima ar fi Muntele vrăjit – cred că e a patra sau a cincea reîntîlnire. Viaţa lui Hans Castorp îmi atinge viaţa în felurite şi stranii contacte: o intimitate aproape cutanată, de pildă. Dar cîtuşi de puţin o identitate: Mynheer Peepercorn îi spune: „Omul este divin în măsura în care simte“. (Să fiu iertat, nu pot cita decît pe româneşte. Am şi textul în limba lui, o ediţie din 1926 – o privesc uneori cu o ironică invidie). Aş vrea să mă simt divin – precum Castorp, nu reuşesc. Boala – ca boală, nu ca diagnostic: complicitatea cu ea, străjuită de speranţă şi deznădejde. Doctorul Behrens, ca părinte sever pînă la a deveni simpatic. Madame Chauchat pe care o văd mereu trecînd prin uşi care se lasă trîntite, cu silueta ei fragilă şi iute, cu o figură pe care nu o disting; nu o văd, nici măcar ochii ei oblici; pentru mine nu seamănă cu aceea despre care se zice că i-ar fi fost prototipul: Katia Mann, soţia – prea soţie în viaţa ei adevărată pentru a avea evanescenţa subtil senzuală a rusoaicei, atît disponibilă în spiritul şi trupul ei bolnav. Apoi scena de spiritism – nu voi şti niciodată dacă e o descripţie ironică sau una intimidată – pentru că în literatura lui Thomas Mann nu cred că există perplexitate decît dacă dăm la o parte un teribil zîmbet (poate fi un zîmbet teribil?). Apoi, între bucăţile muzicale de care Carstorp e captivat înainte de final – amor şi datorie trădată de soldat – în Faust, în Aida şi în Carmen – descompunere senzuală şi mister în După-amiaza unui faun, în fine, cripticul lied al lui Schubert, Teiul, mereu reascultat şi mereu ambiguu. Berghof-ul, aievea l-am văzut de mai multe ori – hotelul de lux mortuar din anii sfîrşitului de secol mai poate fi întîlnit în Elveţia – l-am zărit, odată, în 1979, cu Ion V. la Leysin, strălucind în soarele de munte.

„Desfrînarea morţii izvorăşte din viaţă, şi fără ea viaţa n-ar mai fi, iar Homo dei este la mijloc – între desfrînare şi raţiune – tot aşa cum rangul său se află între comunitatea mistică şi individualism uşuratec“. Ce desfătare am simţit şi aş resimţi să comentez încă o dată, şi încă o dată, pînă la 7 (căci 7 ani a stat Castorp lîngă „bolta cavernoasă a muntelui păcătoşilor“, la 7 mese a mîncat, fiind unul dintre cele 7 personaje principale ale istoriei, scrisă în 7 capitole...), ce desfătare e să comentezi visul din zăpadă al lui Castorp sau scena discursului definitiv al lui Peepercorn de lîngă cascadă, unde nimeni nu poate auzi nimic...

A doua carte este un album despre stilul şi arhitectura romanică – am ştiut că ştiu prea puţin şi prea pe deasupra despre această sublimă faţă a rigorii şi eleganţei.

A treia este Iluziile literaturii române de Eugen Negrici, cu toată tristeţea adevărului lor.

Să le înlocuiesc cu altele? De ce?

Luciat (www.terorista.ro) 

Trei autori, nu neapărat trei cărţi. Mircea Cărtărescu – Orbitor. Pentru că n-am mai mers niciodată atît de departe citind ceva (departe înăuntru, sper să se înţeleagă). N-aş avea cu ce să înlocuiesc cartea asta, nu cred că se poate face de două ori într-o viaţă o astfel de călătorie.

Kurt Vonnegut – aici e greu, e vorba mai degrabă de toate romanele lui la un loc (chiar şi de cele mai puţin importante), nu de unul anume. Dar, cu pistolul la tîmplă, aş alege Leagănul pisicii. Pentru bokononism (probabil că m-am convertit în sinea mea, deşi încă n-am practicat boko maru).

Italo Calvino – ultima pe care am citit-o a fost Cosmicomicării. Aşa păţesc cu Calvino, ultima citită mi se pare cea mai (bună, importantă, surprinzătoare – pentru mine, fireşte). Aş înlocui-o, e drept, poate cu Oraşele invizibile sau Dacă într-o noapte de iarnă un călător. Dar vreau să rămîn cu luna verde în cap. Îmi dă un fel de high de fiecare dată cînd îmi aduc aminte şi n-am nici un chef să mă apuc de cine ştie ce plante etnobotanice ca s-o înlocuiesc. 

Daniel Cristea-Enache, critic literar 

Sînt mai multe cărţi şi bune, şi importante, şi surprinzătoare, pe care am avut norocul să le citesc în ultimii ani, dar, ca să respect regula jocului, o să menţionez numai trei.

În primul caz e vorba despre o relectură: Sara lui Ştefan Agopian. La prima citire, oarecum juvenilă, tot ce-am înţeles este că înţeleg foarte puţin din acest roman, că îmi scapă pur şi simplu printre degete. La a doua, m-am simţit ceva mai bine, dar nu îndeajuns de confortabil. Abia după a treia lectură a acestei capodopere de proză non-realistă am putut trece la comentariul critic propriu-zis.

A doua carte despre care ţin să vorbesc este Ursul din containăr – un film cu mine de Marius Ianuş. Tînărul şi turbulentul poet (care trece acum printr-o perioadă îngrozitoare) a dat aici – în opinia mea – cel mai bun volum de versuri al tinerei generaţii: fără nimic generaţionist în el.

A treia carte este una despre care n-am reuşit nicicum să scriu: Tradiţie şi libertate, a lui Virgil Nemoianu. După ce mi-am făcut nu ştiu cîte pagini cu note pe marginea celor cuprinse în ea, am realizat că spaţiul unei cronici, oricît de extensibil, e insuficient pentru un asemenea tom, pe cît de masiv pe atît de consistent.

Se pot înlocui aceste trei cărţi cu altele? Răspund ca la Radio Erevan: bineînţeles, dar ar fi păcat...

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu pentru a-și recupera copiii: „Vă implor să luați măsuri urgente”
Adriana Bahmuţeanu i-a transmis un mesaj premierului Marcel Ciolacu, căruia i-a cerut să ia măsuri urgente cu privire la situația copiilor săi. Fosta moderatoare TV a cerut și emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care instanţa să stabilească că este unicul reprezentant al celor doi minori.
mircea lucescu jpg
banner divorț png
Culiță Sterp, alături de iubita Daniela Iliescu și copilul lor, Milan foto Instagram
Daniela Iliescu a vorbit despre modul cum își educă fiul. Iubita lui Culiță Sterp a trecut printr-un incident neplăcut în timp ce se afla cu Milan la restaurant: „O doamnă l-a...”
Daniela Iliescu a vorbit despre modul în care își educă fiul. Partenera lui Culiță Sterp se ocupă cu sfințenie de micuțul Milan, în vârstă de doar 3 ani și încearcă să îl responsabilizeze încă de pe acum, pentru a se integra în societate.
plimbare jpg
Cu câți ani ne putem prelungi viața dacă mergem pe jos o oră pe zi. Specialiștii au dat verdictul: „Activitatea fizică este esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor medicale”
Sportul este indicat la ordinea zilei, însă nu toată lumea preferă să facă mișcare. Ei bine, trebuie să știți că o oră de mers pe jos ne poate prelungi viața cu câțiva ani.
pancakes pufoase jpeg
Ai nevoie doar de trei ingrediente pentru a face clătite din brânză de vaci
O alternativă mai ușoară a celebrelor clătite americane propune o rețetă cu doar trei ingrediente, având la bază brânza de vaci, tot mai populară în rețetele de pe internet.
vreme jpg
Cum va fi vremea în România! În ce zi se vor înregistra 17 grade Celsius și când vin ninsorile
Meteorologii anunță că vremea se încălzește, iar miercuri se anunță temperaturi de 17 grade Celsius, în partea de sud a țării. Spre sfârșitul săptămânii viitoare, însă vremea se răcește din nou. Se anunță lapoviță și ninsoare, mai ales la munte.
12627830 jpg
Ofensiva rusă pune la grea încercare Ucraina pe toate liniile frontului. Perspectivele Kievului de a ieși din impas
Rusia pare să fie în avantaj în prima linie, făcând progrese în puncte-cheie de-a lungul liniei frontului din estul și sud-estul Ucrainei, în timp ce dezlănțuie valuri de teroare aeriană împotriva orașelor ucrainene, se arată într-o analiză CNN.
Alexandru Rogobete jpg
Secretar de stat în Ministerul Sănătății, despre saloanele de Terapie Intensivă: „Acolo veți înțelege care este diferența între viață și moarte”
Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat, într-o postare pe Facebook, despre situația pacienților aflați în saloanele de Terapie Intensivă.