3 întrebări pentru 3 cititori de meserie

Publicat în Dilema Veche nr. 330 din 10-16 iunie 2010
3 întrebări pentru 3 cititori de meserie jpeg

Am întrebat mai mulți cititori de profesie: "Care ar fi cele mai bune (mai importante, mai surprinzătoare) trei cărți (de literatură, mai ales) pe care le-ați citit în ultimii ani? De ce nu le-ați înlocui cu altele trei?". Au răspuns doar trei dintre ei, lucru care nu poate fi deloc întîmplător. (Simona SORA)

Gelu IONESCU, critic literar 

Încerc să scriu cîte ceva despre cărţile sub impresia cărora sînt în ultimul timp. (Cît de lung?, cît de... timp?).

Prima ar fi Muntele vrăjit – cred că e a patra sau a cincea reîntîlnire. Viaţa lui Hans Castorp îmi atinge viaţa în felurite şi stranii contacte: o intimitate aproape cutanată, de pildă. Dar cîtuşi de puţin o identitate: Mynheer Peepercorn îi spune: „Omul este divin în măsura în care simte“. (Să fiu iertat, nu pot cita decît pe româneşte. Am şi textul în limba lui, o ediţie din 1926 – o privesc uneori cu o ironică invidie). Aş vrea să mă simt divin – precum Castorp, nu reuşesc. Boala – ca boală, nu ca diagnostic: complicitatea cu ea, străjuită de speranţă şi deznădejde. Doctorul Behrens, ca părinte sever pînă la a deveni simpatic. Madame Chauchat pe care o văd mereu trecînd prin uşi care se lasă trîntite, cu silueta ei fragilă şi iute, cu o figură pe care nu o disting; nu o văd, nici măcar ochii ei oblici; pentru mine nu seamănă cu aceea despre care se zice că i-ar fi fost prototipul: Katia Mann, soţia – prea soţie în viaţa ei adevărată pentru a avea evanescenţa subtil senzuală a rusoaicei, atît disponibilă în spiritul şi trupul ei bolnav. Apoi scena de spiritism – nu voi şti niciodată dacă e o descripţie ironică sau una intimidată – pentru că în literatura lui Thomas Mann nu cred că există perplexitate decît dacă dăm la o parte un teribil zîmbet (poate fi un zîmbet teribil?). Apoi, între bucăţile muzicale de care Carstorp e captivat înainte de final – amor şi datorie trădată de soldat – în Faust, în Aida şi în Carmen – descompunere senzuală şi mister în După-amiaza unui faun, în fine, cripticul lied al lui Schubert, Teiul, mereu reascultat şi mereu ambiguu. Berghof-ul, aievea l-am văzut de mai multe ori – hotelul de lux mortuar din anii sfîrşitului de secol mai poate fi întîlnit în Elveţia – l-am zărit, odată, în 1979, cu Ion V. la Leysin, strălucind în soarele de munte.

„Desfrînarea morţii izvorăşte din viaţă, şi fără ea viaţa n-ar mai fi, iar Homo dei este la mijloc – între desfrînare şi raţiune – tot aşa cum rangul său se află între comunitatea mistică şi individualism uşuratec“. Ce desfătare am simţit şi aş resimţi să comentez încă o dată, şi încă o dată, pînă la 7 (căci 7 ani a stat Castorp lîngă „bolta cavernoasă a muntelui păcătoşilor“, la 7 mese a mîncat, fiind unul dintre cele 7 personaje principale ale istoriei, scrisă în 7 capitole...), ce desfătare e să comentezi visul din zăpadă al lui Castorp sau scena discursului definitiv al lui Peepercorn de lîngă cascadă, unde nimeni nu poate auzi nimic...

A doua carte este un album despre stilul şi arhitectura romanică – am ştiut că ştiu prea puţin şi prea pe deasupra despre această sublimă faţă a rigorii şi eleganţei.

A treia este Iluziile literaturii române de Eugen Negrici, cu toată tristeţea adevărului lor.

Să le înlocuiesc cu altele? De ce?

Luciat (www.terorista.ro) 

Trei autori, nu neapărat trei cărţi. Mircea Cărtărescu – Orbitor. Pentru că n-am mai mers niciodată atît de departe citind ceva (departe înăuntru, sper să se înţeleagă). N-aş avea cu ce să înlocuiesc cartea asta, nu cred că se poate face de două ori într-o viaţă o astfel de călătorie.

Kurt Vonnegut – aici e greu, e vorba mai degrabă de toate romanele lui la un loc (chiar şi de cele mai puţin importante), nu de unul anume. Dar, cu pistolul la tîmplă, aş alege Leagănul pisicii. Pentru bokononism (probabil că m-am convertit în sinea mea, deşi încă n-am practicat boko maru).

Italo Calvino – ultima pe care am citit-o a fost Cosmicomicării. Aşa păţesc cu Calvino, ultima citită mi se pare cea mai (bună, importantă, surprinzătoare – pentru mine, fireşte). Aş înlocui-o, e drept, poate cu Oraşele invizibile sau Dacă într-o noapte de iarnă un călător. Dar vreau să rămîn cu luna verde în cap. Îmi dă un fel de high de fiecare dată cînd îmi aduc aminte şi n-am nici un chef să mă apuc de cine ştie ce plante etnobotanice ca s-o înlocuiesc. 

Daniel Cristea-Enache, critic literar 

Sînt mai multe cărţi şi bune, şi importante, şi surprinzătoare, pe care am avut norocul să le citesc în ultimii ani, dar, ca să respect regula jocului, o să menţionez numai trei.

În primul caz e vorba despre o relectură: Sara lui Ştefan Agopian. La prima citire, oarecum juvenilă, tot ce-am înţeles este că înţeleg foarte puţin din acest roman, că îmi scapă pur şi simplu printre degete. La a doua, m-am simţit ceva mai bine, dar nu îndeajuns de confortabil. Abia după a treia lectură a acestei capodopere de proză non-realistă am putut trece la comentariul critic propriu-zis.

A doua carte despre care ţin să vorbesc este Ursul din containăr – un film cu mine de Marius Ianuş. Tînărul şi turbulentul poet (care trece acum printr-o perioadă îngrozitoare) a dat aici – în opinia mea – cel mai bun volum de versuri al tinerei generaţii: fără nimic generaţionist în el.

A treia carte este una despre care n-am reuşit nicicum să scriu: Tradiţie şi libertate, a lui Virgil Nemoianu. După ce mi-am făcut nu ştiu cîte pagini cu note pe marginea celor cuprinse în ea, am realizat că spaţiul unei cronici, oricît de extensibil, e insuficient pentru un asemenea tom, pe cît de masiv pe atît de consistent.

Se pot înlocui aceste trei cărţi cu altele? Răspund ca la Radio Erevan: bineînţeles, dar ar fi păcat...

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

1747817992 3yVN jpg
Originile jocurilor de noroc: de la zarurile antice la cazinourile moderne
Jocurile de noroc au făcut parte din viața umană încă din cele mai vechi timpuri. De la zarurile din oase folosite în Mesopotamia, până la sofisticatele cazinouri online din prezent, nevoia omului de a-și încerca norocul pare a fi o constantă universală.
Igor Dodon Oleg Ozerov FOTO Facebook jpg
Prorusul Dodon vrea audierea lui Durov privind o presupusă fraudare a prezidențialelor din Rep. Moldova. Reacția Chișinăului
Prorusul basarabean Igor Dodon anunță că, după scrutinul parlamentar din acest an, îi va solicita lui Pavel Durov să depună mărturie cu privire la o presupusă fraudare a alegerilor prezidențiale din 2020 și 2024 în Republica Moldova, comisă de Occident.
image png
Eurodeputați din toate familiile politice cer blocarea completă a fondurilor europene pentru Ungaria
Mai multe familii politice din Parlamentul European au cerut miercuri Comisiei Europene îngheţarea completă a fondurilor europene destinate Ungariei, acuzându-l pe premierul Viktor Orban de încălcări repetate ale legilor europene.
drift jpg
Craiova FOTO Shutterstock
Orașul surpriză din România plasat de Forbes în topul destinațiilor europene ideale pentru escapade culturale în 2025
Revista Forbes a realizat un clasament al primelor 10 orașe din Europa care pot fi ideale pentru turiștii care sunt în căutarea unei escapade culturale. Iar un oraș din România este comparat cu Londra și Paris, două epicentre culturale și artistice.
Nicușor Dan, ales președinte al României (foto: Facebook / Nicușor Dan)
Victoria lui Nicușor Dan văzută de la Varșovia: România va rămâne un partener cheie în NATO și Uniunea Europeană
Câștigarea alegerilor prezidențiale de către Nicușor Dan este considerată o veste bună pentru Polonia într-o analiză publicată de Institutul Polonez pentru Afaceri Internaționale.
Donald Trump în Biroul Oval FOTO EPA EFE jpg
Motivele pentru care Trump refuză să impună sancțiuni Rusiei. Cum poate fi interpretată noua schimbare de poziție a SUA
Președintele american Donald Trump pare să fi abandonat o presupusă intenție de a se alătura eforturilor europene de a impune noi sancțiuni Rusiei, într-o nouă întorsătură de situație în ceea ce privește poziția SUA față de războiul din Ucraina, notează New York Times, care citează oficiali.
bani europeni finantare FOTO Shutterstock
Se cere blocarea totală a fondurilor UE pentru Ungaria. „Ar fi inacceptabil să continuăm să finanțăm un regim corupt”
Un grup de aproximativ douăzeci de eurodeputați din patru familii solicită Comisiei Europene suspendarea tuturor fondurilor europene destinate Ungariei.
WhatsApp Image 2025 05 21 at 14 41 04 jpeg
Cutremur în horoscop! Zodia care va da lovitura vieții în mai puțin de o săptămână, o așteaptă un val uriaș de noroc, bani, iubire și o surpriză de proporții!
Astrele au vorbit, iar Universul pregătește un moment de cotitură pentru o zodie care, până acum, a avut parte de provocări, incertitudini și multe semne de întrebare. Însă totul este pe cale să se schimbe radical!