3 întrebări pentru 3 cititori de meserie

Publicat în Dilema Veche nr. 330 din 10-16 iunie 2010
3 întrebări pentru 3 cititori de meserie jpeg

Am întrebat mai mulți cititori de profesie: "Care ar fi cele mai bune (mai importante, mai surprinzătoare) trei cărți (de literatură, mai ales) pe care le-ați citit în ultimii ani? De ce nu le-ați înlocui cu altele trei?". Au răspuns doar trei dintre ei, lucru care nu poate fi deloc întîmplător. (Simona SORA)

Gelu IONESCU, critic literar 

Încerc să scriu cîte ceva despre cărţile sub impresia cărora sînt în ultimul timp. (Cît de lung?, cît de... timp?).

Prima ar fi Muntele vrăjit – cred că e a patra sau a cincea reîntîlnire. Viaţa lui Hans Castorp îmi atinge viaţa în felurite şi stranii contacte: o intimitate aproape cutanată, de pildă. Dar cîtuşi de puţin o identitate: Mynheer Peepercorn îi spune: „Omul este divin în măsura în care simte“. (Să fiu iertat, nu pot cita decît pe româneşte. Am şi textul în limba lui, o ediţie din 1926 – o privesc uneori cu o ironică invidie). Aş vrea să mă simt divin – precum Castorp, nu reuşesc. Boala – ca boală, nu ca diagnostic: complicitatea cu ea, străjuită de speranţă şi deznădejde. Doctorul Behrens, ca părinte sever pînă la a deveni simpatic. Madame Chauchat pe care o văd mereu trecînd prin uşi care se lasă trîntite, cu silueta ei fragilă şi iute, cu o figură pe care nu o disting; nu o văd, nici măcar ochii ei oblici; pentru mine nu seamănă cu aceea despre care se zice că i-ar fi fost prototipul: Katia Mann, soţia – prea soţie în viaţa ei adevărată pentru a avea evanescenţa subtil senzuală a rusoaicei, atît disponibilă în spiritul şi trupul ei bolnav. Apoi scena de spiritism – nu voi şti niciodată dacă e o descripţie ironică sau una intimidată – pentru că în literatura lui Thomas Mann nu cred că există perplexitate decît dacă dăm la o parte un teribil zîmbet (poate fi un zîmbet teribil?). Apoi, între bucăţile muzicale de care Carstorp e captivat înainte de final – amor şi datorie trădată de soldat – în Faust, în Aida şi în Carmen – descompunere senzuală şi mister în După-amiaza unui faun, în fine, cripticul lied al lui Schubert, Teiul, mereu reascultat şi mereu ambiguu. Berghof-ul, aievea l-am văzut de mai multe ori – hotelul de lux mortuar din anii sfîrşitului de secol mai poate fi întîlnit în Elveţia – l-am zărit, odată, în 1979, cu Ion V. la Leysin, strălucind în soarele de munte.

„Desfrînarea morţii izvorăşte din viaţă, şi fără ea viaţa n-ar mai fi, iar Homo dei este la mijloc – între desfrînare şi raţiune – tot aşa cum rangul său se află între comunitatea mistică şi individualism uşuratec“. Ce desfătare am simţit şi aş resimţi să comentez încă o dată, şi încă o dată, pînă la 7 (căci 7 ani a stat Castorp lîngă „bolta cavernoasă a muntelui păcătoşilor“, la 7 mese a mîncat, fiind unul dintre cele 7 personaje principale ale istoriei, scrisă în 7 capitole...), ce desfătare e să comentezi visul din zăpadă al lui Castorp sau scena discursului definitiv al lui Peepercorn de lîngă cascadă, unde nimeni nu poate auzi nimic...

A doua carte este un album despre stilul şi arhitectura romanică – am ştiut că ştiu prea puţin şi prea pe deasupra despre această sublimă faţă a rigorii şi eleganţei.

A treia este Iluziile literaturii române de Eugen Negrici, cu toată tristeţea adevărului lor.

Să le înlocuiesc cu altele? De ce?

Luciat (www.terorista.ro) 

Trei autori, nu neapărat trei cărţi. Mircea Cărtărescu – Orbitor. Pentru că n-am mai mers niciodată atît de departe citind ceva (departe înăuntru, sper să se înţeleagă). N-aş avea cu ce să înlocuiesc cartea asta, nu cred că se poate face de două ori într-o viaţă o astfel de călătorie.

Kurt Vonnegut – aici e greu, e vorba mai degrabă de toate romanele lui la un loc (chiar şi de cele mai puţin importante), nu de unul anume. Dar, cu pistolul la tîmplă, aş alege Leagănul pisicii. Pentru bokononism (probabil că m-am convertit în sinea mea, deşi încă n-am practicat boko maru).

Italo Calvino – ultima pe care am citit-o a fost Cosmicomicării. Aşa păţesc cu Calvino, ultima citită mi se pare cea mai (bună, importantă, surprinzătoare – pentru mine, fireşte). Aş înlocui-o, e drept, poate cu Oraşele invizibile sau Dacă într-o noapte de iarnă un călător. Dar vreau să rămîn cu luna verde în cap. Îmi dă un fel de high de fiecare dată cînd îmi aduc aminte şi n-am nici un chef să mă apuc de cine ştie ce plante etnobotanice ca s-o înlocuiesc. 

Daniel Cristea-Enache, critic literar 

Sînt mai multe cărţi şi bune, şi importante, şi surprinzătoare, pe care am avut norocul să le citesc în ultimii ani, dar, ca să respect regula jocului, o să menţionez numai trei.

În primul caz e vorba despre o relectură: Sara lui Ştefan Agopian. La prima citire, oarecum juvenilă, tot ce-am înţeles este că înţeleg foarte puţin din acest roman, că îmi scapă pur şi simplu printre degete. La a doua, m-am simţit ceva mai bine, dar nu îndeajuns de confortabil. Abia după a treia lectură a acestei capodopere de proză non-realistă am putut trece la comentariul critic propriu-zis.

A doua carte despre care ţin să vorbesc este Ursul din containăr – un film cu mine de Marius Ianuş. Tînărul şi turbulentul poet (care trece acum printr-o perioadă îngrozitoare) a dat aici – în opinia mea – cel mai bun volum de versuri al tinerei generaţii: fără nimic generaţionist în el.

A treia carte este una despre care n-am reuşit nicicum să scriu: Tradiţie şi libertate, a lui Virgil Nemoianu. După ce mi-am făcut nu ştiu cîte pagini cu note pe marginea celor cuprinse în ea, am realizat că spaţiul unei cronici, oricît de extensibil, e insuficient pentru un asemenea tom, pe cît de masiv pe atît de consistent.

Se pot înlocui aceste trei cărţi cu altele? Răspund ca la Radio Erevan: bineînţeles, dar ar fi păcat...

Mîntuirea biogeografică jpeg
Azi, cu gîndul la mîine
Preocuparea pentru sustenabilitate are, în tot cazul, o natură problematizantă, interogativă, deschisă, care nu poate decît să placă „omului cu dileme”.
Green office space jpg
Despre sustenabilitate, azi
Consumul sustenabil nu presupune, implicit, o renunțare la consum, ci presupune, mai degrabă, o schimbare a comportamentului consumatorilor
p 14 Uzina electrica Filaret WC jpg
Electrificarea Bucureștiului
Orașul București a fost iluminat succesiv cu: lumînări de seu, păcură, uleiuri grele, petrol și electricitate.
Construction workers raising power lines   DPLA   fd565d9aa7d12ccb81f4f2000982d48a jpg
Uzina de Lumină – o istorie de peste un secol
Drept urmare, Uzina de Lumină a continuat să funcționeze doar ocazional, în caz de avarii în sistem, pînă în 1973, cînd, după 74 ani, și-a încheiat definitiv funcționarea.
p 10 jpg
În numele generațiilor viitoare
Cum privim spre generațiile viitoare?
p 12 WC jpg
Monahismul. Sustenabilitatea perenă
Tensiunile legate de ceea ce numim acum sustenabilitate și reziliență au existat dintotdeauna, fără îndoială.
p 11 BW jpg
Sfîrșitul războiului cu natura
Tăiem păduri în timp ce aducem în țară și îngropăm sau ardem mii și mii de tone de deșeuri.
marius jpg
Ecranul vieții noastre
Era anul 1923 cînd un imigrant rus, pe nume Vladimir K. Zworykin (1888-1982), angajat al unui centru de cercetare american din Pittsburg, a patentat iconoscopul, prima cameră de televiziune electronică.
p 10 Truta WC jpg
Mica/marea istorie a TVR
Un tezaur fabulos, aș zice, o adevărată mină de aur pentru cineva care s-ar încumeta să scrie o istorie extinsă a televiziunii din România.
p 11 Preutu jpg
„Televiziunea nu trebuie concurată, trebuie folosită”
Cultul personalității liderului se resimțea și în cele două ore de program TV difuzate zilnic.
Family watching television 1958 cropped2 jpg
p 13 Negrici jpg
Ecranism și ecranoză
Din nou, patologia ecranozei. Se întrevede oare vreun leac pentru această psihoză de masă?
p 14 Ofrim jpg
Cutia cu spirite
La începuturile cinematografiei, spectatorii nu suportau să vadă prim-planuri cu fețe de oameni, cu mîini sau picioare.
p 15 Wikimedia Commons jpg
Artă cu telecomandă sau jocurile imaginii
Arta strînge în jurul ei, dar o face pe teritoriul ei, în condițiile ei. Pentru lucrarea de artă fundalul e muzeul, galeria, biserica, cerul liber; pentru televizor, e propria ta amprentă, intimă și unică.
E cool să postești jpeg
O oglindă, niște cioburi
Pe de altă parte, blamînd lipsa de valori și societatea pervertită, nu vorbim și despre o comoditate a pesimismului?
p 10 WC jpg
Pe vremea mea, valoarea n-avea număr!
Valoarea mea s-a redus deodată la impactul asupra „bateriei“ corpului unui om.
p 11 jpg
„Privatizarea” valorilor: o narațiune despre falșii campioni ai bunului-simț
Mulți cred că generația mea e anomică. Nu e adevărat, și pe noi ne ajută istoria, în felul nostru.
p 12 Ofelia Popii in Faust adevarul ro jpg
„Nu mai avem actorii de altădată.” Avem alții!
O să ajungeți la concluzia mea: nu mai avem actorii de altădată, avem alții!
Photograph of young people working inside of an office, Clarkesville, Habersham County, Georgia, 1950   DPLA   0bad432e7cd39b19c5d20e318441d7f2 004 jpeg
Despre aparenta lipsă a valorilor
Nu (prea) știm cum va arăta sistemul de valori al lumii de mîine. E însă bine de știut că va fi altfel.
p 14 WC jpg
Privește cerul!
Acolo, în cerul inimii, merită să fie rînduiți eroii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Dorințe, vocații, voințe și realități
În orice caz, una dintre concluzii ar fi și că întotdeauna e bine să fii foarte atent la ceea ce-ți dorești.
p 10 Facultatea de Drept WC jpg
Vocație
Uneori, așa e, prea tîrziu. Dar este vorba, pînă la urmă, de misterul vieții, de farmecul ei, ar zice unii, de pariul care este ea însăși, ar zice alții. E viața.
p 11 Cabana Podragu WC jpg
Ce vrei să te faci cînd vei fi mare?
Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? Gunoier. Trebuie să recunosc că rima cu rentier.
p 12 sus jpg
Apele care dorm. Despre conversie-reconversie profesională şi nu numai
Evident, mi-am pus ȋntrebarea ce s-ar fi ȋntîmplat cu mine, cu cariera şi destinul meu dacă rămîneam inginer.

Adevarul.ro

image
Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"
Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Cele mai bune trei alimente pe care să le consumi dimineața. Sunt sățioase și nutritive
Micul dejun nu este o masă obligatorie, nu este necesară tuturor. De fapt, e chiar mai indicat să sari peste micul dejun decât să consumi ceva nesănătos. Ideal este să începi ziua cu ceva ușor, nutritiv și sățios.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.